LCD vs. Plasma TVs

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Αν σώνει και καλα θελει καποιος να δει αναλογική εικονα ορίστε….

stage-title.jpg

….ενταξει ο φωτισμος μπορει να ειναι edge αλλα μη τα θέλουμε όλα δικά μας

:rofl: :rofl: :rofl:

Για να καταδείξει το οξύμωρο του πράγματος να θεωρείται από πολλούς πιο "αναλογική" εικόνα, αυτή που είναι αμιγώς ψηφιακή: ένα πάνελ πλάσματος, μπορεί να δείξει στην πραγματικότητα μόνο 2 διαβαθμίσεις και όλες οι υπόλοιπες παράγονται με διάφορα χρονικά "τεχνάσματα" (pwm+temporal dithering).

Στην πραγματικότητα, οι LCD είναι πολύ περισσότερο "αναλογικές" στην αναπαράσταση της εικόνας... :laugh:

Xε χε έχει πλάκα αυτό με την ψηφιακίλα και την αναλογικότητα.

Αν το πάμε βαθιά το φώς είναι μια εντελώς ψηφιακή διαδικασία. Η έντασή του εξαρτάται απο το πόσα φωτόνια προσπίπτουν και σε πολύ μικρά χρονικά παράθυρα είναι εντελώς διακριτά ακριβώς σαν μηδεν (=ανυπαρξία φωτονίου) και ενα (= 1 φωτόνιο).

Ενα άλλο .. οι "ψηφιακοί αισθητήρες" είναι στην πραγματικότητα εντελώς αναλογικές συσκευές. Παράγουν τάση ανάλογη με τα φωτόνια που έχουν καταγράψει. 1 volt = 1000 φωτόνια, 2 volt = 2000 φωτόνια.
Το "αναλογικό φίλμ" είναι στην πραγματικότητα ψηφιακό και μάλιστα δυαδικό. Τα φωτοευαίσθητα μικροστοιχεία του ή θα είναι καμμένα ή θα είναι άθικτα και ανάλογα με την κατάστασή τους ξεπλένονται ή όχι κατα την εμφάνιση. Είναι η ποσότητα-πυκνότητά τους που δίνει τις "υπέροχες αναλογικές διαβαθμίσεις".

Αν είχε κάνει ο Σπαθάρης copyright τον συγκεκριμένο σχεδιασμό "backlight" θα είχε βγάλει σήμερα τρελό χρήμα.:D
Βρε ποιος Σπαθάρης.
Ασιατική πατεντα είναι η συγκεκριμενη τεχνοτροπία και μάλιστα δύο χιλιαδων ετών .
Μιλάμε οι άνθρωποι από τοτε ήταν πολύ μπροστά .:D

Xε χε έχει πλάκα αυτό με την ψηφιακίλα και την αναλογικότητα.

Αν το πάμε βαθιά το φώς είναι μια εντελώς ψηφιακή διαδικασία. Η έντασή του εξαρτάται απο το πόσα φωτόνια προσπίπτουν και σε πολύ μικρά χρονικά παράθυρα είναι εντελώς διακριτά ακριβώς σαν μηδεν (=ανυπαρξία φωτονίου) και ενα (= 1 φωτόνιο).

Ενα άλλο .. οι "ψηφιακοί αισθητήρες" είναι στην πραγματικότητα εντελώς αναλογικές συσκευές. Παράγουν τάση ανάλογη με τα φωτόνια που έχουν καταγράψει. 1 volt = 1000 φωτόνια, 2 volt = 2000 φωτόνια.
Το "αναλογικό φίλμ" είναι στην πραγματικότητα ψηφιακό και μάλιστα δυαδικό. Τα φωτοευαίσθητα μικροστοιχεία του ή θα είναι καμμένα ή θα είναι άθικτα και ανάλογα με την κατάστασή τους ξεπλένονται ή όχι κατα την εμφάνιση. Είναι η ποσότητα-πυκνότητά τους που δίνει τις "υπέροχες αναλογικές διαβαθμίσεις".

Ναι, αλλά το φως είναι ταυτόχρονα και κύμα...

Ναι...με βάση τον κυματοσωματιδιακό δυϊσμό το φως μπορεί να συμπεριφερθεί και σαν σωματίδιο αλλά και σαν κύμα ανάλογα με το τι χρειάζεται να παρατηρήσουμε,αλλά που μας χρειάζεται ;Ισχύει φυσικά ότι οι ψηφιακοί αισθητήρες είναι αναλογικές συσκευές,με αυτή τη λογική βέβαια και οι plasma όσο και οι lcd αποτελούνται από αναλογικές συσκευές.:BXVZCBXZ6:

Τίποτα δεν είναι αναλογικό, είναι όλα μια ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στο matrix, και αν κοιτάξουμε την δομή της ύλης βλέπουμε τα pixel... :flipout:

Ναι...με βάση τον κυματοσωματιδιακό δυϊσμό το φως μπορεί να συμπεριφερθεί και σαν σωματίδιο αλλά και σαν κύμα ανάλογα με το τι χρειάζεται να παρατηρήσουμε,αλλά που μας χρειάζεται ;Ισχύει φυσικά ότι οι ψηφιακοί αισθητήρες είναι αναλογικές συσκευές,με αυτή τη λογική βέβαια και οι plasma όσο και οι lcd αποτελούνται από αναλογικές συσκευές.:BXVZCBXZ6:

Δεν ξέρω παραπάνω απο τα στοιχειώδη για τον κυματοσωματικό δυϊσμό, αλλά διάβασα πριν λιγους μήνες στο Dpreview forum (σε φωτογραφική συζήτηση για την περίθλαση) απο κάποιον που φαινόταν να το κατέχει .. οτι και οι αποκαλούμενες κυματικές ιδιότητες του φωτός εξηγούνται με την σωματιδιακή φύση και οτι τελικά είναι μόνο σωματίδιακή η φύση του ....

Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

ναι, είναι σωματίδιο μηδενικών διαστάσεων και μάζας, που ακολουθεί όλους τους πιθανούς δρόμους για να φτάσει από την επιφάνεια εκπομπής στο μάτι μας, ενώ πριν το μάτι μας το καταγράψει, έχει τις ίδιες πιθανότητες να βρίσκεται παντού στο Σύμπαν... και ΦΥΣΙΚΑ εντυπώνεται καλύτερα στον εγκέφαλό μας όταν προέρχεται από μια Plasma τηλεόραση!!!
:BDGBGDB55:

και οι ψ-η-φ-ι-α-κ-ο-ί αισθητήρες είναι αναλογικές συσκευές που μπορούν να καταγράψουν μόνο 256 διαφορετικές εντάσεις φωτός :BDGBDGB53:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Δεν ξέρω παραπάνω απο τα στοιχειώδη για τον κυματοσωματικό δυϊσμό, αλλά διάβασα πριν λιγους μήνες στο Dpreview forum (σε φωτογραφική συζήτηση για την περίθλαση) απο κάποιον που φαινόταν να το κατέχει .. οτι και οι αποκαλούμενες κυματικές ιδιότητες του φωτός εξηγούνται με την σωματιδιακή φύση και οτι τελικά είναι μόνο σωματίδιακή η φύση του ....

Θα μπορούσα να γράψω κάτι χιουμοριστικό (του στυλ να του δώσουμε 2-3 νόμπελ), αλλά απλά θα θυμίσω ότι τα θέματα της επιστήμης τα χειρίζονται επιστήμονες. Η εκλαΐκευση είναι για να δίνει μια ιδέα και όχι για να βγαίνουν συμπεράσματα. Σπάνια θα δεις επιστήμονα να κάνει reviews στο ίντερνετ...

ναι, είναι σωματίδιο μηδενικών διαστάσεων και μάζας, που ακολουθεί όλους τους πιθανούς δρόμους για να φτάσει από την επιφάνεια εκπομπής στο μάτι μας, ενώ πριν το μάτι μας το καταγράψει, έχει τις ίδιες πιθανότητες να βρίσκεται παντού στο Σύμπαν... και ΦΥΣΙΚΑ εντυπώνεται καλύτερα στον εγκέφαλό μας όταν προέρχεται από μια Plasma τηλεόραση!!!
:BDGBGDB55:

και οι ψ-η-φ-ι-α-κ-ο-ί αισθητήρες είναι αναλογικές συσκευές που μπορούν να καταγράψουν μόνο 256 διαφορετικές εντάσεις φωτός :BDGBDGB53:

Δεν ξέρω που τα διάβασες αυτά, αλλά μην τα πιστεύεις... :flipout:

Σχετικά με το τηλεοπτικό έχουν γραφεί διάφορα σε αυτό το φόρουμ. Από το ότι οι hd-ready το δείχνουν καλύτερα, ότι οι πλάσμα το δείχνουν καλύτερα, κλπ.
Όλα καταρρίφθηκαν...

Χθές αγόρασα την 46αρα, μετά από μήνες αναμονής για αγορά τηλεόρασης. Δεν καταλάβω και πολλά από τέτοια αλλά αναφέρω τις εντυπώσεις μου:

1. Από ποιότητα HD και πάνω ( ΗD κανάλια, blue ray,3d) η tv είναι εκπληκτική. Δε θέλει καν ρυμθίσεις εικόνας.

2. Το 3d είναι η μεγάλη έκπληξη. Τρομερή ποιότητα, βάθος αλλά και άνεση.

3.Όλο το gudget κομμάτι της είναι πολύ εύκολο και ενδιαφέρον, τουλάχιστο τον πρώτο καιρό φαντάζομαι.

4. Αντίθετα τα Ελληνικά κανάλια τα δείχνει χειρότερα από ότι η προηγούμενη τηλεόραση μου (plasma). Ειδικά τις εκπομές σε στούντιο ( δελτία ειδήσεων κλπ) αρκετά ασπριζμένα και φωτεινά.

Θα μπορούσατε να με παραπέμψετε σε link για προτεινόμενες ρυθμίσεις εικόνας? Έχει κάποιος δική του εισήγηση.

Η προηγούμενη τηλεόραση του φίλου μας ήταν Pioneer 428XD (plasma , HD Ready).

Μια και μιλάγαμε μια μύθους που δήθεν καταρρίφθηκαν.

Θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση....βλέπω ελάχιστα τηλεοπτικό σήμα, ωστόσο έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

Όταν κάποιος αναφέρει ότι η τηλεόρασή του παίζει καλά το τηλεοπτικό, θέλω κάθε φορά να τον ρωτήσω ''ποιο κανάλι απ' όλα''??? Κάθε κανάλι παίζει ό,τι να 'ναι και όπως να 'ναι, οπότε όποια προσπάθεια ρύθμισης βάσει κάποιων standards αναφοράς μου μοιάζει σαν το βασανιστήριο του Προμηθέα. Έχω καταλήξει πως την πιο ισορροπημένη εικόνα (αναλογική λήψη) την παίρνω από την ΝΕΤ (και αυτό όμως πάλι εξαρτάται από τη λήψη, το σήμα κ.λ.π.). Από 'κει και πέρα, να μπω σε διαδικασία να διορθώνω τις φωτεινότητες, τα κόντραστ, τα χρώματα (λέμε τώρα...αν είχα cms), ή τη θερμοκρασία για κάθε κανάλι, δεν το κάνω ούτε με σφαίρες....

Το κάθε κανάλι φυσικά έχει τα δικά του στάνταρ από άποψη οξύτητας , χρωμάτων κτλ. ενώ ακόμη και στο ίδιο κανάλι βλέπουμε πολλές φορές εκπομπές διαφορετικής ποιότητας.

Το "παιζει καλά" για εμένα σημαίνει απλά να υπάρχουν κάποια ελάχιστα στάνταρ όπως να βλέπεις σωστές αποχρώσεις , να μην βλέπεις εμφανή τα αποτελέσματα της συμπίεσης (block noise κτλ) και κίνηση όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή (χωρίς motion blur , artifacts και φαινόμενα soap opera).

Με λίγα λογία η κακή ποιότητα όσο τον δυνατόν να μην "μεγεθύνεται" αλλά και η καλή (όσο είναι εφικτό εφόσον μιλάμε για SD) ποιότητα να απεικονίζεται όπως πρέπει.

Θα μπορούσα να γράψω κάτι χιουμοριστικό (του στυλ να του δώσουμε 2-3 νόμπελ), αλλά απλά θα θυμίσω ότι τα θέματα της επιστήμης τα χειρίζονται επιστήμονες. Η εκλαΐκευση είναι για να δίνει μια ιδέα και όχι για να βγαίνουν συμπεράσματα. Σπάνια θα δεις επιστήμονα να κάνει reviews στο ίντερνετ...

:

Γιώργο, 1ον μπορεί εγώ να μην κατάλαβα καλά, 2ον δεν ήταν δικιά του θεωρία. Εδινε λινκ απο σχετικά paper. Θα ψαξω να βρώ την συζήτηση κάποια στιγμή.

Πάντως αυτό που θυμάμαι είναι οτι το pattern της περίθλασης εξηγείται πλήρως με την απροσδιοριστία θέσης των σωματιδίων ..

Γιώργο, 1ον μπορεί εγώ να μην κατάλαβα καλά, 2ον δεν ήταν δικιά του θεωρία. Εδινε λινκ απο σχετικά paper. Θα ψαξω να βρώ την συζήτηση κάποια στιγμή.

Πάντως αυτό που θυμάμαι είναι οτι το pattern της περίθλασης εξηγείται πλήρως με την απροσδιοριστία θέσης των σωματιδίων ..

Η αρχή του κυματοσωματιδιακού δυισμού δεν έχω ακούσει ότι έχει καταρριφθεί, ή ότι δεν χρειάζεται στην περιγραφή του κόσμου. Δεν είμαι επιστήμονας στην περιοχή, αλλά δεν μου είναι προφανές για παράδειγμα πως εξηγείται το φαινόμενο Doppler με σωματίδια.

Το κάθε κανάλι φυσικά έχει τα δικά του στάνταρ από άποψη οξύτητας , χρωμάτων κτλ. ενώ ακόμη και στο ίδιο κανάλι βλέπουμε πολλές φορές εκπομπές διαφορετικής ποιότητας.

Το "παιζει καλά" για εμένα σημαίνει απλά να υπάρχουν κάποια ελάχιστα στάνταρ όπως να βλέπεις σωστές αποχρώσεις , να μην βλέπεις εμφανή τα αποτελέσματα της συμπίεσης (block noise κτλ) και κίνηση όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή (χωρίς motion blur , artifacts και φαινόμενα soap opera).

Με λίγα λογία η κακή ποιότητα όσο τον δυνατόν να μην "μεγεθύνεται" αλλά και η καλή (όσο είναι εφικτό εφόσον μιλάμε για SD) ποιότητα να απεικονίζεται όπως πρέπει.

Για εμένα καλό τηλεοπτικό σημαίνει α) άριστο upscale & β) να μην χάνεται λεπτομέρεια (π.χ. να βλέπεις τα τεχνουργήματα συμπίεσης κανονικά αν αυτά υπάρχουν).
Άρα καλός δέκτης, καλή απόπλεξη, και απουσία "μείωσης θορύβου". Τα χρώματα στις μέρες μας δεν είναι πρόβλημα...