LDAC σε υπολογιστή με Windows 10/11 χωρίς νέο hardware

17 June 2006
11,254
Με την αγορά των Sony WH-1000XM6 και με το που ξεπέρασα κάποια αρχικά προβλήματα συνδεσιμότητας και χρήσης βάσει των αναγκών μου πραγματικά δεν περίμενα το πόσο βελτιωμένος είναι ο ήχος μέσω LDAC. Νιώθεις ότι ο ήχος από dvd έχει γίνει 720p και μερικές φορές 1080p για να σκεφτούμε σε αναλογίες εικόνας.
Η σύγκριση στο κινητό έγινε με αναπαραγωγή flac.
Αρχικά πίστευα ότι multi-point connection του headset με δύο συσκευές εκ των πραγμάτων δεν επέτρεπε τη χρήση LDAC. Όμως διαβάζοντας για να λύσω κάποια θεματάκια που είχα με τη σύνδεση των δύο συσκευών ταυτόχρονα έμαθα ότι τα καινούργια Sony υποστηρίζουν multi-point με 2 συσκευές με LDAC και στις 2!!!

Άρα έπρεπε να δω πως θα μπορούσα να έχω LDAC στον υπολογιστή. Η πρώτη λύση που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να πάρω κάποιο usb stick που να έχει bluetooth adapter που να υποστηρίζει LDAC. Αλλά είδα ότι δεν είναι αρκετά μοντέλα διαθέσιμα και έχουν κάποιο όχι μικρό κόστος.
Μετά θυμήθηκα ότι πριν χρόνια που είχα ψάξει λίγο την κατάσταση είχα βρει έναν driver που ενεργοποιούσε LDAC / AptX κλπ χωρίς να αλλάξεις hardware και είπα να το δοκιμάσω.

Το όνομά του Alternative A2DP Driver από:

Ευτυχώς τον δίνει 15 ημέρες δωρεάν και αυτό είναι κλειδί γιατί πρέπει να δεις αν δουλεύει με τον υπολογιστή σου, τα ακουστικά σου και τους driver που έχεις εγκατεστημένους.
Αφού είδα ότι δούλεψε, πήγα κατευθείαν και πλήρωσα 8 δολάρια μέσω paypal (αν αγοράσεις με το link μέσα από την εφαρμογή ενώ είσαι στη δοκιμαστική περίοδο σου κάνει έκπτωση).

Νομίζω είναι απίστευτη αναβάθμιση σε σχέση με το κόστος που πληρώνεις. Η διαφορά ακούγεται εύκολα. Προφανώς είμαι ταυτόχρονα συνδεδεμένος στο headset με LDAC τώρα τόσο από το laptop όσο και από το κινητό.

1764851481496.png

Με την αγορά των Sony WH-1000XM6 και με το που ξεπέρασα κάποια αρχικά προβλήματα συνδεσιμότητας και χρήσης βάσει των αναγκών μου πραγματικά δεν περίμενα το πόσο βελτιωμένος είναι ο ήχος μέσω LDAC. Νιώθεις ότι ο ήχος από dvd έχει γίνει 720p και μερικές φορές 1080p για να σκεφτούμε σε αναλογίες εικόνας.
Η σύγκριση στο κινητό έγινε με αναπαραγωγή flac.
Αρχικά πίστευα ότι multi-point connection του headset με δύο συσκευές εκ των πραγμάτων δεν επέτρεπε τη χρήση LDAC. Όμως διαβάζοντας για να λύσω κάποια θεματάκια που είχα με τη σύνδεση των δύο συσκευών ταυτόχρονα έμαθα ότι τα καινούργια Sony υποστηρίζουν multi-point με 2 συσκευές με LDAC και στις 2!!!

Άρα έπρεπε να δω πως θα μπορούσα να έχω LDAC στον υπολογιστή. Η πρώτη λύση που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να πάρω κάποιο usb stick που να έχει bluetooth adapter που να υποστηρίζει LDAC. Αλλά είδα ότι δεν είναι αρκετά μοντέλα διαθέσιμα και έχουν κάποιο όχι μικρό κόστος.
Μετά θυμήθηκα ότι πριν χρόνια που είχα ψάξει λίγο την κατάσταση είχα βρει έναν driver που ενεργοποιούσε LDAC / AptX κλπ χωρίς να αλλάξεις hardware και είπα να το δοκιμάσω.

Το όνομά του Alternative A2DP Driver από:

Ευτυχώς τον δίνει 15 ημέρες δωρεάν και αυτό είναι κλειδί γιατί πρέπει να δεις αν δουλεύει με τον υπολογιστή σου, τα ακουστικά σου και τους driver που έχεις εγκατεστημένους.
Αφού είδα ότι δούλεψε, πήγα κατευθείαν και πλήρωσα 8 δολάρια μέσω paypal (αν αγοράσεις με το link μέσα από την εφαρμογή ενώ είσαι στη δοκιμαστική περίοδο σου κάνει έκπτωση).

Νομίζω είναι απίστευτη αναβάθμιση σε σχέση με το κόστος που πληρώνεις. Η διαφορά ακούγεται εύκολα. Προφανώς είμαι ταυτόχρονα συνδεδεμένος στο headset με LDAC τώρα τόσο από το laptop όσο και από το κινητό.

View attachment 262009
Δηλαδή για να καταλάβω. Το Bluetooth chipset που έχει ο Η/Υ έχει την δυνατότητα LDAC αλλά δεν την παρέχει το λειτουργικό; Ή ανάποδα - προφανώς για να δουλέψει αυτό που περιγράφεις πρέπει η motherboard να έχει Bluetooth chipset που να υποστηρίζει LDAC.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Δηλαδή για να καταλάβω. Το Bluetooth chipset που έχει ο Η/Υ έχει την δυνατότητα LDAC αλλά δεν την παρέχει το λειτουργικό; Ή ανάποδα - προφανώς για να δουλέψει αυτό που περιγράφεις πρέπει η motherboard να έχει Bluetooth chipset που να υποστηρίζει LDAC.
Είναι του 2019 το λαπτοπ μου.
Το Bluetooth δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων που δεν το νοιάζει τι μηδενικά και άσσους μεταφέρει. Ακόμη και το Bluetooth 2 από το 2004 επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες της τάξης των 2-3 Mbps.
To LDAC δίνει στη μέγιστη ποιότητα ήχο με 990 kbps. Άρα τυπικά hardware 20 ετών μπορεί να υποστηρίξει τη μετάδοση δεδομένων που απαιτεί το LDAC.
Άρα όλα γίνονται στην CPU, όπου ο ήχος κωδικοποιείται σε LDAC και μετά το bluetooth το στέλνει στα ακουστικά.
Ο νέος driver κάνει ουσιαστικά αυτή τη δουλειά. Αν ήθελε η Intel πχ θα μπορούσε να το προσφέρει σε όλους με ένα driver update και αυτή.

Τόσο η Sony με το LDAC όσο και η Qualcomm με το aptX τα τελευταία χρόνια ακολουθούν μια στρατηγική που πρακτικά επιτρέπουν τη δωρεάν χρήση των codec τους για τον δότη των σημάτων (πχ ο υπολογιστής μας) και έχουν άδειες χρήσης επί πληρωμή για τον δέκτη (ακουστικά και ηχεία) για να αυξηθεί η διάδοση και των δύο.

Το αστείο είναι πως το AAC έχει κάποιο κόστος και ο driver που είπα χρεώνει 2 δολάρια παραπάνω για να έχεις υποστήριξη AAC ενώ τα LDAC/aptX είναι στη βασική έκδοση (προφανώς τα έδωσα).

Τώρα γιατί η Intel πχ που έχει το hardware πάρα πολλών υπολογιστών δεν αναβαθμίζει τον κοινό driver που χρησιμοποιούν για να υποστηρίζει και LDAC και AptX που είναι δωρεάν, μόνο αυτή το ξέρει.

Προφανώς στα ακουστικά δεν μπορείς να υποστηρίξεις εκ των υστέρων νέο codec εκτός και αν το hardware επίσης το υποστηρίζει και η εταιρία σου διαθέσει νέο firmware, που μάλλον δεν θα το κάνει ποτέ για να αγοράσεις το καινούργιο μοντέλο της συσκευής της.

Συνοψίζοντας το θέμα είναι πόσο δυνατή είναι η κεραία που έχει στον υπολογιστή του ο καθένας ώστε να μπορεί αξιόπιστα να μεταδώσει στην απόσταση που απαιτείται τα 990 kbps. Αν αυτό είναι οκ, θέλεις απλά ένα driver. Ο συγκεκριμένος έχει δωρεάν πλήρως λειτουργική δοκιμή για 15 ημέρες και δεν νομίζω πως κάποιος θα κολλήσει στα 8 δολάρια να το αγοράσει αν έχει πρώτα ακούσει τη διαφορά στα αυτιά του και να είναι σίγουρος ότι όλα δουλεύουν σωστά στον υπολογιστή του.

Πολύ καλή εξήγηση. Δεν το γνώριζα όλα αυτά. Πίστευα ότι η motherboard ενός υπολογιστή πρέπει να έχει τσιπάκι της Qualcomm που να υποστηρίζει LDAC ή aptX HD

@Γιώργος Κυριακαράκος
Τα Laptops συνήθως διαθέτουν Bluetooth hardware, αλλά οι περισσότεροι Desktop υπολογιστές δεν το έχουν ενσωματωμένο στη motherboard και πρέπει με κάποιο τρόπο να τους το προσθέσουμε.
Συνήθως μέ ένα Bluetooth dongle.
Δικαιολογημένη η απορία του Πέτρου (@Sonorus) πιο πάνω.

Και παρόλο που η προσθήκη των drivers που αναλύεις έχει τεχνικό ενδιαφέρον, για μένα η καλύτερη λύση είναι αυτή που σου σύστησα πιο πριν. Δηλαδή το καινούργιο dongle της Fiio BT11. Βέβαια η διαφορά από τα 8 ευρώ των drivers μέχρι τα 50 περίπου που κάνει το στικάκι είναι σημαντική. Από την άλλη μεριά όμως το στικάκι προσθέτει Bluetooth δυνατότητες (με LDAC) και αναβαθμίζει οποιοδήποτε υπολογιστή. Και το παίρνουμε μαζί μας, όπου κι' αν βρισκόμαστε.

Όπως και να έχει, για τη λύση που ανεκάλυψες απαιτείται πολύ υψηλό τεχνικό υπόβαθρο και απλά ...υποκλινόμαστε! :)

• Like
Reactions: Sonorus
Στην πράξη και desktop να έχει κάποιος της τελευταίας δεκαετίας θα έχει ενσωματωμένη κάρτα wifi/bluetooth στη μητρική. Ακόμη και αν δεν έχει είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχει usb wifi adapter και πρακτικά όλοι έχουν και Bluethooth γιατί η βασική έκδοση wifi λειτουργεί όπως και το bluetooth στα 2.4GHz (αν και το Wi-Fi επεκτείνεται στα 5GHz και 6GHz στις καινούργιες εκδόσεις). Και από ότι διαβάζω ο εναλλακτικός driver δουλεύει απροβλημάτιστα με όλα αυτά.

Από το Fiio ξεκίνησα την αναζήτηση να πω την αλήθεια. Και το θέμα μου ήταν ότι δεν θα ήξερα μέχρι να το αγόραζα και να το έστηνα αν υποστήριζε στα ακουστικά μου Multi-point LDAC. Ok, βασικά είναι θέμα ακουστικών όχι του Fiio, αλλά και πάλι δεν θα ήξερα με σιγουριά.
Ο εναλλακτικός driver μου έδωσε δωρεάν τη δυνατότητα να τσεκάρω αν με καλύπτει και αυτό είναι απίστευτη υπηρεσία. Σκεφτείτε να υπήρχε μια πιθανότητα να έδινα 50 ευρώ να μην δούλευε σωστά στο σενάριο το δικό μου και μετά να προσπαθούσα απλά να το πουλήσω (στο κινητό δεν το θέλω, υποστηρίζει η Samsung LDAC).

Το αστείο είναι ότι και με Multipoint LDAC δεν είδα μείωση του range σε σχέση με AAC/SBC.

ΥΓ. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Το βασικό μου σύστημα ακρόασης ήχου πια είναι βασισμένο στον υπολογιστή με το Foobar (βιβλιοθήκη flac / mp3 + Bluray ως transport για τα cd που το χρησιμοποιώ μια φορά το χρόνο) σε συνδυασμό με το iFi Zen Dac με iFi iPower και τα ΙΚ iLoud Micro και παίζω με Passthrough DSD256 στο dac. Και φυσικά ψάχνω να δω πως να έχω 2 προφίλ στο Foobar να μην πειραχθεί η αλυσίδα που παίζει μια χαρά μουσική από τα ηχεία, αλλά να έχω και μουσική στα ακουστικά χωρίς αυτή να περνάει μέσα από το windows mixer. Ιδεατά με ένα hot-key...δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Με 3 χειροκίνητες αλλαγές ήδη παίζει!

TP-LINK UB500 v2

αυτος ο ανταπτορας,δινει LDAC και εαν θυμαμαι σωστα,μου εχει δωσει και aptx σε ενα ζευγαρι bt ακουστικα που εχω.
το ιδιο δεν ειναι,ή κανω λαθος?

Last edited:

TP-LINK UB500 v2

αυτος ο ανταπτορας,δινει LDAC και εαν θυμαμαι σωστα,μου εχει δωσει και aptx σε ενα ζευγαρι bt ακουστικα που εχω.
το ιδιο δεν ειναι,ή κανω λαθος?
Είσαι σίγουρος ότι δίνει;
Από ότι βλέπω μόνο AAC/SBC δίνει out of the box.
Είναι βέβαια συμβατός και με τον driver που λέω με τον οποίο γίνεται συμβατός με LDAC/AptX.

για το LDAC αναφερεται στην πρωτη αξιολογηση.
το απογευμα θα τσεκαρω για το aptx με τα ακουστικα bt της soundcore που νομιζω οτι υποστηριζουν aptx.
καποια συσκευη που ειχα συνδεσει,μου ειχε δωσει σιγουρα aptx,αλλα δεν θυμαμαι ποια..

Όχι, ΔΕΝ δίνει LDAC. Τον έχω. Δίνει μέχρι AptX HD. Επιβεβαιωμένο με πολλούς τρόπους.
Εκτός αν είναι κάποια καινούργια version και έχει αλλάξει κάτι.
στην σελιδα του σκρουτζ που εβαλα,ειναι η εκδοση 5.3 και το αναφερει η πρωτη αξιολογηση.
εγω εχω την 5.2 και ξερω οτι παιζει aptx αλλα δεν το εχω δοκιμασει με LDAC.

Επαναλαμβάνω, το έχω το USB dongle και το χρησιμοποιώ. Δεν δίνει LDAC δυστυχώς, αν και πολύ θα το ήθελα. Μέχρι AptX HD. Τώρα αν κάποια καινούργια έκδοση έχει βάλει και LDAC, δεν μπορώ να πω.

Επαναλαμβάνω, το έχω το USB dongle και το χρησιμοποιώ. Δεν δίνει LDAC δυστυχώς, αν και πολύ θα το ήθελα. Μέχρι AptX HD. Τώρα αν κάποια καινούργια έκδοση έχει βάλει και LDAC, δεν μπορώ να πω.
μπορει να παιζει ρολο και η version.αυτος αναφερεται στην v2 με bt 5.3.

μπορει να παιζει ρολο και η version.αυτος αναφερεται στην v2 με bt 5.3.
Μπορεί. Πάντως το LDAC είναι επιθυμητό εξτραδάκι κι' άμα υπάρχει όλοι το διαφημίζουν.
Ψάξτε λίγο και στο επίσημο Support της TP-Link, μήπως βρεθεί κάτι. Εγώ σήμερα δεν μπορώ να ασχοληθώ...

• Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
Microsoft Bluetooth Audio Receiver
Είναι πολύ χρήσιμο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας ως Bluetooth Transmitter και τον υπολογιστή μας ως Bluetooth Receiver, ώστε τις να λαμβάνουμε τον ήχο του κινητού από το πολύ καλύτερο Desktop DAC μας και τα κανονικά ηχεία μας.

Ειδικά για εφαρμογές που τρέχουν καλά μονο στο κινητό, όπως το εξαιρετικό VRadio, ή πλατφόρμες που δεν είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή.

Από το Microsoft Store για Windows κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το
Microsoft Bluetooth Audio Receiver.
Κατόπιν τα πράγματα είναι απλά στη χρήση.

Δοκιμάστε το. Είναι ευχάριστη έκπληξη!