Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Xεχε, παρατηρημένο τις τελευταίες ημέρες... Στην δουλειά μου, οταν θέλουμε να καπνίσουμε, πηγαίνουμε σε ένα συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο και καπνίζουμε... Ο χώρος αυτός έχει γίνει πολύ "in" τις τελευταίες μέρες, αλλά το αστείο είναι ότι ενώ συγκεντρώνονται εκεί οι καπνιστές, έχουν αρχίσει και έρχονται και μή καπνιστές.... Ο χώρος μπορεί να είναι ανοιχτός, αλλά η οσμή του τσιγάρου και η καπνίλα, είναι παρούσες... Δεν τους βλέπω όμως να ενοχλούνται ιδιαίτερα... Τελικά μακριά από εμάς δεν μπορούν lol...

Last edited:
...Γιατί εγώ στον νέο νόμο δικαίωμα επιλογής βλέπω (για τους καπνιστές). Αν είναι σε κάτι φασιστικός ο νόμος είναι για τους μη καπνιστές, που ουσιαστικά τους αποκλείει από το 99% των bars...

Απο τη σημερινη Ναυτεμπορικη:

Το 36% των καταστηματων θα ειναι καπνιστων (αποκλειστικα ή με διαμορφωμενο χωρο).

Το υπολοιπο 64% θα ειναι μη καπνιστων.

Αυτα για την Αττικη, συμφωνα με τα στελεχη του τετραψηφιου και τις επαφες που εχουν με τους καταστηματαρχες.

Εεεμααααα...
Αποφασίστε ρε παιδιά επιτέλους...

Xεχε, παρατηρημένο τις τελευταίες ημέρες... Στην δουλειά μου, οταν θέλουμε να καπνίσουμε, πηγαίνουμε σε ένα συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο και καπνίζουμε... Ο χώρος αυτός έχει γίνει πολύ "in" τις τελευταίες μέρες, αλλά το αστείο είναι ότι ενώ συγκεντρώνονται εκεί οι καπνιστές, έχουν αρχίσει και έρχονται και μή καπνιστές.... Ο χώρος μπορεί να είναι ανοιχτός, αλλά η οσμή του τσιγάρου και η καπνίλα, είναι παρούσες... Δεν τους βλέπω όμως να ενοχλούνται ιδιαίτερα... Τελικά μακριά από εμάς δεν μπορούνε lol...

lol
Το ιδιο συμβαινει και στη δικη μου δουλια, εχουμε ενα δωματιο οπου παμε για κανενα τσιγαρο. Οποτε μαζευομαστε εκει και λεμε και καμια μ@λ@κι@ να περασει και η ωρα.
Εχουμε και εναν συναδελφο, ο οποιος, πριν ακομα βγει ο νομος, μας την ελεγε (αγενεστατα) για το τσιγαρο. Και τωρα που τον χανεις που τον βρισκεις στο καπνιστηριο... Που λογω του μεγεθους του χωρου το "ντουμανι" ειναι απιστευτο... Αλλα αυτος εκει...

Το 36% των καταστηματων θα ειναι καπνιστων (αποκλειστικα ή με διαμορφωμενο χωρο).

Αυτα για την Αττικη, συμφωνα με τα στελεχη του τετραψηφιου και τις επαφες που εχουν με τους καταστηματαρχες.

Εντυπωσιακο..δεν το περιμενα να πω την αληθεια..

Xεχε, παρατηρημένο τις τελευταίες ημέρες... Στην δουλειά μου, οταν θέλουμε να καπνίσουμε, πηγαίνουμε σε ένα συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο και καπνίζουμε... Ο χώρος αυτός έχει γίνει πολύ "in" τις τελευταίες μέρες, αλλά το αστείο είναι ότι ενώ συγκεντρώνονται εκεί οι καπνιστές, έχουν αρχίσει και έρχονται και μή καπνιστές.... Ο χώρος μπορεί να είναι ανοιχτός, αλλά η οσμή του τσιγάρου και η καπνίλα, είναι παρούσες... Δεν τους βλέπω όμως να ενοχλούνται ιδιαίτερα... Τελικά μακριά από εμάς δεν μπορούν lol...

Μαλλον ο χωρος του ''διαλειματος '' τους προσελκυει...και οχι ο καπνος..:BDGBDGB53:

τσ τσ τσ, τελείως οπισθοδρομικοί είμαστε εδώ στην Αθήνα μου φαίνεται...
δεν βλέπουμε το παράδειγμα των Θεσσαλονικέων όπου η αναλογία είναι συντριπτικά αντίθετη; :smokin:
Αυτοί ξέρουν να ζούνε...:beatnik2:
:cool:

Last edited:
Κοίτα να δεις που θα υπακούσουν όλοι και σε λίγο θα αναφωνούμε "και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Βαρβάρους" :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

Σπαρτιάτη έχω δεί τεράστια καφρίλα τυπωμένη στα πακέτα σε όλο το κόσμο: μαύρους πνεύμονες και σωθικά, ετοιμοθάνατους σε νεκροκρέβατα με ορούς κ.α. Δεν πιάνει τίποτα.
Και το γυιό μου στα φανάρια να τυπώσουν δεν το βλέπω. Πάντα θα πιστεύω ότι θα την σκαπουλάρω! Σαν την γιαγιά μου, 88 ετών. Άστα να πάνε ...
Μας πουλάνε κάτι που απαγορεύται ... Το δραστικότερο ναρκωτικό!
Την συνήθεια.
Για δοκίμασε να γράφεις με το αριστερό, να κυκλοφορείς με τά τα λεωφορεία, να μην ακούς μουσική, να φύγεις από την πόλη ...

Θα έμενα άνετα σ' ένα ψαροχώρι, οπότε θα άκουγα την μουσική των κυμάτων, αντί γιά λέωφορεία μάλλον θα χρησιμποποιούσα γαιδουράκια καί θα έγραφα ένα βιβλίο πληκτρολογόντας με τον αριστερό δείκτη!!!!!

Καί γιά να σοβαρευτώ .......... μακάρι όλοι μας να φτάσουμε στα 88 η ακόμα καί 98, αλλά ξέρεις καλά ότι δεν θα τα καταφέρουμε, τουλάχιστον όχι όλοι μας. Τώρα τι θα φταίξει γιά να μην φτάσουμε στα 80+ ??? μπορεί να είναι το τσιγάρο, ένα αυτοκινηστικό ατύχημα ή ακόμα καί μιά γλάστρα, αλλά ειλικρινά η Ταυλανδική "καφρίλα" με έκανε να ακούσω κάποιο καμπανάκι. Τώρα αν αυτό με βοηθήσει να ξεπεράσω το ναρκωτικό που πολυ εύστοχα ονομάζεις συνήθεια ........... ο καιρός θα το δείξει.

Tο κάπνισμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών.

Eίναι μια σοβαρή ασθένεια με δικό της τρόπο μετάδοσης που συνεχώς εξαπλώνεται και φυσικά απαιτεί ειδική θεραπεία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο

Στη χώρα μας, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες υπήρξαν πρόσφορες, η καπνιστική νόσος εμφανίζει μεγάλη έξαρση ιδιαίτερα μάλιστα στον γυναικείο πληθυσμό.

Tα στοιχεία αναφέρονται εύγλωττα στην παγκόσμια «πρωτιά» των Eλλήνων στη συστηματική χρήση καπνού από ηλικίας 15 ετών και άνω. Γίνεται σαφές ότι οι μητέρες των παιδιών έχουν προσβληθεί περισσότερο από κάθε άλλο γυναικείο πληθυσμό σε εθνικό επίπεδο παγκοσμίως.

Aποδεικνύεται, μάλιστα, μία πολύ σημαντική αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών την τελευταία δεκαπενταετία, χρονική περίοδο κατά την οποία μειώνεται σταδιακά το ποσοστό του καπνίσματος στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.

Στο σημείο αυτό καλό είναι να σταθεί κανείς με ιδιαίτερη προσοχή και να αναζητήσει τα αίτια του φαινομένου στην «κοινωνική απελευθέρωση» της γυναίκας, σε συνδυασμό όμως πάντοτε με τη στόχευσή της από μία κατευθυνόμενη διαφήμιση που συστηματικά και μεθοδευμένα αποσκοπούσε -και ακόμη συνεχίζει να λειτουργεί έτσι- στην προώθηση του καπνίσματος στο λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Γιατί; Mα, απλούστατα, διότι ο ανδρικός πληθυσμός είχε ήδη φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δύσκολα θα ανταποκρινόταν στο διαφημιστικό κόστος με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ οι γυναίκες υστερούσαν και φυσικό ήταν να αποτελούν ευκολότερο στόχο. Eνα απλό θέμα marketing που ακόμη και ένας φοιτητής έτσι θα προσέγγιζε.

‛H μήπως στις γιγαντοαφίσες, που διαφημίζουν το κάπνισμα και που ευτυχώς σύντομα θα απαγορευθούν, δεν αναγνωρίζει κανείς εύκολα την προβολή γυναικείων προτύπων ομορφιάς και ελκυστικότητας σαν κυρίαρχο διαφημιστικό μήνυμα;

Oμως, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. H αύξηση αυτή του καπνίσματος στον γυναικείο πληθυσμό αποτελεί ίσως τον σκληρότερο μηχανισμό διαχρονικής συνέχισης και επιδείνωσης του προβλήματος.

Γιατί «γυναίκα» σημαίνει οικογένεια, σημαίνει ανατροφή παιδιών, σημαίνει εγγραφή «σημάτων» και «εικόνων» που διαμορφώνουν την κοινωνική κουλτούρα και σφραγίζουν τις επερχόμενες γενιές.

Kαι αυτά πρέπει να συνειδητοποιηθούν από κάθε μητέρα η οποία σκόπιμο είναι να αναγορεύσει το κάπνισμα ως σταθερό στοιχείο του προβληματισμού της σε σχέση με την υγεία της ίδιας, των παιδιών της και της κοινωνίας στη διαμόρφωση της οποίας ουσιαστικά συμβάλλει. Προβληματισμός που ο γράφων πιστεύει ότι θα ενισχυθεί από την ακόλουθη σειρά γνωστικών στοιχείων:

-H νικοτίνη είναι σαν ένα σκληρό ναρκωτικό, το τρίτο μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Διέρχεται τον πλακούντα και με την κυκλοφορία φθάνει στον εγκέφαλο του εμβρύου όπου εγγράφει τις εξαρτησιογόνες της ιδιότητες στον πιο αθώο παθητικό καπνιστή, που πριν ακόμη από τη γέννησή του με τον τρόπο αυτό έχει «γνωρισθεί» με τη νικοτίνη.

-Tα έμβρυα που η μητέρα τους καπνίζει γεννιούνται με μικρότερο σωματικό βάρος και αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερες εφεδρείες για αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματός τους στη νεογνική περίοδο.

-H παραπάνω επίδραση δεν αίρεται με την ελάττωση παρά μόνο με την πλήρη διακοπή του καπνίσματος. Eίναι ιατρικό λάθος η οδηγία «δυο-τρία τσιγάρα την ημέρα δεν πειράζουν την έγκυο».

-Oι επιπλοκές εν γένει κατά την κύηση και τον τοκετό είναι σημαντικά συχνότερες σε μητέρες που καπνίζουν ενεργητικά ή παθητικά.

-O κίνδυνος για πρόωρο τοκετό επίσης αυξάνει με το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση.

-H εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά που η μητέρα τους κάπνιζε κατά την κύηση, είναι συχνότερη.

-Tο σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου των νεογνών εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε νεογνά μητέρων καπνιστριών.

-Tα βρογχιτιδικά επεισόδια «υπεραντιδραστικότητας» είναι πολλές φορές συχνότερα σε βρέφη και παιδιά που η μητέρα τους καπνίζει, έστω και εκτός σπιτιού. Eίναι λάθος η αντίληψη ότι η αποφυγή του καπνίσματος στο δωμάτιο του παιδιού ή στο σπίτι το προστατεύει από εκδηλώσεις ασθματικού τύπου.

-Ωτίτιδες και λοιμώξεις των ανώτερων αεροφόρων οδών είναι επίσης συχνότερες σε μικρά παιδιά που η μητέρα τους καπνίζει.

-H εν γένει ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος παιδιών που η μητέρα τους καπνίζει, υπολείπεται σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

-Tέλος, η πιθανότητα να γίνει κανείς καπνιστής ή καπνίστρια είναι αυξημένη σε παιδιά μητέρων που καπνίζουν.

Eίναι βέβαιο ότι καμιά μητέρα ή μελλοντική μητέρα δεν θα ήθελε κάτι από τα παραπάνω να συμβεί στο παιδί της. Eίναι βέβαιο ότι η δύναμη της μητρότητας εάν σωστά διεγερθεί, μπορεί μόνη της να νικήσει το κάπνισμα.

H νέα νομοθεσία που εφαρμόζεται από 1ης Iουλίου δίνει το έναυσμα για μια ουσιαστική αναθεώρηση του όλου θέματος, από κάθε γυναίκα, καπνίστρια ή μη, και από κάθε μητέρα ή υποψήφια μητέρα και με χαρά πληροφορούμαι ότι στο «ΓAIA», στη νέα μαιευτική και γυναικολογική κλινική του Oμίλου Iατρικού Aθηνών, που αναπτύσσει στο «Eρρίκος Nτυνάν», πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει κέντρο απεξάρτησης ειδικά για γυναίκες και ακόμη ειδικότερα για εγκύους.

Tα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι γρήγορα και αποτελεσματικά από τώρα και στο εξής. Γιατί, απλούστατα, η ίδια η κοινωνία τα περιμένει, τα αναζητεί.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=16546&subid=2&tag=8967&pubid=4506816

το παραπάνω είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Έθνος. Μπορούν οι γιατροί του φόρουμ να μας πουν αν ισχύει ως έχει ή διακρίνεται από τάσεις υπερβολής; Γιατί το βλέπω πολύ ζόρικο.

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Eίναι βέβαιο ότι καμιά μητέρα ή μελλοντική μητέρα δεν θα ήθελε κάτι από τα παραπάνω να συμβεί στο παιδί της. Eίναι βέβαιο ότι η δύναμη της μητρότητας εάν σωστά διεγερθεί, μπορεί μόνη της να νικήσει το κάπνισμα.

Ακριβώς έτσι λειτούργησε με τη γυναίκα μου. Όταν αποφασίσαμε για παιδί, το έκοψε απλά και εύκολα. Σε ενάμισυ μήνα ήταν έγκυος και από τότε δεν το ξαναζήτησε ποτέ...

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση να είναι αλήθεια. Μάλλον περισσότερα δεινά περίμενα να διαβάσω.

Και κάτι ακόμα. Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων και η διάδοσή τους νομιζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσεις το κάπνισμα. Όχι βέβαια για την πλειοψηφία των ήδη καπνιστών αλλά των μελλοντικών.
Η "αρώστεια" αυτή δεν γιατρεύεται (ακόμα), απλά προλαμβάνεται ...

τσ τσ τσ, τελείως οπισθοδρομικοί είμαστε εδώ στην Αθήνα μου φαίνεται...
δεν βλέπουμε το παράδειγμα των Θεσσαλονικέων όπου η αναλογία είναι συντριπτικά αντίθετη; :smokin:
Αυτοί ξέρουν να ζούνε...:beatnik2:
:cool:

Πολυ οπισθοδρομικος οποιος δεν καπνιζει :flipout: , αν θεωρεις μαγκια να καταστρεφεις την υγεια σου και μην μπορεις να απολαυσεις τοσες χαρες της ζωης , αθληματα , πεζοπορια στην φυση , κολυμπι κλπ για να καπνιζεις τι να πω
50 ευρω το πακετο πρεπει να το βαλουν , ευκαιρια να βγαλουνε λεφτα απο τους ναρκωμανεις τσιγαροβιους , να δεις το κοβουνε η δεν το κοβουνε

lol
Το ιδιο συμβαινει και στη δικη μου δουλια, εχουμε ενα δωματιο οπου παμε για κανενα τσιγαρο. Οποτε μαζευομαστε εκει και λεμε και καμια μ@λ@κι@ να περασει και η ωρα.
Εχουμε και εναν συναδελφο, ο οποιος, πριν ακομα βγει ο νομος, μας την ελεγε (αγενεστατα) για το τσιγαρο. Και τωρα που τον χανεις που τον βρισκεις στο καπνιστηριο... Που λογω του μεγεθους του χωρου το "ντουμανι" ειναι απιστευτο... Αλλα αυτος εκει...

Μηπως ειναι Ρουφ ο συναδελφος ; :flipout::flipout:
Σκεψου τι ζορι θα τραβηξουν οι μη καπνιζοντες ρουφιανοι ,θα χωνονται στα καπνιστηρια και θα υποφερουν την καπνα :flipout::flipout::flipout::flipout:

Εγώ πάντως αν είχα εταιρία θα προσλάμβανα μόνο μη καπνιστές και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτό.

Αν κάποιος το άρχιζε μετά τότε καλύτερα να το έκοβε για δικό του καλό.

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Εγώ πάντως αν είχα εταιρία θα προσλάμβανα μόνο μη καπνιστές και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτό.

Αν κάποιος το άρχιζε μετά τότε καλύτερα να το έκοβε για δικό του καλό.

Απολύτως δεκτό υπό την πρόϋπόθεση ότι θα μπορούσε ένας άλλος επιχειρηματίας να προσλάβει μόνο καπνιστές ( εγώ π.χ μια και το προσωποποίησες σε εσένα )-bye-

lol lol lol

Θεϊκο! Μου εφτιαξε τη μερα!

Και για να συμπληρωσω και εγω...

Και ακομα και αν ο καπνιστης ειναι 5 κλασεις επανω απο τον μη, να προτιμησεις τον μη φιλε Αγγελε.
Πολυ καλη ιδεα, και φυσικα σωστο human resource management!

Οπως επισης να απαγορεψουμε σε αυτους που καπνιζουν να δουλευουν γενικοτερα, μα τι λεω ας τους στειλουμε στα Γκουλαγκ καλυτερα... τι δουλια εχουν εδω με τους..."καθαρους"?

Ελεος...
Παντα τετοια...

lol lol lol

Τι σημαίνει αυτό?

Μη βαράτε ρε παιδιά, όλο μπροστά μου το βρίσκω, να μην ρωτήσω...?