Laser Engravers/Cutters & CNC

Εργο τεχνης Παυλο, καταπληκτικο αποτελεσμα, ωραια η επιλογη θεματος!!!
Τι σκεφτεσαι για το φινιρισμα? Λαδακι που παει πολυ στην οξια η κατι αλλο?

-------------------
Το CNC του φτωχου. Oταν η φρεζα μενει ακινητη και κινειται χειροκινητα η ρυθμιζομενη βαση :)

Eδω η κατασκευη/δημιουργια των πληκτρων ενος πιανου μινιατουρας, πριν 5-6 χρονια.
29336572962_984d9b174b_h.jpg

Η βαση ακριβειας της Proxxon προσαρμοσμενη στο μινι κολωνατο δραπανακι της Proxxon.

@Χιωτης @nikfor είχα και εγώ το ίδιο θέμα όταν έψαχνα το κατάλληλο πρόγραμμα... Πράγματι το Lightburn είναι μακράν το καλύτερο με πολύ πλούσιο υλικό στο youtube για βοήθεια!
Σας έχω τη λύση για το θέμα σας.... θα σας τη στείλω με μήνυμα όμως ;)

Κι εγώ την έχω αυτή τη λύση και δουλεύει μια χαρά… 😉
Δυστυχώς όμως μόνο με το μικρό laser μπορεί να λειτουργήσει, δεν συνεργάζεται με την πλακέτα του Κ40 και χρειάζεται αναβάθμιση.
Η μεγαλύτερη ευκολία του για μένα είναι η κάμερα που δέχεται και μπορείς να δείς ακριβώς που θα εκτυπώσεις.

Το πέρασα ένα χέρι ελαιόλαδο γι αυτό κι έχει πάρει λίγο σκούρο χρώμα.
Αλλά οι λεπτομέρειες είναι απίστευτες, δεν φαίνονται στην φωτογραφία, παρόλο που δεν αποδίδονται σωστά λόγω του ξύλου. Στα ξύλα που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα μόνο η ελιά αποδίδει σωστά και αφήνει τέλεια επιφάνεια. Σταδιακά θα δοκιμάσω κι άλλα μέχρι να καταλήξω σε κάποια.

Πολυ ωραιο πραγματι.
Μια ερωτηση του ασχετου

30 ωρες λειτουργιας; Φανταζομαι κανει και θορυβο. Πως τα καταφερνετε; Δεν εχει θεμα το κοπτικο; Το ιδιο το μοτερ φανταζομαι ειναι φτιαγμενο για πολλες ωρες.

.....Πιανει με μαγνητακια αυτο το πλαστικο πανω στο module? To κατω μερος του module/laser εχεις υποδοχες για βιδες? Μηπως το πλαστικο εχει και τρυπα στο πλαι (air assist ready)?
Ρωτω γιατι σε καποια φαση μπορει να χρειαστεις air assist που θα πρεπει να προσαρμοστει καπου πανω στην κεφαλη του laser.....

Άργησα να απαντήσω γιατί προσπαθούσα να καταλάβω πως δουλεύει.

Λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι και άλλα laser έτσι, αλλά αυτό έχει αρκετά έξυπνη σχεδίαση. Ο αέρας από τον ανεμιστήρα που ψύχει το σώμα του laser περνάει καθέτως και βγαίνει μέσα σε αυτό το κόκκινο πλαστικό και λειτουργεί σαν air assist! Το εσωτερικό του κόκκινου πλαστικού (που παίζει και τον ρόλο αποστάτη ώστε να είναι εστιασμένη η ακτίνα) είναι σαν χωνί, και ο αέρας συγκεντρώνεται στο σημείο κοπής και μάλιστα με αρκετή ροή, πολύ μεγαλύτερη από μια μικρή τρόμπα ενυδρείου (για παράδειγμα).
Το Lightburn μάλιστα το αναγνωρίζει (πως έχει air assist) και έχει το αντίστοιχο κουμπάκι ενεργοποιημένο.

Το κόκκινο πλαστικό έχει και μια έξτρα τρύπα στο πλάι του που μοιάζει πως χρησιμεύει αν θέλεις να βάλεις συμπληρωματικό air assist (αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος, δεν βρήκα κάποια αναφορά. Το πλαστικό πιάνει με μαγνητάκια όχι με βίδες πάνω στο κυρίως σώμα).

• Like
Reactions: Χιωτης
Πολυ εξυπνος ο σχεδιασμος και η χρηση του πλαστικου ακρου που λειτουργει και σαν αποστατης και σαν air assist!!!
Mεγαλη δουλεια τα μαγνητακια καθως καθιστουν πανευκολη την αφαιρεση του πλαστικου για την ρυθμιση του laser!

Η τρυπα μπορει να υπαρχει για να βοηθαει τον εξαερισμο, την εξαγωγη καυσαεριων.

Πολυ ωραιο πραγματι.
Μια ερωτηση του ασχετου

30 ωρες λειτουργιας; Φανταζομαι κανει και θορυβο. Πως τα καταφερνετε; Δεν εχει θεμα το κοπτικο; Το ιδιο το μοτερ φανταζομαι ειναι φτιαγμενο για πολλες ωρες.
Ναι ένα θόρυβο τον έχει, ειδικά στο ξεχονδρισμα. Αλλά ο θόρυβος έχει σχέση με το πόσο βάθος το βάζεις να κάνει στο πέρασμα κι αν το ξύλο είναι σκληρό ή μαλακό. Τα κοπτικα πρέπει να είναι τα κατάλληλα για την κάθε δουλειά (ξεχονδρισμα ή φινίρισμα) αλλά υπάρχουν φθηνά κινέζικα. Το μοτέρ παρόλο που είναι μια πορδή δεν μου ζεσταίνετε, αντέχει. Περισσότερα μπορώ να πω ότι ζορίζονται τα στεπ μοτορς, αλλά τα πάντα τα ρυθμίζεις να κάνουν δουλειά ανάλογα με τις δυνατότητες του μηχανήματος. Σε κάποιο άλλο cnc με μεγαλύτερα στεπ μοτορς και ρουτερ θα έκανε να το τελειώσει το συγκεκριμένο έργο στο ένα τρίτο του χρόνου και πιο άνετα.

Παυλε, τι ασχολειστε με αυτα τα μαραφετια, μπηκε και ο ψηλος στην πριζα και θα μπλεξουμε ασχημα :ROFLMAO:

Το μελλον ειναι εδω ... μαζευουμε λεφτα τωρα λεμε

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Wow
Reactions: nikfor
Παυλε, τι ασχολειστε με αυτα τα μαραφετια, μπηκε και ο ψηλος στην πριζα και θα μπλεξουμε ασχημα :ROFLMAO:

Το μελλον ειναι εδω ... μαζευουμε λεφτα τωρα λεμε

Ποιο laser... Εκτυπωτης μεταλλου 5 αξονων....

Εργο τεχνης Παυλο, καταπληκτικο αποτελεσμα, ωραια η επιλογη θεματος!!!
Τι σκεφτεσαι για το φινιρισμα? Λαδακι που παει πολυ στην οξια η κατι αλλο?

-------------------
Το CNC του φτωχου. Oταν η φρεζα μενει ακινητη και κινειται χειροκινητα η ρυθμιζομενη βαση :)

Eδω η κατασκευη/δημιουργια των πληκτρων ενος πιανου μινιατουρας, πριν 5-6 χρονια.
29336572962_984d9b174b_h.jpg

Η βαση ακριβειας της Proxxon προσαρμοσμενη στο μινι κολωνατο δραπανακι της Proxxon.

Αυτό δεν είναι το cnc του φτωχού. Είναι του μεσοαστου.
Αυτό ειναι του φτωχού. Αναβαθμίζεται με 3d printed parts .

20210410_141851.jpg20220404_123016.jpg

Καλησπερα.
Επισκεψη σε φιλο που εφτιαξε ενα μεγαλουτσικο λειζερ μονος του
Διαστασεις τραπεζιου περιπου 150x120 (στο περιπου, μου ειπε αλλα δε θυμαμαι ακριβως).

Δεν ειναι τελειωμενο ακομα. Θελει συναρμολογηση. Καποια κομματια ειναι απλα ακουμπισμενα και δεν εχει μπει και προστατευτικο πλεξιγκλας.

Οι πρωτες δοκιμες πηγαν καλα αν και θελει καλυτερο ευθυγραμμισμα στους καθρεφτες.
130 watt, ruida, ψυγειο 5200. Αλουμινενια κατασκευη.
Γενικα καμια σχεση νομιζω με τα κινεζικα. Η κοπη για πρωτη μερα πηγε καλα.

ae4c8993d74c10d8807c0949eac2309a.jpg
eb48f9c3c66ef26487991054b1be05a5.jpg
6307faf995ee05cbccad93db016bd3a2.jpg
880523b27918eca38fc4bb9ef611579f.jpg

Μπράβο του!
Η σωστή ευθυγράμμιση είναι η πιο σημαντική ρύθμιση αλλά θέλει πολύ υπομονή και επιμονή.
Στο τέλος όμως θα σε ανταμείψει.
Χαράζει και αλουμίνιο;

Δεν το δοκιμασαμε. Μονο χοντρο mdf ειδαμε εκτος απο τα κλασικα λεπτα κοντρα πλακε. Θα τον ρωτησω. Το λογοτυπο της φωτογραφιας εγινε σε cnc (που εχει φτιαξει ο ιδιος φυσικα)

H Two Trees, έχει βγάλει μια πρόσφατα βελτιωμένη έκδοση του laser engraver/cutter των 5,5W, TWO TREES TTS-55.
Έχουν και ένα κουπόνι, το "BGe7a932" που ρίχνει την τιμή περίπου στα 207 ευρώ από αποθήκη Κίνας ή Τσεχίας.

Επειδή το παρόμοιο μοντέλο βλέπω πως το έχει συναρμολογήσει και έχει κάνει κάποιες δοκιμές ο nikfor, αν μπορεί να γράψει κάποιες εντυπώσεις από τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του θα είναι πολύτιμες.

TTS.png

Περισσότερα στοιχεία για τη συναρμολόγηση και τις βελτιώσεις φαίνονται στο video.

...Επειδή το παρόμοιο μοντέλο βλέπω πως το έχει συναρμολογήσει και έχει κάνει κάποιες δοκιμές ο nikfor, αν μπορεί να γράψει κάποιες εντυπώσεις από τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του θα είναι πολύτιμες.....

Zerlan, στα γράφω περιληπτικά (γιατί είμαι με Covid και είμαι ρετάλι 🤒), μήπως και βιάζεσαι να παραγγείλεις.

Σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις μου μετά από κάποιες βδομάδες χρήσης είναι πολύ θετικές και πιστεύω πως ήταν καλή αγορά.
Έχει μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις, τόσο που δεν το περιμένεις.
Αν το συνδυάσεις με το πρόγραμμα Lightburn τα μηχανάκι είναι τέλειο. (y)
  • Το πιο σπαστικό, που δεν είχαν βάλει ένα διακοπτάκι ON-OFF βλέπω πως το διόρθωσαν.
  • Το άλλο μείον (όχι ειδικά αυτού του μηχανήματος, αλλά αυτής της κατηγορίας), είναι πως δεν διαθέτει αισθητήρες ώστε να ξέρει που είναι τα όρια του πλαισίου. Στις πιο ακριβές κατηγορίες υπάρχουν micro switch ώστε το μηχάνημα να φρενάρει πριν "τρακάρει" με τις ακριανές μπάρες. Σε αυτό όμως το μηχάνημα πρέπει (πριν το ανάψεις) να κουνήσεις με το χέρι την κεφαλή σε μια από τις τέσσερις γωνιές και να την ορίσεις μέσω του software, έτσι ώστε να ξέρει τα όρια της επιτρεπόμενης κίνησης που μπορεί να κάνει η κεφαλή. Στο δικό μου, μέχρι να το καταλάβω, η κεφαλή έφαγε κάτι ξεγυρισμένες μετωπικές με τις μπάρες, και παρά τους τρομακτικούς θορύβους, δεν έπαθε απολύτως τίποτα.
  • Ένα άλλο σπαστικό είναι πως η κεφαλή, διαθέτει και ένα δεύτερο (κόκκινο) led που ρίχνει μια δέσμη ώστε να σε καθοδηγήσει να βάλεις το προς χάραξη αντικείμενο σωστά. Τώρα, γιατί αυτή η δέσμη δείχνει περίπου τη γωνία της κεφαλής και όχι εκεί που θα κόψει το laser, δεν το έχω καταλάβει. Ούτε εγώ, ούτε και κάποιοι άλλοι που έκαναν review. Ίσως, να ρυθμίζεται κάπως και να μην το έχω βρει. Όμως και αυτό λύνεται πολύ εύκολα, αφού μέσω του Software υπάρχει κουμπάκι για να ανάβει η δέσμη του laser (σε ελάχιστη ισχύ), ώστε να τοποθετήσεις το αντικείμενο σωστά.
  • Τέλος, όπως έχω γράψει ήδη, έχει αρκετά δύσκολη συναρμολόγηση, αλλά και αυτό ξεπερνιέται.
  • Κακή εντύπωση μου έκανε και η "σχεδίαση" τακτοποίησης των καλωδίων. Στο περίπου στάθηκαν όλα,

Μπάρες, κεφαλή και μηχανισμοί κίνησης ανήκουν σε υψηλότερη κατηγορία τιμής. (y)
Controller, χωροταξική σχεδίαση καλωδίων και οδηγίες, παραπέμπουν σε πολύ φτηνό μηχάνημα. (n)

Γενικά όμως, ούτε κόλλησε, ούτε χάλασε, ούτε διαμαρτυρήθηκε μετά από συνεχόμενες ώρες χρήσης και το αποτέλεσμα που παράγει είναι τόσο καλό που του συγχωρώ τα μείον που ανέφερα. :)

Eνδιαφερον upgrade φαινεται, ειδικα η τεχνολογια του laser module που δειχνει μεγαλυτερη αποτελεσματικοτητα στα ιδια watt με το προηγουμενο!
Καπου διαβασα οτι κοβει κοντρα πλακε 8μμ το οποιο ειναι σχεδον απιστευτο για 5.5w μηχανημα εκτος εαν η διοδος χρησιμοποιει αλλες μεθοδους εστιασης.
Εαν βρει καποιος παραπανω πληροφοριες για το συγκεκριμενο νεο two trees laser module των 5.5w ας το αναφερει.

+++
Να δωσω καποια αποτελεσματα δοκιμων απο το δικο μου Neje laser master (40w) 5.5w σε κοψιμο ξυλου, για συγκριση με αντιστοιχα laser engravers.
Tα κατωθι αποτελεσματα ειναι με τελεια εστιαση (οσο γινεται), στην χαμηλοτερη ταχυτητα και air assist το οποιο ειναι εντελως απαραιτητο για μεγαλυτερο βαθος κοπης αλλα και για καθαρη κοπη στα ακρα χωρις καψιμο/μαυρισμα.

-3mm κ/π λευκα.... 1 περασμα - 80% ισχυς
-3mm ΜDF.....2 περασματα - 90% ισχυς
-4μμ κ/π οκουμε.... 2 περασματα - 90% ισχυς
-5μμ κ/π λευκα.... 3 περασματα - 80% ισχυς
-6μμ κ/π σημυδα... δεν μπορεσαμε :)

ΥΓ
Το κοντρα πλακε λευκας ειναι το πλεον μαλακο κοντρα πλακε. Το κοντρα πλακε σημυδα ειναι απο τα πιο σκληρα. Το κοντρα πλακε οκουμε καπου στη μεση.
Το MDF ειναι πιο σκληρο, πιο δυσκολο στο κοψιμο, απο το κ/π.
Ολες οι κοπες εχουν καθολου η ελαχιστα ιχνη καψιματος, ακομα και αυτες με τα περισσοτερα περασματα.

• Like
Reactions: nikfor and zerlan
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση!

• Like
Reactions: nikfor