Κύκλωμα παραπαιδείας... με καθηγητές δημοσίων σχολείων

Σε πολυ μικρο ποσοστο συμβαινει αυτο. Η πλειοψηφια κανει ιδιαιτερα μαθηματα σε μαθητες απο αλλα τμηματα ή αλλα σχολεια. Καμια φορα δε, προυπαρχει το ιδιαιτερο και σε καποια επομενη ταξη συμβαινει συναντηση και στο σχολειο.

Ενα πολυ μικρο ποσοστο καθηγητων δεν κανει καθολου ιδιαιτερα. Καποιοι γιατι δεν εχουν αναγκη και ετσι κι αλλιως μπηκαν στο Δημοσιο για να ξεκουραστουν και να εχουν ενα σιγουρο εισοδημα και μια συνταξη. Η γυναικες που μεγαλωνουν παιδια. Καποιοι γιατι κανεις δε θα τους εμπιστευοταν. Και ισως ελαχιστοι απο φιλοσοφια.

Πολλες κατηγοριες υπαλληλων του Δημοσιου κανουν δευτερη δουλεια, παρανομα. Ας πουμε οι μηχανικοι. Κι εκει υπαρχουν περιπτωσεις και περιπτωσεις. Αυτοι που εχουν καποιους γνωστους που θελουν να τους αναθεσουν δουλεια, την οποια υπογραφει αλλος. Αυτοι που παιρνουν εκβιαστικα δουλειες. Και καποιοι που πρεπει να τα παρουν απλα για να σε προχωρησουν.

Ο γενικος κανονας ειναι οτι οποια ειδικοτητα θα δουλευε στο ελευθερο επαγγελμα, το κανει κι ενω παραλληλα "συμβαινει" απασχοληση στο δημοσιο. Με μονο περιορισμο την ατομικη ηθικη, οπου υπαρχει.

Από την άλλη έχω να κατακρίνω ένα παρόμοιο γεγονός και την σιωπή των γονέων.

Καθηγητές ιδιωτικών σχολείων κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και στους μαθητές τους κατ' οίκον. Ειδικά στην Γ' Λυκείου. Κι έρχομαι και ρωτώ:

πώς είναι δυνατόν ένας γονιός να δίνει 7.000-12.000 ευρώ για ένα παιδί σε ιδιωτικό σχολείο και να αισθάνεται ότι το σχολείο (που πληρώνει αδρά) δεν καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες του παιδιού του και αναγκάζεται να κάνει μάθημα στο σπίτι; Κι αν συμβαίνει αυτό, γιατί προτιμά τον ίδιο καθηγητή; Αυτόν που δεν είναι επαρκής στο σχολείο;

μήπως το παραπάνω είναι δείγμα συλλογικής ανασφάλειας απέναντι στις εξετάσεις; μήπως είναι μιμητισμός; μήπως είναι η αποτυχία του συστήματος, αφού δείχνει ότι δεν επαρκεί όχι ένα μέσο δημόσιο σχολείο, αλλά ακόμη και το "καλό" ιδιωτικό σχολείο με εξαιρετικά rattings στο ΙΒ;

δεν ξέρω....

Πάντως το γεγονός ότι υπάρχουν καθηγητές ή δάσκαλοι ή ό,τι άλλο που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στους ίδιους μαθητές που έχουν και στο δημόσιο σχολείο και μάλιστα πληρώνονται γι αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Δεν είναι δυνατόν να προσφέρεις υπηρεσίες επί πληρωμή σε αυτούς που είσαι ταγμένους να παιδεύεις (με την κανονική έννοια). Αν συμβαίνει αυτό (που συμβαίνει) τότε είναι δείγμα νοσηρό και θα πρέπει να σταματήσει.

Για να κάνω (κλασσικά) τον δικηγόρο του διαβόλου, παραθέτω μερικές ερωτοαπαντήσεις:

"Αμοίβονται σωστά οι καθηγητές του Δημοσίου;"
-"Όχι".

-Μπορεί να επιβιώσει μια τετραμελής ή 5μελής οικογένεια με μισθούς καθηγητών;"
"Όχι".

"Είναι λογικό (άσχετα από το ηθικά) σωστό να ψάχνει ένας καθηγητής να συμπληρώσει το εισόδημά του;"
-"Ναι"

"Είναι νοσηρό να κάνει μαθήματα στα παιδιά που το πρωί έχει στο σχολείο;"
"Ναι".

"Έχει άλλη επιλογή, όταν αναφερόμαστε σε χωριό ή πολύ μικρή πόλη;"
"Όχι".

"Είναι σωστό να κάνει τα μαθήματα "μαύρα" χωρίς καμία απόδοση φόρου στο κράτος"
"Ναι, αφού το κράτος δεν του δίνει άλλη επιλογή παρά να το κάνει κάτω απ'το τραπέζι"

Αυτά... αντί προσωπικής μου θέσης επί του θέματος..

Ηξερε ο καθηγητης τους ορους του παιχνιδιου πριν ζητησει να διοριστει?
Ναι

Ηξερε ποσα λεφτα θα παιρνει?
Ναι

Ηξερε οτι ειναι παρανομο να κανει οτιδηποτε περα απο το σχολειο του?
Ναι

Τα ιδια ισχυουν για ολο σχεδον το δημοσιο.

Το να θεωρεις οτι αμοιβεσαι λιγο, σημαινει οτι θεωρεις οτι θα μπορουσες/επρεπε να παιρνεις παραπανω. Απο οσο ξερω δεν απαγορευεται η παραιτηση απο το δημοσιο. Αρα παραιτεισαι και κυνηγας τα περισσοτερα. Γιατι ουτε ενας δεν το κανει?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κύκλωμα παραπαιδείας... με καθηγητές δημοσίων σχολείων

Βαγγελη ζητω συγνωμη για την εκφραση αυτη που τσουβαλιαζει οπως σωστα λες πολλους ανθρωπους σε μια κατηγορια που πιθανον να μην τους αξιζει.
Οτι λεω το λεω με βαση την εμπειρια μου ως μαθητης και τωρα ως γονεας.
Οι περισσοτεροι (οχι ολοι) που ξερω δυστυχως δεν εχουν ιδιαιτερη ορεξη για δουλεια και πραγματικα εχω την εντυπωση οτι δεν προσπαθουν καθολου.
Θεωρω πολυ σημαντικη την δουλεια σας και γι αυτο λεω πριν οτι θα πρεπει να ειχατε υπερδιπλασιες αμοιβες με ελεγχο ομως για την δουλεια που προσφερετε απο ειδικευμενους ανθρωπους (θεωρω οτι μεχρι τωρα δεν υπαρχει ελεγχος-παλι με βαση το τι ξερω εγω).
Μακαρι τα πραγματα να ειναι διαφορετικα και οι περισσοτεροι απο εσας να ειναι ανθρωποι ικανοι που θα μαθουν στα παιδια μας να αγαπησουν το σχολειο.

Για αλλη μια φορα συγνωμη για την εκφραση που χρησιμοποιησα.

ok Άγγελε, όλα καλά. το μήνυμά σου ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία για την απάντησή μου. γενικότερα ο κλάδος της Πρωτοβάθμιας χτυπιέται πανταχόθεν, ειδικά στο δημόσιο σχολείο, με σαφέστατη πρόθεση να στραφούν όλοι οι γονείς στα ιδιωτικά. το ίδιο το κράτος πρώτ' απ'όλους απαξιώνει το χώρο, μειώνοντας κονδύλια, μισθούς, επιμορφώσεις, βάζοντας ωρομίσθιους ή αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο κι άλλου είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. να το πω απλά, αυτοί που μας παίρνουν το βιβλίο απ'τα χέρια μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι. παρά όλα τούτα, το δημόσιο δημοτικό σχολείο εξακολουθεί να στέκεται μια χαρά απέναντι σε οποιοδήποτε ιδιωτικό της φανφάρας και του εντυπωσιασμού, γιατί πολύ απλά ο δάσκαλος κι ο μαθητής δεν έχουν καμία σχέση εργασίας επί πληρωμή, αλλά σχέση που γεννιέται με την καθημερινή επαφή και τον αλληλοσεβασμό. αυτό τουλάχιστον ισχύει για όσους έγιναν δάσκαλοι επειδή το ήθελαν κι όχι επειδή δεν τους έβγαιναν τα κουκιά για ιατρική, νομική ή στρατιωτική σχολή ... όσο για τον έλεγχο, πέρα από τα θεσμοθετημένα όργανα - διευθυντές, συμβούλους, προϊσταμένους γραφείου, προϊσταμένους διευθύνσεως, περιφερειάρχες κλπ - υπάρχουν τα ίδια τα παιδιά που μας ελέγχουν καθημερινά, καθώς και οι γονείς τους (με ότι το τελευταίο συνεπάγεται, μέχρι "ραβασάκια" έχω λάβει για το πώς να φέρομαι και τι να κάνω στο παιδί τους, αλλιώς "θα μιλήσουν στους ανωτέρους μου, που είναι και φίλοι τους") ...

Απάντηση: Re: Κύκλωμα παραπαιδείας... με καθηγητές δημοσίων σχολείων

Ηξερε ο καθηγητης τους ορους του παιχνιδιου πριν ζητησει να διοριστει?
Ναι

Ηξερε ποσα λεφτα θα παιρνει?
Ναι

Ηξερε οτι ειναι παρανομο να κανει οτιδηποτε περα απο το σχολειο του?
Ναι

Τα ιδια ισχυουν για ολο σχεδον το δημοσιο.

Το να θεωρεις οτι αμοιβεσαι λιγο, σημαινει οτι θεωρεις οτι θα μπορουσες/επρεπε να παιρνεις παραπανω. Απο οσο ξερω δεν απαγορευεται η παραιτηση απο το δημοσιο. Αρα παραιτεισαι και κυνηγας τα περισσοτερα. Γιατι ουτε ενας δεν το κανει?

γιατί μετά θα τρέξουν όλοι οι ιδιωτικοί που βρίζουν τους δημόσιους να πιάσουν τις θέσεις ...
icon6.gif

υπάρχει μια ολόκληρη διαβάθμιση που μπορεί κανείς να σκεφτεί ...

από το να κάνει κάποιος λίγες ώρες σε 1-2 παιδιά που έχουν ανάγκη μέχρι να στήνονται κυκλώματα και χοροί δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ...

το πιο σοβαρό και πιο κατακριτέο νομίζω είναι αν ένας καθηγητής με δόλο δημιουργεί κενά στους μαθητές τους για να τους στρέψει στα ιδιαίτερα (είτε τα κάνει ο ίδιος είτε άλλος, πιθανόν να είναι και αμφίδρομο) ...

* και σαφώς το πρόβλημα δεν είναι στο αν κάποιος προσπαθεί να συμπληρώσει το πενιχρό του εισόδημα, αλλά οι αιτίες που τον οδηγούν σε αυτό ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κύκλωμα παραπαιδείας... με καθηγητές δημοσίων σχολείων

ok Άγγελε, όλα καλά. το μήνυμά σου ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία για την απάντησή μου. γενικότερα ο κλάδος της Πρωτοβάθμιας χτυπιέται πανταχόθεν, ειδικά στο δημόσιο σχολείο, με σαφέστατη πρόθεση να στραφούν όλοι οι γονείς στα ιδιωτικά. το ίδιο το κράτος πρώτ' απ'όλους απαξιώνει το χώρο, μειώνοντας κονδύλια, μισθούς, επιμορφώσεις, βάζοντας ωρομίσθιους ή αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο κι άλλου είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. να το πω απλά, αυτοί που μας παίρνουν το βιβλίο απ'τα χέρια μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι. παρά όλα τούτα, το δημόσιο δημοτικό σχολείο εξακολουθεί να στέκεται μια χαρά απέναντι σε οποιοδήποτε ιδιωτικό της φανφάρας και του εντυπωσιασμού, γιατί πολύ απλά ο δάσκαλος κι ο μαθητής δεν έχουν καμία σχέση εργασίας επί πληρωμή, αλλά σχέση που γεννιέται με την καθημερινή επαφή και τον αλληλοσεβασμό. αυτό τουλάχιστον ισχύει για όσους έγιναν δάσκαλοι επειδή το ήθελαν κι όχι επειδή δεν τους έβγαιναν τα κουκιά για ιατρική, νομική ή στρατιωτική σχολή ... όσο για τον έλεγχο, πέρα από τα θεσμοθετημένα όργανα - διευθυντές, συμβούλους, προϊσταμένους γραφείου, προϊσταμένους διευθύνσεως, περιφερειάρχες κλπ - υπάρχουν τα ίδια τα παιδιά που μας ελέγχουν καθημερινά, καθώς και οι γονείς τους (με ότι το τελευταίο συνεπάγεται, μέχρι "ραβασάκια" έχω λάβει για το πώς να φέρομαι και τι να κάνω στο παιδί τους, αλλιώς "θα μιλήσουν στους ανωτέρους μου, που είναι και φίλοι τους") ...

Βαγγελη να συμφωνησω οτι γινονται ολα αυτα που λες και ακομα περισσοτερα.
Απο την αλλη ομως θεωρω οτι και απο εσας τους δασκαλους θα μπορουσαν να γινουν περισσοτερα πραγματα.
Στα σχολεια που στελνω εγω τα παιδια μου παντως (δημοσια, ουτε συζητηση γι αυτο) θα μπορουσαν να γινουν αρκετα πραγματα που δεν απαιτουν χρηματα, εγκρισεις, σεμιναρια κτλ κτλ αν υπηρχε μερακι γι αυτα.
Τουλαχιστον αυτο καταλαβαινω εγω.

Re: Απάντηση: Re: Κύκλωμα παραπαιδείας... με καθηγητές δημοσίων σχολείων

γιατί μετά θα τρέξουν όλοι οι ιδιωτικοί που βρίζουν τους δημόσιους να πιάσουν τις θέσεις ...
icon6.gif

Φυσικα. Και θα κανουν τα ιδια. Παιρνοντας τη δουλεια απο τους αλλοτε συναδελφους τους.

Κι εγω αν ημουν στο δημοσιο και εβρισκα τροπο να κανω και καμια δουλεια "απεξω" θα το εκανα. Δε θα εψαχνα ομως να βρω δικαιολογιες σε πραγματα που θα μου ηταν απο πριν γνωστα.

το πιο σοβαρό και πιο κατακριτέο νομίζω είναι αν ένας καθηγητής με δόλο δημιουργεί κενά στους μαθητές τους για να τους στρέψει στα ιδιαίτερα (είτε τα κάνει ο ίδιος είτε άλλος, πιθανόν να είναι και αμφίδρομο) ...
.

Νομίζω ότι για αυτό φταίει το σύστημα των εξετάσεων. Από τη στιγμή που πέφτει πρωταθλητισμός για να εξασφαλίσεις μια θέση στη σχολή που θες, πρέπει να "προπονείσαι" σαν πρωταθλητής.

Έτσι μοιραία, δε γίνεται ένας καθηγητής σε 40 λεπτά που έχει σε κάθε τμήμα να μπορεί να κάνει μάθημα που να ακονίζει το μυαλό του μαθητή του 20, και που να αφορά ταυτόχρονα και τον μαθητή του 8. Αναγκαστικά ο καθηγητής επιλέγει να κάνει ένα μάθημα μέτριας δυναμικότητας που να απευθύνεται σε όλους. Έτσι αυτός τους 20 χρειάζεται φροντιστήριο γιατί στις εξετάσεις θέλει να χτυπήσει τα μόρια της Ιατρικής, και αντίστοιχα ο μαθητής του 8 κι αυτός χρειάζεται βοήθεια γιατί το μέσο μάθημα που αναγκάζεται να κάνει ο καθηγητής παραμένει υψηλών απαιτήσεων για τη δική του φάση...

Και τελικά, ακόμα και ο μέσος μαθητής του 15-16 κάνει κι αυτός φροντιστήριο, αφού αυτό πλέον είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, και κάθε οικογένεια σκέφτεται "μα είναι δυνατόν να τον αφήσω έτσι;" ακόμα κι όταν δε χρειάζεται.

Νομίζω ότι για αυτό φταίει το σύστημα των εξετάσεων. Από τη στιγμή που πέφτει πρωταθλητισμός για να εξασφαλίσεις μια θέση στη σχολή που θες, πρέπει να "προπονείσαι" σαν πρωταθλητής.

Έτσι μοιραία, δε γίνεται ένας δάσκαλος σε 40 λεπτά που έχει σε κάθε τμήμα να μπορεί να κάνει μάθημα που να ακονίζει το μυαλό του μαθητή του 20, και που να αφορά ταυτόχρονα και τον μαθητή του 8. Αναγκαστικά ο καθηγητής επιλέγει να κάνει ένα μάθημα μέτριας δυναμικότητας που να απευθύνεται σε όλους. Έτσι αυτός τους 20 χρειάζεται φροντιστήριο γιατί στις εξετάσεις θέλει να χτυπήσει τα μόρια της Ιατρικής, και αντίστοιχα ο μαθητής του 8 κι αυτός χρειάζεται βοήθεια γιατί το μέσο μάθημα που αναγκάζεται να κάνει ο καθηγητής παραμένει υψηλών απαιτήσεων για τη δική του φάση....

σε αυτό που λες όμως (και στον βαθμό που μπορεί να συμβαίνει) δεν υπάρχει δόλος , είναι μια λογική απόφαση ....

σε αυτό που λες όμως (και στον βαθμό που μπορεί να συμβαίνει) δεν υπάρχει δόλος , είναι μια λογική απόφαση ....

Μα αυτό εννοώ... ότι εν γένει δεν είναι θέμα δόλου. Τώρα αν κάποιοι το κάνουν κι έτσι δε θα παραξενευτώ, τόσα ακούμε καθημερινά, αλλά δεν νομίζω πως αποτελούν τον κανόνα. Τουλάχιστον εγώ στα δύο σχολεία που πέρασα δεν συνάντησα τέτοιους.

Last edited:
Η αναγκη για φροντιστηρια, προκυπτει απο την αναγκη τα παιδια να κανουν Πρωταθλητισμο. Αυτο προκυπτει απο την κοινωνικη απαιτηση για σπουδες και μαλιστα στις καλες σχολες. Σε συνδυασμο με τη γενικοτερη χαλαροτητα, ο καθενας βρισκει τον τροπο του....

έχουμε λοιπόν ένα εκπαιδευτικό σύτημα που "υποχρεώνει" τα παιδιά σε εξωπραγματικές επιδόσεις ...
ένα σύστημα που τους λειτουργούς του (καθηγητές) τους έχει με μισθούς της πείνας ...
ένα σύστημα που καθημερινά γεννάει σκάνδαλα ...
κλπ κλπ κλπ

και τα βάζουμε με τους καθηγητές .....

*καπνίζουν ??

μην ξεχνάμε οτι κάποτε μπορούσε να ζει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια με έναν μόνο μισθό ....

τώρα δουλεύουν και οι δύο και δεν .....