Κυνόδοντας - Υποψήφια Ταινία για Όσκαρ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Oscars 2011

Δεν είπε κανείς ότι ο Λάνθιμος είναι έλληνας του εξωτερικού. Ελληνικότατος είναι. Μιλάμε για τη διεθνή καριέρα της ταινίας του που είναι αξιοσημείωτη.
Οκ..Αυτό πάντως δέν σημαίνει οτι ο Λάνθιμος εχει δεχτεί πυρά στό εσωτερικό τής Χώρας..
Αντίθετα θάλεγα οτι οι ''σεσημασμένοι'' κριτικοί,πού ''πρωτοπορια ναναι και οτι νάναι'',έχουν κάνει ότι μπορούν γιά νά την αναδείξουν σε αριστούργημα..

Σωτήρη τήν ξανάδα ακριβώς επειδή διάβασα τήν δική σου γνώμη ,πού εκτιμώ και σκέφτηκα μπάς και άδικα τήν απαξίωσα..
Η δεύτερη θεαση ήταν ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία γιά μένα..

Απ´εκεί και πέρα μιά ταινία είναι..

:ernaehrung004:

Re: Oscars 2011

Xαλαρος ειμαι .
Αυτο δεν σημαινει οτι μου αρεσουν και οι γενικευσεις για τους Ελληνες του εσωτερικου που φθονουν και κυνηγουν τους αλλους Ελληνες ουτε προκειται να μεινει ασχολιαστο σε ενα δημοσιο φορουμ.

Πάσα γενίκευση είναι λάθος αυτής συμπεριλαμβανομένης. Δε γενικεύω. Απλώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην Ελλάδα (ο Σπύρος ανέφερε ήδη δύο) που μου δίνουν αφορμή για σκέψεις και υποθέσεις χωρίς να καταλήγω σε τελικά συμπεράσματα (άλλωστε δεν έχω δει όλα τα κομμάτια του παζλ). Πάντως το ερώτημα παραμένει (όχι προς εσένα προσωπικά αλλά γενικότερα): από τη συλλογή βραβείων σε πολλές χώρες που έκανε η ταινία, μόνο εδώ ανακαλύψαμε το τρισκατάρατο μυστικό;

Last edited:

Πιθανον οι δημοσιες σχεσεις που αναπτυσει μια ταινια να ειναι αρκετες να καλυψουν ενα τετοιο "συνηθες" γεγονος....
Εγω και λιγοι ευσυνειδητοι το ξερουμε. Αν το ξερουν οι Καννες πχ δεν με αφορα ουτε θα τους το επισημανω.

Τέλος πάντων. Ο μόνος τρόπος για να καταλήξω/καταλήξουμε οριστικά είναι να δούμε κάποια στιγμή την ταινία του Ριπστάιν.

Απάντηση: Re: Oscars 2011

Παραθέτω το link από ΤΑ ΝΕΑ για τα σχόλια των αναγνωστών όπου συνυπάρχουν οι πιο ετερόκλητες απόψεις.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4614924#yourComments

Αποσα διάβασα ,οι περισσότεροι πού επικρίνουν τήν ταινία ,την επικρίνουν γιά λάθος λόγους(αυτά τού οτι ντροπιάζει την Ελλάδα,ως πρός τό περιεχόμενό της, ειναι ασχολίαστα)και αυτοί πού την επιδοκιμάζουν απλά κοντράρουν τούς πρώτους..

Τά γραπτά αυτά μου θυμίζουν αντίστοιχες ''κρισεις υποστηρικτών καί μή'' γιά τήν Μηδεια τού Βασίλιεφ και τούς Πέρσες τού Γκότσεφ στην Επίδαυρο,όπου οι περισσότεροι πού διαφώνησαν ένοιωθαν οτι ''θίγονται τά ιερά και τά όσια'' ενώ οι πιο πολλοί πού υπερθεμάτιζαν το θεωρούσαν σχεδόν ''κοσμοπολίτικο και νεωτεριστικο τους καθήκον''.

Δυστυχώς έτσι φυσικά δεν βγαίνει άκρη,αλλά και δεν υπάρχει ουσιαστική κριτική θετική ή αρνητική.

Απάντηση: Oscars 2011

Χαίρομαι πάντως που στο avclub δεν γράφονται σχόλια σαν το link που παρατέθηκε. Άκου να επέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ......:flipout::flipout::flipout:

Είναι έτσι όπως τα περιγράφεις, αλλά, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο. Υπάρχουν και σχόλια που δεν στερούνται εύστοχων παρατηρήσεων όπως το παρακάτω που επισημαίνει την οικουμενικότητα του (όποιου) μηνύματος της ταινίας. Ασφαλώς θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε χώρα και να κρίνουμε κάνοντας τις ανάλογες αναγωγές από το ειδικό στο γενικό.

Προσοχή: δεν ασπάζομαι τους χαρακτηρισμούς του σχόλιου για μέλη του forum περί αμορφωσιάς και καμίας σχέσης με την τέχνη.

"Η Ελλαδα έχει πιάσει πάτο λόγω της αμορφωσιάς του λαού της. Προφανώς όσοι λένε πως η ταινία δυσφημίζει την Ελλάδα δεν την κατάλαβαν καθόλου και γενικά δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη (κακά τα ψέματα). Οι δημιουργοί δεν είχαν στο μυαλό τους την Ελλάδα όταν την έφτιαχναν. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γυρισμένη σε άλλη χώρα και σε άλλη γλώσσα, με τα αισθήματα που σου αφήνει στο τέλος να είναι ακριβώς τα ίδια. Βέβαια τις καλύτερες κριτικές τις πήρε στο εξωτερικό όπου και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτόμυαλος. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς! Και εις ανώτερα!"
Akis 25/1/2011 18:01

Re: Απάντηση: Oscars 2011

Χαίρομαι πάντως που στο avclub δεν γράφονται σχόλια σαν το link που παρατέθηκε. Άκου να επέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ......:flipout::flipout::flipout:

Και τα τανκς παρακαλώ!:flipout::flipout::flipout:

Πόσες φορές θα βγούμε off topic για τον Κυνόδοντα!!!

Πάντως αδιάφορη σίγουρα δεν τη λες..
Είναι γροθιά στο στομάχι.
Ο Σπύρος την είδε 2 φορές, εγώ κατάφερα να ολοκληρώσω τη θέασή της. Η ταινία μου άρεσε, με καθήλωσε, τη σκέφτομαι και σίγουρα θα την θυμάμαι.

Και στον κόσμο των Οσκαρ, ανεξάρτητα από το κατά πόσο "καθαρή" είναι η επιλογή, "μετράει" η είσοδος του Κυνόδοντα.

Είναι έτσι όπως τα περιγράφεις, αλλά, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο. Υπάρχουν και σχόλια που δεν στερούνται εύστοχων παρατηρήσεων όπως το παρακάτω που επισημαίνει την οικουμενικότητα του (όποιου) μηνύματος της ταινίας. Ασφαλώς θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε χώρα και να κρίνουμε κάνοντας τις ανάλογες αναγωγές από το ειδικό στο γενικό.

Προσοχή: δεν ασπάζομαι τους χαρακτηρισμούς του σχόλιου για μέλη του forum περί αμορφωσιάς και καμίας σχέσης με την τέχνη.

"Η Ελλαδα έχει πιάσει πάτο λόγω της αμορφωσιάς του λαού της. Προφανώς όσοι λένε πως η ταινία δυσφημίζει την Ελλάδα δεν την κατάλαβαν καθόλου και γενικά δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη (κακά τα ψέματα). Οι δημιουργοί δεν είχαν στο μυαλό τους την Ελλάδα όταν την έφτιαχναν. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γυρισμένη σε άλλη χώρα και σε άλλη γλώσσα, με τα αισθήματα που σου αφήνει στο τέλος να είναι ακριβώς τα ίδια. Βέβαια τις καλύτερες κριτικές τις πήρε στο εξωτερικό όπου και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτόμυαλος. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς! Και εις ανώτερα!"
Akis 25/1/2011 18:01

Σωτήρη,ακόμα και ο εν λόγω ,παρότι ειναι λογικό νά εκνευρίζεται απ´τό επίπεδο ορισμένων σχολίων(περί ντροπής τής χώρας κ.λ.π.,κ.λ.π.:ADFADF1::ADFADF1:)τούς απαντά μέ τον ίδιο τρόπο θεωρώντας ως απόδειξη τού ''ορθού τής γνώμης του'' τό ''ανοικτόμυαλο τού εξωτερικού''..

Επ´αυτού μπορεί νά υπάρξουν πολλά αντεπιχειρήματα και γιά τήν λογοκρισία στήν Ευρώπη,αλλά και γιά πολλά στενόμυαλα και σωβινιστικά μυαλά που υπάρχουν κι''εκεί..

Μιά ταινία ή ενα θεατρικό έργο κρίνεται απ´την ποιότητά του,και επ´αυτού και μονον μπορεί να γινει διάλογος,και οχι απο το άν παρουσιάζει τον Ηρακλή μέ γόβες...(σιγά μήν θιγεί τό ''πατριωτικό'' μας αίσθημα) .

Κατ´ εμέ, το εύστοχο στο σχόλιο που παρέθεσα είναι η ανάδειξη της οικουμενικότητας του (όποιου) μηνύματος της ταινίας.

Re: Απάντηση: Re: Oscars 2011

Μαλλον για επαγγελματικους λογους...:ADFADF1:

Τι είναι ο Σπύρος; Σκηνοθετάρα; Γιατί εγώ νόμιζα ότι ήταν γιατρός...:Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Oscars 2011

Τι είναι ο Σπύρος; Σκηνοθετάρα; Γιατί εγώ νόμιζα ότι ήταν γιατρός...:Banane0:

Γι'αυτο ακριβως....
Ηθελε να δοκιμασει τις ψυχικες αντοχες του....:ADFADF1:

Πρεπει να σε συμπαθει πολυ Σωτηρη για να την ξαναδει...:flipout:

Κατ´ εμέ, το εύστοχο στο σχόλιο που παρέθεσα είναι η ανάδειξη της οικουμενικότητας του (όποιου) μηνύματος της ταινίας.

Μήν μου πείς βρέ οτι δεν έχει διαβάσει παρόμοιες αντιδράσεις γιά ταινίες στην Μ.Βρεττανία ή στην Γαλλία ή στην Ιταλία..
Καλά στίς ΗΠΑ μερικές πήγαν άπατες (θυμάμαι δυό τώρα :''Πύλες τής Δυσεως'' τού Τσιμίνο και ''Κάποτε στην Αμερική'' τού Λεόνε)λόγω εσκεμένου σαμποτάζ..

Αλλο το ότι προσπάθησε ο Λάνθιμος(και απέτυχε κατ''εμέ)νά δώσει οικουμενικό μήνυμα καί άλλο η αμορφωσιά τού λαού και οι ''καλοί ξένοι και τό επίπεδό τους''..

Η ταινία στην Ελλάδα πήρε καλές κριτικές απο συγκεκριμένο κύκλο(για τον οποίον διατηρώ πολλές επιφυλάξεις ως πρός τήν αντικειμενικότητά του)και προωθήθηκε δεόντως...

Re: Απάντηση: Re: Oscars 2011

Αλλο το ότι προσπάθησε ο Λάνθιμος(και απέτυχε κατ''εμέ)νά δώσει οικουμενικό μήνυμα καί άλλο η αμορφωσιά τού λαού και οι ''καλοί ξένοι και τό επίπεδό τους''..

Συμφωνώ. Για αυτό από το εν λόγω σχόλιο απομόνωσα στις παρατηρήσεις μου μόνο εκείνο το στοιχείο που υπογραμμίζει ότι η εν λόγω ταινία δεν πρέπει να αναγνωστεί ως αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα και μόνο. Τα άλλα, τα άφησα ασχολίαστα.

Γνωρίζει κανείς αν η εταιρεία παραγωγής είναι ελληνική; Αν ναι, μπορεί μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στον κινηματογράφο (που είναι τραγικά υποτιμημένος στην Ελλάδα) να επηρεάσει Κάννες, Όσκαρ και όλα τα άλλα; Την επιρροή των κριτικών στο ελληνικό κοινό τη θεωρώ πολύ μικρή, αν όχι ασήμαντη. Μία σύγκριση των εισιτηρίων των ταινιών που εκθειάζουν οι κριτικοί και των εισιτηρίων των άλλων ταινιών που σε τελική ανάλυση προτιμά το κοινό, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Oscars 2011

Συμφωνώ. Για αυτό από το εν λόγω σχόλιο απομόνωσα στις παρατηρήσεις μου μόνο εκείνο το στοιχείο που υπογραμμίζει ότι η εν λόγω ταινία δεν πρέπει να αναγνωστεί ως αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα και μόνο. Τα άλλα, τα άφησα ασχολίαστα.

Γνωρίζει κανείς αν η εταιρεία παραγωγής είναι ελληνική; Αν ναι, μπορεί μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στον κινηματογράφο (που είναι τραγικά υποτιμημένος στην Ελλάδα) να επηρεάσει Κάννες, Όσκαρ και όλα τα άλλα; Την επιρροή των κριτικών στο ελληνικό κοινό τη θεωρώ πολύ μικρή, αν όχι ασήμαντη. Μία σύγκριση των εισιτηρίων των ταινιών που εκθειάζουν οι κριτικοί και των εισιτηρίων των άλλων ταινιών που σε τελική ανάλυση προτιμά το κοινό, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2203:-lr&catid=67:texnes&Itemid=193

Απάντηση: Oscars 2011

Βιογραφικό Σημείωμα της Εταιρίας Παραγωγής Boo Productions
..........................................................................................

H Boo Productions δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής κινηματογραφικών και διαφημιστικών ταινιών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ιδρύθηκε από τον Άγγελο Βενέτη, τον Ηρακλή Μαυροειδή, τον Τάκη Νικολακόπουλο και τον Άρη Ντάγιο, τέσσερις παραγωγούς με πολυετή εμπειρία.

Σύντομα μετά την ίδρυσή της, η Boo Productions προχώρησε στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινίων μεγάλου μήκους.

H Boo Productions ήταν η παραγωγός εταιρία της ταινίας “Κυνόδοντας”, η οποία είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου.

Η ταινία “Κυνόδοντας” κέρδισε το πρώτο βραβείο στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ των Καννών το 2009. Επίσης απέσπασε το Βραβείο Νεότητας, ένα βρραβείο που απονέμεται από νέους σε κινηματογραφηστές που παρουσιάζουν πρώτη ή δεύτερη ταινία σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ των Καννών.

Αυτή τη στιγμή, η Boo Productions βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ για τη νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη “Τέσσερα μαύρα κοστούμια”.

Επίσης η Boo Productions είναι συμπαραγωγός στην ταινία “Το Κακό Στην Εποχή Των Ηρώων”.

Στη διαδικασία της ανάπτυξης βρίσκονται τρεις ακόμα ταινίες:

“Εσπερινή Συμφωνία” του Χρήστου Βούπουρα, του οποίου οι προηγούμενες ταινίες έχουν παρουσιαστεί και αποσπάσει βραβεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

“L” του Μπάμπη Μακρίδη, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας με την προηγούμενη ταινία του “Ο τελευταίος Φακίρης”.

“Η Μάχη με τον Άγιο” μια ρομαντική κομεντί σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλου.

www.booproductions.gr