Laser Engravers/Cutters & CNC

Να πω επισης κατι που διαπιστωσα στις δοκιμες κοψιματος με τον Laser engraver.

Oλα τα laser διοδου (δεν ξερω για τα CO2) εχουν ενα εστιακο ευρος οπου ιδανικα πρεπει να βρισκεται το laser απο την επιφανεια κοπης.
Μεσα σε αυτο το ευρος, την αποσταση δηλαδη του laser απο την επιφανεια, ρυθμιζεται και εστιαζεται η ακτινα.

Η φωτο ειναι ενδεικτικη, αφορα τον Neje 30/40w, αλλα η φιλοσοφια νομιζω οτι ειναι η ιδια για ολους τους αντιστοιχους χαρακτες laser.
iIMjDgoh.jpg

Το ενδιαφερον σημειο ειναι στα δεξια, οπου αναφερεται στην κοπη (οχι στην χαραξη) και λεει οτι η αποσταση του laser απο την επιφανεια πρεπει να ειναι ιδανικα πολυ μικρη. Πρεπει δηλαδη να πλησιαζουμε το laser οσο πιο κοντα μπορουμε (στα 5μμ στην περιπτωση του Neje 30w) στο ξυλο και απο κει και περα εστιαζουμε.

Στα δικα μου πειραματα δεν μπορουσα να πλησιασω κοντα στην επιφανεια κοπης επειδη επιανε χωρο το air assist.
Εδω βλεπουμε την αποσταστη λογω air assist
Cqm1K9gl.jpg

Oταν εβγαλα το air assist (και το κρατουσα με το χερι), η ικανοτητα κοπης του laser αυξηθηκε!!

Aυτος ειναι και ο λογος που σημερα εκατσα και τυπωσα ενα νεο εξαρτημα air assist που θα επιτρεπει στο laser να πλησιασει κοντα στην επιφανεια κοπης. Aυτο.
3878690_16th-inch-id-hose-by-thorn11166

Επειδη ομως βιδωνει και θα φραζει το μπροστινο μερος του laser, η προσβαση στο δακτυλιδι εστιασης θα δυσκολευει πολυ.
Οποτε εγινε μια μικρη μετατροπη και το εξαρτημα ΔΕΝ θα βιδωνει αλλα θα κουμπωνει, οποτε ειναι πολυ ευκολο να ρυθμιζεις και μετα να το κουμπωνεις αντι να καθεσαι να το βιδωνεις. Επισης ενισχυθηκαν τα ακρα με ρητινη καθως και το στομιο που θα δεχεται το σωληνακι αερα.
2WJynM6l.jpg

Το air assist γενικως βοηθαει να κοβει το laser βαθυτερα, να μην πιανει φωτια το ξυλο, να μην μαυριζει το ξυλο, να καθαριζει τις κοπες απο τις στακτες, να διωχνει τον καπνο απο την ακτινα laser ωστε να μην αποδυναμωνεται η ενταση, να διωχνει τον καπνο για να μην μαυριζει ο φακος και τελος βοηθαει επικουρικα (μαζι με τον κυριο ανεμιστηρα) στο να κρατιεται η θερμοκρασια του laser χαμηλοτερα.

Με λιγα λογια ειναι απαραιτητο οχι μονο για να κοβεις πιο αποτελεσματικα αλλα και για να συντηρειται καλυτερα το ιδιο το laser.

Μόλις τελείωσα την αλλαγή λυχνίας στο K40… Ούφφφ…
Με πολύ προσοχή βέβαια, «είναι πολλά τα Volt Άρη», αλλά ταυτόχρονα και πολύ ανυπομονησία.
Τοποθετήθηκε η λάμπα…

9B9105BC-FC7D-49A7-87C6-09F7825B582A.jpeg

…με το τσουτσούνι να περισσεύει βέβαια. Είναι μεγαλύτερη απ’την προηγούμενη.

F1526070-5AAE-4DB5-A494-7F7ED29938FF.jpeg

Για όλα υπάρχει λύση όμως εκ των ενόντων.
Αυτά τα μηχανήματα είναι σαν τον τόρνο, αυτοεπισκευαζόνενο. Εκτός απ’τα ηλεκτρονικά τα υπόλοιπα τα φτιάχνει μόνο του. 😀

D1667EB5-8803-4CFA-B2B0-434FC3455EBB.jpeg3DD4162F-843E-4F8E-AAA2-563BC2379019.jpeg

Κανονικά θα έπρεπε να μην το πειράξω σήμερα, τουλάχιστον μέχρι να στεγνώσει η φλατζόκολλα.
Ναι, καλά…
Που να περιμένεις;
Η δοκιμή έγινε και το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω των προσδοκιών μου!!!
Η δέσμη του laser επιτέλους είναι μώβ και η κοπή άψογη! Μόνο κοπή δοκίμασα.
Με την προηγούμενη λυχνία για να κόψω 3mm κόντρα πλακέ είχα φτάσει να ανεβάζω την ένταση συο 26-27% και την ταχύτητα στο 5-6.
Τώρα κόβω άνετα με ταχύτητα 10 και ένταση 12% 😳
Αυτά είναι οι πρώτες, και πολύ πρόχειρες, διαπιστώσεις.
Από αύριο θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες κι ένα τελικό fine tuning στο νετάρισμα της δέσμης.

Last edited:
πολυ ευχαριστα νεα.
Πηρατε καλυτερης ποιοτητας ή απλα και μονο επειδη είναι καινουριος κοβει ετσι;
Ποσο πηγε το μαλλί;

Μολις διαβασα το παρακατω
με το τσουτσούνι να περισσεύει βέβαια. Είναι μεγαλύτερη απ’την προηγούμενη
40 watt πραγματικά;

• Haha
Reactions: Σωφρον
Καλύτερη μάρκα και πιο μεγάλη, σε μέγεθος, γιατί ονομαστικά 49-άρες θεωρούνται και οι δύο.
Πήγε ακριβά όμως, λίγο πάνω απο 180€ ενώ στην Κίνα το βρίσκεις και 120-130€.

• Like
Reactions: ggeorge
Συνάδελφοι, θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσει κάποιος με το πιο κάτω; :unsure:

Περισσότερο σκέφτομαι πως το θέλω για να μπορώ να κόψω κομμάτια καπλαμά (0,6mm) και ιδανικά, να μπορεί να χαράξει (όχι να κόψει) και plexiglass.

Έχουμε άλλη πρόταση; (σε κάτι οικονομικό πάντα)

To ιδιο που εχεις βαλει στο λινκ μπορεις να το βρεις 35 ευρω φτηνοτερα, στα 184 ευρω με τα μεταφορικα απο το Bangggod με το κουπονι BG5af7bf

Το παραπανω θα αγοραζα και εγω αλλα προτιμησα το αντιστοιχο 5.5w NEJE καθως εβγαινε με μικρο τραπεζι που ηθελα, μου αρεσε η αξιοπιστια της μαρκας καθως εχω αριστη εμπειρια απο τα αλλα NEJE που εχω και τελος πετυχα ενα κουπονακι απο το παρακατω site και μου κοστισε πολυ φτηνοτερα απο το Totem. Το οποιο παρεμπιπτοντως δεν το εχω ξαναδει τοσο φτηνα. Εν τω μεταξυ τα ΝΕJE εχουν ακριβυνει παρα πολυ εως και 50% καποια μοντελα!!

Γενικως να τσεκαρεις το angroid.gr γιατι βγαζει συνεχως προσφορες για τα παντα, κυριως απο το Banggood.
Eδω το λινκ για την κατηγορια των laser engravers & 3D printers

• Like
Reactions: nikfor
Σε ευχαριστώ Μιχάλη :)

Έχω πολλές ιδέες στο μυαλό μου και είμαι λίγο μπερδεμένος σχετικά με την επιλογή.

Θέλω να κόβει καπλαμά, αλλά, τώρα που το σκέφτηκα καλύτερα, θέλω οπωσδήποτε να μπορεί να χαράξει διαφανές plexiglass με ακρίβεια.

Βάζω 2 τυχαία παραδείγματα από internet, για να εξηγήσω τι έχω στο μυαλό μου σχετικά με το plexi.

dsc_2797.jpg

Μπορώ να τα κάνω αυτά με το πιο πάνω μηχάνημα, ή θα πρέπει να πάρω αυτά που αλλάζουν κεφαλή και είτε γίνονται laser, είτε μικρά CNC routers; Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι τέτοιο.

Δεν έχω καταλάβει ποιο ακριβώς μηχάνημα χρειάζομαι. Για πείτε καμιά συμβουλή συνάδελφοι σας παρακαλώ :)

To plexi ειναι ενα περιεργο υλικο λογω διαφάνειας.
Θυμαμαι στις δοκιμες που εκανα με το δικο μου -που ειναι ιδιας ισχυος με το totem- ειχα κοψει πρασινο (μη διαφανες) plexi παχους 3μμ.

Σε διαφανο πλεξι δεν μπορεσα να κοψω αλλα θυμαμαι οτι ειχα χαραξει βαζοντας πανω στο πλεξι μαυρη (αδιαφανη) ταινια.

Αυτο που μπορω να κανω ειναι να σου δανεισω ενα μικρο laser των 3w για να παιξεις και να βγαλεις τα δικα σου συμπερασματα σε σχεση με το plexi. Eιναι εξαιρετικα απλο στη χρηση, με πολυ μικρη βαση μολις 8χ8εκ αλλα δεν χρειαζεται ουτε ειδικα προγραμματα ουτε τιποτα.

-Για να CNC μηχανηματα δηλωνω σχεδον πληρη αγνοια καθως δεν εχω καποιο ιδιαιτερο ενδιαφερον για αυτα...μεχρι στιγμης βεβαια..

• Like
Περιμένοντας το laser στο τέλος του μήνα, το έχω ρίξει στο διάβασμα, μελετάω το software το Lightburn και βλέπω πολύ συχνές αναφορές στο Air Assist που έχετε γράψει σε προηγούμενα μηνύματα. Βλέπω μάλιστα πως το Lightburn μπορεί να ελέγχει και το Air assist.

Αλλά δεν είναι και φτηνά αυτά τα συστήματα αέρα.

717k6tlqgJL._AC_SL1500_.jpg

Δεν ξέρω άλλωστε αν κάτι τέτοιο θα είναι συμβατό με το Totem.

Έτσι, κουβέντα να γίνεται, υπάρχουν και πιο φτηνές λύσεις; :unsure:
Παίζει καμιά πατέντα; :unsure:

Από περιέργεια ρωτάω περισσότερο.
Έτσι και αλλιώς έχω να πειραματιστώ αρκετά με τη χάραξη πριν με απασχολήσει η πιο βαθιά κοπή και τα καψίματα.

Για το δικο σου λεϊζεράκι θα ειναι αρκετη και μια φθηνη αντλια ενυδρειου 4-5w.

tsCLijoh.jpg

Πρεπει να υπαρχει ετοιμο και καποιο 3D printer ακροφυσιο που να προσαρμοζεται πανω στη διοδο του συγκεκριμενου laser. Για να τυπωσουμε ενα.

Kαποιοι συνιστουν air assist ακομα και στο engraving και ισως εχουν δικιο καθως κρατα την καπνα μακρυα απο την ακτινα αλλα και απο το να επικαθεται στον φακο του λειζερ.
Αναφορικα με την ποιοτητα της χαραξης, θελω να κανω καποιες δοκιμες -με και χωρις air assist- για να δω αν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα.

Δουλεια για το engraving -εν ειδει air assist- θα κανει και ενας ανεμιστηρας που ουτως η αλλως χρειαζεται για να διωχνει μακρυα την καπνα, ας εισαι και σε εξωτερικο χωρο.

• Like
Το air-assist πέρα από το προφανές (να μην πάρει φωτιά το υλικό που κόβουμε) είναι χρήσιμο και για άλλα θέματα.

Όταν φυσικά έχει κάποια πίεση ο αέρας και κάνεις χάραξη σε ξύλο για παράδειγμα,
ο αέρας "κολλάει" τον καπνό στο σημείο που "καίει" και έχεις πιο σκούρο αποτέλεσμα στο engraving.

Αντίθετα όταν κόβεις plexiglass και δυναμώσεις την πίεση του αέρα, διώχνει τον καπνό από την διαδρομή της κοπής
και έτσι έχουμε καθαρότερη και πιο διάφανη κοπή.
Φυσικά θέλει λίγη προσοχή και στην ποιότητα του αέρα καθώς ένα μοτέρ ψυγείου είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα σου φτύσει λάδι
στην επιφάνεια που χαράζεις/κόβεις πράγμα που ανάλογα το υλικό μπορεί να είναι πρόβλημα.

Ειδικά σε μεγαλύτερα μηχανήματα co2 που ο αέρας μπαίνει στην κεφαλή του laser και έρχεται σε επαφή και με τα οπτικά
απαγορεύεται η χρήση ελαιολίπαντων συμπιεστών γιατί στο σημείο που τυχόν λερωθεί με λάδι ο φακός θα ανέβει τόσο η θερμοκρασία
που θα του καταστρέψει την επίστρωση και ανάλογα την ένταση μπορεί και να τον σπάσει.

Σε μια αναζήτηση για εισαγωγικό μηχάνημα laser engraver/cutter έχω δει τη λύση του Totem S 40W, που βρίσκεται σε χαμηλή τιμή αυτό το διάστημα, αλλά και του sculpfun s9 που έχει μεγαλύτερη επιφάνεια κοπής (410x420mm), και δέσμη υψηλότερης ακρίβειας, που φαίνεται πως μπορεί να κόψει με σχετική επάρκεια κόντρα πλακέ 4-8mm που είναι ένας από τους κύριους στόχους αξιοποίησης.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η τιμή του έχει πέσει στα 254ευρώ (με το κουπόνι "BG4ea776") και μαζί με διαθέσιμα allowance, θα βγει λίγο χαμηλότερα. Δέχεται επίσης κάποια συμπληρωματικά kit που μπορεί να φανούν χρήσιμα στο μέλλον όπως το Area Expansion Kit που ανεβάζει την ωφέλιμη επιφάνεια σε 410x950mm, ή το Rotary Roller για engraving σε κυλινδρικά αντικείμενα, αλλά δεν έχει εγκατεστημένα limit switches (παρότι υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με υποδοχές στο board).
kits.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Συγκεντρώνει συχνά πολύ καλές κριτικές, αλλά με ανησυχούν ορισμένα παράπονα για τη σταθερότητα/ποιότητα του αλουμινένιου πλαισίου του. Έχει κανείς γνώμη ή εικόνα από το συγκεκριμένο laser engraver/cutter ή συγκρίσιμες εναλλακτικές προτάσεις;

Δυστυχως δεν μπορεις να βρεις ευκολα αξιοπιστες κριτικες.
Δεν θα ηθελα να χαρακτηρισω τον τυπο στο βιντεο ο οποιος συγκρινει αυτο το laser με ενα CO2...
Eιναι τουλαχιστον αστειος οταν βαζει το laser να περασει το ξυλο 18 και 40 (!!!!!) φορες για να δειξει οτι μπορει να κοψει ενα χοντρο κομματακι ξυλου!!!

Σαν αξιοπιστο και δυνατο laser θεωρω αυτο των 30w η και 40w της Neje. Το πρωτο το εχω και ανταποκρινεται πληρως στα specs του.
Θα περιμενα τον Νικο να παραλαβει και να δοκιμασει το Totem το οποιο πρεπει να ειναι παρομοιας δυναμικοτητας με το 30w της Νeje.

Παντως το βιντεο του ακριβοτερου sculpfun δεν με ικανοποιει. Επιπροσθετα, η μεγαλη επιφανεια εργασιας δικαιολογει τα παραπονα για τη σταθεροτητα του πλαισιου και ειναι λογικο.

• Like
Reactions: zerlan