Όταν σταματήσετε μια εγγραφή, αν την ξαναρχίσετε αργότερα σας βγάζει μήνυμα για να συνεχίσει από το σημείο που σταματήσατε;
Ο 8105 δεν το κάνει, αλλά μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
Το πλήκτρο 1 βάζει (και αφαιρεί) έναν δείκτη στο τρέχοντος σημείο της εγγραφής. Οπότε βάζω έναν στο σημείο που σταματάω να παρακολουθώ.
Το 2 συνεχίσει την αναπαραγωγή από τον επόμενο δείκτη που έχει οριστεί. Έτσι ξεκινώντας την ίδια εγγραφή, το πατάω και πάει εκεί που σταμάτησα.
Δυστυχώς ισχύει μόνο για εγγραφές και όχι για βιντεάκια.
Μια ακόμα ωραία λειτουργία είναι ότι με το INFO μπορώ χωρίς να σταματήσω την προβολή μιας εγγραφής να δω την λίστα με τις εγγραφές και να ξεκινήσω την προβολής κάποιας άλλης.
Κάτι τέτοια έχει το ALi και μου αρέσει. Το βρίσκω περισσότερο προσανατολισμένο προς χρήση ως δέκτης (ας αλλάζανε και το EPG...)
Το πρώτο με τους δείκτες δεν το κάνει. Αν σταματήσεις μία εγγραφή ξεκινάει πάλι από την αρχή. Tο να θυμάται ο δέκτης το σημείο που σταμάτησε η προβολή μίας εγγραφής το είχε ο Crypto 210AD με το πρώτο λογισμικό. Με την αναβάθμιση το αφαιρέσανε. Αλλά το κακό είναι ότι αν ήθελες να επιλέξεις να το δεις από την αρχή δεν υπήρχε επιλογή. Έπρεπε να πας χειροκίνητα.
Με ένα πάτημα του Info βγάζει μπάρα με πληροφορίες για χρόνο εγγραφής και ποσοστό του δίσκου που είναι κατειλημμένος ώστε να ξέρουμε πόσο ακόμα μπορούμε να γράψουμε. Αυτό το έχουν όλοι οι ALI. Καλό είναι και το παράθυρο που βγαίνει όταν πατάς το REC που σου λέει πόσο διαθέσιμο χρόνο εγγραφής έχει ο δίσκος. Αυτό δεν το είχε ο Crypto. Και φυσικά όπως όλοι οι ALI όταν πατάς το REC η προεπιλογή είναι 2 ώρες εγγραφής και πρέπει να πατήσεις πάλι το REC για να ορίσεις εσύ χρόνο. Το καλό είναι ότι μπορείς να ορίσεις ακριβώς τον χρόνο που θέλεις μέχρι επιπέδου λεπτού. Για παράδειγμα 01:14. Δηλαδή 1 ώρα και 14 λεπτά.
Με δεύτερο πάτημα του Info σου βγάζει παράθυρο με όλες τις εγγραφές του δίσκου και μπορείς να δεις μία άλλη όσο ακόμα γράφει. Με stop σταματάει η προβολή αλλά συνεχίζεται κανονικά η εγγραφή. Δεν έχω ψάξει αν το κάνει και ο Crypto.
Δεν έχει πλήκτρο GOTO όπως άλλωστε όλοι οι ALI. Για μετακίνηση σε προβολή εγγραφής πατάς INFO για να βγει η μπάρα και πατάς δεξιά ή αριστερή διεύθυνση του πολυπλήκτρου όταν φαίνεται η μπάρα. Ένας κέρσορας κινείται πάνω στην μπάρα και με ΟΚ σε πάει στο σημείο που είναι ο κέρσορας. Ισχύει σε όλους τους ALI. Αλλά εδώ υπάρχει και άλλος τρόπος που δεν υπήρχε στον Crypto. Με πάτημα του next ή previous πάει μπροστά ή πίσω σε βήματα. Σε πρώτη ανάλυση φαίνεται να πάει 30 sec αλλά θέλω να το ψάξω σε μεγαλύτερες εγγραφές. Όταν θα υπάρχει τίποτα της προκοπής για να γράψω γιατί λόγω καλοκαιριού δεν έχει τίποτα. Αύριο θα γράψω τον ΠΑΟ. Μεγάλη εγγραφή και το ποδόσφαιρο είναι ιδανική εγγραφή για δοκιμή εικόνας. Σταθερό πλάνο για να μην υπάρχει αλλαγή πλάνου όταν αλλάζεις μία ρύθμιση και σε μπερδεύει, και ένα μικρό αντικείμενο που κινείται γρήγορα ( η μπάλα) για να δεις την ομαλότητα της κίνησης. Πάντως αυτό με το next/previous το κάνει μόνο στις εγγραφές. Σε εξωτερικά αρχεία σε πάει απλά στο επόμενο αρχείο.
Καλό είναι επίσης ότι όταν τελειώνει ένα αρχείο σε πάει στο επόμενο και δεν είναι ανάγκη να πας στην λίστα αρχείων για να επιλέξεις άλλο. Αυτό πρέπει να το κάνεις στον Crypto.
Και επαναλαμβάνω το γρηγορότερο zapping από τους M-Star, την ρύθμιση χρόνου παραμονής και διαφάνειας που επηρεάζει όμως μπάρα πληροφοριών και παράθυρα. Γενικά έχουν πολλές ευκολίες οι ALI και μου αρέσουν. Για λειτουργία δέκτη είναι νομίζω καλύτεροι από τους M-Star. Αν αφαιρέσεις ότι αν πατήσεις ένα λάθος πλήκτρο για κανάλι (πχ 111 αντί 11 κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο σε ηλικιωμένους) βγάζει ένα παράθυρο που λέει άκυρο κανάλι αλλά δεν φεύγει από μόνο του όπως στους M-Star αλλά πρέπει να πατήσεις το OK. Γιατί να πρέπει να πατήσω το OK ρε μάστορα; Γιαυτόν τον λόγο μία γειτόνισσα που της έβαλα SD ALI δέκτη μου χτύπησε το κουδούνι και μου είπε ο δέκτης χάλασε. Δεν αλλάζει κανάλι. Έπρεπε να της μάθω το πλήκτρο OK όταν βγαίνει το άχρηστο παράθυρο "Το κανάλι δεν υπάρχει". Αν εξαιρέσεις αυτό πιστέυω ότι είναι καλύτεροι οι ALI από τους M-Star σαν δέκτες.
Φαίνεται όμως ότι έχουν ένα προβληματάκι με την εικόνα. Δεν κάνουν τόσο καλό upscaling. Έχουν μεγάλη διαφορά στην εικόνα από ανάλυση σε ανάλυση. Γιαυτό δεν τους βάζουμε να επεξεργάζονται πολύ την εικόνα στα κανάλια. Καλύτερα η φυσική ανάλυση και αναλογία εικόνας. Εκεί έχουν πολύ εικόνα. Περιέργως δεν υπάρχει πρόβλημα στα εξωτερικά αρχεία. Και δεν υπάρχει και όταν τους συνδέσουμε με scart. Φυσικά εκεί δεν κάνουν upscaling. Αλλά δεν υπάρχει και η αρχική έντονη εικόνα. Το είχα δοκιμάσει στον Crypto μου.
Πάντως και εδώ υπάρχουν διαφορές από δέκτη σε δέκτη. Ο Crypto μου είχε πιο καθαρή εικόνα σε ανάλυση 576i ίσως γιατί υπήρχε και στην επιλογή εξόδου HDMI. Εδώ υπάρχει μόνο στην επιλογή scart. Αλλά ο Crypto έκανε χειρότερο upscaling σε άλλες αναλύσεις. Τουλάχιστον εδώ η ανάλυση 1080i βλέπεται.
Στα περισσότερα threads των ALI υπάρχουν αναφορές σε κακή εικόνα. Αλλά μαζί υπάρχουν και σχόλια για πολύ καλή εικόνα. Δεν είναι ότι η εικόνα δεν βλέπεται. Κάποιοι βλέπουν διαφορά, ιδίως αν έχουν εμπειρία ή δυνατότητα σύγκρισης, αλλά οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είναι θέμα ευαισθησίας.