Laser Engravers/Cutters & CNC

έχουμε και λέμε. μόλις τελείωσα μια σειρά από κοπες που κράτησαν 4 ώρες με τα σταματα ξεκινα.
με ρυθμίσεις 600mm/m και 80% δύναμη σε 4μμ κόντρα πλακέ οκουμε.

το air assist δούλεψε και μείωσε τα περάσματα από 7 σε 5. Αλλα επειδή το σχεδίασα εγώ θέλει αλλαγές.

χωρίς air assist δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό το σχεδιασμό καθώς κολλάει κάπνα στον φακό. είπα να δοκιμάσω να δω πως κοβει με κλειστό τον αέρα και μέσα σε 5 λεπτά χάθηκε η δέσμη laser και με 5 περάσματα μόνο χαραζε το ξυλο .

μετά ένα άλλο πρόβλημα προέκυψε από το ξυλο που ήταν πιο ψηλά στο κέντρο. Εστιαζε λάθος με αποτέλεσμα να καρβουνιαζει το ξυλο και από την κάπνα να κλείσει σχεδόν η έξοδος του laser . σε εκείνο το σημείο τα κομμάτια πέρα του ότι βγήκαν καπνισμενα δεν είχαν περάσει όλα μέχρι τέρμα τα σημεία κοπής. για ακόμη μια φορά σταμάτησα να καθαρίσω την κεφαλή. μετά συνέχισε κανονικά αλλά έπιασε πάλι κάπνα μέχρι να τελειωσει την σειρά.

σε γενικές γραμμές το air assist οχι μόνο δεν θα έπρεπε να είναι αξεσουάρ αλλά μέρος της κατασκευής by default .

θα το βελτιώσω και θα το διατηρήσω . χωρίς να δω καθαρότερες κοπες σε σχέση με το εργοστασιακό χωρίς air assist , υπάρχει διαφορά στα περάσματα για να κόψει κάτι. πιστεύω ότι είναι αυτα ειναι τα προβληματα .

1. αδύναμη αντλία
2. μάλλον έκανα την κατασκευή να φτάνει πολύ χαμηλά ( επειδή είχα στον νου την αδύναμη αντλια) οποτε πιανει κάπνα ευκολα
3. θέλει ο θάλαμος αέρα να μην επικοινωνεί με την τρύπα του laser που παει στον φακό. Αλλα αυτός να δέχεται αέρα όπως πριν από τον ανεμιστήρα της ψύκτρας.
4. να μικρυνω την τρύπα εξοδου του laser . έχω δει κάποιους να βάζουν μεχρι και nozzle εκτυπωτή . από 5μμ που είναι τώρα πιστεύω στα 3μμ θα είναι καλά.
809565f409c3258aabdf583dd172d73d.jpg
46d23fcef45dadc30256c3551f7594ab.jpg
cbf81fcdfea04be67b8fe6e482f4d1b0.jpg
f04f171219ad9ffae2cb3f9650a9e751.jpg
a80ca820df8e095b0a7ed05c90ce5297.jpg
0761d211af81ca0ae9d05c4319b8d631.jpg

Θεωρω οτι η εξαγωγη αερα ειναι παρα πολυ κοντα και πανω ακριβως απο το υλικο κοπης. Δεν μου φαινεται να διωχνεται σωστα η καπνα ετσι.
Κυρια δουλεια της αντλιας ειναι να διωχνει την καπνα. Μια μικρη αντλια μπορει να κανει αυτη την δουλεια μια χαρα, ψυχει και το ξυλο.
Ειναι θεμα ο θαλαμος αερα να επικοινωνει με το λεϊζερ και εκει δεν προκειται να βοηθησει η ισχυροτερη αντλια. Διαβασα καπου οτι υπαρχουν air assist που στροβιλιζουν την ροη για καποιο λογο.
Εχω την εντυπωση οτι δεν θα βοηθησει σημαντικα η και καθολου η μειωση της διαμετρου της μυτης απο 5 σε 3μμ.

Σε καθε περιπτωση θα βρεις την ακρη, ειμαι σιγουρος.
Στην δικη μου περιπτωση το ιδανικο air assist απο τα πολλα που εφτιαξα ειναι αυτο που φυσα τον αερα απο το πλαι σε γωνια ~45 μοιρες προς το ξυλο και αποσταση περιπου 1 εκατοστο.

• Like
Reactions: songless_bird
Έχω διαφορετική άποψη…
Πιστεύω οτι η τρύπα εξαγωγής του αέρα επιβάλλεται να μικρύνει, ακόμα και τα 3mm πολλά μου φαίνονται.
Με τη μεγάλη τρύπα δεν μπορεί να δουλέψει σωστά και η αντλία γιατί δεν έχει την ανάλογη παροχή αέρα.
Για να λειτουργήσει σωστά πρέπει ο αέρας να έχει ορμή και να είναι σωστά εστιασμένος στο σημείο κοπής του laser.

Last edited:
  • Like
Reactions: songless_bird
Μια δοκιμη θα τον πεισει :)

Σε εμενα παντως που ειχα βαλει σε καποια φαση μεταλλικη μυτη απο συριγγα, δεν ειδα καμμια διαφορα. Τσαμπα η συριγγα που χαλασα!

θα κάνω και άλλα σχέδια. εμένα η λύση να φυσάω από το πλαϊ απλά έδιωχνε την κάπνα μαυριζοντας το ξυλο προς την κατεύθυνση του αέρα και γέμιζε μαυρίλα και το προστατευτικο.
όλα σχεδόν τα σχέδια που βλέπω βασίζονται στο original που ομως σχεδιαστηκε να λειτουργεί με αντλία 30lt/m και τρύπα 7μμ.
Η βασική όμως εγκατάσταση χωρις το air assit έχει ένα κωνικο μέταλλο με λίγες τρύπες που δημιουργεί ένα θάλαμο περίπου 9μμ μετά την έξοδο του laser και σε απόσταση 3 εκατοστα από το σημείο εστίασης . αυτό βοηθούσε να μην πιανει κάπνα ο φακός. θα κινηθώ προς τα εκεί.

τελικά το πρόβλημα της καπνας στα κομμάτια και στο nozzle κατά ένα μεγάλο βαθμό ήταν στο ότι καίει από κάτω έντονα το mdf . έβαλα από περιέργεια το μικρό μεταλλικό κομμάτι που είχε μέσα το laser η η διαφορά είναι ορατή. Θα πρεπει να αγοράσω ένα κομμάτι inox να βάλω από κάτω σε όλη την επιφάνεια.
Στην πρώτη έχει το μέταλλο από κάτω. στη άκρη του ξυλου στη δεύτερη δεν το έχει.
2a9aed182fe22f59514ebfb7c5ec18f4.jpg
b73763fa3c9063b57238347c188b4b28.jpg

Σαν βαση στο λεϊζερ εχω βαλει την αναποδη πλευρα απο ενα πλακακι οπου η μπακλαβαδωτη επιφανεια κανει δουλεια στο να κραταει το ξυλo επιπεδο, χωρις αντανακλασεις αλλα και να περνα ο αερας απο κατω. Μπορεις να κανεις καλη δουλεια επισης και με μια μικρη σχαρα αλλα απο κατω πρεπει να βαλεις λαμαρινα για να μην καει η επιφανεια του τραπεζιου/παγκου.

Το καλυτερο και πιο ιδανικο απο ολα ειναι ενα ειδικο κυψελωτο πλεγμα (honeycomb table for laser) αλλα λυπαμαι τα λεφτα!
Βγαινει σε διαφορες διαστασεις. Καποτε το ειχε προσφορα το Bangggod στα 19 ευρω αλλα το εχασα :)
Hf829c12123b24e5c9cc44aa617d8275ac.jpg

και εγώ λυπάμαι τα λεφτά. βέβαια το έχω πετύχει σε προσφορά 37€ στο tomtop για επιφάνεια 400x400. τώρα έχει καμία 45€ . μόνο ένα φύλλο ατσάλι να πάρω από κάτω 50x50 θα μου βγει 15€ . σήμερα στη σελίδα της sculpfun ένας ανέβασε ότι χρησιμοποιεί αλουμινένια σχάρα εξαερισμού απο ψευδοροφές! την βρήκε πεταμμενη από ανακαίνιση κτιρίου....
επίσης στο προηγούμενο θέμα. Ακομη και το original air assit πιάνει αυτή την κάπνα. Εδω ένας ανέβασε το προβλημα που έχει με κάποια κόντρα πλακέ. μέσα σε μισή ώρα γίνεται έτσι. Τα S10 και S30 έχουν από μαμά το air assist .
de2753a6f7989c06172e475fd03f0b40.jpg

Για να πιανει τοσο ευκολα καπνα το μαμα air assist, σημαινει οτι ο καπνος δεν φυγαδευεται σωστα, το οποιο σημαινει οτι η ακτινα laser διαθλαται και δεν εστιαζεται σωστα. Αυτο ειναι προβλημα.

Το air-assist πάντως είναι για να βοηθάει την καύση και άρα την κοπή, δεν είναι για να φυγαδεύει τον καπνό.
Στα μηχανήματα CO2 αυτό είναι ξεκάθαρο, άλλη δουλειά κάνει το air-assist κι άλλη δουλειά ο ανεμιστήρας του μπουριού.
Βέβαια σ’αυτά τα μηχανήματα είναι πολύ εύκολο να γίνει επειδή είναι κλειστού τύπου, στα εντελώς ανοιχτά laser διόδου χρειάζεται πατέντα.
Μια πρόχειρη δοκιμή μπορεί να γίνει και με μια ηλεκτρική σκούπα.

• Like
Reactions: nikfor
Και κάτι άλλο που ξέχασα…
Επειδή μιλάτε για φύλλο ατσάλι απο κάτω.
Αυτό ΙΣΩΣ δεν κάνει, μπορεί να έχει ανακλάσεις το laser και θα κάνει σημάδια (καψίματα) στην πίσω πλευρά.
Γι’αυτό χρησιμοποιούν αυτές τις σχάρες, επειδή στην ουσία δεν μπορεί να γίνει ανάκλαση και να επιστρέψει η δέσμη στο ξύλο.
Και να φεύγει κι ο καπνός βέβαια.

Εγώ την είχα πατήσει έτσι αλλά όχι με λεία επιφάνεια, είχα φτιάξει μια βάση με πλέγμα από ανοξείδωτο σύρμα και η ακτίνα χτυπούσε στο μέταλλο και επέστρεφε καίγοντας το ξύλο.
Ίσως αυτό το έκανε επειδή χτύπαγε στην κούρμπα του σύρματος, ίσως στην επίπεδη επιφάνεια να μην είναι πρόβλημα επειδή στην ουσία η αντανάκλαση είναι κατακόρυφη…
Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω… μπορεί και να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα, καλού-κακού όμως δοκιμάστε πρώτα.

ακόμη και αυτές οι honey comp βάσεις εχουν απο κατω ένα μεταλλικό φύλλο. και το laser ήρθε με ένα τέτοιο μικρό ατσάλινο. Οποτε δεν θεωρώ ότι θα έχω θέμα με αντανακλασεις http://www.tomtop.com/p-rtoxy-400-us-2.html
άλλοι βάζουν πλάκες από ψησταριές. της πατέντας γίνεται

Σαν βαση στο λεϊζερ εχω βαλει την αναποδη πλευρα απο ενα πλακακι οπου η μπακλαβαδωτη επιφανεια κανει δουλεια στο να κραταει το ξυλo επιπεδο, χωρις αντανακλασεις αλλα και να περνα ο αερας απο κατω. Μπορεις να κανεις καλη δουλεια επισης και με μια μικρη σχαρα αλλα απο κατω πρεπει να βαλεις λαμαρινα για να μην καει η επιφανεια του τραπεζιου/παγκου.

Το καλυτερο και πιο ιδανικο απο ολα ειναι ενα ειδικο κυψελωτο πλεγμα (honeycomb table for laser) αλλα λυπαμαι τα λεφτα!
Βγαινει σε διαφορες διαστασεις. Καποτε το ειχε προσφορα το Bangggod στα 19 ευρω αλλα το εχασα :)
Hf829c12123b24e5c9cc44aa617d8275ac.jpg

ακόμη και αυτές οι honey comp βάσεις εχουν απο κατω ένα μεταλλικό φύλλο. και το laser ήρθε με ένα τέτοιο μικρό ατσάλινο. Οποτε δεν θεωρώ ότι θα έχω θέμα με αντανακλασεις http://www.tomtop.com/p-rtoxy-400-us-2.html
άλλοι βάζουν πλάκες από ψησταριές. της πατέντας γίνεται

Έχω honey comp αλλά σκέτο, χωρίς πλαίσιο και μπάρες απο κάτω.
Δεν έχω κανένα θέμα.
Με το πλέγμα όμως είχα πρόβλημα.
Είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω και φίλτρο αποροφητήρα, σαν αυτό του Πάνου, αλλά τελικά βρήκα φτηνό honey comp και παρήγγειλα.
Πολύ πιθανόν το φίλτρο να είναι μια καλή λύση.

Air assist V2 .
σχεδιάστηκε με βάση που είχε ήδη επάνω το laser που δημιουργούσε έναν θάλαμο αέρα από τον ανεμιστήρα της ψυκτρας και είχε 4 τρύπες. Η μία για να περνάει και το laser . πάντως έπιανε κάπνα μέχρι εκει πάνω με το original συστημα. σε απόσταση 12mm από το laser και απόσταση 27μμ από το ξυλο.
στην ουσία προσθεσα τη προέκταση που φτάνει μέχρι κάτω . περνάει αέρας και από την τρύπα του laser και είδα διαφορά καθώς ο φακός έμεινε πεντακάθαρος. το air assist πάει σε ένα πολύ μικρό θάλαμο στην άκρη μόνο και συναντάει την έξοδο του laser μόλις 2μμ πριν την άκρη. πάλι έπιασε εκείνη την μαύρη μάζα στην ακρη, αλλά σε μικρότερο βαθμό και δεν έφτασε πάνω από 1cm πιο πάνω η "κιτρινίλα ". Οποτε δουλεύει καλύτερα από το V1 . αν είχα δυνατότερη αντλία πιστεύω ότι μπορεί να μην έπιανε καν στην άκρη κάπνα.
θα γίνει και δοκιμή χωρίς το shield να δω πως επιδραει. δεν νομίζω ότι χρίζει άλλης βελτίωσης σχεδιαστικά.
το αποτέλεσμα είναι όπως πάντα με την ίδια κοπή 4 ωρών.
635053f35e194101d8e26554a55e126d.jpg
588729af5b74ef330491169d7a0d8ab3.jpg
5146bd471fd32b9d92b14a957cacf923.jpg
206b3351b6d16ea0605805d8ddab8650.jpg
4059bffd01a1e307f404c81f3e400c38.jpg

δοκιμή χωρίς το shield.
πέρα από καλύτερη κοπη ήταν και καθαρότερο το nozzle και πρόσεξα ότι το κομμάτι από πάνω δεν ήταν κίτρινο γενικά από την κάπνα.
προφανώς ο καπνός που εγκλωβιζεται μέσα στο shield και έχει μονη δίοδο διαφύγει τα λίγα χιλιοστά από το ξυλο επιρρεαζει και το χρώμα του ξυλου και την απόδοση. δεν είναι τυχαίο ότι όταν βάζεις το air assist kit αντικαθιστάς και το shield με ένα μεγαλύτερο ανοιχτού τύπου. θα ψάξω να βρω να αγοράσω ένα από Ali.
8cb1d37be3541096d1e408f9717b9e30.jpg
275f5480cf5c5775c0c8c1bc5208a2a2.jpg
b1b38264e39e5d585a3b9cc9367889d0.jpg