Laser Engravers/Cutters & CNC

Καλλιτεχνημα με πλαστικο? ... δεν μου βγαινει
Εκανε 2 ωρες με infill 20% γιατι τρεχω ενα καλο προφιλ που σεταρα προσφατα, και το τελικο αποτελεσμα δεν εχει κανενα προβλημα.
Με αλλο κοντινο σε ρυθμισεις προφιλ θα κερδιζα μονο 10 λεπτα αλλα ισως υπηρχαν προβληματακια.

Καλλιτεχνημα:)
3d-printed.jpg

Διαβαζω τωρα και εγω για διαφορα σεταρισματα, απο ρυθμισεις του μηχανηματος μεχρι αλλαγη λογισμικου που μπορει να κανει αρκετη διαφορα!

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Καλλιτεχνημα:)

Διαβαζω τωρα και εγω για διαφορα σεταρισματα, απο ρυθμισεις του μηχανηματος μεχρι αλλαγη λογισμικου που μπορει να κανει αρκετη διαφορα!

ναι καλα ... το αλλο με τον Τοτο το ξερεις :flipout:
αυτο εχει πολυ support που σημαινει και αρκετη υπομονη για τριψιματακια ωστε να σου βγει λειο σαν της φωτο

ναι μπορει να βγει απο fdm με πολυ καλο νημα, καλο σχεδιο, καλο hot end ... με υπομονη στην αφαιρεση του support και τριψιμο

Ένα μικρό τεστάκι κοπής διαφορετικών μασίφ ξύλων με το Κ40.
Έχω εκπλαγεί πολύ θετικά με τις δυνατότητες κοπής του μηχανήματος, σε σημείο που κάθε φορά να θέλω και λίγο παραπάνω και να πιέζω το μηχάνημα στα όριά του για να δώ μέχρι πού μπορεί να πάει.
Αυτό βέβαια δέν είναι καλό ούτε για τη ζωή του laser αλλά ούτε και για τα ξύλα αφού στις πολύ χοντρές κοπές το καίει και μετά θές τριψίματα για να μην δείχνει άσχημο.
Εδώ 3 διαφορετικές κοπές σε δύο διαφορετικά ξύλα, ένα κομμάτι από παρκέ, οξιά ή δρύς, κι ένα κομμάτι ελιάς.
Το πρώτο 4 mm κόπηκε με δύο περάσματα
Το δεύτερο, 6mm, κόπηκε κι αυτό σε δύο περάσματα.
Το τρίτο, η ελιά, ήταν 7,7 mm και κόπηκε σε 6 περάσματα αλλά με πολύ καρβουνίλα.
Οι ρυθμίσεις του μηχανήματος και στις 3 κοπές ήταν οι ίδιες, ένταση στο 40% και ταχύτητα 5 mm/s.

Attachments

• IMG_E6866.jpg
    IMG_E6866.jpg
    164.9 KB · Views: 79
  • IMG_E6867.jpg
    IMG_E6867.jpg
    190.5 KB · Views: 79
Ειναι ιδιαιτερα εντυπωσιακο το αποτελεσμα τουλαχιστον με βαση οσα λενε τα specs του μηχανηματος!!!

Τι ακριβως εννοεις οταν λες οτι πιεζεις το μηχανημα στα ορια του, την στιγμη που το εχεις και τρεχει στο 40% της δυνατοτητας του?

Τα specs των μηχανημάτων συνήθως δεν αναφέρουν τις ανώτατες τιμές. Πάντα υπάρχουν κάποια μικρά περιθώρια.
Νομίζω οτι το σημαντικό σ´αυτό το μηχάνημα, αλλά φαντάζομαι και στα υπόλοιπα παρόμοια, είναι το σωστό νετάρισμα της ακτίνας laser. Εκεί του παίρνεις όλο το ζουμί.
Απ´αυτά που διαβάζω θα πρέπει να προσέχεις δύο κυρίως πράγματα όταν χρησιμοποιείς το μηχάνημα, την θερμοκρασία ψύξεως του σωλήνα που δεν θα πρέπει
να υπερβαίνει τους 25 C βαθμούς και την ένταση.
Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για τη διάρκεια ζωής του laser, To 40% δέν είναι ιδιαίτερα ψηλό νούμερο, συνήθως δουλεύω 25-30 %, αλλά επειδή στα νέα μοντέλα άλλαξαν
το αναλογικό αμπερόμετρο με ψηφιακό πολλοί λένε να μην το εμπιστεύεσαι απόλυτα, το 40% μπορεί να μην είναι ακριβώς 40 αλλά μπορείο και 50 μπορεί και 60.
Οπότε, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.

Και οξυα που ειναι θεοσκληρο ξυλο!
Μπραβο Μπαμπη!
Αντε να ληξει η καραντινα να σου ερθω με την ελια που εχω κοψει φετες.

Η ελιά τι είναι, μαλακό; :smile:
Μιλάμε για κοντά 8 χιλιοστά... Απίστευτο νούμερο για σκάρτα 40W...
Ποιά 40 δηλαδή, πιο πολύ πρός το 30 είναι στην πραγματικότητα.

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Απο την οξυα μαλακοτερο για εμενα τουλαχιστον.

Εγώ νομίζω η ελιά είναι πιο σκληρό και, κυρίως, πολύ πιο δύσκολο ξύλο λόγω νερών.
Τουλάχιστον στον τόρνο και στην κορδέλα προτιμώ χίλιες φορές οξιά παρά ελιά.

Κυριακο η οξια ειναι μαλακοτερη απο την ελια....
Καποτε ενας ξυλας(μαντρας),επειδη αγοραζω συνθετη ξυλεια για καψιμο,ελια,οξυα και δρυς,μου ειχε πει οτι καταλαβαινεις την μαλακοτητα των ξυλων και απο την καυση...επιβεβαιωνεται λποιπον στην πραξη,αφου ειναι γνωστο οτι η ελια καθυστερει περισσοτερο απο τα αλλα...

Άρα τα 5 χιλιοστά τα κόβει άνετα με δύο περάσματα. Μου κάνει εντύπωση η δυνατότητα αυτή γιατί όταν ρώτησα σε κάποιον γνωστό επαγγελματία εδώ, που έχει μεγαλύτερο μηχάνημα σε watt και σε διαστάσεις, μου είπε ότι το ανώτερο που κόβει το δικό του είναι με το ζόρι τα 5 χιλιοστά.

Κάτι δεν κάνει σωστά Παύλο.
Είναι δυνατόν όμως ένας επαγγελματίας να μην ξέρει πως να χειριστεί το μηχάνημά του;
Επειδή θεωρώ αδύνατον να μην νετάρει σωστά το laser, θα έχει και ειδικό εργαλειάκι γι'αυτό, πιθανολογώ οτι κάτι παίζει με την ταχύτητα.
Αν αυτός θέλει να βγάλει παραγωγή και ρυθμίζει την ταχύτητα πχ στο 20 ή στο 30 δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, εγώ για να κάνω αυτές τις κοπές κατέβασα την ταχύτητα στο 5.
Πάντως, βλέπωντας τι μπορεί να κάνει αυτό το φτηνό Κινεζο-μηχανάκι, κι εγώ απορώ γιατί όταν πήγα να ρωτήσω επαγγελματία αν μπορεί να μου κόψει καπλαμάδες για να φτιάξω γυαλιά μου λέει "μπορώ, αλλά μέχρι 4mm κόβει το μηχάνημα". Και μιλάμε για τέρας των 8,000 . :nounder:

Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Καλησπερα. Φοβουνται να το ζορισουν.
Και εγω σε επαγγελματια σε αμερικανικο laser των 20.000-30.000 ευρω, 2,5 mm καρυδια την εκοψε με τη μια.
Εβενο 1,2 mm το περασε δυο φορες (ειναι πολυ σκληρος). Δεν ηθελε να ανεβασει ενταση (γιατι δε κατεβασε ταχυτητα δε ξερω. Ισως για να μην καει; )

Νομιζω οτι στο k40 δε πρεπει να ανεβαινετε πανω απο 16mA. Καπου το ειχα διαβασει, δε ξερω αν ισχυει.
Καλο ειναι να αγορασετε ενα αμπερομετρο. Εχει 5 ευρω απο ebay, aliexpres κλπ. Εγω το παρηγγειλα παντως...

Εγω ακομα περιμενω τον εκτελωνισμο... Εχει ερθει Ελλαδα απο 28 Oκτ. Μου ειπαν 2 βδομαδες για εκτελωνισμο και αλλες δυο για παραδοση...

Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Κυριακο η οξια ειναι μαλακοτερη απο την ελια....
Καποτε ενας ξυλας(μαντρας),επειδη αγοραζω συνθετη ξυλεια για καψιμο,ελια,οξυα και δρυς,μου ειχε πει οτι καταλαβαινεις την μαλακοτητα των ξυλων και απο την καυση...επιβεβαιωνεται λποιπον στην πραξη,αφου ειναι γνωστο οτι η ελια καθυστερει περισσοτερο απο τα αλλα...

https://www.wood-database.com/wood-articles/janka-hardness/

ελια 12000
οξια 6000