Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Συμφωνα με ποιανού τη θεωρία καλε μου lemon, εγω σε πιανω εσυ αρνησε πεισματικά.
Αρχικά να σου ξαναπω οτι εγω θα το χρησιμοποιησω για το 9023 που θα του παει κουτί, αλλα και σε άλλα συστήματα συμφωνα με την CARY AUDIO DESIGN σε ένα dac με έξοδο τάσης, εάν βάλεις λαμπάτο κέρδος μετέπειτα 1:1 απλα εισαγάγεις ολες τις αρμονικές τις λάμπας. Dejavu νομίζω ειχαμε κάνει την ιδια κουβεντα για τους Lundal
Το θόρυβο θα τον αντιμετωπίσω στο τέλος (αν και διατηρω αμφιβολιες οτι θα εχει).
 
Γιαυτό εγώ ρωτάω και εγώ αν έχει κέρδος αυτό που φτιάχνεις.. Αν δεν έχει κέρδος είναι απλό buffer οπότε απλά προσαρμόζει αντιστάσεις εισόδου / εξόδου προσθέτοντας τον "χαρακτήρα" του στον ήχο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχει καλύτερα χαρακτηριστικά (υψηλή αντίσταση εισόδου και χαμηλή εξόδου) από το προηγούμενο στάδιο (9023 στην περίπτωσή σου), αλλιώς μάλλον θα κάνει πιο πολύ κακό.

Αν έχει κέρδος ισχύουν αυτά που είπε ο Lemon. :p

Όσο για το θόρυβο, το ερώτημα δεν είναι αν θα έχει αλλά πόσο θα έχει.. Όλα τα ενεργά στάδια εισάγουν θόρυβο.
 
Μικρό κερδος θα εχει αναποφευκτα αρα αφου
1. Όλα τα ενεργά στάδια εισάγουν θόρυβο
2. Κάθε προενισχυση ενισχύει και το θορυβο
3. To LM317 πρέπει να αποφεύγεται ως πηγή ρεύματος
Δεν θα παιζει
Συνεχιζω Αgainst All Odds
 
Η τάση εξόδου του 9023 είναι τυπικά 2Vrms. Θεωρείται ικανή για να οδηγήσει τις εισόδους των περισσοτέρων προενισχυτών.
Όμως δεν έχω βρει τεκμηρίωση για την εσωτερική αντίσταση της εξόδου του DAC 9023.
Ένα στάδιο buffer με σκοπό την προσαρμογή των αντιστάσεων (ειδικά για μια δύσκολη είσοδο προενισχυτή ή την οδήγηση ενός volume) μπορεί να κάνει περισσότερο καλό παρά την αύξηση των θορύβων και της παραμόρφωσης (θα αυξήσει τις μη γραμμικές παραμορφώσεις π.χ THD+N, αλλά θα μειώσει τις γραμμικές παραμορφώσεις π.χ απόκριση συχνότητας) ενώ απομακρύνει την περίπτωση clipping από έλλειμμα ρεύματος εξόδου.
Ίσως η χρήση λυχνίας να μη είναι ο καλύτερος τρόπος από τεχνική άποψη,
αλλά από πλευράς ηχητικής μια ήπια εισαγωγή αρμονικών δεν βλάπτει.
 
Η εμπέδηση εξόδου του 9023 (στο δικό μου τουλάχιστον ) είναι γύρω στα 200 Ohm.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

*
(μετρημένο στο 1Khz με τον γνωστό τύπο )
 
Καλέ μου Τζιμάρα, θα στο ξαναγράψω δεν με πιάνεις...αγαπάς τις λάμπες και το χαρακτήρα τους και προσπαθείς σε χρήση τους σε διάφορα σημεία ακόμη και εάν δεν ταιριάζουν.
Ακόμη και ο συγχωρεμένος Σπέρτος που ήταν υπέρμαχος της λάμπας, μιλάμε για μεγάλο έρωτα, όταν άκουγε για χρήση λάμπας σε πηγή ή σε προενισχυτικό στάδιο έβγαζε σπυριά!
Αυτό θα μου πεις είναι άποψη και συμφωνώ, ο Σπέρτος όμως δεν το έλεγε από θέμα γούστου, το τεκμηρίωνε για ποιο λόγο η λάμπα πάει μόνο στο τελικό στάδιο και όχι πριν. Μακάρι τα γραπτά του να υπάρχουν ακόμη στο διαδίκτυο.

Τέλος πάντων για να μην μακρυγορούμε νομίζω ότι σου περιγράφουν και άλλα μέλη, το ίδιο πράγμα. Εάν αγαπάς τις αρμονικές της λάμπας, φτιάξτο με κέρδος Χ1 (κάντο μπάφερ με λίγα λόγια), δεν θυμάμαι το σύστημά σου να είχε έλλειψη οδήγησης που να απαιτεί και άλλο κέρδος. Το παραπάνω κέρδος του απαραίτητου μόνο κακό κάνει και αυτό προκύπτει από τη θεωρία όχι από γούστο ή άποψη.

Πληροφοριακά το 9023 έχει ως έξοδο από 1.9-2.0Vrms αναλόγως της τάσης τροφοδοσίας, με εμπέδηση που ποικίλει γύρω στα 230 ωμ. Το μπάφερ που είχε φτιάξει για τα 9022-9023 ο Joachim Gerhard κατέβαζε γύρω στα 30-40 ωμ αυτή την αντίσταση και κάλυπτε και τις πιο απαιτητικές εισόδους.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μετέπειτα προσθήκη

Δεν ξέρω εάν έχετε αντιγράψει το τελικό στάδιο του Cary 100t, που είχε βάλει πάντω στο 9023.
Από το διαδίκτυο, προκύπτει ότι ενώ η εταιρία δίνει και στις δύο εκδόσεις (λάμπας και ημιαγωγών) έξοδο 2Vrms, απόδειξη ότι και στα δύο έχει χρησιμοποιήσει μπάφερ και όχι στάδιο κέρδους, εντούτοις οι χρήστες αναφέρουν ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά εξόδου ανάμεσα στις δύο εκδόσεις, με αυτή της λάμπας να δίνει 1,95V ενώ αυτή των ημιαγωγών 2,1V (http://www.theabsolutesound.com/articles/cary-dac-100-and-dac-100t-digital-to-analog-converters/)

Oι μετασχηματιστές που συζητούσαμε, δουλεύουν εντελώς διαφορετικά από αυτό που συζητάμε, ας μη τα μπερδέψουμε όλα στο ίδιο νήμα.
 
Στην περίπτωση της Cary πάντως,οκ,καταλαβαίνω το λαμπάτο στάδιο για αυτούς που θέλουν τέτοια γεύση.
Το τρανζιστοράτο στάδιο όμως υποθέτω πως έγινε για την δυνατότητα balanced εξόδου,κλπ,έτσι; (υπάρχει βέβαια και το κέρδος της πολύ χαμηλής εμπέδησης -κάπου στα 8 Ohm αν δεν κάνω λάθος - που τους καλύπτει στο ταίριασμα με επόμενο στάδιο,και στις δυό της υλοποιήσεις αυτό. )
 
Σωκράτη, το παραδέχομαι έχω αρχίσει να γίνομαι περίεργος.

Πιστεύω ότι η Cary έβγαλε δύο εκδόσεις μόνο και μόνο για να "πιάσει" μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και μόνο.
 
Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Αρχικά να απαντήσω οτι δεν αντεγραψα την Cary απλα αναφερω το ονομα για να δείξω, οτι ακολούθησαν και τρανά ονοματα του χωρου το δρόμο αυτό.
Αποψη μου ειναι οτι εταιρείες, που βγαζουν εκδόσεις μόνο και μόνο για να "πιάσουν" μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, δεν επιβιώνουν για πολυ στον ανταγωνιστικό χώρο του audio και σύγουρα με αυτη τη φιλοσοφια δεν θα εφταναν ποτέ το βεληνεκές μιας Cary.
Ενα ωραιο αρθρακι για το τι ειναι αυτο το μπαφερ τελος πάντον και πως να το φτιαξουμε
http://www.moxtone.com/Tube_buffer_en.html
 
Μας διαβάζουν και νέα μέλη, μας παρακολουθούν και εμπειρότερα, βρισκόμαστε σε τεχνική κατηγορία και οφείλουμε να είμαστε ακριβείς όσο γίνεται τουλάχιστον.
Άλλο σχέδιο βλέπω εδώ, άλλο βλέπω στην αρχή του νήματος, μπερδεμένες έννοιες μεταξύ κέρδους, θορύβου, σχέσεων, μπάφερ, γίνεται η συζήτηση ολίγο "μακαρονάδα" και συγχωρεσέ με για αυτό το χαρακτηρισμό.

Δεν ξέρω ποιο σχέδιο θα φτιάξεις, το πρώτο που δεν είναι μπάφερ ή το σχέδιο που βρίσκεται στον τελευταίο σύνδεσμο που μας έδωσες που είναι μπάφερ. H Cary ακολούθησε τον τελευταίο δρόμο, αυτό του μπάφερ που είναι θεωρητικά σωστός και θέμα γούστου.

Ποιος είναι ο ρόλος του μπάφερ, ήδη έχει απαντηθεί με σαφήνεια σε πρωτύτερα μηνύματα (το γράφει και ο τυπάς στην παράγραφο "So, what is the buffer good for"), γιατί δεν βάζουμε επιπλέον κέρδος σε μια πηγή που έχει ικανή στάθμη εξόδου σε ένα σύστημα που δεν πάσχει από κέρδος, προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια.

Πάντως να ξέρεις ότι το μπάφερ που έχει φτιάξει ο τύπος στο moxtone δίνει SNR μόλις 65dB!
Εάν δεν σε ενοχλεί αυτό και θέλεις τις χροιές των αρμονικών που εισαγάγει η σχεδίαση, προχώρα το, κακό υπό αυτή την έννοια δεν κάνεις.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στην περίπτωση της Cary πάντως,οκ,καταλαβαίνω το λαμπάτο στάδιο για αυτούς που θέλουν τέτοια γεύση.
Το τρανζιστοράτο στάδιο όμως υποθέτω πως έγινε για την δυνατότητα balanced εξόδου,κλπ,έτσι; (υπάρχει βέβαια και το κέρδος της πολύ χαμηλής εμπέδησης -κάπου στα 8 Ohm αν δεν κάνω λάθος - που τους καλύπτει στο ταίριασμα με επόμενο στάδιο,και στις δυό της υλοποιήσεις αυτό. )

Σωκ, μεγάλη κουβέντα σηκώνουν οι ερωτήσεις σου (προβληματισμοί).
Κατά τη γνώμη μου, ήθελε να δώσει μια δική της ακουστική ταυτότητα με εξόδους κατά τρόπο τυπικές για την κατηγορία που ήθελε να κινηθεί. Είχαν πρωτύτερα αποφασίσει ότι λόγω του ονόματος θα παίξει άνω των δύο χιλιάδων.
Αυτή η κατηγορία τιμής θέλει και κάτι άλλο για να δικαιολογήσει τα χρήματα της.

Στο διαδίκτυο, από χρήστες, ριβιούερ, δεν προκύπτει αυτό που να δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξη δύο διαφορετικών μπάφερ. Εάν διαβάσεις προσεκτικά το τι έχει γράψει το AVMentor για την έκδοση με το λαμπάτο μπάφερ και το συγκρίνεις με το τι έγραψε για το ayazi για παράδειγμα που δεν περιέχει μπάφερ, δεν φαίνεται κάποια υπεροχή της σχεδίασης της Cary που να διακρίνεται στο κείμενο.
Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες αναφορές είναι υπέρ του μη λαμπάτου μπάφερ στο διαδίκτυο, παρά για το λαμπάτο.

Η Sabre στην τεκμηρίωσή της αναφέρει ότι η έξοδος του 9023 οδηγεί εισόδους από 5Κ και άνω. Οπότε; Να υποθέσω ότι δεν έχει ικανή απολαβή ρεύματος και να θέλει μπάφερ για αυτό το λόγο; Μάλλον χλωμό το κόβω από την εμπειρία που έχουμε...παλιότερα (το θυμάσαι νομίζω) είχα βάλει και το μπάφερ του JG, σε 3 συστήματα που μπήκε δεν έδειξε κάτι το επιπλέον, γιατί πολύ απλά η έξοδος του 9023 είναι υπερ-αρκετή για τα επόμενα στάδια.
 
Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Lemon ακριβως γιατι μας διαβάζουν και νέα μέλη, μας παρακολουθούν και εμπειρότερα, βρισκόμαστε σε τεχνική κατηγορία θεωρησα το σχετικό αρθρο πολυ καλό σχολείο για να κατανοήσουν ολοι τους κινδύνους που πέρνω με την εν λόγο κατασκευή και να τους φέρω ολους πιο κοντά στο πρόβλημα για το οποιο πολυ καλα κάνεις και με προειδοποιεις.
Σε λίγο θα ανεβασω και νεες photo
 
Αν τα πορτοκαλί δεματικά που βλέπω είναι τα γνωστά φτηνά του πράκτικερ πέτα τα όπως είνα,ούτε για να δέσεις σακούλα δεν κάνουν.
Μόλις καταλάβουν λίγη θερμοκρασία ξεραίνονται και σπάνε.
Ακόμα βρίζω,είχα πάρει για την δουλειά χωρίς να κοιτάξω,από τα νεύρα μου τα κόβω με τα χέρια (πανεύκολα μάλιστα,πράγμα αδύνατο για ποιοτικά ).
 
Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Mπηκε και ο μετ/της
View attachment 129065

Moυ αρεσει πολυ η προσπαθεια που κανεις Jim ... ευχομαι να παρεις το αποτελεσμα που θελεις..
Εγω ζαχαρωνω αυτο το καιρο κατι τετοιο...
http://glass-ware.stores.yahoo.net/tubu.html
http://glass-ware.stores.yahoo.net/ocaicafo.html
 
Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Sok απο τον Φανό νομιζω τα πηρα μια συσκευασία με διαφορα χρωματα μεσα, λες να είναι η ιδια????
Νικο απο ενα παρομοιο ξεκινησε και το δικό μου ζαχάρωμα αλλα αλλου πήγε τελικά μιας και εκτός του μετ/τη ολα τα υλικα τα είχα, το ξεκινησα.
Παρα τον πάγο που εφαγα απο το φιλο μου οπως διαβάζεις παραπάνω, ειμαι απολυτα σίγουρος πάντα καλοπροαιρετα - ειναι βράχος στις αποψεις του και καλά κάνει- συνεχίζω σταθερα.
 
Πάγο, χα, χα ... έχεις πάει Αλάσκα; Εκεί να δεις πάγο!

Σου έγραψα βρε, ότι εάν φτιάχνεις μπάφερ δεν είσαι σε λάθος δρόμο, εάν φτιάχνεις με κέρδος πάνω στο 9023 εκεί είναι το θέμα...δεν με πιάνεις ρε Τζιμ και ας λες ότι με ακούς!

Για το 9023 dac που γράφεις στο μήνυμα #4 (μου ξέφυγε αυτό), ποιο είναι ;
 
Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Δεν σου ξεφυγε, απλα γιαυτο δεν θα γραψω δημοσια -ακόμα.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Τελικά το σχέδιο που υλοποιείς έχει κέρδος ή όχι;;