Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Ψαρωτικη ορολογια !!!
"μηχανισμό αυτοπροσαρμογής που ρυθμίζει τα LLMs σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας δυναμικά τις "ειδικές" διανυσματικές συνιστώσες".
Oλο αυτο ισως και να ναι πενηντα γραμμες κωδικα (αλλα ας μην το παιζω ξερολας, δεν ξερω).

Το μυαλο μου πηγε σε εναν μονο τομεα (πολυ συγκεκριμενο) -> την Eικασια του Poincare !
Xρειαστηκε να περασουν 100 χρονια για να βρεθει ενας Perelman να την λυσει (και ακομη και τοτε,
το peer reviewing πηρε εναν χρονο για να σχηματισθει ομοφωνη γνωμη απο την πανεπιστημιακη κοινοτητα).
Ερωτηματα οπως "ποιο ειναι το σχημα του συμπαντος" μαλλον ειναι το επομενο τιτανοτεραστιο ΠΑΛΟΥΚΙ αναζητησης.
Θα μας το επιλυσει η ΑΙ ..... ? ..... (δεν χρειαζεται καν να ειναι AGI) ......

Last edited:
Το τηλεσκοπιο Gaia της ESA εχει κλεισει τον κυκλο του πια. Ομως ...... προσεφερε την πιο λεπτομερη 3D χαρτογραφηση του γαλαξια μας (μεχρι στιγμης).
3 τρις στιγμιοτυπα πανω σε 2 δις αντικειμενα (αστρα). Θα μου πειτε πως γινεται αυτο ? Πολυ απλα, αποθανατισε ολοκληρη την κινηση καθε αντικειμενου
σε χιλιαδες καρε μεσα σε ενα διαστημα 11 ολοκληρων ετων. Μονο ετσι μπορεις να αναπαραστησεις κατι σε 3D. Το Gaia ομως αποσυρεται. Παρολα αυτα,
η πληρης αναλυση ολων των στοιχειων του θα ολοκληρωθει το 2030. Που σημαινει οτι αυτη η περισπωμενη (γαλαξιακη γραμμη) ενδεχεται να παρουσιασει
μερικες εκπληξεις ακομα. Οπως και να χει ............. ο γαλαξιας μας ΔΕΝ ειναι ενας επιπεδος δισκος (η πολυποδας 😇).

The_best_Milky_Way_map_by_Gaia_edge-on-2000x1200.jpg

H χωνεψη "θηραματων" ειναι μια Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Α αργη διαδικασια ! Ο κακομοιρουλης ο Τοξοτης 🥺......

giphy.gif

Eξαιρετικο αρθρακι ........ και σχετικως χωνεψιμο.
Ομως τιποτα απο οσα αφορουν φυσικη υψηλων ενεργειων (που ΕΙΝΑΙ ο χωρος ενος πρωτονιου) δεν ειναι χωνεψιμο.
Aπαιτουνται βαρβατα μαθηματικα και βαθια γνωση της Χρωμοδυναμικης (QCD). Χωραφια του εκλιποντος Feynman.
Απλα, ο αρθρογραφος εχει προβει σε δεκαπεντε φιλταρισματα εκλαϊκευσης (για εμας τους ημιμαθεις). Aκομα και ετσι
ΣΑΓΗΝΗ ...........

Peeking into the unknown.jpg

Αναλογα με την ταχυτητα που πεφτει ενα ηλεκτρονιο πανω σε ενα quark ..... αποτυπωνεται και μια διαφορετικη εικονα
του πρωτονιου. Γιατι ΔΕΝ εχει καθε quark την ιδια ενεργεια (και ορμη) .... ουτε ειναι ΜΟΝΟ ενα quark (εξι οι οικογενειες)
ουτε απαλλαγμενο συνοδου anti-quark ! Προσθεστε και την ακομα πιο μυστηριωδη φυση των γλουονιων .... και επιεικως
βρισκομαστε σε ενα χαος που ομοιαζει των αρχων γεννησης του συμπαντος ! Ομως ΣΗΜΕΡΑ .... μεσα σε καθε πρωτονιο.

Dial_X_rev_05_AdobeCreativeCloudExpress.gif

H υπεραπλουστευμενη πεποιθηση των 1 down quark + 2 up quark .......... σιγα σιγα μας εγκαταλειπει.
Γιατι δεν περγραφει ΟΥΤΕ ΤΟ 1% του τι συμβαινει εκει μεσα. Eνας στατιστικος μεσος ηταν (και μονο).

Last edited:
Σαγηνευτικη αφηγηση για εναν ασημο διασημο της συγχρονης επιστημης .......... με φοβερο plot twist (στο τελος) !

• Love
Reactions: ln()
Last edited:
  • Wow
Reactions: ln()
Μια αναδημοσίευση από το in.gr σε ένα κείμενο του Κοντόπουλου.
Μολις το διαβασα.
Υπεροχη παραθεση επιχειρηματων, μονο που ........ δεν μου θυμαμαι τον Hawking να ειναι ΤΟΣΟ υπερ της Θεωριας-Μ.
Δεν εψαχνα βεβαια τι ελεγε γιαυτην καθε φορα που ρωτιοταν (αρα μπορει και να κανω λαθος). Νομιζω και ο Penrose
(ο φιλος του) ειναι επιφυλακτικος με την Μ. Βασικα, η Θεωρια Χορδων ειναι αγαπημενο παιδι των Veneziano, Witten
και Susskind (και του Brian Greene φυσικα 😋) αλλα ..... οχι του Hawking. Το συζηταμε βεβαια (σχεδον ολοι ασχοληθηκαν
με String και M theory οποτε ειναι λιγο δυσκολο να βρουμε ποιος μιλησε ...... λιγοτερο).

(Μεταμεσονυκτιο θεματακι ..... ανοιχτο προς debate ☺️)

Η DeLorean του αγαπητου Marty McFly κανει το πρωτο της (κινηματογραφικο) ταξιδι στον χρονο ... μολις 1 λεπτο στο μελλον.
Ομως ........ ΠΟΥ ακριβως θα βρεθει στο μελλον ? Αν υπολογισουμε την ταχυτητα της Γης γυρω απο τον Ηλιο (30 χλμ/δλπ)
1800 χιλιομετρα μπροστα (δηλαδη στο κενο του διαστηματος !!!!). Ομως η Γη περιστρεφεται. ΕΑΝ το parking που ετρεξε
η DeLorean (καπου στις ΗΠΑ) βρισκεται στο ανηλιο ημισφαιριο, τοτε ο Marty θα βρεθει 1) ειτε μεσα στον μανδυα της Γης,
ειτε 2) μεσα στον φλοιο της Γης, ειτε 3) στο κενο του διαστηματος. Αναλογα την κλιση της εφαπτομενης στην επιφανεια ως
προς την τροχια της Γης. Κακα μαντατα. Πολυ κακα μαντατα. Ομως, το ηλιακο συστημα κινειται ΚΑΙ ΑΥΤΟ με μια ταχυτητα
πανω στον γαλαξιακο δισκο (και μαλιστα ημιτονοειδως). Με ταχυτητα 220 χλμ/δλπ εχει φθινουσα σημασια η προηγουμενη
ταχυτητα (30 χλμ/δλπ). Η DeLorean θα βρεθει σιγουρα εκτος Γης (σε οποιαδηποτε κατευθυνση) γιατι στα 13200 χιλιομετρα
.... δεν υπαρχει Γη (ακομα και αν διασχισουμε την Γη απο μεσα, ειναι 12800 χλμ). Eχει καμια σημασια που θα βρισκεται το
αυτοκινητακι μας .... αν υπολογισω τα 552 χλμ/δλπ που ο γαλαξιας μας κινειται προς τον Μεγα Ελκυστη ? Συμπερασμα :

be careful what you wish for !

Jumping 01.gif

Το μονο που σκεφτηκαν λιγο καλυτερα (στην Universal) ειναι οι ατμοι πανω στην λαμαρινα της DeLorean.
Ε-Α-Ν βρεθεις στο διαστημα περιξ της Γης (-260 C) για ενα λεπτο, ολοκληρη η υγρασια μεσα και εξω στο αυτοκινητο
(και μεσα στο σωμα σου) θα καταψυχθει. Με την επιστροφη πισω στην επιφανεια της γης (ας πουμε +20 C) θα υποβαλεις
ολη αυτη την καταψυξη σε αποτομη θερμανση 280 ολοκληρων βαθμων Κελσιου -> αρα εξατμιση. Παλι βεβαια, θα χρειαστει
καποιος χρονος για να δεις ατμους. Ομως .... μια στιγμη .... η "διαδρομη" που συμβαινει το ταξιδι στον χρονο ειναι ιδια με
με μια νορμαλ διαδρομη στο κενο του διαστηματος ? (χοχοχοχοχο 😂). Ποιος το τσεκαρε αυτο ? 😗 Στανταρακι ? 😙
Γιατι το Interstellar εχει "λιγο" διαφορετικη αποψη επι του θεματος 😇......

Last edited:
Μπορει μια μπαρα μηκους 40 μετρων να χωρεσει μεσα σε εναν αχυρωνα πλατους 20 μετρων ?
Εαν η ταχυτητα της μπαρας ειναι παρα πολυ κοντα σ'αυτη του φωτος .................................. ΝΑΙ !!!!
Γιατι τα παραπανω μηκη και πλατη ΣΥΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ και ΔΙΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ αναλογα του συστηματος
αναφορας τους (δηλαδη χωροχρονου) που διαννυουν. "ΟΧΙ, δεν γινονται τετοια πραγματα, αδυνατον".
Φοβαμαι πως ΝΑΙ ............ γινονται !😙😚

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ΔΕΝ ειναι ευκολο βιντεακι (τουλαχιστον οχι για τους περισσοτερους ..... εγω το ειδα 3 φορες).

Σημερα ειμαι ................. HOPELESSLY IN LOVE .................. μαζι της.
Εχω αφησει σαγονια στο πατωμα, πηρα τις καλτσες στο χερι, παω για εγκεφαλογραφημα.
Τι ειπε η Κυρια ................ ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΚΥΡΙΑ ................ χρειαζομαι ενα μηνα να κατανοησω τι ειπε.
Dark matter particles annihilate themselves 😲....... dark stars had an engine of dark matter at core 🫣
they annihilate before letting stars collapse ...... and create SMBHs so massive 🥴........ the SMBH problem 🤒
Dark Big Bang .............. one month after Big Bang ............ 🤯😶‍🌫️🥶🫥

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ειμαι οργασμικα κβαντισμενος 😱.................. καποιος, σας παρακαλω, το τηλεφωνο της 😚..........
Xαθηκα 😵‍💫.......... εχω υλικο να ψαχνω για βδομαδες (λες και θα βρω απαντηση) ............... I'm free falling !

ΚΥΡΙΑ .................... ΤΑ ΠΙΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΕΒΗ ................ 😌😌😌😌😌🥰

Last edited:
Και σε μια πρωτη αναζητηση ................ η κυρια ΔΕΝ πεταει καρπουζια ασυναρτησιων ?

Καλα ........... σε ποια σπηλια εβοσκα (και μου διεφευγαν ΟΛΑ ΑΥΤΑ) ? ........
Και του 2012 ........ το αρθρο ! ............ ΤΟΥ 2012 ! ............. 13 χρονια πριν !
Μα τον Μπελενο, τον Τουτατη και τα χιλια αγριογουρουνα 😟 ........

Αντίθετα, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ασχολούνται με τα προβλήματα μαθηματικοί που νομίζουν ότι όλες οι λύσεις που βρίσκουν οφείλουν να έχουν εφαρμογή στον φυσικό κόσμο.