LCD vs. Plasma TVs

όχι αλλά μιλάμε και για διαφορετικές πίτες.

στη μια περίπτωση οι πωλήσεις αφορούν προφανώς από 19άρια μόνιτορ με mpeg2/4 και στην άλλη από 42 και πάνω.

Μην ξεχνάτε ότι οι πλάσμα ξεκινούν ουσιαστικά απο τις 50" οπότε αυτομάτως απευθυνονται σε πολύ μικρό κοινό. Από εκεί και κάτω η LCD είναι σχεδόν μονόδρομος για τους αγοραστές.

Οπως λενε και οι προλαλησαντες οι LCD τηλεορασεις ξεκινανε απο 19" (μπορει και πιο κατω).

Το 80% της αγορας τηλεορασεων ειναι μεχρι 40" το πολυ εκει που δεν υπαρχουν καν πλασμα.

Κατά την άποψή σου το ανάλογο της τεχνολογίας πλάσμα είναι η BMW και της LCD η Ford?

Ισως αν το ελεγα πισωκινητα vs εμπροσθοκινητα να ηταν πιο ενδεικτικο.

Τα εμπροσθοκινητα ειναι το 90% των πωλησεων.

Ferrari ομως δεν θα δεις ποτε εμπροσθοκινητη.

Last edited:
Δεν ξέρω αν οι παραλληλισμοί που χρησιμοποιείς είναι εύστοχοι. Η πίσω κίνηση θα μπορούσε (με το πέρας του χρόνου) να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία αλλά δεν έγινε ποτέ. Υπάρχουν λόγοι πέρα από το marketing για αυτό.
Και βέβαια, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών δεν αγοράζει αυτοκίνητα για να φτάνει στο όριο με παντιλίκια και πλαγιολισθήσεις, έτσι και τις τηλεοράσεις δεν τις αγοράζει για να κλείνει τα φώτα και να ανεβάζει εικόνες ψάχνοντας αναλαμπές στο απόλυτο σκοτάδι.
Εκτός αν η ανάγκη για στρώσιμο τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στις πλάσμα σε κάνει να τα βλέπεις παράλληλα προϊόντα :laugh: :laugh:

Last edited:
Ποιος κλεινει τα φωτα? Αυτα ειναι υπερβολλες.

Επειδη η ψαλιδα στην εικονα αντι να κλεινει ανοιγει εχουν αρχισει να ανασύρονται οι παλιες δικαιολογιες για burn in , ανακλασεις κτλ.

Γιάννη θα αγόραζες την plasma σου αν η εικόνα της σε συνθήκες συσκότισης, ήταν όπως με ανοιχτά φώτα ή κατά την διάρκεια της ημέρας με ανοιχτά παντζούρια?

Σε νορμάλ οικιακές συνθήκες δηλ. όχι τίποτε extreme τύπου hollywood (πολυκαταστήματα)... Εγώ ομολογώ πως όχι... ;)

Eγώ θα βγάλω τον παράγοντα LCD vs Plasma από αυτό το θέμα...

Με τις ρυθμίσεις, που μία τηλεόραση δείχνει ανεκτά σε φωτεινό περιβάλλον, δείχνει αίσχος σε σκοτεινό...

Με τις ρυθμίσεις, που μία τηλεόραση δείχνει άριστα σε σκοτεινό περιβάλλον, δείχνει άισχος σε φωτεινό...

;)

Με τις ρυθμίσεις, που μία τηλεόραση δείχνει ανεκτά σε φωτεινό περιβάλλον, δείχνει αίσχος σε σκοτεινό...

Με τις ρυθμίσεις, που μία τηλεόραση δείχνει άριστα σε σκοτεινό περιβάλλον, δείχνει άισχος σε φωτεινό...

Αν και σέβομαι απόλυτα τις γνώσεις σου, εδώ όσο αφορά τουλάχιστον τη δική μου ( samsung 46c8000 ) θα διαφωνήσω μαζί σου.
Δείχνει παρα πολύ καλά σε φωτεινές συνθήκες περιβάλοντος, και ενα κλικ πιο κάτω σε συνθήκες σκοτεινού.
Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα , γιατί το έχω παρατηρήσει πάρα πολλές φορές. Τώρα αν φταίνε τα μάτια μου, ή ανήκω στις εξαιρέσεις, τι να πω;
Εκτός και αν εννοείς η δε συμπλήρωσες, οτι αυτή που δειχνεί πολύ καλά σε φωτεινές συνθήκες, δείχνει σχεδόν το ίδιο και σε σκοτεινές....

Αν και σέβομαι απόλυτα τις γνώσεις σου, εδώ όσο αφορά τουλάχιστον τη δική μου ( samsung 46c8000 ) θα διαφωνήσω μαζί σου.
Δείχνει παρα πολύ καλά σε φωτεινές συνθήκες περιβάλοντος, και ενα κλικ πιο κάτω σε συνθήκες σκοτεινού.
Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα , γιατί το έχω παρατηρήσει πάρα πολλές φορές. Τώρα αν φταίνε τα μάτια μου, ή ανήκω στις εξαιρέσεις, τι να πω;
Εκτός και αν εννοείς η δε συμπλήρωσες, οτι αυτή που δειχνεί πολύ καλά σε φωτεινές συνθήκες, δείχνει σχεδόν το ίδιο και σε σκοτεινές....

Ως φωτεινό περιβάλλον, νοούνται συνθήκες έκθεσης ΜΜ ή τεράστιες ανατολικές μπαλκονόπορτες, καθώς τέτοιες περιγράφηκαν από τους προλαλήσαντες... :D

Άριστη εικόνα και περιβάλλων φωτισμός, δεν είναι έννοιες που συμβιβάζονται. Όσο αυξάνεται ο περιβάλλων φωτισμός, τόσο μειώνεται η προσλαμβανόμενη από τα μάτια μας, αντίθεση, από μία οθόνη απεικόνισης, ενώ και οι λεπτές διαφορές μεταξύ αποχρώσεων είτε του γκρι, είτε χρωματικών, παύουν να γίνονται αντιληπτές...

Είναι σαν να προσπαθείς να ακούσεις ποιότητα ήχου σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Απλά, δε γίνεται...

Σεβαστή η ανάγκη για μια οθόνη που να δείχνει ανεκτά σε πολύ φωτεινά περιβάλλοντα, αλλά άλλο τόσο σεβαστή είναι και η ανάγκη για μια οθόνη που να μπορεί να δείξει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα εικόνας...

Και την τελευταία, για να μπορέσεις να την δεις, χρειάζεται πάρα πολύ χαμηλός φωτισμός ή σκοτάδι...

Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

;)

Γιάννη σαφώς και ισχύει αυτό που γράφεις και σαφώς η εικόνα των LCD επηρεάζεται και αυτή την ημέρα και μάλιστα σημαντικά. Προσωπικά κλείνω τα παντζούρια και σε θέαση ταινίας στην LCD μου.

Όμως...

Υπέθεσε ότι θα έρθει κάποιος άριστος calibrator και θα φτιάξει την εικόνα και των δύο (plasma και LCD), όσο γίνεται καλύτερα για συνθήκες θέασης την ημέρα (όχι extreme καλοκαιρινός ήλιος πάνω της, δύο μέτρα μπαλκονόπορτες κτλ)

Ποια θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τη γνώμη σου?

Και να σε ρωτήσω το ίδιο που ρώτησα τον συνονόματό σου:
Θα αγόραζες την plasma σου αν η εικόνα της σε συνθήκες συσκότισης, ήταν ίδια με αυτήν που έχεις με ανοιχτά φώτα ή κατά την διάρκεια της ημέρας με ανοιχτά παντζούρια? Ή θα προτιμούσες μια LCD? (ανεξάρτητα χρημάτων βέβαια, εδώ συγκρίνουμε τεχνολογίες)

το ξέρω ότι δεν τίθεται θέμα γιατί κανείς μας δεν αγόρασε την tv του για τέτοιου είδους θεάσεις... απλά μια "υπόθεση εργασίας" κάνουμε...

:ernaehrung004:

καλα ετσι κι αλλιως την ημερα δεν βλεπει κανεις στη τηλεοραση ταινιες οποτε για τις μεσημεριανες κουτσομπολιστικες εκπομπες καλη ειναι μια lcd αλλα αμα πεσει το βραδυ τοτε η plasma ειναι ασυγκριτη και μαλιστα κλεινω και τα φωτα για να νομιζω οτι ειμαι στον κινηματογραφο. την ημερα πραγματι δεν εχω την ιδια αισθηση και νομιζω οτι αυτο ειναι φυσικο

Έχω την άποψη (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία που τελικά τις προτιμά) ότι η εικόνα των LCD τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα είναι παραπάνω από αποδεκτή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλουμε στην προσπάθεια να δείξουμε ότι έχουμε δίκιο.
Για μένα θα ήταν θέμα να προτείνω σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με την τεχνολογία, να στρώσουν την νέα τους τηλεόραση για 200 ώρες ή να τους θέσω περιορισμούς στο χρόνο παρακολούθησης ενός καναλιού με το φόβο της στάμπας. Και βέβαια να προσπαθήσω να εξηγήσω τα πλεονεκτήματα του καλύτερου μαύρου αν ποτέ προκύψει Burn in. Και επειδή η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα ρόλο, άντε να δικαιολογηθείς σε αυτόν που θα πρωτοδεί εικόνα όχι εντυπωσιακή, λέγοντας ότι όσο παίζει η τηλεόραση θα βελτιώνεται (σαν το καλό κρασί ένα πράμα). Τέλος θέμα προκύπτει και από τη διάρκεια καθώς έχω διαβάσει ότι η πτώση της απόδοσης των plasma είναι σημαντικότερη από αυτή των LCD με το πέρας των ετών.
Αν σε όλα αυτά βάλετε και το design/μέγεθος/πάχος που είναι παράγοντες σχεδόν πάντα υπερ των LCD θα δείτε γιατί κατέχουν > 10 φορές περισσότερες πωλήσεις. Παρά τα όποια προβλήματά τους. Και όπως δείχνουν τα πράγματα η απόσταση αυτή θα αυξάνει μέχρι το σημείο που δεν θα έχει νόημα για τις εταιρίες να ασχολούνται με τεχνολογία που δεν πουλά. Και μακάρι να βγάλουν προϊόντα άλλης καλύτερης και από τις 2.
Εμείς εδώ θα είμαστε και θα πληρώνουμε...

Last edited:
Έχω την άποψη (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία που τελικά τις προτιμά) ότι η εικόνα των LCD τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα είναι παραπάνω από αποδεκτή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ καλή.

To ίδιο ισχύει και για τις plasma (αναφέρομαι σε κανονικές συνθήκες οικιακού φωτισμού).

Για μένα θα ήταν θέμα να προτείνω σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με την τεχνολογία, να στρώσουν την νέα τους τηλεόραση για 200 ώρες ή να τους θέσω περιορισμούς στο χρόνο παρακολούθησης ενός καναλιού με το φόβο της στάμπας.

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στο λέει κάποιος που πάντα βλέπει τηλεοπτικό σήμα με λογότυπα, ταινίες με μπάρες, και που ουδέποτε "έστρωσε" την τηλεόρασή του. Μόνο σε περίπτωση χρήσης ως pc monitor υπάρχει φόβος.

Τέλος θέμα προκύπτει και από τη διάρκεια καθώς έχω διαβάσει ότι η πτώση της απόδοσης των plasma είναι σημαντικότερη από αυτή των LCD.

To ίδιο ισχύει και για τις δύο. Πρόβλημα θα έχει κάποιος αν έχει σκοπό να κρατήσει την τηλεορασή του για 30 χρόνια..... :D

Αν σε όλα αυτά βάλετε και το design/μέγεθος/πάχος που είναι παράγοντες σχεδόν πάντα υπερ των LCD θα δείτε γιατί κατέχουν > 10 φορές περισσότερες πωλήσεις. Παρά τα όποια προβλήματά τους.

Εκτός των μεγεθών (κάτω απ' τις 50" οι LCD είναι μονοπώλιο) αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το κοινό τις προτιμάει. Κανείς δεν κοιτάει την εικόνα, παρά μόνο το design....

Έχω μία LCD και μία Plasma.
Η επόμενη TV που θα πάρω θα είναι Led Lcd, γιατί την θέλω για οτιδήποτε άλλο εκτός από ταινιες.
Είναι λίγο εκνευριστικό το γεγονός στην plasma να κλείνω το φως για να δω tv.
Αν δεν το κλείσω, τότε ολο το δωμάτιο καθρεφτίζεται στην οθόνη.
Τις πρωινες ώρες που μπαίνει ήλιος κιόλας δεν μπορείς να παρακολουθήσεις.
Προτιμώ μία tv που θα παίζει καλά όλες τις ώρες της ημέρας (lcd led), από μία tv που θα παίζει πάρα πολύ καλά στο σκοτάδι και μέτρια σε φως.
Την αγορα Plasma να την σκεφτεί κάποιος μονο αν βλέπει περισσότερο ταινιες απο οτιδήποτε αλλο. Γιατί τις ταινιες αλλωστε τις βλέπεις στο σκοταδι.

Αν σε όλα αυτά βάλετε και το design/μέγεθος/πάχος που είναι παράγοντες σχεδόν πάντα υπερ των LCD θα δείτε γιατί κατέχουν > 10 φορές περισσότερες πωλήσεις.

Γιατι στην πλατη θα την κουβαλαμε την τηλεοραση?

Οσο για την διαρκεια ζωης οι πλασμα εχουν 100,000 οταν στις LED κανενας κατασκευαστης δεν αναφερει πανω απο 50,000 ωρες.

Θεωρητικα βεβαια μιλαμε γιατι πρακτικα καμια τηλεοραση δεν προκειται να αντεξει τοσο. :2thumb22sup:

Αυτα και ο καθενας ας αγορασει οτι προτιμαει. Αν και ειμαι της αποψης οτι καθε σπιτι πρεπει να εχει και μια πλασμα για ταινιες και τηλεοπτικο και μια LCD για gaming και χρηση ως μονιτορ.

To ίδιο ισχύει και για τις plasma (αναφέρομαι σε κανονικές συνθήκες οικιακού φωτισμού).

Δεχόμουν ως δεδομένο ότι οι plasma παίζουν καλά (ίσως και καλύτερα) απλά απαντώ σε πιο πάνω post (αλλά και σε άλλα) που περιγράφουν τις LCD περίπου... για τα μπάζα.

Γιατι στην πλατη θα την κουβαλαμε την τηλεοραση?

Οσο για την διαρκεια ζωης οι πλασμα εχουν 100,000 οταν στις LED κανενας κατασκευαστης δεν αναφερει πανω απο 50,000 ωρες.

Θεωρητικα βεβαια μιλαμε γιατι πρακτικα καμια τηλεοραση δεν προκειται να αντεξει τοσο. :2thumb22sup:

Αυτα και ο καθενας ας αγορασει οτι προτιμαει. Αν και ειμαι της αποψης οτι καθε σπιτι πρεπει να εχει και μια πλασμα για ταινιες και τηλεοπτικο και μια LCD για gaming και χρηση ως μονιτορ.

Είσαι σίγουρος?
Στο δίκτυο βρήκα μόνο αναφορές για το αντίθετο. Παράδειγμα:

LCD Lifespan

LCD TVs are far and away the winners when compared to their rivals, the plasma TV. The LCD panel itself has a virtually infinite lifespan; thus, the actual lifespan of the LCD's light source determines the screen's longevity.
flatpaneltv.org

Έχω διαβάσει για ταχύτερη πτώση της απόδοσης μετά από κάποια χρόνια, δεν μιλάμε για 10 ή 20. Σε αυτό αναφερόμουν και όχι πότε θα "τα παίξει" η τηλεόραση.

Re: Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Υπέθεσε ότι θα έρθει κάποιος άριστος calibrator και θα φτιάξει την εικόνα και των δύο (plasma και LCD), όσο γίνεται καλύτερα για συνθήκες θέασης την ημέρα (όχι extreme καλοκαιρινός ήλιος πάνω της, δύο μέτρα μπαλκονόπορτες κτλ)

Ποια θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τη γνώμη σου?

Aν μου έκανες αυτή την ερώτηση πριν 3-4 χρόνια, θα σου απαντούσα η Plasma.

Πλέον όμως, υπάρχουν LCD με εξαιρετικά γυαλιστερές επιστρώσεις έως και "τζάμια" μπροστά από το πάνελ, ενώ και τα προστατευτικά και οι αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις των Plasma, έχουν βελτιωθεί σημαντικότατα, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω βάσει τεχνολογίας, αλλά μόνο βάσει συγκεκριμένων μοντέλων...

Και να σε ρωτήσω το ίδιο που ρώτησα τον συνονόματό σου:
Θα αγόραζες την plasma σου αν η εικόνα της σε συνθήκες συσκότισης, ήταν ίδια με αυτήν που έχεις με ανοιχτά φώτα ή κατά την διάρκεια της ημέρας με ανοιχτά παντζούρια? Ή θα προτιμούσες μια LCD?

Όχι, αλλά ούτε και την LCD θα αγόραζα, αν έδειχνε στο σκοτάδι, όπως θα έδειχνε με έντονο φως ή χειρότερα...

Αν και ειμαι της αποψης οτι καθε σπιτι πρεπει να εχει και μια πλασμα για ταινιες και τηλεοπτικο και μια LCD για gaming και χρηση ως μονιτορ.

H πιο σωστη προταση απο Υπεριον

Αν και ειμαι της αποψης οτι καθε σπιτι πρεπει να εχει και μια πλασμα για ταινιες και τηλεοπτικο και μια LCD για gaming και χρηση ως μονιτορ.

H πιο σωστη προταση απο Υπεριον

και μια crt για να καλιμπραρει και τις 2 :Banane0:.

πέρα από την πλάκα μια 27άρα με mpeg που έχω για μονιτορ είναι απόλαυση στο gaming παράλληλα όταν θέλω να δώ καμμιά μπάλα τη γυρνάω προς ένα κρεβάτι επισκεπτων και γλυτώνω την μουρμούρα. σκέφτομαι να πάρω μια 32άρα για μονιτορ - τηλεόραση και να πάω την 27άρα στην κρεβατοκάμαρα όπου δε χωράει μεγαλύτερη. συνεπώς συμφωνώ και εγώ με τον εξάστερο