Laser Engravers/Cutters & CNC

Πολύ γρήγορα, δε χρονομέτρησα αλλά υπολογίζω όχι πάνω σπό 20 λεπτά.
Χθές έφταιγε ο άξονας Ζ, ήθελε αντιστροφή.

Δυστυχως δεν μπορεις να βρεις ευκολα αξιοπιστες κριτικες.
Δεν θα ηθελα να χαρακτηρισω τον τυπο στο βιντεο ο οποιος συγκρινει αυτο το laser με ενα CO2...
Eιναι τουλαχιστον αστειος οταν βαζει το laser να περασει το ξυλο 18 και 40 (!!!!!) φορες για να δειξει οτι μπορει να κοψει ενα χοντρο κομματακι ξυλου!!!

Σαν αξιοπιστο και δυνατο laser θεωρω αυτο των 30w η και 40w της Neje. Το πρωτο το εχω και ανταποκρινεται πληρως στα specs του.
Θα περιμενα τον Νικο να παραλαβει και να δοκιμασει το Totem το οποιο πρεπει να ειναι παρομοιας δυναμικοτητας με το 30w της Νeje.

Παντως το βιντεο του ακριβοτερου sculpun δεν με ικανοποιει. Επιπροσθετα, η μεγαλη επιφανεια εργασιας δικαιολογει τα παραπονα για τη σταθεροτητα του πλαισιου και ειναι λογικο.
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.
Ισχύει πως πολλές από τις κριτικές δεν έχουν αξιοπιστία, για πολλούς λόγους.

Το πρώτο βίντεο είναι από την ίδια την εταιρεία προκειμένου να αποδείξει αυτό που ισχυρίζονται, πως η δέσμη του συγκεκριμένου laser παραμένει εστιασμένη για περισσότερα mm και μπορεί να υποστηρίξει κοπές σε μεγαλύτερο βάθος από αντίστοιχης θεωρητικής ισχύος κεφαλές. Αυτό το έχουν υποστηρίξει αρκετοί reviewers, δοκιμάζοντας το συγκεκριμένο μηχάνημα ("keeps the beam focused through greater distance.")
Τώρα για τη σταθερότητα του πλαισίου, τα ερωτήματα είναι και εκεί πολλά καθώς άλλοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και άλλοι φαίνεται να έχουν ζητήματα που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία (και δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς πόσα οφείλονται σε κάποιο θέμα στη συναρμολόγηση και πόσα στην ποιότητα κατασκευής και στον έλεγχο της παραγωγής).

Το TOTEM παραμένει υποψήφιο και έχει ενδιαφέρον, αλλά έχει ολοκληρωθεί η έκπτωση που υπηρχε. (Βεβαίως και για αυτό συναντά κανείς παράπονα για τη συναρμολόγηση αλλά και για την κεφαλή laser του μηχανήματος).
Tα NEJE που είδα να διατίθενται σε συγκρίσιμες τιμές, δυστυχώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα 30cm και στις δυο διαστάσεις που είναι το απαιτούμενο όριο για τις κατασκευές που προορίζεται.

• Like
Reactions: Χιωτης
Πολύ γρήγορα, δε χρονομέτρησα αλλά υπολογίζω όχι πάνω σπό 20 λεπτά.
Χθές έφταιγε ο άξονας Ζ, ήθελε αντιστροφή.
δηλαδη? τι αντιστροφη?
κανε μια δοκιμη να κοψεις plexi, να φτιαξεις την βαση του εργαλειου που λεγαμε

Έβγαλες άκρη τελικά βλέπω. Ωραία.
Αλλά πως σταθεροποιειται ο σκελετός του cnc οταν σκαλίζει το ξύλο και δεν κουνιέται;

δηλαδη? τι αντιστροφη?

Inverse 🤪😂

Για πλέξι το Κ40 είναι έτη φωτός μπροστά.

Έβγαλες άκρη τελικά βλέπω. Ωραία.
Αλλά πως σταθεροποιειται ο σκελετός του cnc οταν σκαλίζει το ξύλο και δεν κουνιέται;

Καλά, το «σταθεροποιείται» μια κουβέντα είναι… Έχει τρέμουλο ότα ζορίζεται.

Συνέχεια δοκιμών με βοήθεια από Παναγιώτη (Panava) και online τον Εσκομπάρ…
(Σήμερα τον έπρηξα τον Παύλο 🙃)

Αυτό είναι ένα σχεδιάκι που μου έστειλε ο Παύλος για φρεζάκι 2mm αλλά εγώ, λόγω έλλειψης, χρησιμοποίησα 3mm.
Λάθος βέβαια, ο Παύλος μου έστειλε καινούρια σχεδίαση με 3-άρι κοπτικό αλλά αυτό θα το δοκιμάσω το βράδυ μάλλον.
Προς το παρόν δείτε την λάθος προσπάθεια.
Ούτως ή άλλως δοκιμαστικά για εξοικείωση είναι.
Αυτό που δεν κατάλαβα γιατί έγινε είναι η τελική περιμετρική κοπή. Ενώ ήταν σχεδιασμένο για 10mm βάθος μου κατέβηκε μόνο 3. 😳

1AEDF311-4815-46ED-933C-B97C95B4637B.jpeg0A827C5E-9A98-4B0A-8049-C947E6C6AF9B.jpeg6121303F-C1BB-43C5-B842-E61D75142486.jpeg14784E2F-E88A-467C-8B51-4A2FEF55C34F.jpeg

Προχωράω… με δάκρυ και αίμα βέβαια αλλά προχωράω. 🙃
Παύλο αυτό είναι τα δύο στάδια μόνο, το ξεχόνδρισμα και το κόψιμο.
Το φινιπρισμα το παρέλειψα μεπχρι να πάρω το σωστό κοπτικό.

110C9F07-4147-41CC-8E8A-2AC83948EA0E.jpeg

• Like
Reactions: pavlos49
Η συναρμολόγηση προχωράει (26 βίδες, 18 t-nuts και 19 εξαρτήματα! o_O )

Image5485887395579141537.jpg

Να κάνω μια πρώτη ερώτηση:

Στις τελευταίες εκδόσεις του Totem, έχουν προσθέσει κάτω από την κεφαλή του Laser αυτό το κόκκινο πλαστικό.

Image950666812812486009.jpg

να και ενα screenshot απο ενα video του YouTube
2022-04-02_08-05-11.jpg

Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιώ το Totem χωρίς να φοράω τα πράσινα γυαλιά;
Για αυτό το έχουν προσθέσει; :unsure:
(στο user manual δεν το αναφέρει καθόλου)

Αυτό ίσως χρησιμοποιείται και σαν ρυθμιστής ύψους, για σωστό νετάρισμα.
Το δικό μου δεν έχει τέτοιο πλαστικό αλλά υποθέτω οτι δεν χρειάζονται γυαλιά όταν φοράς αυτό.

• Like
Reactions: nikfor
Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιώ το Totem χωρίς να φοράω τα πράσινα γυαλιά;
Για αυτό το έχουν προσθέσει; :unsure:
(στο user manual δεν το αναφέρει καθόλου)
Αυτή είναι η λογική, αλλά για μεγαλύτερη ασφάλεια τα γυαλιά καλό είναι να χρησιμοποιούνται ούτως ή άλλως.

• Like
Eιναι για προστασια απο την ακτινοβολια. Νομιζω ομως οτι τα γυαλια χρειαζονται ουτως η αλλως, θα το καταλαβεις εσυ.

Πιανει με μαγνητακια αυτο το πλαστικο πανω στο module? To κατω μερος του module/laser εχεις υποδοχες για βιδες? Μηπως το πλαστικο εχει και τρυπα στο πλαι (air assist ready)?
Ρωτω γιατι σε καποια φαση μπορει να χρειαστεις air assist που θα πρεπει να προσαρμοστει καπου πανω στην κεφαλη του laser.

Διαβασε επισης η βρες την καταλληλη αποσταση laser/επιφανειας για κοπη (πρεπει να ειναι 2-3 εκατοστα απο την επιφανεια) και για χαραξη.
Οταν βρεις την καταλληλη αποσταση τοτε νεταρεις το laser πανω στην επιφανεια.

Στο δικο μου αναφερει περιπου 2 εκατοστα σαν ιδανικη αποσταση για κοπη και μια μεγαλυτερη για χαραξη.

• Like
δεν άντεξα να περιμένω. Το συναρμολόγησα και έκανα και λίγες δοκιμές

Εντάξει, η συναρμολόγηση, ακόμα και μένα που είμαι τέρας υπομονής, με έφερε στα όριά μου! Κόντεψα να το παρατήσω. 😕
Όλα καλά στο τέλος (αφού όμως χρειάστηκε να το λύσω και να το δέσω τρεις φορές!) 🤬

20220402_193547.jpg

Τύπωσα με το Lightburn ένα γραφικό που το μετέτρεψα σε vector πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού Α4 και εντυπωσιάστηκα από τη λεπτομέρεια κοπής του Totem.
Δεν φανταζόμουν πως θα τα καταφέρει. Εξαιρετικός.

20220402_192756 copy.jpg

Ακόμα δεν ξέρω τι μου γίνεται. Θα γράψω εντυπώσεις όταν τον μάθω.
Καλό Value for money μοιάζει πάντως :)

Ειναι εντυπωσιακα αυτα τα εργαλεια!!
Τετοια λεπτομερεια κοπης βεβαια εχουν ολα, απο τα ποιο μικρα εως αυτο που εχεις. Xαρτακι του Θεου εκοψες? :)

Μου φαινεται οτι πρεπει να επενδυσουμε στο lightburn...ειναι μακραν το καλυτερο προγραμμα για τετοια πραγματα, αλλα δεν ειναι δωρεαν :confused:

Α, δεν το ήξερα πως έχουν τέτοια ακρίβεια αυτά τα Laser Μιχάλη και εντυπωσιάστηκα!

Ναι, απλό χαρτάκι Α4, απλώς έχει μια κίτρινη απόχρωση.

Καλό είναι το Lightburn, αν και όχι εύκολο. (55€)
Έψαχνα κανα κουπόνι να το αγοράσω αλλά δεν βρήκα ακόμα κάτι. Εντάξει, 30 μέρες κρατάει το trial, μέχρι να λήξει, μπορεί να βρούμε καμιά έκπτωση.

Αν βρεις κουπονι πες μου, αν και νομιζω οτι δεν προκειται να βρεθει.
Νομιζω μαλιστα οτι προσφατα ανεβασαν και την τιμη στα 55 ευρω απο τα 40 αν δεν κανω λαθος...

Eναλλακτικα, ενα προγραμμα το οποιο ειναι το δευτερο καλυτερο -και δωρεαν- ειναι το inscape.

@Χιωτης @nikfor είχα και εγώ το ίδιο θέμα όταν έψαχνα το κατάλληλο πρόγραμμα... Πράγματι το Lightburn είναι μακράν το καλύτερο με πολύ πλούσιο υλικό στο youtube για βοήθεια!
Σας έχω τη λύση για το θέμα σας.... θα σας τη στείλω με μήνυμα όμως ;)