Υστερα απο χρηση μιας εβδομαδας της ub950v και προσπαθωντας να ειμαι οσο πιο αντικειμενικος γινεται εχω να πω τα εξης. Να σημειωσω οτι ειδα αρκετες ωρες την samsung ue55hu7500 και την sony 55 KDL-W905a ωστε να καταληξω αν εκανα καλη αγορα.
Λοιπον ας αρχισουμε με τις bright εικονες:
1)η lg εχει ευρυτατη γωνια θεασης σε bright εικονες ενω οι αλλες δυο υποφερουν σημαντικα πραγμα πολυ ενοχλητικο για εμενα
2)η lg εχει καλυτερα και πιο natural χρωματα και πετυχαινει πιο φωτεινες-ζωντανες εικονες αυτο ειναι ολοφανερο για εμενα
3)η lg εχει καλυτερη ακριβεια. Ειδα ενα προσωπο στην samsung(7500) και στην lg(950). Στην samsung φαινοταν 10 χρονια νεοτερο και λιγο πιο θολο γενικα, στην lg ειδα απολυτη ακριβεια ρυτιδες μαυρους κυκλους κτλ.
4)η lg κανει σαφεστατη αναβαθμιση σε καθε bluray και η διαφορα για μενα ειναι αισθητη απο την w905a που ειναι ισως η καλυτερη full hd. Φυσικα εξισου καλη αναβαθμιση κανει και η ue55hu7500 χωρις να μπορω να πω ποια κανει καλυτερη αναβαθμιση.
Αλλα αναβαθμιση στο bluray κανουν και οι δυο και ειναι απολαυστικο(δεν το κανουν βεβαια 4k αλλα υπαρχει διαφορα σαφως ειδικα σε 55 ιντσες οπου στην w905a μπορεις να δεις περισσοτερο pixeliasma και λιγοτερη λεπτομερεια(βεβαια φανταζομαι πολλαπλασιαζουν τα pixel με software αλλα δεν με ενδιαφερει απο την στιγμη που το κανουν 100% επιτυχημενα και υπαρχει διαφορα στο ανθρωπινο μου ματι.
5)η lg δεν κανει κανενα σπασιμο σε κινηση, ενω η sony και η samsung κανουν καποια σπασιματα ακανονιστα καθε περιπου 20 λεπτα.
6)η lg φαινεται να εχει ενα πολυ δυνατο επεξεργαστη και πολυ ευχαριστο webos.
7)τα 4k video και στις 2 τηλεορασεις ειναι εκτος φαντασιας ρεαλιστικα και λεπτομερη χωρις ουτε ιχνος pixeliasmatos που παρατηρεις σαυτες τις ιντσες στις καλυτερες full hd τηλεορασεις ιδιαιτερα απο κοντα καθημενος.
Παμε τωρα στο ενα και παρα πολυ βασικο μειονεκτημα της lg.
H lg χωρις το local dimming ΔΕΝ εχει καθολου καλο μαυρο. Αυτο ειναι ολοφανερο. Η Samsung δεν εχει επισης καλο μαυρο αλλα ναι ειναι καλυτερη στο μαυρο. Προσωπικα και τα 2 μαυρα με ενοχλουν. Η lg ειναι ανυποφορη και η samsung ειναι ελαφρως ανυποφορη. Στις περισσοτερες σκουρες σκηνες η Samsung ειναι με ολο τον φωτισμο αναμμενη(φτωχα επιπεδα μαυρου) καθως παντα υπαρχει ενα φωτεινο αντικειμενο που το επιβαλλει. Μαλιστα το επιπεδο του φωτισμου παιζει συνεχως για παραδειγμα στο τελευταιο σκοτεινο harry potter με αποτελεσμα να κανει εκλαμψεις αρκετα ενοχλητικες και πολλες. Γενικα στην προβολη αυτης της ταινιας υποφερουν και οι 2 τηλεορασεις καθως ειναι πολυ σκοτεινη ταινια. Κατα την γνωμη μου η Samsung πετυχαινει κατα περιπου 30% περισσοτερο μαυρο(full led φωτισμενη) και σε καμια περιπτωση περισσοτερο. Παρολαυτα αυτο το 30% ειναι φανερο αλλα οχι ικανοποιητικο και παλι αν και κανει την διαφορα. Στην μετρηση της samsung το full hd gr εβγαλε λόγο αντίθεσης [ANSI] : 1.375:1 (οχι και παρα πολυ εντυπωσιακο). Για την lg δεν ξερω.
Τωρα με το local dimming της lg τι συμβαινει. Γενικα πετυχαινει καλυτερα μαυρα(σχεδον αψογα) αλλα κανει blooming το οποιο σβηνει ομαλα θα ελεγα. Αυτο ειναι φανερο ιδιαιτερα απο γωνια οποτε πρακτικα μειωνεται κατα παρα πολυ η γωνια θεασης του ips panel αφου σε ενοχλει το blooming, ολα αυτα παντα μονο σε σκοτεινες εικονες καθως σε φωτεινες εικονες εχεις αριστη γωνια θεασης. Βεβαια εχεις το εξης κερδος οτι σε πολλες περιπτωσεις πετυχαινει καλυτερο μαυρο με αυτο τον τροπο απο οτι καταφερνει η samsung. Παρολαυτα σε πολυ σκοτεινες εικονες(5% των ταινιων) αυτο το συστημα αποτυγχανει και γινεται ενοχλητικο πετυχαινοντας ΑΠΟΛΥΤΟ μαυρο στα 2/3 της εικονας και γκρι σκουρο τοπικα που ενοχλει. Αυτο το φαινομενο πραγματοποιειται σε πολυ μαυρες σκηνες με τους καταλευκους υποτιτλους(αυτες οι σκηνες ειναι ενα δραμα). Πως μειωσα αυτο το φαινομενο?? Μειωσα το backlight στο 80 περιπου(γιατι παραπανω εχαναν σε δυναμισμο οι εικονες και τις προτιμω να ειναι ολοζωντανες στο 95% της ταινιας). Επισης και βασικοτερο μειωσα το δυναμικο contrast και μαλλον αυτο εφταιγε γιατι ειδα μεγαλη διαφορα. Το φαινομενο αυτο χαλαρωσε αλλα παλι υπαρχει και περιστασιακα ενοχλει(δεν το συζητω off axis). Νομιζω ομως οτι χαρη στο local dimming παιρνω καλυτερο μαυρο απο την samsung αλλα και παλι εχει αυτα τα σοβαρα ελαττωματα. Γενικα παντως δεν παιζει να απενεργοποιησεις πληρως το local dimming στην lg καθως τοτε το μαυρο ειναι πολυ κακο ενω με αναμμενο το local το μαυρο της σαρεσει αλλα θα σε ενοχλησει το blooming σε πολυ σκοτεινες σκηνες με φωτεινα αντικειμενα η υποτιτλους.
Γενικα νομιζω η lg νικα κατα κρατος την samsung σε bright σκηνες. Χανει στο μαυρο σαφως και προσπαθει παλι να ξεπερασει το μαυρο της samsung με το local dimming , το καταφερνει εν μερει δημιουργοντας ομως αλλα προβληματα για τους απαιτητικους θεατες οπως ειμαι εγω. Κατι παλιες plasma που ειδα στα μαγαζια να αναφερω οτι ειχαν απιστευτη κινηση και μαυρο αλλα πολυ σκουριλα(θολουρα??) σε bright σκηνες μη ανεκτη για εμενα ιδιαιτερα σε ενα σαλονι που φυσιολογικα εχει φως απο μια μπαλκονοπορτα.
Γενικα εχω σχηματισει την εντυπωση οτι η ub950v ειναι μια τηλεοραση που συγκρινεται με την ue55hu8500 και οχι με την ue55hu7500(καθως η 7500 φοραει πιο αργους επεξεργαστες, δεν εχει το αποτελεσματικο pseudo dimming της 8500 κτλ). Τωρα γενικα νομιζω η lg προσφερει πιο δυνατα μοντελα σε πιο καλες τιμες απο τα αντιστοιχα δυνατα της Samsung και αυτο τις κανει value for money. Νομιζω οτι η Samsung εχει ανεβασει επικινδυνα τις τιμες της πανω και απο την Sony στα καλα μοντελα.
Τωρα αν θα προτεινα σε καποιον να παρει 4k τηλεοραση? Οχι δεν θα το προτεινα. Θα του προτεινα να περιμενει κανα δυο χρονια και να αγορασει τοτε μια τηλεοραση 4k η oled κτλ. Παρολαυτα αν πρεπει να αγορασει τωρα μια καλη και ακριβη τηλεοραση επειγοντως τοτε ναι να παρει 4k γιατι τηλεορασεις εγω τουλαχιστον δεν αλλαζω καθε 3 χρονια.
Αυτα και οτι αλλο παρατηρησω θα το postarw! Παντως μου περασε η τρελλα με το blooming καθως το καλιμπραρα λιγο -.-