LCD vs. Plasma TVs

Αυτά παθαίνεις όταν ενημερώνεσαι από άσχετους με το θέμα δημοσιογράφους.
Δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Πρώτα από όλα το CO2 δεν είναι ρυπογόνο. Είναι αέριο του "θερμοκηπίου", όπως και αρκετά άλλα. Το NF3 είναι επίσης τέτοιο αέριο.

Μετά, δεν εκπέμπεται από την χρήση των προϊόντων (LCD, φωτοβολταϊκά), αλλά χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή τους, και μπορεί να διασπαστεί άμεσα. Μάλιστα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά προϊόντα (π.χ. επεξεργαστές και μνήμες RAM). Οπότε θέμα υπάρχει όταν η κατασκευή αυτών των προϊόντων γίνεται σε χώρες και εταιρείες με χαμηλή περιβαλλοντολογική συνείδηση, που αντί να διασπάσουν το αέριο, το αφήνουν στην ατμόσφαιρα.

Οπότε μάλλον πρέπει να απευθυνθούν στις εταιρίες, και όχι σε εμάς.
Βέβαια είναι ωραίο "περιβαλλοντολογικό" θεματάκι για έναν δημοσιογράφο...

Για αυτό βρε Petasis τα μεταφέρουμε εδώ... Όλο και καποιος που γνωρίζει κάτι παραπάνω θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει και τελικά θα μάθουμε.

:grinning-smiley-043

Πάντως δε παυει να υπάρχει χρήση κατά την παραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι eco friendly προιόντα... Τώρα αυτό που λές με την περιβαλλοντική συνείδηση πως να ελεγχθεί? Κανονικά στη Ασία οι κατασκευές πρέπει να συμορφώνονται με τις προδιαγραφές της παραγγελίας... Πόσο σίγουροι είμαστε για αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος παραγωγής σε πολλές από τις ασιατικές χώρες?

-bye-

Last edited:
Κανένα προϊόν δεν είναι eco friendly - ούτε καν εμείς δεν είμαστε eco friendly.
Μην το ψάχνεις, δεν υπάρχει διέξοδος. Καμιά χώρα δεν νοιάζεται για το περιβάλλον πραγματικά, και δεν γίνεται τίποτα από κανέναν...

Πάρε για παράδειγμα τα αυτοκίνητα: μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης του πλανήτη. Ανά 5-ετία περίπου ψηφίζει η ΕΕ όρια εκπομπών για αυτά. Όμως αντί να σε υποχρεώσει σε αλλαγή μηχανής, σε υποχρεώνει σε αλλαγή ολόκληρου του αυτοκινήτου. Γιατί άραγε;
Δεν θα μπορούσε να επιβάλει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν μια νυκτί;

Κανένα προϊόν δεν είναι eco friendly - ούτε καν εμείς δεν είμαστε eco friendly.
Μην το ψάχνεις, δεν υπάρχει διέξοδος. Καμιά χώρα δεν νοιάζεται για το περιβάλλον πραγματικά, και δεν γίνεται τίποτα από κανέναν...

Πάρε για παράδειγμα τα αυτοκίνητα: μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης του πλανήτη. Ανά 5-ετία περίπου ψηφίζει η ΕΕ όρια εκπομπών για αυτά. Όμως αντί να σε υποχρεώσει σε αλλαγή μηχανής, σε υποχρεώνει σε αλλαγή ολόκληρου του αυτοκινήτου. Γιατί άραγε;
Δεν θα μπορούσε να επιβάλει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν μια νυκτί;

όχι γιατί 1) δεν νομίζω ότι υπάρχει το παραγωγικό δυναμικό σε επίπεδο αυτοκινητοβιομηχανίας να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα 2) δεν υπάρχει σίγουρα το παραγωγικό δυναμικό σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής να υποστηρίξει την τρομακτική αύξηση της ζήτησης. το θέμα δεν είναι να αλλάξει το allocation της ρύπανσης αλλα να μειωθεί. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν αποτελεί λύση ακριβώς γαιτι μπορεί να μειώνει της ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα αλλα συγχρώνως αυξάνει την ρύπανση της ηλεκτροπαραγωγής αφού αυτή θα αναγκαστεί να παράγει περισσότερο. η λύση για το αυτοκίνητο με τα σημερινά δεδομένα μάλλον είναι το υδρογόνο αλλα και αυτό απέχει αρκετά απο την μαζική παραγωγή

όσο αυτό που αναφέρεις για την ΕΕ μην το βλέπεις μόνο αρνητικά, ότι δηλαδή η ΕΕ ενδιαφέρεται για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. σκέψου και την απασχόληση.
εξάλλου τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν πολύ καλύτερη αεροδυναμική (=μικρότερη κατανάλωση), είναι σε πολύ μεγαλύτεορ ποσοστό ανακυκλούμενα, κλπ κλπ κλπ που όλα αυτά συνηγορούν υπέρ του να αλλάζεται το αυτοκίνητο και όχι μόνο ο κινητήρας

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν αποτελεί λύση ακριβώς γαιτι μπορεί να μειώνει της ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα αλλα συγχρώνως αυξάνει την ρύπανση της ηλεκτροπαραγωγής αφού αυτή θα αναγκαστεί να παράγει περισσότερο.

Η οποία ελέγχεται από το κράτος, οπότε μπορεί να είναι όσο φιλική προς το περιβάλλον επιθυμεί το κάθε κράτος. Όσο για τις προφάσεις μη εφαρμογής, θα μπορούσε να βγει ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη 5ετία. Αλλά μην περιμένει κανείς, δεν θα γίνει.
Το υδρογόνο δεν είναι λύση, γιατί απλά είναι ένα εκρηκτικό αέριο. Το προωθούν σαν λύση γιατί συμφέρει τις εταιρίες που διακινούν "καύσιμα", οι οποίες σε μια χώρα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι άχρηστες... Άσε που η πιο εύκολη μέθοδος παραγωγής του υδρογόνου είναι με ηλεκτρική ενέργεια...

Είναι μεγάλο το θέμα, και προτεραιότητα έχουν τα οικονομικά συμφέροντα και όχι το περιβάλλον που αποτελεί το άλλοθι...

το οτι ειναι εκρηκτικό αέριο δεν λέει κάτι. το ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξακολουθεί να είναι μεσοβέζικη λύση μέχρι να μπορέσουν να βρεθούν τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την μαζική παραγωγή fuel cells &hydrogen αυτοκινήτων...απλά αυτό θα γίνει απο το 20 και μετά
ως τότε θα βολευτούμε με τα ηλεκτρικά αλλά από την στιγμή που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γιατί κοιταζει την τσέπη του (υπάρχουν κινητρα) τοτε...

είναι εύκολο να λέμε για κρατη, οικονομικά συμφέροντα κλπ αλλά ας κοιτάξουμε και τον εαυτό μας γιατί δεν πάμε όλοι να παρουμε Prius?? μόνο τα κράτη φταίνε και τα οικονομικά συμφέροντα?? εμείς δεν φταίμε?

αλλα ας πούμε πούμε ότι αυτό που λές γίνεται και αύριο αρχίζουν και κυκλοφορούνε 10εκ ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα. προφανώς θα αυξηθεί η ταριφα στο ρεύμα. απλος νομος προσφορας και ζητησης. κάπως πρέπει και αυτή η ΔΕΗ να καλύψει τα εξοδά της (ασε που ήδη είναι ελειματική η χώρα μας σε ενεργεια καταλαβαίνεις τι εχει να γίνει αν αυτό που προτείνεις ισχύσει)
εσύ πόσο πιστεύεις ότι θα αυξηθεί το κόστος ρεύματος? εγω πιστεύω ότι τουλάχιστον θα διπλασιαστεί με τέτοια δραματική αύξηση της ζήτησης. είσαι διατεθειμένος να το πληρώσεις τέτοιο κόστος ρεύματος? αμφιβάλλω...και αν είσαι εσύ είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων

το ρεύμα (που είναι απο τα φθηνότερα στην Ευρώπη) θα αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2012 ώστε να πληρώνουμε όσο μολύνουμε. και αυτό από μία πλήρως ελεγχομενη απο το κράτος αγορά (γιατι στο εξωτερικό οι αντίστοιχες ΔΕΗ έχουν σχεδόν πλήρως απελευθερωμένες ταριφες) πιστεύεις ότι οι Ελληνες θέλουν αυτές τις αυξήσεις στο όνομα του περιβάλλοντος? πολύ αμφιβάλλω!!θα γίνει χαμός μόλις το πάρουν χαμπάρι
εν κατακλείδι καλά όλα αυτά που λές για κράτη και οικονομικά συμφέροντα αλλα αυτό που μετράει είανι κατά ποσο οι συνθήκες και οι κοινωνίες είναι ώριμες για τέτοια πράγματα. όντως τα οικονομικά συμφέροντα είναι στη μέση αλλα όχι των επιχειρήσεων αλλά του κοσμάκη

Η plasma ειναι οπως ενα playstaton 3 και η lcd ενα wii , ο παραλληλισμος ειναι ακριβως
Φυσικα το δευτερο πουλαει καλλιτερα λόγω μοδας και marketing :grandpa:

Δηλαδή η PΧ80 σου ήταν το PS3 και η Sony Χ4500 ήταν το wii?

Μα εννοειται ,η καλυτερη lcd-led υστερει σε σχεση με ενα καλο μοντελο plasma ανεξαρτητως τιμης

Οπως βλεπεις το ποστ του dalanik συμφωνει με τα λεγομενα μου , αυτα τα χαρακτηριστικα ισχυουν για μεγαλο αριθμο μοντελων πλασμα.

Νομιζεις οτι η px80 εχει χαοτικες διαφορες απο τις s10 , g10 , u10 , δες στο πρωτο ποστ της s10 που εχω ανοιξει , την εχω τεσταρει απειρες φορες , ομοιως και τον ξαδερφο μου να ρωταγες που εχει παιξει και σε s10 και σε px80 θα σου λεγε περι μικρων διαφορων υπερ της s10 , χωρις εμπαθειες , συμπαθειες και λοιπα ...

Μα εννοειται ,η καλυτερη lcd-led υστερει σε σχεση με ενα καλο μοντελο plasma ανεξαρτητως τιμης

Οπως βλεπεις το ποστ του dalanik συμφωνει με τα λεγομενα μου , αυτα τα χαρακτηριστικα ισχυουν για μεγαλο αριθμο μοντελων πλασμα.

Δεν ξέρω τι να συμπεράνω απο τις δύο παραπάνω προτάσεις.

Νομιζεις οτι η px80 εχει χαοτικες διαφορες απο τις s10 , g10 , u10 , δες στο πρωτο ποστ της s10 που εχω ανοιξει , την εχω τεσταρει απειρες φορες , ομοιως και τον ξαδερφο μου να ρωταγες που εχει παιξει και σε s10 και σε px80 θα σου λεγε περι μικρων διαφορων υπερ της s10 , χωρις εμπαθειες , συμπαθειες και λοιπα ...

Οχι δεν το νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι η PX80 του ~900:1 κοντραστ και των 0.13 cd/m^2 φωτεινότητας μαύρου δεν πιάνει μια μπροστά στην G10 του ~3300:1 αντίθεσης και των 0.03 cd/m^2 μαύρου.

BTW έτσι για να το ξεκαθαρίσουμε. Το wii δεν ξεσκίστηκε να πουλάει επειδή έγινε μόδα. Ούτε έπαιξε τον ρόλο του το μάρκετινγκ. Τα χρήματα που έριξε η sony στην προώθηση του playstation η nintendo δεν τα έριξε ούτε για αστείο. Πούλησε γιατί όταν το PS3 έκανε 500-600 ευρώ, αυτό έκανε 200. Και στις τηλεοράσεις οι φθηνές είναι οι πλάσμα.

Εγώ δεν διαφωνώ ότι μια πλάσμα των Χ ευρώ θα αποδώσει καλύτερη εικόνα και κίνηση απο μια LCD των Χ ευρώ. Διαφωνώ όμως στο ότι αποκλειστικός λόγος που ο κόσμος δεν αγοράζει πλάσμα είναι η μόδα, το μάρκετινγ, η τύχη, οι εξωγήινοι και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Δεν φταίει η μόδα που μέχρι πριν 3-4 χρόνια οι πλάσμα είχαν μέσο όρο ζωής 10.000 ώρες και έκαιγαν όσο ο θερμοσίφωνας. Ούτε φταίει το μάρκετινγκ που οι παλαιότερες πλάσμα πάθαιναν burn in για πλάκα. Δεν φταίει κανένας που οι πλάσμα έκαναν θόρυβο και η οθόνη τους έτρεμε σαν το καντήλι. Ηταν σοβαρά θέματα που υπήρχαν και συντελούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κατήφορο που είχε πάρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Και βλέπουμε ότι όσο βελτιώνονται αυτά τα θέματα, τόσο περισσότερος κόσμος στρέφεται σιγά σιγά προς τις πλάσμα. Εδώ ακόμα και στα νήματα των σύγχρονων πλάσμα, βλέπουμε προβληματισμούς για flickering, ανησυχίες για επίμονα IR, πρασινίζουσες χροιές, οδηγίες για στρώσιμο που διαρκεί 3 και 4 εβδομάδες, επ αόριστον περιορισμούς στο gaming... Ο καταναλωτής όταν αγοράζει μια τηλεόραση την παίρνει για να χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο του και όχι για να αγχώνεται και να ακολουθεί οδηγίες. Επομένως ίσως εκτός απο όλους τους άλλους, να φταίει λίγο και η ίδια η τεχνολογία των πλάσμα για το μικρό μερίδιο της πίτας που της αναλογεί.

Ξεχνάτε τον βασικότερο παράγοντα απ' όλους:

Το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων τηλεοράσεων, αφορά μεγέθη από 32" και κάτω... ;)

Είναι λογικό ότι όσο ο καταναλωτής ανεβαίνει σε ίντσες θα συμπεριλαμβάνει περισσότερες πλάσμα στις επιλογές του. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι 50άρα οθόνη στα 800-900 ευρώ μόνο σε πλάσμα μπορείς να αγοράσεις σήμερα. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι πρόκειται για τον βασικότερο παράγοντα απο όλους αφού πλασμα 32άρα έχει κυκλοφορήσει (32PG6000) και δεν νομίζω να έγινε και best seller ενώ και η πανασόνικ τόσο πέρσι όσο και φέτος κυκλοφόρησε 37άρια μοντέλα τα οποία μάλλον πήγαν άκλαφτα. JL_? ξέρεις τον λόγο που δεν κυκλοφόρησαν και άλλες 32άρες plasma κατα την περίοδο που ο κόσμος έδειχνε να προτιμά την συγκεκριμένη διάσταση?

32άρες Plasma έχουν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν... Περίπου 5-6 μοντέλα όλα κι όλα σε μια περίοδο 7-8 ετών, τα οποία δεν βγήκαν ποτέ με περγαμηνές σαρωτικών πωλήσεων καθώς υπολείπονταν σε ανάλυση του ανταγωνισμού. Πρακτικά λοιπόν, οι Plasma ήταν ανέκαθεν ανύπαρκτες στις κατηγορίες μεγεθών με τον συντριπτικό όγκο πωλήσεων κι αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας που ανέκαθεν βρισκόταν πίσω σε συνολικές πωλήσεις...

Το πρόβλημα με την τεχνολογία Plasma, είναι πως για να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να μικραίνει το μέγεθος των υπό-εικονοστοιχείων έως ένα όριο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατασκευαστούν μικρές οθόνες Plasma με μεγάλες αναλύσεις. Αυτή τη στιγμή, τα πιο μικρά πιξελάκια πλάσματος, βρίσκονται στα 42άρια πάνελ FullHD της Panasonic και αν παρατηρήσετε, θα δείτε πως όλοι οι άλλοι κατασκευαστές Plasma δίνουν FullHD από τις 50" και άνω...

Aν η Panasonic αποφάσιζε στην παρούσα φάση να επενδύσει σε έρευνα και εξέλιξη για να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του πάνελ των 42" σε μικρότερα μεγέθη, θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα πάνελ Plasma 32" ανάλυσης 1366x768, το οποίο όμως θα κόστιζε πιο ακριβά από τα FullHD LCD της ίδιας διάστασης, άρα θα ήταν εκ προοιμίου εμπορικά καταδικασμένο...

Last edited:
Δεν ξέρω τι να συμπεράνω απο τις δύο παραπάνω προτάσεις.

Οχι δεν το νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι η PX80 του ~900:1 κοντραστ και των 0.13 cd/m^2 φωτεινότητας μαύρου δεν πιάνει μια μπροστά στην G10 του ~3300:1 αντίθεσης και των 0.03 cd/m^2 μαύρου.

BTW έτσι για να το ξεκαθαρίσουμε. Το wii δεν ξεσκίστηκε να πουλάει επειδή έγινε μόδα. Ούτε έπαιξε τον ρόλο του το μάρκετινγκ. Τα χρήματα που έριξε η sony στην προώθηση του playstation η nintendo δεν τα έριξε ούτε για αστείο. Πούλησε γιατί όταν το PS3 έκανε 500-600 ευρώ, αυτό έκανε 200. Και στις τηλεοράσεις οι φθηνές είναι οι πλάσμα.

Εγώ δεν διαφωνώ ότι μια πλάσμα των Χ ευρώ θα αποδώσει καλύτερη εικόνα και κίνηση απο μια LCD των Χ ευρώ. Διαφωνώ όμως στο ότι αποκλειστικός λόγος που ο κόσμος δεν αγοράζει πλάσμα είναι η μόδα, το μάρκετινγ, η τύχη, οι εξωγήινοι και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Δεν φταίει η μόδα που μέχρι πριν 3-4 χρόνια οι πλάσμα είχαν μέσο όρο ζωής 10.000 ώρες και έκαιγαν όσο ο θερμοσίφωνας. Ούτε φταίει το μάρκετινγκ που οι παλαιότερες πλάσμα πάθαιναν burn in για πλάκα. Δεν φταίει κανένας που οι πλάσμα έκαναν θόρυβο και η οθόνη τους έτρεμε σαν το καντήλι. Ηταν σοβαρά θέματα που υπήρχαν και συντελούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κατήφορο που είχε πάρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Και βλέπουμε ότι όσο βελτιώνονται αυτά τα θέματα, τόσο περισσότερος κόσμος στρέφεται σιγά σιγά προς τις πλάσμα. Εδώ ακόμα και στα νήματα των σύγχρονων πλάσμα, βλέπουμε προβληματισμούς για flickering, ανησυχίες για επίμονα IR, πρασινίζουσες χροιές, οδηγίες για στρώσιμο που διαρκεί 3 και 4 εβδομάδες, επ αόριστον περιορισμούς στο gaming... Ο καταναλωτής όταν αγοράζει μια τηλεόραση την παίρνει για να χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο του και όχι για να αγχώνεται και να ακολουθεί οδηγίες. Επομένως ίσως εκτός απο όλους τους άλλους, να φταίει λίγο και η ίδια η τεχνολογία των πλάσμα για το μικρό μερίδιο της πίτας που της αναλογεί.

Tα πλεονεκτηματα των plasma που αναλυονται σε πολλα sites και εδω αφορουν μεγαλο αριθμο μοντελων , τωρα βεβαια υπαρχουν και μαπα πλασμα δεν αντιλεγει κανεις
Αν πας στο πολυκαταστημα θα δεις μια αναλογια 100 προς 10 , οταν ο μεσος καταναλωτης που αποτελει το μεγαλυτερο target group στις πωλησεις σε σχεση με τους ψαγμενους , δεν εχει ουτε γνωσεις αλλα ουτε χρονο να κατσει να ασχοληθει με forums και νετ , αγοραζει οτι του προτεινουν οι πωλητες , αποκει και περα δεν θα κατσει να ασχοληθει αν πηρε καλη η οχι τηλεοραση ..

Οσο για το wii , μονο στην αμερικη το 80% γυναικων gamers το εχουν στην κατοχη τους , σε αυτο συνυπολογισε ποσοι γονεις το εχουν παρει για τα παιδια τους

Τα μικρα παιδια ειναι περισσοτερα σαν αριθμος σε σχεση με τους ενηλικους η εφηβους gamers που διαλεγουν τις αλλες δυο κονσολες ...
Εξου και αυτες οι πωλησεις του wii , που αναρωτιουνται μερικοι

Kαι το ps2 αν δεις απο το 2007 μεχρι σημερα εχει εξαιρετικες πωλησεις γιατι το παιρνουνε παιδακια , μονο στο video club της γειτονιας μου να παω , την περισσοτερη κινηση - ενοικιαζομενα την βλεπω στα games του ps2 και του wii εναντι των υπολοιπων που μενουν στα ραφια ξενοικιαστα ανεξαρτητως τιτλων - ποιοτητας ..

kuro-comparison2.jpg

Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι plasma είναι πιο ευαίσθητες στα συχνά ανοιγοκλεισίματα της TV, κατ'αναλογίαν με τις οικιακές λάμπες φθορίου που ο χρόνος ζωής τους μειώνεται αν αναβοσβήνουν συχνά (μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια...).

Δεν έχουμε στοιχεία ότι οι πλάσμα/LCD επηρεάζονται από τα συχνά ανοιγο-κλεισίματα... Οπότε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας...

Δεν έχουμε στοιχεία ότι οι πλάσμα/LCD επηρεάζονται από τα συχνά ανοιγο-κλεισίματα... Οπότε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας...
Ευχαριστώ για την απάντηση.
(Ρώτησα ειδικά για τις πλάσμα λόγω του αερίου που χρησιμοποιούν)

Κανένα πρόβλημα... Αυτό το αέριο αναβοσβήνει εκατομμύρια φορές ενώ βλέπεις τηλεόραση, αυτή είναι η δουλειά του... :a0210: