Re: Απάντηση: LG LEd 55" LE5300 or LGpk550/ VIERA S20?
Την τηλεόραση σε καμία περίπτωση δεν θα την χαρακτήριζα καντηλάκι, μια χαρα φως εχει και με τιμες ρύθμισης στα σωστά επίπεδα (εχω την εντύπωση πως τα νούμερα που αναφερεις είναι από την περίοδο στρωσίματος) λογικά είναι υψηλότερες .
Το θεμα είναι πως η φωτεινότητα ( και κατά προέκταση η επίδραση του στη καμπύλη του gamma ) σε πανω των 70 ire κατεβαίνει σε απίθανα χαμηλές τιμες…
Παρομοίως το ιδιο δείχνει να συμβαίνει και στην vt20 που γράφουν στο Full hd (από τα 110 Nits στα 68nits η πτώση είναι κοντα στο 40%)
Να με διορθώσω πρώτα, η μέτρηση του Παναγιώτη ήταν στα 43,5 nits για το full field και όχι στα 37 που ανέφερα πριν (άτιμο Alzheimers...

). Η μέτρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο cinema mode με τις default ρυθμίσεις της συσκευής (αντίθεση 36, φωτεινότητα 0, χρώμα 30). Ο Παναγιώτης ανέφερε, πως πέρα από την απόσταση των αριθμών, η διαφορά αυτή φαινόταν έντονα και με το μάτι. Στη δική μου και τότε και τώρα, στο ίδιο σετ ρυθμίσεων, το μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί διαφορά φωτεινότητας μεταξύ full field και window. Πρέπει να ανεβάσω την αντίθεση σχεδόν στο τέρμα για να δω κάτι που να ταιριάζει με αυτές τις περιγραφές.
Μετά την ρύθμιση της συσκευής, με το πέρας του στρωσίματος, κανονικά, η μόνη τιμή που μπορεί να είναι υψηλότερη, είναι του window, στην περίπτωση του Παναγιώτη. Η τιμή, στην οποία "μπαίνει" το κύκλωμα APL στο full field, είναι και η μέγιστη που μπορεί να αποδώσει το πάνελ σε full field. Δηλαδή, ο Παναγιώτης, αυξάνοντας το ρυθμιστικό της αντίθεσης από το 36 στο 60 με το full field λευκό, δεν πρέπει να δει καμμία μεταβολή.
Και ξανα ρωτώ
Γιατι είναι σωστο να μετραμε την φωτεινότητα του panel σε windows πατερν;;
Όταν βλεπουμε στην Tv μας δεν κοιταμε μεσα από ένα τετραγωνακι που καλυπτει μονο το 25% του πανελ αλλα ολο το καδρο..
Στα 60 χρόνια που οι τηλεοράσεις και οι βιντεοπροβολείς ήταν CRT, έτσι το μετρούσαν. Επίσης, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους σχετικούς οργανισμούς έδειξαν πως ο μέσος όρος του APL των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι περίπου 15% και των γραφικών υπολογιστή περίπου 35%. Mε το αντίστοιχο κύκλωμα των τηλεοπτικών συσκευών (και των CRT οθονών υπολογιστών παλαιότερα) να αρχίζει να επεμβαίνει σε APL μεγαλύτερα του 50%, θεωρείται ότι οι χρονικές στιγμές, εκτός patterns, όπου θα παρατηρηθούν οι μεταβολές της φωτεινότητας από το σχετικό κύκλωμα στην πραγματικότητα, είναι αμελητέες.
Περισσότερο επ αυτού βέβαια, θα σε κατατοπίσει κάποιος calibrator...
Πέραν της θεωρίας, επί προσωπικού, οι επεμβάσεις του APL ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά των CRT που μου την έδινε στα νεύρα. Όταν πήρα την U10, τα πρώτα pattern που την τάισα, ήταν τα Black Stretch, Bounce και Needle Pulse. Σε περίπτωση που διαπίστωνα CRTική συμπεριφορά, είχε φύγει με τη μία για αλλαγή με άλλο μοντέλο...