Lifeview LV6TBOXHD-A

Καλημέρα σε όλους...
Απέκτησα και ´γω το συγκεκριμένο μηχάνημα και έχω το συγκεκριμένο πρόβλημα:
Συνδέω ένα στικάκι KINGSTON 8GB DT100.Αν κάνω μία εγγραφή σε οποιοδήποτε κανάλι ως 90 λεπτά , όλα καλά.
Αν κάνω εγγραφή 2 , 3 ώρες ή παραπάνω τότε , αν και φαίνετε ότι όλα γίνονται σωστά , όταν πάω να δω το παραγώμενο αρχείο (ή στην τηλεόραση ή στον VLC Player) τότε το αρχείο μέχρι λίγο πριν τις 2 ώρες παίζει σωστά.Μετά έχει τραγικά σπασίματα ήχου και εικόνας.
Τώρα αν αντί να γράψεις 3 ώρες συνεχόμενα , γράψεις το ίδιο σε δύο εγγραφές 1,5 και 1,5 ώρα παίζει κανονικά.
(Το ίδιο στικάκι το έχω χρησιμοποιήσει στον Digitalworld 330 και στο Sigmatek DVBR-50 HD χωρίς πρόβλημα)
Έχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοια προβλήματα?Υπάρχει λύση?

Είναι bug του λογισμικού της ALi.
Έχει διορθωθεί σε κάποιους δέκτες νομίζω, όπως στους Πολωνικούς της Panodic με το 3601.

Ας αρχίσουμε να μαζεύουμε bugs και για αυτόν τον δέκτη...

τελικά το βρήκα τι έφταιγε! στην philips tv κολλάει το "16:9" το ιδιο και η επιλογή "auto" όταν το ρυθμίζω στο 4:3 όλα δουλεύουν κανονικά!
το ότι κολλάει ο δεκτης είναι όντως παράξενο αφού και να τον ανοιγοκλείσω από το on-off δεν επανέρχεται παρα μονο όταν βγαίνει από το ρεύμα..

Καλημέρα σε όλους...
Απέκτησα και ´γω το συγκεκριμένο μηχάνημα και έχω το συγκεκριμένο πρόβλημα:
Συνδέω ένα στικάκι KINGSTON 8GB DT100.Αν κάνω μία εγγραφή σε οποιοδήποτε κανάλι ως 90 λεπτά , όλα καλά.
Αν κάνω εγγραφή 2 , 3 ώρες ή παραπάνω τότε , αν και φαίνετε ότι όλα γίνονται σωστά , όταν πάω να δω το παραγώμενο αρχείο (ή στην τηλεόραση ή στον VLC Player) τότε το αρχείο μέχρι λίγο πριν τις 2 ώρες παίζει σωστά.Μετά έχει τραγικά σπασίματα ήχου και εικόνας.
Τώρα αν αντί να γράψεις 3 ώρες συνεχόμενα , γράψεις το ίδιο σε δύο εγγραφές 1,5 και 1,5 ώρα παίζει κανονικά.
(Το ίδιο στικάκι το έχω χρησιμοποιήσει στον Digitalworld 330 και στο Sigmatek DVBR-50 HD χωρίς πρόβλημα)
Έχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοια προβλήματα?Υπάρχει λύση?
Το στικ είναι FAT32 όπως είναι αρχικά ή είναι φορμαρισμένο; Και εγώ χρησιμοποιώ στικ 8 GB αλλά λίγο πιο γρήγορα από το δικό σου. Αυτά που χρησιμοποιώ είναι αυτά:
http://www.plaisio.gr/Computers/storage-media/usb-sticks.htm?Manufacturer=Transcend&CAPACITY=8%20GB
Έχω τα 3 πρώτα από αυτά της σελίδας, τα έχω φορμάρει με πλήρη φορμάρισμα σε NTFS και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με ποιότητα εγγραφής. Και με αυτόν τον δέκτη έχω γεμίσει μερικές φορές στικ που σημαίνει 3μιση με 4 ώρες εγγραφής ανάλογα το κανάλι. Και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Ίσως να μην βλέπει σωστά το στικ. Ίσως να μην δουλεύει καλά τα FAT32 στικ πάνω από το πρώτο κομμάτι της εγγραφής. Πάντως κάποια διαφωνία με το συγκεκριμένο στικ φαίνεται ότι είναι.

Το KINGSTON 8GB είναι φορμαρισμένο στο default FAT32.
Χθες δανείστηκα ένα OCZ 4GB Rally 2 και σε δύο δοκιμές , μου έκανε το εξής κουφό:
Έγραψε ως περίπου 2,6 GB κανονικά και μετά σταμάτησε την εγγραφή από μόνο του και έβγαζε διαδοχικά "η συσκευή USB αποσυνδέθηκε"
, "η συσκευή USB συνδέθηκε" συνέχεια.
Ρε παιδιά , μήπως δεν είναι bug του λογισμικού της ALI όπως λέει ο φίλος "talos_2002" και έχω πέσει σε ελατωματικό κομμάτι?
Κι άντε να το αποδείξεις στο E-shop......

Last edited by a moderator:
Τελικά , μετά από αρκετά πειράματα βρήκα τι φταίει:
To στικάκι όπως με συμβούλεψε ο φίλος "tolias" το φόρμαρα σε NTFS και πλέον δουλεύει σωστά.
Άρα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε έχει να κάνει με κάποια ασυμβατότητα του δέκτη με το FAT32.
Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Να είσαι καλά. Η αλήθεια είναι ότι τα λογισμικά όλων των δεκτών ξεκινούν με FAT32 και στην συνέχεια έχει προστεθεί η δυνατότητα NTFS ή exFAT σε άλλους δέκτες. Αλλά εγώ είχα αντιμετωπίσει ψιλοπροβληματάκια στις εγγραφές σε όλους τους δέκτες μου με FAT32 γιαυτό πάντα χρησιμοποιώ το κατοπινό πρότυπο. NTFS στον συγκεκριμένο δέκτη. Πάντα σε στικ ενώ δεν ξέρω τι γίνεται σε σκληρούς δίσκους.

Αν και είναι νέο το μοντέλο, το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει αναβαθμίσεις για άλλους δέκτες με τον ίδιο επεξεργαστή.
Κοιτώντας το firmware που ετοιμάζεται για την Strong και που έχει ήδη κυκλοφορήσει για τον Thomson THT501 υπάρχουν βελτιώσεις και στους υπότιτλους, κάτι που θεωρείται από μερικούς ως ένα από τα αδύναμα σημεία των δεκτών με ALi.

Για να κυκλοφορήσει ένα νέο firmware για κάποιον δέκτη, συνήθως πρέπει να γίνουν αναφορές κάποιου προβλήματος (bug) στην εταιρία του, ώστε αυτή να ζητήσει με την σειρά της μια νέα έκδοση λογισμικού που να τα λύνει.

Έχω τον Strong 8105 ECO, ο οποίος είναι του ίδιου κατασκευαστή, απλά μια παραλλαγή με υποδοχές composite. Έκανα έναν έλεγχο για προβλήματα και κράτησα μερικές σημειώσεις και πιστεύω ότι ο BOXHD-A έχει περίπου τα ίδια προβλήματα, οπότε ίσως βοηθήσω έτσι.

Γενικά
Τα αρχεία "test_write.dvr" δεν διαγράφονται αφού γίνει ο έλεγχος.
Η επιλογή "Record selection" στο μενού "DVR Configuration" ονομάζει όλα τα drives και τα partitions ως "USB Partition1".
Μετά από διακοπή ρεύματος, ο δέκτης ενεργοποιείται αυτόματα αντί να μείνει σε αναμονή.

Εγγραφές
Αν ξεκινήσει μια προγραμματισμένη εγγραφή ενώ αναπαράγεται μια άλλη, επί 50 δευτερόλεπτα εμφανίζεται και κρύβεται το μήνυμα "Rec hint: waiting to play prog", μετά αλλάζει στο κανάλι που πρέπει να γράψει αλλά δεν γίνεται η εγγραφή.
Δεν έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την αναπαραγωγή μιας εγγραφής από το σημείο που σταμάτησε την προηγούμενη φορά.
Ο δέκτης δεν κλείνει αν το φλασάκι γεμίσει κατά την διάρκεια της εγγραφής.
Η χρήση fastforward/rewind με ταχύτητα μεγαλύτερη της 2x για αρκετά δευτερόλεπτα κάνει το OSD να κρυφτεί. Τότε, όταν πατηθεί το PLAΥ εμφανίζεται και δεν κρύβεται αυτόματα ποτέ. (Ισχύει και για βιντεάκια)

Πολυμέσα
Δεν υπάρχουν χρωματιστοί υπότιτλοι. Οι κίτρινοι φαίνονται καλύτερα στις φωτεινές σκηνές.
Η ενεργοποίηση ενσωματωμένων υποτίτλων στα βίντεο, προκαλεί την εμφάνιση στην οθόνη και των εξωτερικών. (θα χρειαστούμε μια φωτογραφία)
Μερικά βίντεο ανάλυσης 1280x720 δεν αναπαράγονται εμφανίζοντας το μήνυμα "Video resolution not supported", ενώ κάποια άλλα αναπαράγονται κανονικά.
Τα μεγάλα ονόματα αρχείων δεν φαίνονται πλήρη.
Δεν αλλάζει το aspect ratio με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο.
Δεν αλλάζει η ανάλυση με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο
Οι ψηφιακές έξοδοι (coaxial, HDMI) δεν εξάγουν RAW το DTS ώστε να μπορεί να σταλεί σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή/ενισχυτή.
Οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι εμφανίζονται πολύ μικροί.
Οι υπότιτλοι εμφανίζονται αναπτυσσόμενοι προς τα δεξιά.
Η αυτόματη προεπισκόπηση των βίντεο προκαλεί αργή και με διακοπές περιήγηση στην λίστα.
Η συνεχής πίεση των πλήκτρων FastForward και Rewind εν προκαλεί forward/rewind στα αρχεία MP3.
Η λειτουργία Jump γίνεται για εγγραφές αλλά όχι για βιντεάκια.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον talos_2002 για την προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τους δέκτες μας. Είναι γνωστός πια στις εταιρίες λόγω των συχνών επαφών, και σαν συντονιστής κατηγορίας forum τεχνολογίας σίγουρα μετράει περισσότερο η συμμετοχή του από εμάς. Αλλά δεν έχει και καμία υποχρέωση να τρώει την ώρα του για τους δικούς μας δέκτες.
Να σχολιάσω λοιπόν αυτά που είδε στον Strong του για να δούμε τι ισχύει εδώ. Δεν μπορώ να τα δω όλα γιαυτό πρέπει να βοηθήσει και κανένας άλλος φίλος.
"Τα αρχεία "test_write.dvr" δεν διαγράφονται αφού γίνει ο έλεγχος."
Τα αρχεία αυτά είναι αρχεία συστήματος του δέκτη και εμφανίζονται αυτόματα σε όλα τα αποθηκευτικά μέσα που μπαίνουν στην θύρα USB του. Είναι για να διαβάζει ο δέκτης το δίσκο ή στικ και δεν σβήνουν μέσα από τον δέκτη. Έτσι γίνεται και στον άλλον ALI που έχω. Δεν ξέρω αν αλλάζει αυτό.

"Η επιλογή "Record selection" στο μενού "DVR Configuration" ονομάζει όλα τα drives και τα partitions ως "USB Partition1"."
Δεν μπορώ να το δοκιμάσω. Έχω μόνο στικ που έτσι και αλλιώς έχουν ένα μόνο partition.

"Μετά από διακοπή ρεύματος, ο δέκτης ενεργοποιείται αυτόματα αντί να μείνει σε αναμονή."
Ναι. Όπως σε όλους τους δέκτες. Στον M-Star Ferguson μόνο έχω διαβάσει να υπάρχει τέτοια επιλογή. Αν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί και εδώ και σε άλλους ALI θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο.

"Αν ξεκινήσει μια προγραμματισμένη εγγραφή ενώ αναπαράγεται μια άλλη, επί 50 δευτερόλεπτα εμφανίζεται και κρύβεται το μήνυμα "Rec hint: waiting to play prog", μετά αλλάζει στο κανάλι που πρέπει να γράψει αλλά δεν γίνεται η εγγραφή."
Δεν το έχω δοκιμάσει. Πάντα όταν έχω προγραμματίσει εγγραφή κλείνω τον δέκτη. Αν μπορεί ας το δοκιμάσει κάποιος.

"Δεν έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την αναπαραγωγή μιας εγγραφής από το σημείο που σταμάτησε την προηγούμενη φορά."
Ναι, και είναι ενοχλητικό. Κάθε φορά ξεκινάει από την αρχή. Μπορεί να το θεωρούν καλό αυτό για να μην γυρνάς μόνος σου στην αρχή κάθε φορά που έχεις τελειώσει μία προβολή και θες αργότερα να την ξαναδείς. Στον Crypto 210AD υπήρχε και στην αναβάθμιση το αφαιρέσανε. Το καλύτερο είναι να μπει εδώ, και το ακόμα καλύτερο να υπάρχει δυνατότητα να επιλέξεις εσύ τι θες να κάνει ο δέκτης. Όπως στους M-Star 7828.

"Ο δέκτης δεν κλείνει αν το φλασάκι γεμίσει κατά την διάρκεια της εγγραφής."
Εδώ δεν ισχύει αυτό. Ο δέκτης συνεχίζει να δουλεύει όταν γεμίσει το στικ. Αλλά κλείνει όταν έρθει η ώρα που έχεις ορίσει, άσχετα αν στο τέλος δεν γράφει τίποτα λόγω γεμάτου στικ.
Κλείνει επίσης αν έχω ορίσει χρόνο εγγραφής σε άμεση εγγραφή, δηλαδή αν ο δέκτης ήταν ήδη ανοιχτός. Σε άλλους ALI υπάρχει θέμα εδώ.
Και επίσης αν γεμίσει το στικ μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο του. Γιατί στον Crypto 210AD αν γεμίσει το στικ δεν φαίνεται η εγγραφή. Πρέπει να το δω στον M-Star μου σαν εξωτερικό αρχείο.
Δηλαδή αυτός ο ALI δεν εμφανίζει προβλήματα που έχουν άλλοι ALI σε αυτόν τον τομέα.

"Η χρήση fastforward/rewind με ταχύτητα μεγαλύτερη της 2x για αρκετά δευτερόλεπτα κάνει το OSD να κρυφτεί. Τότε, όταν πατηθεί το PLAΥ εμφανίζεται και δεν κρύβεται αυτόματα ποτέ. (Ισχύει και για βιντεάκια)"
Απίστευτο. Δεν είχα καταφέρει να καταλάβω και εγώ γιατί άλλες φορές η infobar φεύγει και άλλες φορές δεν φεύγει και πρέπει να πατήσω το EXIT. Δηλαδή ναι ισχύει, αλλά εδώ ισχύει μόνο στις εξωτερικά αρχεία. Όχι στις εγγραφές. Περισσότερα για την infobar γράφω στις δικές μου παρατηρήσεις στο επόμενο μήνυμα.

"Δεν υπάρχουν χρωματιστοί υπότιτλοι. Οι κίτρινοι φαίνονται καλύτερα στις φωτεινές σκηνές."
Ναι, μόνο οι κλασικοί λευκοί. Οι M-Star έχουν δυνατότητα επιλογής χρώματος, δεν ξέρω αν γίνεται στους ALI.

"Η ενεργοποίηση ενσωματωμένων υποτίτλων στα βίντεο, προκαλεί την εμφάνιση στην οθόνη και των εξωτερικών. (θα χρειαστούμε μια φωτογραφία)"
Δεν έχω τέτοιο αρχείο, δεν μπορώ να το δοκιμάσω. Θα μπορούσα να ταιριάξω άσχετους εξωτερικούς υπότιτλους σε μικρό αρχείο με ενσωματωμένους, μόνο για δοκιμή. Αλλά δεν ξέρω πόσο έγκυρο θα είναι. Ας το δοκιμάσει κάποιος που έχει κανονικό τέτοιο αρχείο.

"Μερικά βίντεο ανάλυσης 1280x720 δεν αναπαράγονται εμφανίζοντας το μήνυμα "Video resolution not supported", ενώ κάποια άλλα αναπαράγονται κανονικά."
Δεν έχω ποικιλία για να δοκιμάσω. Ένα έχω και παίζει κανονικά.

"Τα μεγάλα ονόματα αρχείων δεν φαίνονται πλήρη."
Και όχι μόνο αυτό. Περισσότερα στις δικές μου παρατηρήσεις παρακάτω.

"Δεν αλλάζει το aspect ratio με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο."
Σωστά. Δεν υπάρχει καθόλου κουμπί για αυτήν την λειτουργία.

"Δεν αλλάζει η ανάλυση με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο"
Για αυτήν την λειτουργία υπάρχει πλήκτρο, αλλά όχι χρωματιστό. Στο προγραμματιζόμενο τ/κ μου δεν έχω άλλη θέση να το αντιγράψω. Αν ήταν χρωματιστό θα αντιγραφόταν έτσι και αλλιώς.

"Οι ψηφιακές έξοδοι (coaxial, HDMI) δεν εξάγουν RAW το DTS ώστε να μπορεί να σταλεί σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή/ενισχυτή."
Ας το δοκιμάσει κάποιος που έχει ενισχυτή.

"Οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι εμφανίζονται πολύ μικροί."
Ναι, οι ενσωματωμένοι σε δύο δοκιμαστικά βιντεάκια που έχω είναι μικροί.

"Οι υπότιτλοι εμφανίζονται αναπτυσσόμενοι προς τα δεξιά."
Εδώ δεν υπάρχει αυτό, και με εκπλήσσει αν υπάρχει ακόμα τέτοιο πρόβλημα σε μία εταιρία σαν την Strong. Πάντως εδώ,τουλάχιστον σε εξωτερικούς υπότιτλους που έχω προσέξει δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι σχετικά μεγάλοι και μπαίνουν σε σωστή θέση. Στον Crypto 210AD είναι και πιο μικροί και μπαίνουν από δεξιά.
Αλλά και εδώ δεν είναι τεράστιοι. Μικρότεροι από τους μεγάλους τoυ M-Star 7828 μου που είναι σαν υπότιτλοι καναλιών. Αλλά είναι μεγαλύτεροι από άλλους ALI σαν τον Crypto 210AD που έχω.

"Η αυτόματη προεπισκόπηση των βίντεο προκαλεί αργή και με διακοπές περιήγηση στην λίστα."
Ναι και είναι ενοχλητικό. Χρησιμεύει μεν σαν προεπισκόπηση του αρχείου, και βοηθάει σε περιπτώσεις που λόγω του θέματος των μακριών ονομάτων των αρχείων δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο αρχείο είναι. Αλλά είναι αργή διαδικασία.

"Η συνεχής πίεση των πλήκτρων FastForward και Rewind δεν προκαλεί forward/rewind στα αρχεία MP3."
Δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθείς γρήγορα σε αρχείο mp3. Ανοίγει μόνο στο δεξί μέρος της λίστας των αρχείων. Δεν ανοίγει σαν αρχείο βίντεο με την infobar κτλ. Η συνεχής πίεση ff ή fb δεν κάνει τίποτα. Το μόνο που έχει είναι κάθε πίεση του ff ή fb πάει 3 sec μπροστά η πίσω. Για 9 sec θέλει τρία πατήματα.

"Η λειτουργία Jump γίνεται για εγγραφές αλλά όχι για βιντεάκια."
Αν έχω καταλάβει καλά η λειτουργία jump είναι μετακίνηση στο αρχείο με πάτημα αριθμητικού πλήκτρου. Εδώ δεν υπάρχει καθόλου αυτή η δυνατότητα. Μετακίνηση γίνεται μόνο με πλήκτρα ff ή fb, με infobar και δεξιά ή αριστερή κίνηση του πολυπλήκτρου, και μόνο για εγγραφές κάθε πάτημα του next ή previous σε μετακινεί 30 sec μπροστά ή πίσω αντίστοιχα.

Ας γράψω τώρα και τις δικές μου παρατηρήσεις στο θέμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω εγώ με τον δέκτη είναι με την ποιότητα εικόνας. Το θέμα δηλαδή με την έντονη εικόνα στην θύρα HDMI που θέλει άλλη ρύθμιση στην τηλεόραση στην θύρα HDMI. Αλλά κυρίως τι θέμα με την σπαστή κίνηση σε αναλύσεις πάνω από την φυσική ενός καναλιού. Και αν δεν μπορούν να λύσουν αυτό το θέμα τουλάχιστον να έλυναν το θέμα με τις μπλε οθόνες στο zapping στις Philips στην ανάλυση 576i και 576 και aspect ratio άλλο από 16:9.

Πληροφορίες προγράμματος βγαίνουν μόνο αν πας στο πρόγραμμα στο EPG. Σε άλλους ALI βγαίνουν με διπλό πάτημα του INFO. Πολύ πιο βολικό. Επίσης ακόμα και με τον τρόπο που βγαίνει το παράθυρο πληροφοριών, φεύγει με το κόκκινο πλήκτρο. Πιο βολικό να φεύγει με το EXIT.

Η infobar σε κανάλια έχει και τον παλιό τρόπο με το τρέχον και επόμενο που ήταν αρχική επιλογή των ALI, και έχει προστεθεί και η ώρα του προγράμματος. Και έτσι δεν χωράει ένα μακρύ όνομα προγράμματος. Ή να αφαιρεθούν οι λέξεις τρέχον-επόμενο ή να μπει πιο μακριά infobar όπως στον Thomson THT 501.

Όπως λέει και ο talos_2002 η προεπισκόπηση των αρχείων βίντεο καθυστερεί την κάθοδο στην λίστα αρχείων.

Αν έχεις ανάλυση πάνω από 576 οι φωτογραφίες σε slideshow τους φαίνονται μικρές σαν thumbnail και ανάλογα με την ανάλυση που έχουν. Πολύ μεγαλύτερες φαίνονται σε ανάλυση 576. Και ο M-Star και ο NEC μου έχουν κανονικό slideshow σε όλες τις αναλύσεις. Τουλάχιστον είναι καλό ότι κρατάνε το aspect ratio τους αν επιλέξεις aspect ratio 16:9.

Η ανάλυση 576i υπάρχει μόνο στην έξοδο βίντεο RGB. Υπάρχει κουμπί ανάλυσης στο τ/κ, αλλά επειδή η 576i δεν υπάρχει στην έξοδο βίντεο CVBS (HDMI) δεν μπαίνει με το κουμπί στο τ/κ. Κινείται μόνο στις αναλύσεις της CVBS. 576p, 720p, 1080i, 1080p. Να προστεθεί η 576i και στην έξοδο CVBS (HDMI). Δεν ξέρω αν μπορούμε να ζητήσουμε και την ανάλυση 480i που θέλει ο φίλος lemon.

Ένα περίεργο κόλλημα, κάνει τουλάχιστον σε εμένα. Όταν έχει χρησιμοποιηθεί η θύρα USB, δηλαδή όταν υπάρχει στικ ή έχω αφαιρέσει στικ, στο πρώτο κρατικό κανάλι που θα βάλω ο δέκτης κάνει κάτι σαν επανεκκίνηση. Το λαμπάκι βέβαια μένει πράσινο, αλλά ο δέκτης κλείνει-ανοίγει-εμφανίζεται η αρχική οθόνη με το λογότυπο-και μετά βλέπω το κανάλι. Μόνο στην ΕΤ3 το είχα δει, ίσως γιατί είναι το πρώτο κρατικό κανάλι στην λίστα πρός τα κάτω σε zapping και ήταν το πρώτο κρατικό που πήγαινα. Αλλά μία φορά το είδα και στην ΝΕΤ. Σίγουρα έχει σχέση και με την διαφορετική κωδικοποίηση των κρατικών καναλιών που ζορίζει πολλούς δέκτες.

Υπάρχει η λειτουργία Βήμα. Κάτι σαν slow motion για να πας μπροστά καρέ-καρέ. Δουλεύεται με το Pause και κάθε νέο πάτημα του Pause σε πάει ένα καρέ μπροστά. Αλλά δυστυχώς αυτό δουλεύει μόνο στα εξωτερικά αρχεία βίντεο και όχι στις εγγραφές. Γιατί όχι στις εγγραφές;

Χειρίζεται καλά τα εξωτερικά αρχεία. Αλλά δεν μπορεί να διαγράψει εξωτερικό αρχείο.

Στην λίστα αρχείων του αποθηκευτικού μέσου φαίνονται ελληνικά γράμματα. Αλλά αν το όνομα του αρχείου είναι μακρύ δεν εμφανίζεται ολόκληρο. Στην προβολή ενός αρχείου βίντεο φαίνεται ολόκληρο το όνομα μέχρι και την κατάληξη με τον τύπο του αρχείου, αλλά τα ελληνικά γράμματα είναι τελείες. Μακρύ όνομα ελληνικού αρχείου δεν βλέπεις με κανέναν τρόπο.

Η κίνηση ff και fb δεν είναι τόσο ομαλή στα εξωτερικά αρχεία βίντεο. Γίνεται σε χοντροκομμένα βήματα και κυρίως πίσω δεν είναι σαφές πόσο πίσω πας. Τουλάχιστον πατώντας Play ξεκινάει η προβολή στο καρέ που το έχεις πατήσει. Δεν πρέπει με τίποτα να χαλάσει αυτό. Στις εγγραφές πάντως η κίνηση είναι πιο ομαλή.

Τελευταίο θέμα μου η λειτουργία της infobar στα εξωτερικά αρχεία βίντεο. Πατώντας Pause σε εξωτερικό αρχείο η infobar δεν φεύγει. Αν το πάτησες για να προσέξεις κάτι στην εικόνα δεν σε αφήνει η infobar. Στις εγγραφές φεύγει.
Μετά από κίνηση μπρος πίσω με ff ή fb, πατώντας Play σε εγγραφές εμφανίζεται η infobar αλλά φεύγει σχεδόν αμέσως. Σε εξωτερικά αρχεία όμως η infobar μένει τον χρόνο που έχει οριστεί από το μενού. Καλό είναι να φεύγει αμέσως όπως στις εγγραφές. Και μάλιστα στα εξωτερικά αρχεία ισχύει αυτό που λέει ο talos_2002 ότι αν κατά την κίνηση ff ή fb σβήσει η infobar σύμφωνα με τον χρόνο που έχει οριστεί από το μενού, μετά εμφανίζεται με το Play αλλά δεν φεύγει. Πρέπει να πατήσω εγώ EXIT. Τουλάχιστον στις εγγραφές φεύγει πάντα σχεδόν αμέσως.

Δοκίμασα και το τελευταίο από την λίστα του talos_2002 που μπορούσα:
"Η ενεργοποίηση ενσωματωμένων υποτίτλων στα βίντεο, προκαλεί την εμφάνιση στην οθόνη και των εξωτερικών. (θα χρειαστούμε μια φωτογραφία)"
Ισχύει, και η λύση εδώ παραδόξως είναι η λύση που έχει η υλοποίηση της GIEC στον Crypto 210AD. Ταίριαξα μικρό βίντεο με εσωτερικούς υπότιτλους με άσχετους εξωτερικούς srt, για να έχω αρχείο και με τα δύο είδη υποτίτλων. Στον Lifeview στο κουμπί Subtitles δεν εμφανίζονται καθόλου οι εξωτερικοί υπότιτλοι. Έτσι σε αρχείο με μόνο εξωτερικούς δεν κάνει τίποτα. Εμφανίζονται αυτόματα και δεν απενεργοποιούνται. Σε αρχείο με εσωτερικούς και εξωτερικούς εξαρτάται από τις προεπιλογές του αρχείου τι θα γίνει. Αν το αρχείο έχει επιλογή χωρίς υποτίτλους και είναι η προεπιλογή εμφανίζονται μόνο οι εξωτερικοί και με κανονικό μέγεθος και διάταξη. Αν προεπιλογή είναι εμφάνιση εσωτερικών υποτίτλων ή αν τους εμφανίσουμε εμείς με το κουμπί Subtitles, τότε εμφανίζονται και οι δύο. Οι εσωτερικοί κανονικά και οι εξωτερικοί στο μεσαίο και αριστερό μέρος της οθόνης και πολύ μικροί. Αν πατήσεις χωρίς υπότιτλους εξαφανίζονται και οι δύο.
Η λύση εδώ είναι όπως είπα η λύση της GIEC. Οι εξωτερικοί υπότιτλοι εμφανίζονται και αυτοί στο κουμπί Subtitles. Αν το αρχείο έχει μόνο εξωτερικούς μπορείς έτσι να τους απενεργοποιήσεις. Αν έχει και εσωτερικούς και εξωτερικούς στο κουμπί Subtitles εμφανίζονται και οι δύο. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ποιον από τους δύο θέλεις ή να τους απενεργοποιήσεις όλους.
Φωτογραφία δεν έβγαλα γιατί είναι άσχετοι οι εξωτερικοί οι υπότιτλοι και δεν γράφουν το ίδιο. Μπορεί να μην θεωρηθεί έγκυρο.

Last edited:
"Δεν υπάρχουν χρωματιστοί υπότιτλοι. Οι κίτρινοι φαίνονται καλύτερα στις φωτεινές σκηνές."
Τελικά φαίνεται μας διαβάζει πολύς κόσμος. Χθες είδα κίτρινους υπότιτλους σε ταινία της ΕΤ3. Εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά το είδα αυτό το πράγμα. Πρώτη φορά γενικά είδα κίτρινους υπότιτλους. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν μου άρεσαν. Προτιμώ τους άσπρους. Αλλά το θέμα είναι τι γίνεται σε φωτεινές σκηνές. Εκεί τα κανάλια έχουν κάνει παλιότερα πολλές δοκιμές. Οι παλιοί άσπροι όντως δεν φαίνονταν. Μετά άρχισαν να βάζουν λουρίδα background σκουρότερου χρώματος και φαίνονταν οι άσπροι. Αλλά ήταν άσχημη η λωρίδα. Τελικά βρήκαν την λύση μετά από χρόνια δοκιμών. Άσπροι υπότιτλοι αλλά το κάθε γράμμα έχει ένα αόρατο σε εμάς περίγραμμα. Αν ορίσεις το περίγραμμα σε μαύρο χρώμα το γράμμα φαίνεται πιο έντονο και λίγο τρισδιάστατο, και είναι έτσι ορατό και στις φωτεινές σκηνές. Μαύρο περίγραμμα σε άσπρο φόντο. Το ίδιο εφαρμόζεται σε πολλές εφαρμογές, όπως την επεξεργασία θεμάτων για κινητά τηλέφωνα που για πλάκα ασχολιόμουν παλιότερα. Ότι φωτογραφία και να ορίσεις ως φόντο τα γράμματα φαίνονται πάντα στα κινητά τηλέφωνα. Νομίζω ότι αυτή είναι η λύση και στους υπότιτλους των δεκτών. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορούν να το υλοποιήσουν, απλά ιδέα είναι.

Είδα μια προτροπή του talos στο νήμα του Ferguson T65, για αναφορά περί θεμάτων δεκτών σε ALi, όπου να γράψουμε εδώ τις παρατηρήσεις μας...αληθεύει; Για να μη χαλάσω το νήμα!

Τελικά βρήκαν την λύση μετά από χρόνια δοκιμών. Άσπροι υπότιτλοι αλλά το κάθε γράμμα έχει ένα αόρατο σε εμάς περίγραμμα. Αν ορίσεις το περίγραμμα σε μαύρο χρώμα το γράμμα φαίνεται πιο έντονο και λίγο τρισδιάστατο, και είναι έτσι ορατό και στις φωτεινές σκηνές. Μαύρο περίγραμμα σε άσπρο φόντο.
Ένα παράδειγμα για το τι εννοούσα. Προέκυψε χθες κατά λάθος. Έκανα ένα πείραμα. Ήθελα να δω πως φαίνονται οι άσπροι υπότιτλοι σε άσπρο φόντο. Έγραψα λοιπόν 10 λεπτά από το ΕΡΤHD με την άσπρη καρτέλα. Όχι το πιο έντονο άσπρο, αλλά μόνο αυτό μπορούσα να βρω. Ταίριαξα και κάποιους srt υπότιτλους, αλλά ο δέκτης δεν δείχνει υπότιτλους σε .ts αρχεία! Μετέτρεψα λοιπόν το .ts αρχείο σε .mkv με το πρόγραμμα Format Factory. To .ts αρχείο ήταν στον ίδιο φάκελο με τους εξωτερικούς υπότιτλους που τους είχα δώσει το ίδιο όνομα για να τους δει ο δέκτης. Έτσι το Format Factory είδε ίδιο όνομα αρχείου και υποτίτλων στον ίδιο φάκελο και ανέλαβε πρωτοβουλία. Ενσωμάτωσε τους υπότιτλους στο .mkv αρχείο που δημιούργησε! Και έφτιαξε αυτούς τους υπότιτλους:

Sample 3.jpg

Sample 4.jpg

Νομίζω είναι οι τέλειοι υπότιτλοι. Τεράστιοι, και φαίνεται ότι υπερισχύουν των ρυθμίσεων των δεκτών. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται και στους δύο ALI μου που δείχνουν τους εσωτερικούς υπότιτλους με μικρά γράμματα. Αλλά ακόμα και εκεί εμφανίζονται όπως στην φωτογραφία. Κατά λάθος προέκυψε, και δεν την έψαξα πολύ. Εγώ έκανα και μετατροπή και κατά λάθος ενσωμάτωση και πήρε λίγο χρόνο. Πιθανών να υπάρχει πιο σύντομος τρόπος για απλή ενσωμάτωση σε έτοιμο αρχείο που δεν χρειάζεται μετατροπή.
Αλλά εκτός από την πρόταση για το Format Factory για όσους έχουν προβλήματα με την εμφάνιση υποτίτλων, ανέβασα τις φωτογραφίες και για να δείξω αυτό που έγραψα πριν για το περίγραμμα των γραμμάτων. Κάθε γράμμα έχει ένα μαύρο περίγραμμα που το κάνει ορατό και σε άσπρο φόντο. Και φυσικά σε μαύρο φόντο φαίνονται τα ίδια τα άσπρα γράμματα. Νομίζω είναι ο καλύτερος τρόπος για να φαίνονται τα γράμματα σε όλες τις συνθήκες. Και ανέβασα στιγμιότυπα που φαίνεται μόνο το άσπρο φόντο μήπως χρειαστούν να σταλούν οι φωτογραφίες σε καμιά εταιρία.
Τελικά έκανα αρχείο χωρίς τους ενσωματωμένους υπότιτλους για να δω πως δείχνει ο δέκτης τους εξωτερικούς. Και είναι αλήθεια ότι δεν διακρίνονταν πάνω στο άσπρο φόντο. Χρειάζεται βελτίωση, και αν δεν μπορούν να κάνουν το περίγραμμα στα γράμματα ας κάνουν τους υπότιτλους κίτρινους. Κίτρινο φόντο είναι πιο σπάνιο. Μόνο ηλιοβασίλεμα μπορώ να σκεφτώ.

Last edited:
Ναι tolias, αυτό που περιγράφεις είναι το σωστό και αυτό το κάνουν εδώ και χρόνια τα περισσότερα media player.
Δεν ξέρω φυσικά εάν είναι θέμα μόνο σωστού κώδικα στο fw ή είναι συνδιασμός με άλλες δυνατότητες του hardware.

Απαντώ στο φίλο talos, εδώ περί ALi (και όχι κατά ανάγκη για τον Lifevew που έχει σχέση το νήμα)

...

Γενικά
Τα αρχεία "test_write.dvr" δεν διαγράφονται αφού γίνει ο έλεγχος.
- απάντησε ο tolias σωστά.

Η επιλογή "Record selection" στο μενού "DVR Configuration" ονομάζει όλα τα drives και τα partitions ως "USB Partition1".
- δεν το έχω ελέγξει ακόμη

Μετά από διακοπή ρεύματος, ο δέκτης ενεργοποιείται αυτόματα αντί να μείνει σε αναμονή.
- αναλόγως του fw. Αυτό ισχύει στην τελευταία έκδοση του Crypto 220, αλλά η Cabletech στις δύο τελευταίες εκδοσεις για τον 083 (δηλ. 1.2.3/1.2.5) μετά από διακοπή ρεύματος επανέρχεται σε αναμονή.

Εγγραφές
Αν ξεκινήσει μια προγραμματισμένη εγγραφή ενώ αναπαράγεται μια άλλη, επί 50 δευτερόλεπτα εμφανίζεται και κρύβεται το μήνυμα "Rec hint: waiting to play prog", μετά αλλάζει στο κανάλι που πρέπει να γράψει αλλά δεν γίνεται η εγγραφή.

Δεν έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την αναπαραγωγή μιας εγγραφής από το σημείο που σταμάτησε την προηγούμενη φορά.
- ναι αληθεύει για όλες τις εκδόσεις fw των ALi, δεν κρατά bookmark

Ο δέκτης δεν κλείνει αν το φλασάκι γεμίσει κατά την διάρκεια της εγγραφής.

Η χρήση fastforward/rewind με ταχύτητα μεγαλύτερη της 2x για αρκετά δευτερόλεπτα κάνει το OSD να κρυφτεί. Τότε, όταν πατηθεί το PLAΥ εμφανίζεται και δεν κρύβεται αυτόματα ποτέ. (Ισχύει και για βιντεάκια)

Πολυμέσα
Δεν υπάρχουν χρωματιστοί υπότιτλοι. Οι κίτρινοι φαίνονται καλύτερα στις φωτεινές σκηνές.
- Κίτρινους νομίζω έχει η Strong, όχι οι άλλοι δέκτες ALi (αλλά δεν το γράφω με σιγουριά)

Η ενεργοποίηση ενσωματωμένων υποτίτλων στα βίντεο, προκαλεί την εμφάνιση στην οθόνη και των εξωτερικών. (θα χρειαστούμε μια φωτογραφία)
- όχι σε όλα τα fw. Στο τελευταίο fw η Cabletech (083) το έχει διορθώσει. Ξεκινά με το να εμφανίζει μόνο τους εσωτερικούς, επιλέγεις μετά τους εξωτερικούς ΟΚ. Εάν όμως συνεχίσεις τον κύκλο suboff-internal-external τα κάνει μπάχαλο και εμφανίζει αυτό που γράφεις. Σταματώντας την ταινία και εκκινώντας ξανά διορθώνονται μέχρι να ζητήσεις τον ίδιο κύκλο.

Μερικά βίντεο ανάλυσης 1280x720 δεν αναπαράγονται εμφανίζοντας το μήνυμα "Video resolution not supported", ενώ κάποια άλλα αναπαράγονται κανονικά.
- Σωστό, αλλά νομίζω ότι δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ανάλυση, νομίζω ότι συμβαίνει και σε άλλες αναλύσεις.

Τα μεγάλα ονόματα αρχείων δεν φαίνονται πλήρη.
- Σωστό αυτό λόγω SD ανάλυσης μενού. Γνωρίζεις ότι με συμφέρει αυτή η επιλογή, αλλά θα μπορούσαν να είχαν τους τίτλους κυλιόμενους.

Δεν αλλάζει το aspect ratio με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο.
- Σωστό

Δεν αλλάζει η ανάλυση με κάποιο χρωματιστό πλήκτρο
- Αλλάζει τουλάχιστον στο τηλεχειριστήριο του Crypto 220, Cabletech 083 (έχει πλήκτρο RES)

Οι ψηφιακές έξοδοι (coaxial, HDMI) δεν εξάγουν RAW το DTS ώστε να μπορεί να σταλεί σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή/ενισχυτή.
- αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω.

Οι ενσωματωμένοι υπότιτλοι εμφανίζονται πολύ μικροί.
- Έχει διορθωθεί στα τελευταία δύο fw της Cabletech

Οι υπότιτλοι εμφανίζονται αναπτυσσόμενοι προς τα δεξιά.
- Έχει διορθωθεί στα τελευταία δύο fw της Cabletech

Η αυτόματη προεπισκόπηση των βίντεο προκαλεί αργή και με διακοπές περιήγηση στην λίστα.
- ναι ισχύει.

Η συνεχής πίεση των πλήκτρων FastForward και Rewind δεν προκαλεί forward/rewind στα αρχεία MP3.
- σωστά κάνει μόνο μεταπήδηση ανά μερικά δευτερόλεπτα.

Η λειτουργία Jump γίνεται για εγγραφές αλλά όχι για βιντεάκια.
- δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει

Προσθέτω

- Στην αναπαραγωγή αρχείων ήχου, δεν ανανεώνεται ο εκάστοτε αναπαραγόμενος τίτλος στο δεξί παράθυρο επισκόπησης. Συνεχίζει να κρατά τον τίτλο του πρώτου αναπαραγόμενου αρχείου.
Αυτό είχε διορθωθεί μόνο στο τελευταίο fw τoy Crypto 220 (1.1.2)
- Σε αρκετά fw έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα εξόδου 480i (RGB) κάτι που δυνατεί ο επεξεργαστής.
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα σε μεγάλη λίστα, να αλλάζει ανά σελίδα (page up/page down)
- Να περάσουν και οι άλλες εταιρίες τα εικονίδα media αρχείων που χρησιμοποιεί η Cabletech στο τελευταίο fw.

Απαντώ στο φίλο talos, εδώ περί ALi (και όχι κατά ανάγκη για τον Lifevew που έχει σχέση το νήμα)

- ναι αληθεύει για όλες τις εκδόσεις fw των ALi, δεν κρατά bookmark

Ο Opticum STB HD N1 που εχει το ALi 3601E το κανει αυτο.
Ακομα και αν κλεισω τον δεκτη την επομενη φορα που θα παιξει την εγγραφη θα αρχισει να παιζει απο το σημειο που την σταματησα την προηγουμενη φορά.
Ακομα και την ωρα που γραφω μια εκπομπη και εχω την γυρισει προς τα πισω, χρησιμοποιωντας την εγγραφη αντι του timeshift, και σταματησω την αναπαραγωγη πριν το τελος της εκπομπης και παλι την επομενη φορά θα αρχισει να παιζει απο το σημειο που σταματησα.

Βασικα πιστευω πως το μενου αλλά πιο πολυ οι λειτουργιες του Opticum STB HD N1 διαφερουν σε σχεση με τους αλλους δεκτες με ALi 3601E.

ΥΓ. Αν βρω χρονο ισως τραβηξω ενα βιντεακι με το μενου και τις δυνατοτητες PVR του Opticum STB HD N1.

- ελέγχθηκε με ταχύτητα έως 8Χ και δεν παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα, το OSD έσβησε αμέσως (fw 1.2.5 Cabletech).

...
Βασικα πιστευω πως το μενου αλλά πιο πολυ οι λειτουργιες του Opticum STB HD N1 διαφερουν σε σχεση με τους αλλους δεκτες με ALi 3601E.

ΥΓ. Αν βρω χρονο ισως τραβηξω ενα βιντεακι με το μενου και τις δυνατοτητες PVR του Opticum STB HD N1.

Υπάρχει έτοιμο στο http://digitaltvinfo.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=6362&Itemid=53

Ο Opticum STB HD N1 που εχει το ALi 3601E το κανει αυτο.
Ακομα και αν κλεισω τον δεκτη την επομενη φορα που θα παιξει την εγγραφη θα αρχισει να παιζει απο το σημειο που την σταματησα την προηγουμενη φορά.
Ακομα και την ωρα που γραφω μια εκπομπη και εχω την γυρισει προς τα πισω, χρησιμοποιωντας την εγγραφη αντι του timeshift, και σταματησω την αναπαραγωγη πριν το τελος της εκπομπης και παλι την επομενη φορά θα αρχισει να παιζει απο το σημειο που σταματησα.

Ναι κάποια λογισμικά κάποιων δεκτών ALI κρατάνε το σημείο που διέκοψες την προβολή. Ο Crypto 210AD με το πρώτο λογισμικό κράταγε το σημείο. Και μετά ανέβασαν λογισμικό που είχαν αφαιρέσει αυτήν την δυνατότητα!
Ο Digitalbox 300 με το πρώτο του λογισμικό που έχει ακόμα (δεν έχει παρουσιαστεί και δεν ξέρω αν θα παρουσιαστεί ποτέ λογισμικό) έχει αυτήν την δυνατότητα. Μόνο που οι δύο δέκτες είναι της Giec και όχι της Panodic και είναι και κλώνοι μεταξύ τους.

"Ενα περίεργο κόλλημα, κάνει τουλάχιστον σε εμένα. Όταν έχει χρησιμοποιηθεί η θύρα USB, δηλαδή όταν υπάρχει στικ ή έχω αφαιρέσει στικ, στο πρώτο κρατικό κανάλι που θα βάλω ο δέκτης κάνει κάτι σαν επανεκκίνηση. Το λαμπάκι βέβαια μένει πράσινο, αλλά ο δέκτης κλείνει-ανοίγει-εμφανίζεται η αρχική οθόνη με το λογότυπο-και μετά βλέπω το κανάλι. Μόνο στην ΕΤ3 το είχα δει, ίσως γιατί είναι το πρώτο κρατικό κανάλι στην λίστα πρός τα κάτω σε zapping και ήταν το πρώτο κρατικό που πήγαινα. Αλλά μία φορά το είδα και στην ΝΕΤ. Σίγουρα έχει σχέση και με την διαφορετική κωδικοποίηση των κρατικών καναλιών που ζορίζει πολλούς δέκτες."

Τελικά μόνο στην ΕΤ3 το κάνει. Με μπέρδεψε η ΝΕΤ γιατί μετά από zapping εμφανίστηκε η ΝΕΤ αλλά ήμουν ήδη στην ΝΕΤ και ήθελα να πάω στην ΕΤ3. Αλλά ο δέκτης έκανε το κόλλημα και ξαναμπήκε η ΝΕΤ και με μπέρδεψε. Τελικά το κάνει μόνο στην ΕΤ3 και μόνο όταν χρησιμοποιείται ή έχει χρησιμοποιηθεί η θύρα USB. Την πρώτη φορά που θα βάλω μετά ΕΤ3 θα το κάνει. Σίγουρα εκτός από την εμπλοκή της θύρας USB έχει να κάνει και με την κωδικοποίηση της ΕΤ3 που μαζί με τα υπόλοιπα της ΕΡΤ ζορίζουν αρκετούς δέκτες.

Γειά σας.
Αγόρασα κι εγώ τον δέκτη αυτόν για την τηλεόραση της μητέρας μου, μια Sony CRT 20" με τετράγωνη οθόνη.
Όλα είναι καλά με την λήψη των καναλιών και την ταχύτητα στην αλλαγή των καναλιών, όμως υπάρχει πρόβλημα με την αναλογία της οθόνης.
Στην επιλογή 4:3PS (panscan) γεμίζει όλη την οθόνη αλλά κόβει δεξιά και αριστερά την εικόνα σε όσα κανάλια εκπέμπουν σε 16:9, κόβει ακόμα και το σήμα του καναλιού.
Αν βάλω 4:3LB (letterbox), τότε δείχνει τα κανάλια αυτά με μαύρες μπάρες πάνω και κάτω πράγμα που σε οθόνη 20 ιντσών κάνει την εικόνα πολύ μικρή.
Πριν από αυτόν τον δέκτη είχαμε τον Lifeview LV6TBOXHD v2 που έδειχνε όλα τα κανάλια σε ολόκληρη την οθόνη με το ανάλογο stretching όπου χρειαζόταν, αλλά ενοχλούσε η αργή αλλαγή καναλιών.
Μπορεί λέτε να γίνει κάτι ή ξέμεινα με δύο καλούς δέκτες αλλά τελικά όχι ολοκληρωμένους για τη συγκεκριμένη δουλειά που θέλουμε (καλή εικόνα, σε πλήρη οθόνη για όλα τα κανάλια και ανεκτό στην ταχύτητα zapping) ;