Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,607
Aν και ειχα ξεκινησει την αναζητηση υλικών για την κατασκευή πικάπ, το εν λόγο σχέδιο επεσε στα χέρια μου.
Αλλαγή πλευσης λοιπον και ξεκινά η προσπάθεια να εισαγάγω τη λαμπάτη μαγεία στο ψηφιακό μου.

Το case ειναι ενα απλό κουτι κατασκευών που αρχικά απέκτησε παράθυρο στο πάνω καπάκι για τον αερισμό των λυχνιων, με μια ωραια χαλκινη σίτα.
IMG_20160610_151703.jpg
Οι κλασικοί Lundall στην εξοδο των xlr και rca που βάζω σε κάθε κατασκευή μου, δινουν κι εδω το παρων, μια ξυλινη βάση με λαστιχένια ποδαράκια περιμένει τον μετ/τη του κ.Γιατρά και οι βάσεις των λυχνιων τοποθετημενες παραλληλα με το υποσασί για χωροταξικούς λόγους.
IMG_20160609_170452.jpg

Τα πρωτα υλικά αρχισαν να περνουν τη θέση τους.
Τσοκ, πυκνωτες, γεφυρα και αντιστάσεις
IMG_20160616_204314.jpg
Προσεχώς η συνέχεια.

Last edited by a moderator:
πολύ ντιούικη η κατασκευή...
Μια και ο στόχος ήταν λάμπα, γιατί δεν προτίμησες μια έτοιμη λύση από τις τόσες που έχει έξω?
Με πολύ λιγότερα χρήματα και ταλαιπωρία θα είχες εγγυημένο αποτέλεσμα

Εκει εξω υπάρχουν λύσεις οπως γράφεις με λιγοτερα - πιθανώς - χρηματα συγκεκριμένες, για κάθε βουβάλι η καποιο αλλο ντακ, η ιδεα ειναι με την προσθήκη τριμέρ να καταφέρω να το ματσάρω με πολλά ντάκ, αρκεί να μη βγαζουν καθόλου dc στην εξοδο.
Εγγυημένο αποτέλεσμα ??????????
Το ντακ είναι κι αυτο ντουικο φυσικά και αποτελειτε απο φιλτρο ρευματος - μετ/τη, τροφοδοσια salas bib hot rod, και στο dac board εχουμε sabre 9023, διπλα ρολογια crystek, σταθεροποιημένες τροφοδοσιες θυρα usb onboard κτλ.

δουλεύω χρόνια πιά τώρα, κινέζικο srpp (ήθελα να φτιάξω λαμπιζάτορα).
Το κόστος ήταν ελάχιστο και υπάρχουν δυνατότητες ματσαρίσματος.

Και εγώ 9018 έχω με bib κλπ.
Από τότε που έβαλα το κινέζικο, με μικρές επεμβάσεις δικές μου (τίποτα ιδιαίτερο) και καλούς πυκνωτές μόνο εξόδου ξέχασα ότι έχω dac.
Υπάρχει κάπου νήμα... (και πιθανότατα επειδή πέρασαν κάποια χρόνια ίσως και πιό βελτιωμένες λύσεις από εκεί μεριά)

Ταυτιζόμαστε απολυτα.
Ενας φίλος που διαβάζει το φορουμ μετα μανίας αλλα δεν γραφει ποτε - απο αποψη λεει, εφερε ενα κινεζάκι αλλα λαμπιζατόρ που με πολυ λίγα χρήματα επαιξε πολυ καλύτερα απο το soekris μου, το r2r λοιπον πηρε το δρομο για τo ebay και ενα μπορντακι με την προτελευταια σαυρα -πολλα υποσχωμενο- πηρε τη θέση του στο σασί. Σε συγκριση με τον κινεζο λαμπιζάτορα ακόμα υστερει ελαφρά στη μεσαία αλλα τα ακρα του σκοτώνουν. Αυτή τη μικρή υστέρηση θα διωρθωσω με το λαμπάτο στάδιο. Απλα ειπα γιατί να μη το βάλω σε ξεχωριστό σασί να το πάω και καμια βολτα σε κανα φίλο αργοτερα.

δεν θέλω να ανακατευτώ στα σχέδιά σου, να σε βοηθήσω λέω, για να μην παιδεύεσαι.
Εδώ έγραψα κάποια πράγματα τότε (και από τότε δεν το έχω πειράξει ποτέ).

http://avclub.gr/forum/showthread.php/102038-buffalizator?highlight=buffalizator

Επίσης βλέπω γενικά οι κατασκευές σου δεν είναι αυτό που λέμε ...μπουτίκ, :music-smiley-005:, και είπα μήπως με κάτι πιό κόμπακτ, έστω με μόνο ένα κουτί της προκοπής να ξεμπερδέψεις.

εσύ αποφασίζεις.

Επίσης βλέπω γενικά οι κατασκευές σου δεν είναι αυτό που λέμε ...μπουτίκ,
:flipout::flipout::flipout:
Tα υλικά όμως είναι σχεδόν πάντα μπουτικ, το ίδιο και η απόδοση
Στο Athlos για παραδειγμα που τελικά εγινε εμπορικό ντάκ τα σασί κοβοντε με cnc και οχι με το σκουριασμένο λαμαρινοψάλιδο μου, εκει που εχει σημασία τα πραγματα γινονται σωστά.
Το κουτί θα το δεις στο τέλος με το πλεξι θα μεταμορφωθεί.
Μπορει ο κινεζάκος και να παίζει, δεν το ξέρω, αλλα μπορεις να τον φέρεις σπιτι μου να με ρωτησεις τάση εξοδου να γυρισεις ενα τριμερ και να το ενωσεις με rca πανω στο Dac μου και να παιξει?

Last edited by a moderator:
Βρε Τζιμ, συγχώρα με γιατι δεν πρεπει να σε εχω γνωρισει απο κοντα, αλλα παρε ενα αλλο ψαλιδι η ακονισε το. Την εσφαξες την λαμαρινα.
Επισης αν εχεις σκοπο να το μετακινείς συχνα δεν θα εμπιστευομουν την κολλα, και τις βασεις των λυχνιων (και οτι αλλο βαλεις στο πατο) βιδωσε τες απο μεσα (αλλεν ειναι καλυτερες στις διαστασεις που παιζεις) με παξιμαδι και δαγκωτο πριτσινι. Αν βλεπω καλα εχεις σιδεροβιδα που θα φυγει απο την λαμαρινα ευκολα, στο δευτερο βαλε-βγαλε.
Με αυτα στο νου, τα μηχανακια μου εχουν κανει τον γυρω του κοσμου και δεν εχει κουνηθει βιδα. Φιλικα παντα

Βασίλη (tsip), ο Τζιμάρας είναι εντάξει παλλικάρι και καταλαβαίνει πάντα το πνεύμα των μελών όταν δίνουν κάποιες υποδείξεις. Νομίζω σε αυτό τον τομέα, έχουμε κάνει άλματα σε αυτήν την ενότητα του avclub και έχουμε κρατήσει μακρυά μας τα προβλήματα του γραπτού λόγου.

@Τζιμάρας = βρε αθεόφοβε, πάλι γύρισες στα λημέρια του ψηφιακού; Τρώγεσαι ή αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι δίχως ψηφιακό δεν υπάρχει ζωή...

Πάντως το νήμα που σου έδωσε ο υπέρηχας, ήταν κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα για λάμπα σε έξοδο dac.

Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Ναι βρε Lemon αφου με ξερεις οτι δεν κάθομαι στα αυγά μου με τίποτα, με τσίγκλισε για τα καλα το phono αλλα εχω βάλει στόχο να το φτάσω με αυτό που φτιαχνω.
Εχε πίστη, διαβάζω με πολυ ενδιαφερον το νήμα του υπέρηχα (καταπληκτικο μου αρεσε), αλλα εχω ακούσει 2-3 βουβάλια με καλύτερο λαμπάτο στάδιο απο το κινεζακι (στα χαρτια) και δεν τρελλάθηκα και πιο πρίν αλλα πολυ ακριβότερα σε audio note.
Tα ακούσματα αυτα με ειχαν απομακρύνει απο την ιδεα του λαμπάτου σταδιου σε ντάκ. Αλλα αυτά τα καταπληκτικά ακρα πρεπει να δεσουν στη μεση με κάποιο τροπο
Ενα τερας απο το παρελθόν η directly heated ανορθωτρια AZ41 θα κάνει τη διαφορά.

Βρε Τζιμ, συγχώρα με γιατι δεν πρεπει να σε εχω γνωρισει απο κοντα, αλλα παρε ενα αλλο ψαλιδι η ακονισε το. Την εσφαξες την λαμαρινα.
Επισης αν εχεις σκοπο να το μετακινείς συχνα δεν θα εμπιστευομουν την κολλα, και τις βασεις των λυχνιων (και οτι αλλο βαλεις στο πατο) βιδωσε τες απο μεσα (αλλεν ειναι καλυτερες στις διαστασεις που παιζεις) με παξιμαδι και δαγκωτο πριτσινι. Αν βλεπω καλα εχεις σιδεροβιδα που θα φυγει απο την λαμαρινα ευκολα, στο δευτερο βαλε-βγαλε.
Με αυτα στο νου, τα μηχανακια μου εχουν κανει τον γυρω του κοσμου και δεν εχει κουνηθει βιδα. Φιλικα παντα
Οντως εσφαξα τη λαμαρίνα αλλα λίγο θα επηρεασει αυτο τον ηχο. Δεν βλεπεις καλα σιδεροβιδα δεν υπαρχει πουθενά, βιδες με παξιμάδια ασφαλειας

Τολμηρό σε βλέπω συνονόματε! Λάμπες.. Ζόρικα πράγματα..

Θέλει πολλή προσοχή γιατί οι τάσεις που κυκλοφορούν σε αφήνουν στον τόπο για πλάκα αν γίνει κάποιο λάθος.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο, έχεις τίποτα specs να μοιραστείς μαζί μας; Αντίσταση εισόδου, εξόδου, κέρδος.. για να πάρουμε μια ιδέα του πως θα παίζει.

Δεν μιλάω για μετρήσεις γιατί δεν έχει νόημα.. δεν φτιάχνεις λάμπα γιατί μετράει καλά αλλά γιατί σου αρέσει ο ήχος της.

Εκει εξω υπάρχουν λύσεις οπως γράφεις με λιγοτερα - πιθανώς - χρηματα συγκεκριμένες, για κάθε βουβάλι η καποιο αλλο ντακ, η ιδεα ειναι με την προσθήκη τριμέρ να καταφέρω να το ματσάρω με πολλά ντάκ, αρκεί να μη βγαζουν καθόλου dc στην εξοδο.

Δυστυχώς τα DAC chips που έχουν SE έξοδο τάσης χωρίς DC είναι ελάχιστα.. Εγώ τουλάχιστον μόνο το 9023 ξέρω (από τα γνωστά που κυκλοφορούν). A, και το Soekris (αν και δεν το λες "DAC chip" :p).

Καλή επιτυχία στην κατασκευή και αναμένουμε εντυπώσεις! :smile:

Α, παραλίγο να το ξεχάσω.. βλέπω στο σχηματικό ότι ο μετ/της στο δευτερεύον έχει 2 x 105V, 2 x 85V, 1 x 4V και 1 x 9V αλλά όπως τα μετράω μου λείπει ένα τύλιγμα.. τι παίζει;

Για το Soekris δεν το φτιάχνει ο Δημήτρης;
Ή έχει κι άλλο κι έχω χάσει επεισόδια;

Συμφωνώ με το Δημήτρη, ουσιαστικά βάζετε ενα προενισχυτή ή μπαφερ λαμπάτο για να σπάσει λίγο η σκληράδα...και να κρυφτούν τα άκρα...!

Σοκ ο Δημητρης με γνωριζει πολυ καλά και ξέρει τα ορια των γνωσεων μου, εχω κρυφό βοηθό-δάσκαλο η ιδέα και περιπου το 85% της υλοποιησης ειναι δικο μου όμως.
Δημητρη μου τα τυλίγματα ειναι σωστά ισα ισα που περισευει κι ένα, και σήμερα είναι και ετοιμο, στεγνωνει η ρυτινη και μάλλον αυριο θα παραλάβω, με επιασες στο 9023 αυτο εχει πάνω το νεο μου board, θα ερθεις να το ακουσεις.
Φίλε prooptiki ηχητικά αυτο ακριβώς θελω να πετυχω.

Αν και κανείς μας δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατασκευής, η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι εσφαλμένη οδός.

Αν έχω δει σωστά στο σχήμα στο κάτω δεξιό μέρος, μιλάμε για κέρδος Χ2, Χ24(!) και στην ουσία θα είναι μια μορφή προενίσχυσης. Ξεφεύγει δηλαδή από την τυπική έξοδο ενός dac, το οποίο οφείλει να μην έχει ούτε "φουσκώματα", ούτε περίεργες "βυθίσεις".

Η προσέγγιση μου θυμίζει περισσότερο custom κατάσταση σε δεδομένο σύστημα με δεδομένες ανάγκες.

Δηλαδή εάν υπολογίσουμε ότι υπάρχει και ένα εσωτερικό στάδιο κέρδους (μέσα στο dac-chip), έρχεται και ένα άλλο πρόσθετο στάδιο κέρδους, που εάν μπει σε έναν τυπικό προενισχυτή με ένα Χ στάδιο κέρδους....μιλάμε για πολύ-πολύ custom κατάσταση.
Δεν θα διαφωνούσα - αν και δεν είναι η προσωπική μου επιλογή η λάμπα - αυτό το στάδιο να ήταν μετά από ένα i/v dac-chip.

Κυριε γυμναστα δεν εχετε πιστη, αλλα απο την αλλη τιποτα δεν ειναι σιγουρο σε μια κατασκευη που φτιαχνω για πρωτη φορα. Θα κριθω εκ του αποτελεσματος.

Δεν είναι ακριβώς θέμα πίστης, αλλά θεωρίας.

Νομίζω στο έγραψε και το μέλος prooptiki έμμεσα, σε ένα dac με έξοδο τάσης, εάν βάλεις κέρδος μετέπειτα έφτιαξες ένα στάδιο προενίσχυσης και όχι στάδιο εξόδου dac. Με απλά λόγια μπορεί να παίξει άριστα, όπως άριστα θα έπαιζε και ένα άλλο dac με έναν πολύ καλό προενισχυτή...με πιάνεις βρε ή μιλάω στον αέρα;

Υπάρχει ολόκληρη θεωρία για το πως πάει η αλυσίδα από την πηγή στον τελικό ενισχυτή σε θέματα κέρδους, όσο περισσότερα στάδια κέρδους μεσολαβούν συμπαρασύρουν το θόρυβο και ενδεχομένως "χρωματίζουν" τον ήχο.

Φτιάξτο, για το δικό σου κέφι, αλλά μην περιμένεις εάν σου πάει καλά ότι αυτό θα είναι κανόνας για τα περισσότερα συστήματα, μάλλον εξαίρεση!

Εγώ, πάντως, θα απέφευγα να χρησιμοποιήσω ένα LM317 ως current sink στην κοινή κάθοδο του Long Tail Pair. Ένα μικρό ψάξιμο στο Internet θα σε διαφωτίσει σχετικά με το γιατί το LM317 πρέπει να αποφεύγεται ως πηγή ρεύματος σε εφαρμογές audio. Αντ' αυτού, είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσεις μία πηγή ρεύματος με διπολικά τρανζίστορ ή με ένα (ή ακόμη καλύτερα με ένα ζεύγος σε κασκοδική διάταξη) Depletion mode MOSFET, όπως το DN2540. Και πάλι, ένα σύντομο ψάξιμο θα σου δώσει πολλές υλοποιήσεις με τις προαναφερθείσες εναλλακτικές.