Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Αυστηρή εφαρμογή του νόμου

http://www.news247.gr/a/4!90209

Τους όρους λειτουργίας καταστημάτων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών, μετά την εφαρμογή των μέτρων για το κάπνισμα, την 1η Ιουλίου, παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και μέσω της χρήσης γιγαντοαφισών.

Στις απαγορεύσεις εμπίπτουν όλοι οι κλειστοί χώροι εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η δυνατότητα λειτουργίας ειδικού χώρου για κάπνισμα περιορίζεται από τους όρους και προϋποθέσεις:

Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή του καταστήματος. Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο εμβαδού άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορεί να φθάσουν στο 40% της συνολικής επιφάνειας.

Ο ειδικός χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα και ρυθμού του ανακυκλούμενου αέρα και επιφάνειας, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση που εκδίδεεται εντός των επομένων ημερών. Ο ειδικός χώρος θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού,.

Η άδεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ειδικού χώρου θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Όποιο κατάστημα δεν έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου μέχρι την 1η Ιουλίου δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση.

Στον ειδικό χώρο δε θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών που δεν προσφέρονται σε άλλα τμήματα του καταστήματος και δεν θα είναι αναγκαία η διέλευση απ' αυτόν για την πρόσβαση στους χώρους υγιεινής και τους κοινόχρηστους χώρους του καταστήματος.

Στον ειδικό χώρο θα απαγορεύεται η είσοδος νέων ηλικίας έως 18 ετών. Η σχετική απαγόρευση θα αναγράφεται με ειδική σήμανση σε εμφανές σημείο της διαχωριστικής κατασκευής.

Οι όροι για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αποδοτικού συστήματος εξαερισμού, θα εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των καταστημάτων εμβαδού μέχρι 70 τ.μ. για τα οποία οι υπεύθυνοι λειτουργίας του θα επιλέξουν να λειτουργήσουν ως χώροι καπνιζόντων. Η σχετική δήλωση θα γίνεται από τους υπεύθυνους στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία και το ειδικό σήμα με το οποίο το κατάστημα θα χαρακτηρίζεται ως χώρος καπνιζόντων, θα διατίθεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους δήμους.

Στα καταστήματα εστίασης οι παραβάσεις των όρων του νόμου 3730 και της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, δεν θα επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ' όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

Όπως διευκρινίστηκε, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος των καταστημάτων όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στον χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

Στον έλεγχο της εφαρμογής του νέου νόμου θα συμβάλλουν αστυνομικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καταγγέλλουν σε τετραψήφιο αριθμό(που θα ανακοινωθεί μεθαύριο), όσους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν σεβαστούν τις νέες ρυθμίσεις

δεν θα επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα

φταίω που θεωρώ αυτήν την πρόταση καθοριστική? Η δεν κατάλαβα καλά το τί λέει και παρεξήγησα?

Άρθρο 3

Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού

1. Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές δια*τάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατα*νάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλει*στούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για τους καπνιστές από την κατά περί*πτωση αρμόδια αρχή ή όργανο, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καθώς και των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊ*όντων καπνού,

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατά*ξεων των άρθρων 5, 37, 38, 39, 40 και 41 της υπ’ αριθμ. Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β´), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων,

(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,

(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

(στ) στα παντός είδους κυλικεία,

(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να υπάγονται και άλλοι χώροι στην απαγόρευση του παρόντος άρθρου.

2. Μετά τη θέση σε ισχύ της απαγόρευσης της προη*γούμενης παραγράφου, στους κλειστούς ή στεγασμέ*νους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδια*φέροντος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύνανται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αί*θουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλλη*λεγγύης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερ*νήσεως και εκδίδεται μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και Αλκοόλ του άρθρου 5 παράγραφος 1 του παρόντος, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρό*ντος νόμου, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή, από την αρμόδια διεύθυνση του οικείου δήμου, της άδειας διαμόρφωσης και λειτουργίας χώρου καπνιζόντων, καθώς και την ανάκλησή της.

3. Ειδικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., της περίπτωσης β´ της παραγρά*φου 1 του παρόντος άρθρου, χαρακτηρίζονται με από*φαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Με νεότερη αίτηση του ιδιοκτήτη, δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός αυτός.

Μερικές επισημάνσεις:

1. Τα 70τμ αφορούν όλο το εμβαδόν του καταστήματος και όχι μόνο τον ωφέλιμο χώρο. Επομένως, το 90% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάει σε διαμόρφωση καπνίζοντες και μη καπνίζοντες.

2. Δύο εβδομάδες πριν από την ισχύ του μέτρου και τα ειδικά σήματα μην τα είδατε, μην τα απαντήσατε. Δεν ξέρω για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάτω απ' τ' αυλάκι δεν...

3.Δεν υπάρχει καμμιά τέτοια αρμόδια Διεύθυνση, που περιγράφει η παρ.2, σε κανέναν Δήμο....

Οπότε, οι φίλοι μη καπνίζοντες θα κάνουν λίγη υπομονή ακόμα (κανά εξάμηνο) μέχρι να καταλήξουν στο τι, ποιος και πως πρέπει να εφαρμόσει τα παραπάνω. -bye--bye-

Το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως δε θα μπορώ πλέον να πιο ένα καφέ με κάποιον γνωστό μου (πχ τον κουμπάρο μου).

Από την μια δε θα μπορούμε να είμαστε στο "μη καπνιστών", πράγμα λογικό αφού θα θέλει να καπνίσει,

από την άλλη δε θα μπορούμε να είμαστε στο "καπνιστών" αφού εκεί μέσα θα είναι σα τζιμινιέρα και δε θα μπορώ να αναπνεύσω, επίσης λογικό.....

Μύλος..........

φταίω που θεωρώ αυτήν την πρόταση καθοριστική? Η δεν κατάλαβα καλά το τί λέει και παρεξήγησα?

Θα έχουμε κανένα κέρδος αν το κάνουμε αυτό;
Άμα είναι να αρχίσει να καρφώνει ο ένας τον άλλον για να βγάζουμε τα τσιγάρα της χρονιάς!
Μου θυμίζει εποχές που η Micro$oft προέτρεπε τον κόσμο να "καρφώνει" αυτούς που πουλούσαν πειρατικά προγράμματα και κυρίως φυσικά τα δικά της...

Καλώς να έλθει το νέο μέτρο.... είμαι καπνιστής και δεν το λέω ειρωνικά, το αντίθετο μάλιστα.

Aντε ντε, αρκετά σας ανέχτηκα τόσα χρόνια(με την καλή έννοια)....

Αν και στο Ελλαδιστάν, χλωμό με κόβω.....αλλά η ελπίδα....:fahne90:

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Aντε ντε, αρκετά σας ανέχτηκα τόσα χρόνια(με την καλή έννοια)....

Αν και στο Ελλαδιστάν, χλωμό με κόβω.....αλλά η ελπίδα....(πεθαίνει πάντα τελευταία - Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Λογικός Συνειρμός: Θα ελπίζεις για μια Ζωή!!!!!!):fahne90:

:D:D-bye-

Ειμαι απο χρονια, φανατικος αντικαπνιστης. Σεβομαι φυσικα την επιθυμια οποιουδηποτε να καπνισει οσο θελει. Ομως η κατασταση εχει ξεφυγει απο καθε ελεγχο, και στη χωρα υπαρχουν δυο χουντες. Η χουντα των καπνιστων και η χουντα των χριστιανων.

Αυτες οι δυο ομαδες πληθυσμου, εχουν με παρομοιο τροπο την πεποίθηση οτι ειναι αυτονοητο να καπνιζεις (η να εισαι χριστιανος) και οποιος "δεν", απλα ατυχησε. Πρεπει να προσκυνησει τον καπνιστη και το χριστιανο. Με παρομοιο τροπο επιβαλουν, ως αυτονοητη την πρακτικη τους. Οποτε θελει ο καθενας αναβει τσιγαρο, και αν δυσανασχετησεις εισαι απλα "ο περιεργος".

Οποτε πρεπει να ψαξεις εσυ ο ιδιος να βρεις τον καταλληλο τροπο, ωστε να μην τσακωθεις και να εξηγησεις οτι μπορει να καπνιζει αλλα οχι ταυτοχρονα να σε ενοχλει. Ειναι τοσο αυτονοητο οτι ο καπνιστης μπορει να κανει τσιγαρο χωρις περιορισμους, που εχω συναντησει ακραιες περιπτωσεις. Ενα κοριτσακι 2 χρονων απο φιλικο ζευγαρι, μπαινει στο σπιτι μου και μυριζει τσιγαρο. Η μανα του καπνιζει στο σπιτι (αν ειναι χειμωνας ειναι το σπιτι κλειστο). Για το χωρο εργασιας δεν το συζητω. Η για ταξι, που ο οδηγος καπνιζει.

Η νοοτροπια παντως σιγα σιγα αλλαζει. Παλιοτερα καπνιζαν μεσα σε λεωφορεια και τρενα, ακομα και αεροπλανα. Σε ενα της Ολυμπιακης μαλιστα, ενας επιβατης εχασε τη ζωη του γιατι ειχε προβλημα υγειας και εχοντας ζητησει θεση "μη καπνιστων" τον ειχαν 3 σειρες πισω απο τους καπνιστες.

Ο καπνος δεν σταματαει εκει που ειναι το τσιγαρο, ουτε φευγει οταν σβησει το τσιγαρο. Αυτα ειναι δυο πραγματα που δυσκολα καταλαβαινει καποιος που θελει να καπνισει.

Τα πραγματα βελτιωνονται. Η συνηθεια αργα αλλα σταθερα, αλλαζει. Και συνηθεια δεν ειναι το καπνισμα, αλλα το να αναβουμε τσιγαρο, οπου γουσταρουμε.

Και το θέμα δεν είναι μια διαμαχη αναμεσα σε «καπνιστες» και «αντικαπνιστες». Είναι απλη λογικη.

Το πρωτο βημα, πριν αρχισουμε να καλουμε την Αστυνομια απο 1η Ιουλιου, ειναι να εξηγησουμε οτι αυτα που οι καπνιστες θεωρουν αυτονοητα, δεν ειναι.

Πάντως θα χαρω πολύ να δω να πεφτουν τα πρωτα προστιμα.

Τέλος, είναι αποδεδειγμενο ότι το αν καπνιζεις δεν είναι προσωπικη υποθεση. Για δυο χειροπιαστους λόγους. Κανεις στη ζωη δεν είναι μονος, οποτε αν αρρωστησει εκτός από τον εαυτό του επηρρεαζει και συγγενεις – φιλους. Τα Ασφαλιστικα ταμεια είναι για ολους κοινα. Οποτε γιατί εγω πρέπει να πληρωνω, τη θεραπεια καποιων που σκοπιμα προκαλουν ασθενειες στον εαυτό τους? Αυτό πολύ χοντρικα, το θέμα είναι μεγάλο.

Aντε ντε, αρκετά σας ανέχτηκα τόσα χρόνια (με την καλή έννοια)....

Γιατι με την καλη εννοια?

Τους ανεχτηκες τοσα χρονια και θα τους ανεχτεις κι αλλα μερικα.

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Τέλος, είναι αποδεδειγμενο ότι το αν καπνιζεις δεν είναι προσωπικη υποθεση. Για δυο χειροπιαστους λόγους. Κανεις στη ζωη δεν είναι μονος, οποτε αν αρρωστησει εκτός από τον εαυτό του επηρρεαζει και συγγενεις – φιλους. Τα Ασφαλιστικα ταμεια είναι για ολους κοινα. Οποτε γιατί εγω πρέπει να πληρωνω, τη θεραπεια καποιων που σκοπιμα προκαλουν ασθενειες στον εαυτό τους? Αυτό πολύ χοντρικα, το θέμα είναι μεγάλο.

Ετσι ...Αφήστε τους καπνιστές , τους παχύσαρκους , τους αλκοολικούς , αυτούς που έχουν γενετική προδιάθεση σε αρρώστειες κ.ο.κ. , να πεθάνουν για να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία .

Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι Σουηδοί , στειρώνοντας 62.000 διανοητικά ανάπηρους . Απορώ γιατι δεν τους χάρισαν και την ευθανασία μια και καλή , να μην πληρώνουμε την περίθαλψη των χρησιμοθηρικα "άχρηστων" ατόμων .

σχετικα με το μετρο

εμαθα οτι τα μπουζουξιδικα εξαιρεθηκαν ειναι αληθεια?

στον Καναδα και ειδικα στην Ελληνικη παροικια τα μαγαζια και οι θαμωνες τους γελεγαν με το μετρο που και εκει εφαρμοστηκε απο το 2003

καλα ρε μην κοψουμε το τσιγαρο,λεγανε

Η 1η επισκεψη ελεγκτή δημοσιας υγειας σε μαγαζι ειχε την καταληξη να δοθει ενα warning σε 10 πελατες και στον ιδοκτητη του μαγαζιου

στην 2η 500$ προστιμο σε καθε εναν πελατη και 3.000$ στον ιδιοκτητη

στην 3η το μαγαζι εκλεισε τελειως με 500$ προστιμο σε καθε πελατη και 15.000$ προστιμο στον ιδιοκτητη

φυσικα ουτε τα καναλια το ειπαν ουτε ο Ευαγελτον η Ολγ Τρεμ και ο Πρετεντερ τολμησαν εκει να σκουξουν επισης ουτε μια Ελληνικη εφημεριδα εκει δεν ειχε ουτε μονοστηλο για την αδικια εις βαρος του Ελληνικου μαγαζιου.....

περιεργο....

Last edited:
Οποτε γιατί εγω πρέπει να πληρωνω, τη θεραπεια καποιων που σκοπιμα προκαλουν ασθενειες στον εαυτό τους? Αυτό πολύ χοντρικα, το θέμα είναι μεγάλο.

Αν τιμωρούσαμε με αυτό τον τρόπο όποιον παρασύρεται από ηδονές και πάθη, θα αφήναμε να πεθάνει το 90%.

Το θέμα είναι να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για τους κινδύνους που έχει η ζωή τους από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοολ και δεν ξέρω τι άλλο.

Γενικά συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις περι καπνίσματος. Πάντως δε θα ήθελα να δω κάποιο φίλο μου ή συγγενή μου, ούτε και κάποιον άγνωστο να πεθαίνει επιδή έκανε κάτι που το θεωρώ λάθος.

σχετικα με το μετρο

εμαθα οτι τα μπουζουξιδικα εξαιρεθηκαν ειναι αληθεια?

στον Καναδα και ειδικα στην Ελληνικη παροικια τα μαγαζια και οι θαμωνες τους γελεγαν με το μετρο που και εκει εφαρμοστηκε απο το 2003

καλα ρε μην κοψουμε το τσιγαρο,λεγανε

Η 1η επισκεψη ελεγκτή δημοσιας υγειας σε μαγαζι ειχε την καταληξη να δοθει ενα warning σε 10 πελατες και στον ιδοκτητη του μαγαζιου

στην 2η 500$ προστιμο σε καθε εναν πελατη και 3.000$ στον ιδιοκτητη

στην 3η το μαγαζι εκλεισε τελειως με 500$ προστιμο σε καθε πελατη και 15.000$ προστιμο στον ιδιοκτητη

Τώρα μιλάς για μια χώρα, που κάθε κατάστημα που σερβίρει φαγητό έχει αναρτημένη υποχρεωτικά στη βιτρίνα του αφίσα με Πράσινη, κίτρινη ή κόκκινη βούλα ανάλογα με την έκθεση της τελευταίας επίσκεψης του υγειονομείου.

Δηλαδή δεν πειράζουν οι 200 βιομηχανίες μέσα στο λεκανοπέδιο που μολύνουν βαριά την ατμόσφαιρα, πειράζουν οι καπνίζοντες! αλλά που να τα βάλουμε τώρα με αυτούς!!! και επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι, πάρα πολλοί άνθρωποι με καρκίνο στους πνεύμονες δεν είχαν καπνίσει ποτέ, και πολλοί από χωριά, χωρίς καυσαέριο, επίσης!
Και το τελευταίο, ο καρκίνος είναι και κληρονομικός! όλα αυτά μου θυμίζουν
τα κράνη, τις ζώνες, και το τραγούδι του Μηλιώκα για όποιον το ξέρει '' για το καλό μου''

Εγω ξέρω μία σοφή παροιμία που λέει: "Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό πανέρι"
Μόνο αν υπάρξουν πολύ αυστηρές ποινές (και για το καταστημα και για τον...παράνομο καπνιστη υπάρχει περιπτωση να τηρηθει το γραμμα του Νόμου. Ομως στην ελλάδα όλοι είναι "φιλαράκια" και πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά στην επαρχία θα γίνει ότι γίνεται με την ένταση της μουσικής: Μόλις πέσει σύρμα ότι έρχεται ο μπάτσος (επειδή πήρε κλήση απο την οικογένεια του α ορόφου, που δεν μπορεί να κοιμηθεί) η ένταση...χαμηλώνει, μόλις φύγει ...ανεβαίνει πάλι στα ύψη!

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Δηλαδή δεν πειράζουν οι 200 βιομηχανίες μέσα στο λεκανοπέδιο που μολύνουν βαριά την ατμόσφαιρα, πειράζουν οι καπνίζοντες! αλλά που να τα βάλουμε τώρα με αυτούς!!! και επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι, πάρα πολλοί άνθρωποι με καρκίνο στους πνεύμονες δεν είχαν καπνίσει ποτέ, και πολλοί από χωριά, χωρίς καυσαέριο, επίσης!
τα κράνη, τις ζώνες, και το τραγούδι του Μηλιώκα για όποιον το ξέρει '' για το καλό μου''

Όταν κάθομαι να πιω τον καφέ μου και να διαβάσω την εφημερίδα μου σε μια καφετέρια, και τρώω το ντουμάνιασμα στη μούρη από κάποιον ΓΑΙΔΑΡΟ, αυτός μου φταίει. Όταν τρακάρω με κάποιον με 60 χιλιόμετρα και έχω μια πιθανότητα να επιζήσω, και φύγει απ'το παρπρίζ και με σκοτώσει, επειδή είναι τρελή μούρη και αποφάσισε ότι είναι πολύ έξυπνος για να φοράει ζώνη.... ή αν γίνει ένα περίεργο ατύχημα στο οποίο φταίω εγώ τυπικά και αυτός ουσιαστικά (μη μου πεις ότι δεν έχεις δει τέτοιο), και δε φοράει κράνος επειδή μπορεί, και τρέχω όλη μου τη ζωή στα δικαστήρια...

Το τραγούδι του Μηλιώκα μάλλον άκαιρο μου φαίνεται δεδομένων των παραπάνω..

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Το ότι παθαίνουμε καρκίνο και από άλλες αιτίες δε σημαίνει ότι πρέπει να παθαίνουμε και από τα τσιγάρα. Μαζί σου να βάλουμε χέρι και στις βιομηχανίες.

Τα Ασφαλιστικα ταμεια είναι για ολους κοινα. Οποτε γιατί εγω πρέπει να πληρωνω, τη θεραπεια καποιων που σκοπιμα προκαλουν ασθενειες στον εαυτό τους? Αυτό πολύ χοντρικα, το θέμα είναι μεγάλο.

Αυτός που είπε πρώτος το συγκεκριμένο επιχείρημα μάλλον δεν είχε γνωρίσει την ιατρική περίθαλψη της χώρας μας από κοντά...

IMHO ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει αν δεν ενοχλεί τον διπλανό του...
Και δεν μιλάω για δυσκοίλιους που ενοχλούνται να βλέπουν κάποιον στην απέναντι πολυκατοικία να καπνίζει αλλά για λογικούς ανθρώπους που έστω είναι σε απόσταση να μυρίζουν τον καπνό...
Σαν καπνιστής σέβομαι τον διπλανό μου ακόμη και αν αυτός βρίσκεται μέσα στο σπίτι μου.
Αν κάποιος μου πει ότι τον ενοχλεί το τσιγάρο μου και νοιώσω ότι θέλω να κάνω τσιγάρο θα πάω δίπλα στη πόρτα του μπαλκονιού μακρυά του, θα ανοίξω τον εξαερισμό στο full, και αν έχει πρόβλημα στην τελική δεν θα καπνίσω!
Πόσο μάλλον σε δημόσιο χώρο...
Από εκεί και πέρα αν ένα μαγαζί μου δώσει το δικαίωμα να καπνίσω θα το κάνω... Αν όχι έχω την επιλογή να κάτσω σπίτι μου, να πάω σε άλλο μαγαζί ή στην τελική να μην καπνίσω...
Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται να "καρφώσω" κάποιον επειδή καπνίζει σε περιοχή μη καπνιζόντων...

Hμουν καπνιστής, όχι μανιώδης, αλλά καπνιστής, εδώ και περίπου 1 μήνα τόχω κόψει.
Καλά τα μέτρα, αλλά σίγουρα θα βερθούν παράθυρα ( windows ) εναρμόνησης-καθυστέρησης.