KT88 PP tube amp

dimitris1811

New member
17 March 2016
71
Αθήνα
Είναι αλήθεια πως η κατασκευή λαμπάτων ενισχυτών έχει τη δική της μαγεία. Για μένα η σύνδεση σημείων και η ελάχιστη χρήση πλακετών, η σωστή διευθέτηση και τα κατάλληλα υλικά, είναι τα συστατικά που συντελούν σε μια επιτυχή κατασκευή. Έτοιμος λοιπόν για το επόμενο μηχάνημα, που αυτή τη φορά θα είναι μια κατασκευή με ΚΤ88 σε διάταξη ΡΡ. Φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κι άλλων λυχνιών. Το θέμα είναι ότι ακόμη δεν έχω καταλήξει αν αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα ή να κατευθυνθώ σε ΚΤ120 ΡΡ. Γενικά προτιμώ μικρότερη ισχύ και πιο ευαίσθητα ηχεία, αλλά ακόμη προβληματίζομαι και θα ήθελα να ακούσω διαφορετικές απόψεις.
Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι η επιλογή της κατάλληλης λυχνίας. Εδώ η εμπειρία παίζει κάποιο ρόλο, παρά το γεγονός ότι η απόδοση μιας λυχνίας εξαρτάται από την όλη κατασκευή. Φυσικά παίζουν ρόλο και τα χρήματα που διαθέτει κανείς, γι'αυτό και ψάχνω δύο λύσεις, την ακριβή πχ Sophia Electric και την οικονομική λύση πχ JJ, Sovtek etc
Στο θέμα των μετασχηματιστών εξόδου, πιστεύω στην Lundahll αν και με τους φθηνούς Edcor στην EL84PP κατασκευή έμεινα ικανοποιημένος.
Επίσης, θα μου ήταν χρήσιμο να μάθω, για το προσεγγιστικό κόστος μιας κατασκευής με ΚΤ88 για να δω που θα κινηθώ. Το εύρος είναι πολύ μεγάλο, τα υλικά για το μηχάνημα EL84PP μου κόστισαν 800-1000 ευρώ ενώ για την 300Β SE κοντά 10000 ευρώ
Οπιαδήποτε γνώμη είναι ευπρόσδεκτη
 
Δημήτρη καλησπέρα,

Πέρσυ τέτοια εποχή σκεφτόμουν να φτιάξω τον bill integrated του triodedick, πλέον audio-creative.nl. Ο προϋπολογισμός που είχα βγάλει ήταν περίπου στα 1600 με σχετικά καλά υλικά και κουτί φτιάξιμο στο χέρι. Από αυτά νομίζω κοντά 600 ήταν οι μετασχηματιστές/choke κτλ. Έπαιζε και επιλογή με double C core στους εξόδου και το κόστος των μετασχηματιστών πήγαινε περίπου στα 900. Λίγο πριν προχωρήσω στην παραγγελία βρήκα κάποιες αναφορές για προβλήματα στο Μ/Σ τροφοδοσίας, οπότε το πάγωσα λίγο για να το ψάξω καλύτερα. Με κρατούσε και το ότι γενικά προτιμώ τις EL34. Τελικά, κάτι τα capital controls, κάτι το ότι βρέθηκε στο δρόμο μου ο simply italy της unison research, το άφησα το εγχείρημα για το μέλλον.

Αν έφτιαχνα κάτι τώρα, θα κοιτούσα κάτι σε EL34 και μάλλον parallel single-ended με 2 ή 3 λυχνίες / κανάλι.
 
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κατάλληλο και για EL34 αλλα σε ΡΡ. Το επισυνάπτω για να του ρίξεις μια ματιά. Είναι μια κλασσική διάταξη. Αν έχεις κάποιο σχόλιο για βελτίωση του διαγράμματος θα ήθελα να το ακούσω. Κι εγώ σκέφτομαι να το ξεκινήσω , γιατί είχα κατά νου δύο μονοπμλόκ καλής ποιότητος υλικών, αλλά έχω ήδη έναν καταπληκτικό για τα δικά μου πρότυπα 300Β se , κι έναν μικρότερο με την EL84 PP, που τον έχω απούλητο και μάλλον θα καταλήξει σε συγγενή ή φίλο, οπότε μαζεύονται αρκετά. Παρ'ολα αυτά τα μονομπλοκ με δελεάζουν.image.pngimage.png

Τα σχέδια είναι του Bruce Heran που τον θεωρώ αξιολογότατο και μέχρις στιγμής ότι έχω φτιάξει δουλεύει άψογα
Σ'ευχαριστώ για τα σχόλια και τις πληροφορίες σου
Δημήτρης
 
Οι παρακάτω παρατηρήσεις είναι κυρίως θεωρητικές. Μέχρι τώρα σε λάμπα έχω φτιάξει μόνο ένα phono stage με δύο στάδια mu-follower κι αυτό με ταλαιπώρησε αρκετά μέχρι να έρθει σε ένα καλό επίπεδο, αλλά σιγά σιγά μαθαίνουμε.

Με μια πρώτη γρήγορη ματιά φαίνεται πως το πρώτο στάδιο είναι SRPP. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα στάδιο mu-follower. Τεχνικά υπάρχουν πλεονεκτήματα, τα αναλύει ο Morgan Jones και αν θυμάμαι καλά και το αντίστοιχο άρθρο του Allan Kimel. Για το πώς ακούγεται το ένα ή το άλλο, ο καθένας έχει την άποψη/προτίμησή του. Σε περίπτωση που γίνει αλλαγή σε mu follower το κέρδος του πρώτου σταδίου θα αυξηθεί σημαντικά, οπότε προκύπτουν δύο ανάγκες:

  • Να αυξηθή η τάση εξόδου του τροφοδοτικού για το πρώτο στάδιο
  • Πιθανότατ να υπολογιστεί ξανά το δεύτερο στάδιο
  • Ίσως φανεί η ανάγκη για πιο δυνατούς Μ/Σ εξόδου

Το κύκλωμα του splitter είναι λίγο ασυνήθιστο, θα διαβάσω λίγο για αυτή την υλοποίηση.
Πιθανόν να βοηθούσε ένα τροφοδοτικό με choke, ωστόσο αφού η σχεδίαση είναι δοκιμασμένη και δουλεύει καλά, δε βλέπω το λόγο για μια τέτοια αλλαγή.
Μια μικρή ένσταση για το φίλτρο στην είσοδο του τροφοδοτικού. Πρόσφατα δοκίμασα πολύμπριζο με φίλτρο και μου έδωσε την εντύπωση ότι κάτι χανόταν στο τέλος. Κάπως σα να χανόταν λίγο η ζωντάνια. Οπότε είμαι λίγο σκεπτικός με φίλτρα σε ενισχυτικά. Σίγουρα πρέπει να ξανακάνω δοκιμές για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση.
Κοίταξα λίγο τους συγκεκριμένους Edcor. Ίσως να είχε νόημα ένας πιο "δυνατός" μετασχηματιστής εξόδου. Αυτοί νομίζω είναι στα 25W, τα οποία ίσως είναι λίγα αν έχεις ΚΤ88/120. Από μια άλλη σκοπιά, ίσως είναι κρίμα να παίζουν τόσο χαμηλά αυτές οι λάμπες.

Έχοντας πήξει το τελευταίο διάστημα με δυο δουλειές και όλα όσα γίνονται γύρω μας, πολύ θα ήθελα να κάνω μια κατασκευή αυτή την εποχή για να ξεφύγω λίγο. Και να την κάνω και σωστά. Περιμένοντας όμως το πρώτο νέο μέλος της οικογένειας, κάτι μου λέει ότι οι κατασκευές μου θα πάνε λίγο πίσω....
 
Καλησπέρα. Σου εύχομαι το καλύτερο για την οικογένειά σου. Τώρα πίσω στα δικά μας, για να πω την αλήθεια προσανατολίζομαι σε Lundahll που μου αρέσουν πολύ σαν μετασχηματιστές. Θα κοιτάξω ποιος είναι ο καταλληλότερος, λιγάκι μεγαλύτερος να γίνεται. Δύο παρατηρήσεις:

1. Το σχέδιο αυτό δεν καλύπτει την 120 αλλά τις EL34, 6550 κτλ. οπότε είναι μια σκάλα κάτω στην ισχύ. Έχω μια 300Β με 8 watt ανα κανάλι και με τα 95 db ηχεία, υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου. Γενικά προτιμώ μικρότερη ισχύ αλλά πιο ευαίσθητα ηχεία.

2. Για το φίλτρο είναι αλήθεια πωε δεν μου έχει τύχει κάτι άσχημο μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώ φίλτρο πάνω στο βίσμα εισόδου ισχύως και όχι ξεχωριστά σε πολύπριζα.

3. Το κυκλωματάκι δουλεύει καλά στον EL84 PP κι έχω ακούσει πως είναι μια χαρά. Θα το δω και θα το μοιραστώ μαζί σας, όταν τρέξει το πρότζεκτ. Αυτή τη στιγμή έχω τον EL84 PP αλλά χρειάζεται συμμάζεμα πριν τον δώσω κάπου για να μπορέσω να πάρω τα υλικά.

Μόλις ξεκινήσω θα ανεβάζω σταδιακά την κατασκευή στο φορουμ ώστε να μοιράζομαι την εμπειρία με όλους τους φίλους και να συγκεντρώνω ιδέες και σχόλια.

Σε χαιρετώ
 
Δειλά δειλά ξεκινά η κατασκευή. Αρχίζω από τη σχεδίαση και το τροφοδοτικό. Θα ακολουθήσω το σχέδιο που έχω αναρτήσει, με καθαρές συνδέσεις σημείων, αποφεύγοντας διάτρητες πλακέτες και βιδωτούς κονέκτορες, όπως υπέδειξαν κάποιοι φίλοι στο φόρουμ.
Στην κατασκευή αυτή σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω καλά υλικά (το που θα φτάσει ο πήχης δεν το έχω αποφαςίσει ακόμη). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την τροφοδοσια.
Παραθέτω σχέδιο για την κατασκευή της μεταλλικής βάσης που θα φιλοξενήσει τα υλικά τροφοδοσιας. Έχει φτιαχτεί με βάση το μέγεθος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
Στη συνέχεια, παραθέτω μια φωτογραφία από τη σταδιακή κατασκευή και τέλος, μια με την τελική μορφή.

Power supply board.jpgimage.jpgimage.jpgΟι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές είναι Jensen, οι poly type Jantzen και οι αντιστάσεις, τανταλίου Audio Note. Το σύρμα για τις ενώσεις όπου χρειάζεται, είναι ασημι 1 χιλιοστού.
Οι στηρίξεις γίνονται με σταθερούς σφικτήρες και οι κολλήσεις με υψηλής ποιότητας κοληση Mundorf

Όσον αφορά τον μετασχηματιστή θα χρησιμοποιήσω τοροειδή ελληνικής κατασκευής.

Θα επανέλθω με την μικρή κατασκευή της τροφοδοςίας νήματος.
 
Συνεχίζω με την κατασκευή των μονομπλόκ ΚΤ88ΡΡ. Αποφάσισα να αλλάξω την προενίσχυση, από 12SL7 σε 5751. Μου αρέσει η απόδοςή της και είναι πιο εύκολο να τη βρω από την 12SL7.

Επισυνάπτω φωτογραφίες τμημάτων του ενισχυτή, που ετοιμάζονται σταδιακά.

image.jpg

Αυτό είναι το μικρό κυκλωματάκι που περιέχει το timer ώστε με το άνοιγμα του διακόπτη να ζεχταίνονται τα νήματα και σε 1-2 λεπτά να ενεργοποιείται η Β+

image.jpeg

Εδώ παρουσιάζεται το κύκλωμα για τα 12 βολτ, πάνω σε συμπαγές tagboard της Glassware

image.jpeg

Τέλος, μια σταθερή κατασκευή των παρελκόμενων της προενίσχυσης , συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων στο κύκλωμα της ανάδρασης.

Ακολουθεί μια παύση εργασιών, μέχρι την εύρεση χρημάτων για τη συνέχεια. Με την προμήθεια τορειδών μετασχηματιστών τροφοδοσιας, ολοκληρώνεται το τροφοδοτικό. Λυχνίες, βάσεις, μετασχηματιστές εξόδου και σασι στο τέλος.
 
Προσπαθώ να καταλήξω στις πιο αξιόλογες ΚΤ88. Καμιά ιδέα; Προσανατολίζομαι στις λυχνίες Sophia Electric Grade A. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος από τις 300Β και κοιτάζω και τις ΚΤ88, όμως είναι ακριβές σε σχέση με την αγορά.
Μια φτηνή λύση, σχετικά αξιόπιστη είναι η JJ, ενώ καλές μου φαίνονται οι Genalex Gold Lion που τις έχω χρησιμοποιήσει σε προενισχυτές πχ 12ΑΧ7 κτλ. Οι Electro Harmonix δεν μου εμπνέουν εμπιστοςύνη, ενώ δεν έχω βρει κάτι σε Mullard. Sovtek δεν παίζουν, οπότε τι κάνουμε;

Σε πυκνωτή σήματος κατέληξα σε Audio Note copper foil, ενώ στην Β+ θα χρησιμοποιήσω ογκώδεις πυκνωτές 10 uf Jantzen
Οι αντιστάσεις θα είναι πάλι Audio Note τανταλίου και οι καλωδιώσεις Armtrans και Audio Note

Τώρα με τους μετασχηματιστές εξόδου τα πράγματα μπλέκονται. Πάμε για Lundahll ή τοπική αγορά;

Ένα ένα τα προβλήματα, πρώτα η επιλογή των λυχνιών

Κάθε ιδέα κι εμπειρία ευπρόσδεκτες.
 
Καλημέρα σε όλους. Τελείωσα το πρώτο μπλοκ, χρησιμοποιώντας JJ λυχνίες και Edcor μετασχηματιστές εξόδου. Θα ανεβάσω φωτογραφίες σύντομα.
Έχω καταλήξει πως για πιο εμφνίσημες κατασκευές, που κοστίζουν κάτι παραπάνω σε υλικά κτλ, μια καλή λύση είναι, αλουμινένιο σασι τριών χιλιοστών και βαφή αντίστοιχη με αυτή των αυτοκινήτων. Πέρα της εμφάνισης το πλεονέκτημα είναι πως αφήνει καθαρή την κάτω επιφάνεια και δεν χρειάζεται τρίψιμο. Την ηλεκτροστατική βαφή τη χρησιμοποιώ σε πιο απλές κατασκευές. Έχει το πλεονέκτημα ότι μονώνει και γλυτώνει κανείς αναπάντεχες επαφές, αλλά από την άλλη χρειάζεται τρίψιμο στα σημεία που πρέπει να είναι γυμνό το μέταλλο για να γειωθεί κάποιο εξάρτημα (πχ οι βάσεις των λυχνιών, το κέλυφος των μετασχηματιστών κτλ). Την ανοδίωση δεν την έχω δοκιμάσει , όμως αισθητικά τουλάχιστον με καλύπτει λιγότερο από τη βαφή που προανάφερα.
Θα επανέλθω με φωτογραφίες και μετρήσεις.