Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Τέλος κάτι γενικό και περισσότερο απευθύνομαι στον Πέτρο: Μη θεωρείς της δηλώσεις κάποιου Κύπριου, ακόμη και αν αυτός είναι ο Πρόεδρος, απαραίτητα ως τις αντιπροσωπευτικές ενός λαού. Δηλαδή αν βγει και κάνει δηλώσεις αύριο ο Καραμανλής, απαραίτητα όλοι εδώ μέσα συμφωνούμε και ταυτιζόμαστε; Ή αν βγεις εσύ αύριο και μου πεις κάτι που αφορά το πως σκέφτεσαι για την Ελλάδα, θα μπορώ εγώ να πω "α, καλά το κατάλαβα, έτσι σκέφτεστε όλοι".

Η Κύπρος είναι ένας λαός, με τα καλά του, τα κακά του. Υπάρχουν βολεμένοι, υπάρχουν ιδεαλιστές, υπάρχει χαζός κόσμος, υπάρχει κόσμος που νομίζει πως ξέρει τι θέλει και τι είναι καλό γι' αυτόν, υπάρχουν καλοί άνθρωποι, υπάρχουν αγωνιστές. Όπως ακριβώς κι εδώ. Υπάρχει κόσμος που θεωρεί πως δεν είμαστε Έλληνες. Και τι μ' αυτό; Γιατί μας χρεώνετε όλους;

Το έθνος μας είναι ένα, ελληνικό. Θέλουμε δε θέλουμε, αυτό είναι. Είμαστε αδέλφια. Βαρέθηκα να ακούω δηλώσεις του τύπου " Οι Κύπριοι αυτό, οι Κύπριοι εκείνο". Ποιοι είναι ρε παιδιά αυτοί οι Κύπριοι που μπαίνουν όλοι σε ένα τσουβάλι; Είπαμε, είμαστε λίγοι, αλλά όχι κι έτσι...

Δωρο στα περισσοτερα ,απ οσα γραφεις συμφωνω,απλα ειναι κρισιμο στο ποιος κανει τις συνομιλιες.Εαν στις προηγουμενες ευκαιριες που δοθηκαν,δεν ηταν ο Μακαριος,το προβλημα θα ειχε λυθει.Οπως και για καλη τυχη του Κυπριακου λαου ,το σχεδιο Αναν δεν το αποδεχθηκε ο συγκεκριμενος προεδρος που ειχε εκλεγει.Οπως επισης θα διαφωνησω οτι την λυση την χαλαει ο Ερντογαν,αντιθετα εκτιμω οτι τοσο οι στρατηγοι,για δικους τους λογους,οσο και η τουρκοκυπριακη ηγεσια δεν θελουν την λυση.Επισης εκτιμω,μπορει να κανω και λαθος,οτι το ενιαιο κρατος,υπο οποιαδηποτε μορφη,δεν το θελουν και στην Ε.Ε,για δυο κυριως λογους.Πρωτον θα εκλειψει μια αρνητικη παραμετρος που εμποδιζει την εισοδο της Τουρκιας στην Ε.Ε και δευτερον η αδυναμια ελεγχου ολων των κατοικων των κατεχομενων απο το νεο κρατος και η δυνατοτητα Κυπροποιησεων επικινδυνων ακραιων μουσουλμανικων στοιχειων.Και καταληγουμε στο ερωτημα ποιος πραγματικα θελει και γιατι την ενιαια Κυπρο?

Γιατί το λες αυτό για το Μακάριο; Σε ποιες ευκαιρίες αναφέρεσαι και πως είσαι σίγουρος πως αν δρούσε διαφορετικά, η αντίδραση θα ήταν η επιθυμητή; Είναι ξέρεις εύκολο να μιλάμε εκ των υστέρων για το ποια εικάζουμε πως θα ήταν η καλύτερη λύση...

Επίσης -άσχετο απλώς το λέω και σε συνέχεια του μη-τσουβαλιάσματος- προσπαθώ να καταλάβω τον κόσμο που με τις υπάρχουσες συνθήκες πάει να δει τα κατεχόμενα, αλλά προσωπικά αρνούμαι να το κάνω. Δεν αναγνωρίζω κανένα ψευδοκράτος. Δε θα πάω με τον τρόπο που θέλουν. Αν πάω, θα πάω όπως θέλω εγώ. Υπάρχει κόσμος που πάει να δει τα σπίτια του, αλλά υπάρχουν και άλλοι που πάνε για πλάκα, για τουρισμό ή για ψώνια.

Είμαι 34, γεννήθηκα 3 μήνες πριν το πραξικόπημα και μεγάλωσα μέσα σε όλο αυτό το κλίμα. Επίσης σου λέω εκ των προτέρων πως οικογενειακά είχαμε σχέσεις με τον Μακάριο, η γιαγιά μου ήταν στενός συνεργάτης του, την περίοδο της ΕΟΚΑ (πάντα για την Α μιλάμε) το σπίτι μου ήταν σωστό αρχηγείο (απ' όσο μου έλεγε). Το 74 ο πατέρας μου ήταν στα ΛΟΚ.

Στο ερώτημα που βάζεις τώρα, μπορώ προφανώς μόνο προσωπικά να σου απαντήσω.Θέλω να μπορέσει όσο πιο πολύς κόσμος, όσο πιο πολλοί πρόσφυγες, να πάνε ξανά να δουν τους τόπους τους. Θέλω στη χώρα μου να κυκλοφορώ ελεύθερα. Δε θέλω βάσεις και στρατιώτες. Θέλω λύση, θέλω ενιαία Κύπρο, αλλά υπό προυποθέσεις, όχι τύπου Ανάν. Δεν έχω καμία σχέση με εθνικισμό, αλλά με πληγώνει πάρα πολύ (μα πάρα πολύ) το ενδεχόμενο να αλλάξει ο ύμνος και η σημαία μας.

Υ.Γ. Κλασικές ερωτήσεις μόλις κάποιος εδώ στην Ελλάδα μαθαίνει πως είμαι Κύπριος:

1) (σε ποσοστό 80%) Γιατί μας μισείτε;
2) (σε ποσοστό -ευτυχώς- 40%) Τι ύμνο έχετε; (Ψιλο-σοκ, όταν λέω πως είμαστε απλώς άλλο κράτος...)

Kαι εγω θελω να παω στα μερη που ζουσαν οι παππουδες μου και μπορω να παω,αλλα τι θα αλλαξει,περα απο την συναισθηματικη φορτιση?Η Κυπρος ποτε δεν θα μεινει χωρις στρατο,ουτως η αλλως υπαρχει το Ακρωτηριο,ειναι τοσο νευραλγικη η θεση της που δεν προκειται να την αφησουν,το ζητημα ειναι να μην Λιβανοποιηθει,γιατι οταν καποιοι εχουν συμφεροντα κανουν τα παντα για να ελεγξουν ενα τοπο,γιαυτο αναφερω οτι θελει προσοχη η οποια αποφαση.Οσον Αφορα τον Μακαριο,ας το αφησουμε καλλιτερα,γιατι απο καποια στιγμη και επειτα ο Μακαριος <επαιζε> με την αγαπη και τους ποθους πολλων ανθρωπων τοσο Κυπριων οσο και Ελληνων, και αν του αποδωσω τον τιτλο του καλλιτερου συγχρονου Φαναριωτη,νομιζω οτι τον αδικω,ηταν απο τους μεγαλυτερους ανα τους αιωνες,αυτη ειναι προσωπικη εκτιμηση και μπορει και να κανω λαθος

Re: Απάντηση: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Υ.Γ. Κλασικές ερωτήσεις μόλις κάποιος εδώ στην Ελλάδα μαθαίνει πως είμαι Κύπριος:

1) (σε ποσοστό 80%) Γιατί μας μισείτε;
2) (σε ποσοστό -ευτυχώς- 40%) Τι ύμνο έχετε; (Ψιλο-σοκ, όταν λέω πως είμαστε απλώς άλλο κράτος...)

Ποιος είπε ότι οι εν Ελλάδι έλληνες είναι (αν όχι μορφωμένοι) σωστά ενημερωμένοι για το κυπριακό και για τους λόγους που δεν οδηγηθήκαμε τελικά στην ένωση αλλά στην διχοτόμηση.

Και επειδή σας βλέπω κάπως ανήσυχους για το πως θα είναι τελικά η λύση στην Κύπρο τολμώ να σας πω ότι με το επερχόμενο αδιέξοδο τον συνομιλιών Ταλάτ – Χριστόφια ουσιαστικά τσιμεντωνεται η διχοτόμηση. Ίσως μετά από πάροδο μερικών χρόνων από τότε να αρχίσουμε να συζητάμε την συμφωνημένη διχοτόμηση και την επιστροφή περισσοτέρων εδαφών στους ελληνοκυπρίους.