LCD vs. Plasma TVs

Το να τσουβαλιάζουμε πλάσμα και LCD δεν έχει πολύ νόημα. Ούτε όλες οι πλάσμα είναι ίδιες, ούτε όλες οι LCD. Φέτος κυκλοφορούν πολύ κακές πλάσμα (π.χ. U20), όπως και πολύ κακές LCD (πολλές και όχι μόνο φέτος...).

Γιωργο,προσωπικα δεν τσουβαλιαζω τιποτε.Ψαχνω για να δω τηλεοπτικο κυριως και με ελαχιστη χρηση σαν μονιτορ,ειλικρινα βαρεθηκα να ψαχνω.Αν υπαρχει κατι που δεν εχω δει,ευχαριστως θα ακολουθησω την προτροπη να παω να την δω.Δεν ξερω αν υπαρχουν καποιες 37-40 που τιμωνται 1500+ και ειναι πολυ καλες,αλλα δεν ειμαι διατεθιμενος να δωσω αυτα τα χρηματα ,για αυτη τη διασταση

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Γιωργο,προσωπικα δεν τσουβαλιαζω τιποτε.Ψαχνω για να δω τηλεοπτικο κυριως και με ελαχιστη χρηση σαν μονιτορ,ειλικρινα βαρεθηκα να ψαχνω.Αν υπαρχει κατι που δεν εχω δει,ευχαριστως θα ακολουθησω την προτροπη να παω να την δω.Δεν ξερω αν υπαρχουν καποιες 37-40 που τιμωνται 1500+ και ειναι πολυ καλες,αλλα δεν ειμαι διατεθιμενος να δωσω αυτα τα χρηματα ,για αυτη τη διασταση

Δεν αναφερόμουν σε εσένα, αλλά γενικά για τα γραφόμενα στο νήμα, την γενική συζήτηση. Τα της αγοράς τηλεόρασης, είναι λίγο εκτός θέματος για το συγκεκριμένο νήμα, οπότε ποτέ δεν θα τα σχολίαζα.

Απλά, μερικές φορές νομίζω ότι τιμούμε τις πλάσμα υπέρ του δέοντος, ξεχνώντας ότι υπάρχουν και κακές πλάσμα...

Δεν αναφερόμουν σε εσένα, αλλά γενικά για τα γραφόμενα στο νήμα, την γενική συζήτηση. Τα της αγοράς τηλεόρασης, είναι λίγο εκτός θέματος για το συγκεκριμένο νήμα, οπότε ποτέ δεν θα τα σχολίαζα.

Απλά, μερικές φορές νομίζω ότι τιμούμε τις πλάσμα υπέρ του δέοντος, ξεχνώντας ότι υπάρχουν και κακές πλάσμα...

Το θέμα είναι ένα:

Για να πάρεις μια καλή LCD πάνω απο 40" πρέπει να δώσεις πάνω απο 1000άρικο.Ενω με τα μισά χρήματα πέρνεις μια πολύ καλύτερη πλασμα.

Τώρα αν πάμε στις καλές led όπως c8000,9705 που θεωρούνται και είναι καλές χτυπάμε 2χίλιαρο και πάνω που δεν νομίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν μια τηλεόραση τόσο ακριβή.

Ακόμα και η 50u20(649 ευρω τη στιγμή που οι αντίστοιχες lcd,led έχουν 3πλάσια τιμή) εντάξει δεν έχει ifc και?Πρέπει να ξεστραβωθεί ο κόσμος και να κόψει τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία είναι απαίσια(εκτός σκάι).Και δεν εννοώ την ποιότητα που εντάξει δεν παλεύεται αλλά το πρόγραμμα τους που είναι για τα μπάζα επειικώς.

Και μην ακούσω για 3d γιατί πιστεύω ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα για να γίνει ικανοποιητικό και είναι κρίμα να αγοράζει ο κόσμος συγκεκριμένες τηλεοράσεις μόνο για αυτό.

Το θέμα είναι ένα:

Ακόμα και η 50u20(649 ευρω τη στιγμή που οι αντίστοιχες lcd,led έχουν 3πλάσια τιμή) εντάξει δεν έχει ifc και?

Εγώ θεωρώ την U20 μια πολύ κακή τηλεόραση. Δεν έχει IFC αλλά έχει banding, dithering, phosphor trails, απώλεια αντίθεσης και διάφορα άλλα ενοχλητικά.
Δυστυχώς, για τηλεόραση κάτω από 1000 ευρώ πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις κάποιος...

Αν τις βάλεις και τις δύο δίπλα-δίπλα στο σαλόνι σου, με τις ρυθμίσεις που σου δημιούργησαν αυτή την εντύπωση στο κατάστημα, της Plasma το λευκό θα σου φανεί κανονικό, ενώ την ίδια στιγμή θα χρειάζεσαι γυαλιά ηλίου για να παρακολουθήσεις στην LCD...

Για το δε "μαύρο" που θα έχει η LCD, όταν θα είναι ρυθμισμένη για τέτοιο λευκό, ας μη μιλήσω καλύτερα καθόλου...

Επειδή έχω δει plasma και σε σπίτι από το λευκό δεν έμεινα ποτέ 100% ικανοποιημένος μόνο όταν υπήρχε σκοτάδι αλλά και πάλι είχε κάποια απόχρωση.
Όσο αφορά το δεύτερο , θα μπορούσες αντίστοιχα να ρυθμίσεις και την LCD δεν υπάρχει λόγος να την αφήσεις με τέρμα ρυθμίσεις .
Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν και LCD με καλο μαύρο .
Τώρα τι λευκό βγάζει θα σε γελάσω.

Εγώ θεωρώ την U20 μια πολύ κακή τηλεόραση. Δεν έχει IFC αλλά έχει banding, dithering, phosphor trails, απώλεια αντίθεσης και διάφορα άλλα ενοχλητικά.
Δυστυχώς, για τηλεόραση κάτω από 1000 ευρώ πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις κάποιος...

Καλα αν το παμε ετσι και η 9705 με 2+ χιλιαρικα τιμη και halo/blooming , gamma-καρδιογραφημα, "λοξυγκες" στην κινηση , τεχνουργηματα , μικρη γωνια θεασης , μη αναπαραγωγη υποτιτλων , software bugs κτλ. κτλ. ειναι για πεταμα.

Απλως επικρατει οικονομικος ρατσισμος απεναντι στην πτωχη πλην τιμiα U20 ενω σε ακριβοτερα μοντελα συγχωρουνται ολα τα προβληματα.

Απλως επικρατει οικονομικος ρατσισμος απεναντι στην πτωχη πλην τιμiα U20 ενω σε ακριβοτερα μοντελα συγχωρουνται ολα τα προβληματα.

Ποιος είπε ότι συγχωρούνται; Εγώ δεν συγχωρώ σε καμία και τίποτα... :flipout:
Αλλά η VT, έτσι όπως την είδα στο συγκριτικό ήταν καλύτερη. Δεν συγκρίνονται καν. Και καλύτερο μαύρο (πραγματικό, όχι μέτρηση 0.02 σε μαύρη οθόνη και 0.08 και πάνω σε κανονική εικόνα), phosphor trails ελάχιστα, κίνηση σκάλες καλύτερη. Με την απώλεια αντίθεσης και αυτή έχει ένα θέμα, αλλά η U το έχει στο πολλαπλάσιο...

Δεν είναι ρατσισμός λόγω τιμής, είναι ρατσισμός λόγω απόδοσης.

[Θα συμφωνήσω με το hitech που σε ελεύθερη μετάφραση έγραψε ότι η U20 είναι ντροπή για τις πλάσμα. Βέβαια δεν έγραψε τα αντίστοιχα για την διπλανή της, την 5605...]

Ολα αυτά στο τηλεοπτικά.Σε hd είναι άψογη.Και κάτσε λίγο μιλάμε για 649 η 50άρα.Οπότε σίγουρα συγχωρούνται κάποια μικροπροβλήματα.

Αυτα τα μικροπροβλήματα σε κάποιον που δεν έχει την οικονομικη ανάγκη να πάει σε κάτι με τριπλάσια τιμή ούτε καν θα τα προσέξει(όχι ότι ξέρει τι σημαίνουν το ir,pt,banding και άλλα τέτοια).

Απο τον Απρίλιο που έχω την u10 στα 539 τότε είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε όλα.Εντάξει δεν θα δεις τηλεοπτικό στο 1 μέτρο αλλά σε hd είναι απίστευτη.

Και όσο για το λευκό σε σαλόνι με φώς 100watt λάμπες δεν έχει αντανακλάσεις καθόλου και είναι ολόλευκο.

Oi lcd έχουν πολύ περισσότερα nits δεν αντιλέγω αλλά δεν οφελούν(παρα μόνο αν έχεις απένταντι τον ήλιο)

Καλα αν το παμε ετσι και η 9705 με 2+ χιλιαρικα τιμη και halo/blooming , gamma-καρδιογραφημα, "λοξυγκες" στην κινηση , τεχνουργηματα , μικρη γωνια θεασης , μη αναπαραγωγη υποτιτλων , software bugs κτλ. κτλ. ειναι για πεταμα.

Λόξιγκες και σημαντικά τεχνουργήματα δεν έχει η 9705. Επίσης δεν είναι η μόνη με λάθος γάμμα. Της U20 είναι 1.8 και δεν αλλάζει κιόλας...
Τα υπόλοιπα τα έχει η 9705. Για εμένα, το σημαντικότερο πρόβλημα στο λογισμικό της 9705 είναι η ανυπαρξία EPG και το DTS pass-through που βγάλανε, αλλά και στην U20 ο χρονοδιακόπτης που πάει μέχρι 1,5 ώρα είναι επίσης πρόβλημα...

Επειδή έχω δει plasma και σε σπίτι από το λευκό δεν έμεινα ποτέ 100% ικανοποιημένος μόνο όταν υπήρχε σκοτάδι αλλά και πάλι είχε κάποια απόχρωση.
Όσο αφορά το δεύτερο , θα μπορούσες αντίστοιχα να ρυθμίσεις και την LCD δεν υπάρχει λόγος να την αφήσεις με τέρμα ρυθμίσεις .

Φυσικά και θα την ρυθμίσεις, αλλά μετά θα έχει λευκό σαν της Plasma. :D

Όσον αφορά την απόχρωση του λευκού, όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν ρύθμιση της θερμοκρασίας του, ωστέ να το μπλεδίσει ή να το κιτρινίσει κανείς, όσο θέλει...

Τέλεια τεχνολογία για κατασκευή τηλεοράσεων, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει. Ζυγίζει κανείς τις προτιμήσεις, προτεραιότητες και οικονομικές του δυνατότητες και πορεύεται αναλόγως. Δεν έχει νόημα να θάβει κανείς τη μία τεχνολογία και να εξυψώνει την άλλη. Για κάποιες χρήσεις θα αποδίδουν κατά κανόνα, καλύτερα οι LCD, για κάποιες άλλες χρήσεις θα αποδίδουν κατά κανόνα, καλύτερα οι Plasma.

Σχετικά με την U20, συμφωνώ πως έχει πολλές αδυναμίες, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μοντέλο, αλλά μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε και τί μπορεί κανείς να περιμένει σε κάποιο δεδομένο κόστος; Δεν είδα για παράδειγμα να προτείνει κάποιος μία LCD FullHD 50" στα 630 ευρώ ή 42" στα 420 ευρώ, που να αποδίδει καλύτερα (ή έστω ισάξια)...

Λόξιγκες και σημαντικά τεχνουργήματα δεν έχει η 9705. Επίσης δεν είναι η μόνη με λάθος γάμμα. Της U20 είναι 1.8 και δεν αλλάζει κιόλας...
Τα υπόλοιπα τα έχει η 9705. Για εμένα, το σημαντικότερο πρόβλημα στο λογισμικό της 9705 είναι η ανυπαρξία EPG και το DTS pass-through που βγάλανε, αλλά και στην U20 ο χρονοδιακόπτης που πάει μέχρι 1,5 ώρα είναι επίσης πρόβλημα...

1.8 είναι όντως απαράδεκτο.Στην u10 με το hack πάει όσο θές(2.2 είναι ότι πρέπει) όπως και το ifc πάλι με το hack πάει στα 600hertz.

Τώρα γιατί η u20 είναι τόσο πίσω απο την u10 και σε θέμα hack και σε ifc δεν ξέρω.
Κάπου θα υπάρχει και hack για την u20(να ενεργοποιεί το ifc και να ρυθμίζεις gamma και χρώματα δεν μπορεί)...

Ολα αυτά στο τηλεοπτικά.Σε hd είναι άψογη.Και κάτσε λίγο μιλάμε για 649 η 50άρα.Οπότε σίγουρα συγχωρούνται κάποια μικροπροβλήματα.

Αυτα τα μικροπροβλήματα σε κάποιον που δεν έχει την οικονομικη ανάγκη να πάει σε κάτι με τριπλάσια τιμή ούτε καν θα τα προσέξει(όχι ότι ξέρει τι σημαίνουν το ir,pt,banding και άλλα τέτοια).

Το θέμα μας δεν είναι η U, και το πόσο κάνει. Είναι το ότι προσπαθούμε να συσχετίσουμε ποιότητα εικόνας με τεχνολογίες πάνελ, το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει.
Το τι είναι μικροπρόβλημα, είναι προσωπική υπόθεση. Ανάλογα με τι μικροπροβλήματα θα συγχωρήσει κανείς, μπορεί να βγάλει κορυφαία και την 5605, που μας έλεγε ο Κώστας πόσο κακά έπαιζε.

Και ενδεικτικά, στα 24 & 50 Hz η U20 έχει θέμα. Οπότε ούτε το HD είναι άψογο. Η U20 είναι καλή μόνο σε υλικό με καθόλου η χαμηλή κίνηση, σε σκοτεινό χώρο (ανεξάρτητα από υλικό).
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάποιος που την αγόρασε 600 ευρώ δεν θα μείνει ευχαριστημένος, αλλά αν σημαίνει ότι θα αγόραζε αυτή την τηλεόραση αν δεν είχε τον οικονομικό περιορισμό...

Το θέμα μας δεν είναι η U, και το πόσο κάνει. Είναι το ότι προσπαθούμε να συσχετίσουμε ποιότητα εικόνας με τεχνολογίες πάνελ, το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει.

Βεβαιως και μπορει να γινει. Η χειροτερη πλασμα (οπως εσυ περιγραφεις την U20) εχει μαυρο (chessboard) γυρω στα 0.07 cd/m2 και motion resolution 900 γραμμες , ενω ακομη και το gamma ειναι σταθερο. H καλυτερη LCD που ειναι εστω η 9705 δυσκολευεται να φτασει τα νουμερα αυτα.

Kαι να μην μιλησουμε και για shadow detail , χρωματικη ακριβεια κτλ. και αλλα θεματα.

Αρα υπαρχει σαφης συσχετισμος πλασμα με ποιοτητα εικονας με βαση τα γεγονοτα. Και οχι η 5605 δεν θα βγει ποτε κορυφαια γιατι εχει αθλιο μαυρο/αντιθεση και κινηση.

Βεβαιως και μπορει να γινει. Η χειροτερη πλασμα (οπως εσυ περιγραφεις την U20) εχει μαυρο (chessboard) γυρω στα 0.07 cd/m2 και motion resolution 900 γραμμες , ενω ακομη και το gamma ειναι σταθερο. H καλυτερη LCD που ειναι εστω η 9705 δυσκολευεται να φτασει τα νουμερα αυτα.

Kαι να μην μιλησουμε και για shadow detail , χρωματικη ακριβεια κτλ. και αλλα θεματα.

Αρα υπαρχει σαφης συσχετισμος πλασμα με ποιοτητα εικονας με βαση τα γεγονοτα. Και οχι η 5605 δεν θα βγει ποτε κορυφαια γιατι εχει αθλιο μαυρο/αντιθεση και κινηση.

Το ANSI contrast είναι πολύ χαμηλότερο στην φθηνή πλάσμα, το γάμμα στο 1.8 και το ξέπλυμα που προκαλεί θα το αφήσω ασχολίαστο (πολύ χειρότερο αποτέλεσμα από το μη σταθερό γάμμα). Το motion resolution στα 60Ηz είναι καλύτερο στην φθηνή πλάσμα, αλλά τα προβλήματα της επεξεργασίας με το προβληματικό deinterlace και το διπλό είδωλο στα 50Hz, την κάνουν να αξίζει απογοητευτικά (χωρίς να εξετάσω το phosphor trailing).
H χρωματική ακρίβεια δεν είναι καλή στην φθηνή πλάσμα, ούτε η θερμοκρασία λευκού. Το πάνελ της έχει άθλια αντίθεση ακόμα και με λάμπα 60W στο χώρο.

Όλα αυτά (που πάλι το κάναμε U20/9705 λες και δεν τα έχουμε ξαναπεί...) αποδεικνύουν ότι δεν είναι θέμα τεχνολογίας πάνελ, αλλά πάνελ και εεξεργασίας...

To σωστο λογο τιμης θα ηταν να συγκριθει η 9705 με ανωτερα μοντελα βεβαια οπως η V20 και η VT20 αλλα απο οτι εδειξε και το συγκριτικο του AVclub η διαφορα ειναι χαοτικη οποτε γι'αυτο και την συγκρινουμε με την U20.

Last edited:
To σωστο λογο τιμης θα ηταν να συγκριθει η 9705 με ανωτερα μοντελα βεβαια οπως η V20 και η VT20 αλλα απο οτι εδειξε και το συγκριτικο του AVclub η διαφορα ειναι χαοτικη οποτε γι'αυτο και την συγκρινουμε με την U20.

Ναι Γιάννη, χαοτική είναι η διαφορά. Αν η VT20 παίρνει 100/100, η 9705 παίρνει 0.000000000001/100. Είναι για τα σκουπίδια. Ακόμα και η U20 είναι σκάλες καλύτερη, αξιωματικά λόγω πάνελ πλάσμα.
Επίσης η Ελλάδα από φέτος είναι μέλος του G20, και μάλιστα στην 3η θέση, πίσω από την Γερμανία....

Για την ακριβεια 19 ψηφους εναντι 3 στο συγκριτικο ειναι η διαφορα.

Τωρα αν ειναι 10% καλυτερη η 50% δεν μπορω να το πω γιατι αυτο ειναι υποκειμενικο.

Εγω χαοτικη διαφορα της 50VT20 που εχω με μια 56αρα της philips δεν ειδα,και εξηγουμε πηρα λοιπων την vt20 του αδελφου μου και τη εβαλα διπλα διπλα με την δικια μου και εβαλα διαφορες ταινιες bly ray va παιζουν ταυτοχρονα ,καθως και τηλεοπτικο προγραμμα, ταινιες DVD,ειδα οτι η πανασονικ υπρτερουσε σε μαυρο οχι οτι η philips ειχε κατι που με ενοχλουσε αλλα η philips ειχε καλητερη ευκρινεια,και μεγαλυτερο βαθος στη εικονα της.Οσες φορες εβαζα ταυτοχρονα 2 ταινιες ιδιες η μια νοικιασμενη βεβαια το ματι πηγαινε στη philips.Σημειωνω οτι η πανασονικ ηταν προσωπικη επιλογη αλλα δεν δικαιολογει η εικονα της αυτο που γραφονται εδω μεσα,εχει καλυ εικονα αλλα οχι τοσο διαφορα με της καλες lcd.