Έκανα την τελευταία δοκιμή που ήθελα να κάνω στον δέκτη. Κοίταξα τις διαφορές που έχει η εικόνα ανάλογα με την ανάλυση που έχει, και σε σύγκριση και με τον F&U 2205 που έχω, που θεωρείται από τους δέκτες με καλή ποιότητα εικόνας.
Δεν ασχολήθηκα με αναλύσεις με refresh rate 24, 30, ή 60. Πάντα δίνουν κακή εικόνα, γιατί αφορούν άλλα συστήματα εικόνας και όχι το ευρωπαικό PAL. Ασχολήθηκα μόνο με τις 25 και 50. Το ίδιο και με τις αναλύσεις 480i και 480 p.
Έχουν κάποιες διαφορές οι αναλύσεις i με τις αναλύσεις p. Η 576i και η 1080i_50 έχουν πολύ κοντινή εικόνα. Προτιμότερη από τις δύο είναι η 1080i_50 γιατί για κάποιον λόγο η 576i δεν έχει κακή εικόνα στα κανάλια, αλλά έχει κακή εικόνα στο menu που περιέργως έχει πολύ θολή εικόνα. Μάλλον εδώ ισχύει αυτό που λέει ο talos_2002 ότι το μενού του έχει σχεδίαση ανάλυσης 720p και σε μικρότερη ανάλυση δεν φαίνεται καλά. Δεν το θυμήθηκα εκείνη την ώρα για να το δοκιμάσω, αλλά μετά θυμήθηκα αυτό που είπε ο kostas_y ότι σε 576i ανάλυση και οι υπότιτλοι στα βίντεο είναι λίγο θολοί. Άρα μάλλον είναι προτιμότερη η 1080i_50.
Οι i αναλύσεις έχουν πιο απαλή εικόνα και πιο ισορροπημένη. Όχι τόσο έντονα χρώματα όχι όμως και τόσο πολύ βάθος στην εικόνα. Soft και flat. Είναι για άτομα που βρίσκουν υπερβολικές τις p αναλύσεις.
Οι p αναλύσεις έχουν πιο έντονη εικόνα. Πιο “γυαλιστερή” και λίίίγο πιο έντονα χρώματα. Οι i αναλύσεις μπροστά τους φαίνονται λίγο άτονες. Μιλάμε για μικρές διαφορές βέβαια, πρέπει να προσέξεις για να τις δεις. Περισσότερο πρόκειται για αίσθηση της πρώτης ματιάς. Μην νομίζεται δηλαδή ότι η εικόνα δεν βλέπεται από την μία στην άλλη ανάλυση. Αλλά οι p αναλύσεις έχουν και λίγο ψηφιακό θόρυβο, και σε κακή εικόνα από το κανάλι έχουν και λίγο πιξέλιασμα. Σε καθαρή εικόνα όμως δίνουν πολύ μεγάλο βάθος στην εικόνα.
Η 576p μου φάνηκε όχι και τόσο καθαρή, και με όχι τόσο λεπτομέρεια όσο οι άλλες p αναλύσεις . Η 1080p_50 είχε αρκετό ψηφιακό θόρυβο και κόκκο Αλλά και μεγάλο βάθος στην εικόνα. Η 1080_25 ήταν θολή. Ο καλύτερος μέσος όρος ήταν η 720p_50. Και σχετικά καθαρή και με βάθος.
Άρα στην ουσία το παιχνίδι (τουλάχιστον σε εμένα) παίζεται ανάμεσα στην 1080i_50 και 720p_50. Η πρώτη πιο απαλή αλλά και πιο καθαρή, η δεύτερη πιο “γυαλιστερή”, με περισσότερο βάθος, αλλά όχι τόσο καθαρή.
Οπότε ο καθένας διαλέγει ανάλογα με τα γούστα του. Αν θέλει μπούγιο και εντυπωσιασμό, ή καθαρά και απαλά.
Αλλά εδώ μπορούν να βοηθήσουν και τα ρυθμιστικά εικόνας του δέκτη. Συγκεκριμένα η ρύθμιση χρωμάτων και κυρίως η οξύτητα. Όσο μεγαλύτερη οξύτητα τόσο πιο πολύ βάθος και λεπτομέρεια, αλλά αυξάνει και ο θόρυβος. Άρα αν δεν σε ικανοποιεί καμία από τις δύο αναλύσεις μπορείς να την τροποποιήσεις. Δηλαδή στην 1080i_50 αυξάνεις λίγο τον κορεσμό των χρωμάτων και αρκετά την οξύτητα, και πλησιάζει λίγο στην 720p_50. Το αντίθετο ακριβώς με την 720p_50. Αφαιρείς λίγο κορεσμό χρωμάτων και οξύτητα, και γίνεται πιο απαλή πλησιάζοντας την 1080i_50.
Η οξύτητα έχει 10 θέσεις και η αρχική επιλογή είναι στο 5.
Τα ρυθμιστικά του δέκτη δουλεύουν και αλλάζουν τελείως την εικόνα. Η φωτεινότητα έχει συνολικά 100 θέσεις και η αρχική θέση είναι στο 50. Στο 70 έχει ασπρίσει πολύ.
Το ίδιο και η αντίθεση. Συνολικά 100 θέσεις και η αρχική είναι 50. Στο 75 έχει κάψει τόσο το λευκό που στην ουσία του δίνει μία κοκκινωπή απόχρωση αλλάζοντας όλα τα χρώματα. Άρα το μειώνεις όταν βλέπεις αφύσικα χρώματα.
Βοηθάει πολύ και ο κορεσμός των χρωμάτων. Συνολικά 100 θέσεις και η αρχική στο 50. Το μειώνεις λίγο απαλύνονται τα χρώματα.
Τα τρία αυτά ρυθμιστικά μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν την εικόνα του δέκτη χωρίς να αλλάξεις κάτι στην τηλεόραση. Οι αρχικές ρυθμίσεις του δέκτη με όλα 50 κάνει την εικόνα να είναι όπως στους υπόλοιπους ALI, δηλαδή τους ALI 3601. Πιο έντονη και σκοτεινή από ότι δέκτες με άλλους επεξεργαστές. Επειδή έχω και δύο ALI 3601 έχω ρυθμίσει την τηλεόραση για να φαίνεται κανονική η εικόνα των ALI. Έτσι όμως είναι πολύ ασπρουλιάρικη και άτονη η εικόνα του F&U 2205 και ενός M-Star 7828 που έχω. Έχω αυξήσει αρκετά την φωτεινότητα, έχω μειώσει αρκετά την αντίθεση και έχω μειώσει λίγο τα χρώματα στην τηλεόραση.
Με τον Α1 μπορώ αυτά να τα ρυθμίσω μέσα από τον δέκτη χωρίς να πειράξω την τηλεόραση. Αυξάνω φωτεινότητα, μειώνω αντίθεση, και λίγο τον κορεσμό των χρωμάτων, και η εικόνα γίνεται όπως στον F&U 2205 που τον έχω ακόμα σε λειτουργία. Άρα δεν πειράζω την τηλεόραση.
Δυστυχώς έχω δύο ALI 3601 και δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Αφήνω τον Α1 όπως είναι για να ταιριάξει με τους ALI που συνήθως χρησιμοποιώ, και χαλάει η εικόνα στον F&U. Αλλά αυτό που εννοώ είναι ότι την διαφορά σε χρώματα φωτεινότητα κτλ τώρα μπορεί κάποιος να την αλλάξει μέσα από τον δέκτη χωρίς να πειράξει την τηλεόραση.
Ωραία είναι και η ρύθμιση για την απόχρωση των χρωμάτων. Συνολικά 100 θέσεις και η αρχική στο 50. Μπορώ να αλλάξω τα πρόσωπα να φαίνονται από κόκκινα ινδιάνικα (στο 50++) μέχρι μπλε στρουμφάκια (στο 50--). Η χρησιμότητα του είναι ότι μειώνοντας ελαφρά την απόχρωση μειώνεται αυτή η κοκκινωπή απόχρωση που έχουν όλοι οι ALI. Αν και εδώ χρειάζεται μείωση και στην αντίθεση γιατί όπως είπα και αυτή καίει το λευκό και κάνει πιο έντονα όλα τα χρώματα. Όλα αυτά εγώ τα έχω ήδη κάνει στην τηλεόραση μου από τότε που πρωτοπήρα ALI (τον πρώτο μου 3601) αλλά εδώ μπορείς να τα κάνεις και από τον δέκτη χωρίς να πειράξεις την τηλεόραση.
Δοκιμάζοντας αυτές τις ρυθμίσεις στα ρυθμιστικά του Α1 είδα ότι μπορώ να κάνω την εικόνα να μοιάζει με του F&U 2205. Έτσι μπόρεσα να συγκρίνω και την καθαρότητα της εικόνας. Εδώ μπαίνει και το τι ανάλυση βάζεις. Γενικά η ανάλυση που μοιάζει πιο πολύ με τον F&U είναι η 1080i_50. Ίσως και η 576i. Οι p αναλύσεις είναι πιο γυαλιστερές και με περισσότερο βάθος από τον F&U, αλλά όχι τόσο καθαρές. Η 1080i_50 ήταν η πιο κοντινή, αφού και τον F&U τον έχω με την μέγιστη ανάλυση του, δηλαδή 1080i. O F&U κάνει καλό upscaling και έχει καλή εικόνα με την μέγιστη ανάλυση του.
Έτσι έχοντας ρυθμίσει τα ρυθμιστικά του Α1 να ταιριάξει με τον F&U και βάζοντας την ίδια ανάλυση είδα ότι πάλι ο F&U είναι ελαφρώς καθαρότερος.. Μικρή διαφορά όμως. Αλλά τουλάχιστον ο Α1 δεν κάνει το χάλι που έκαναν όλοι οι ALI 3601 που έχω δοκιμάσει (και που έχω διαβάσει στους υπόλοιπους) με την περίεργη σπαστή κίνηση σε ανάλυση μεγαλύτερη από 576i. Σε αυτούς δεν μπορούσα να βάλω ανάλυση μεγαλύτερη από 576i, και εκεί η διαφορά σε βάθος και λεπτομέρεια ήταν αρκετή σε σχέση με τον F&U.
Άρα συμπερασματικά λέω ότι με ικανοποίησε η εικόνα του A1. Τρομερό βάθος όπως είπα σε παλιότερο μήνυμα, και πολλές ρυθμίσεις για να βελτιώσεις πράγματα. Σε απόλυτες εντυπώσεις ίσως να μην έχει απόλυτα καθαρή εικόνα όπως άλλοι δέκτες με άλλους επεξεργαστές, αλλά δεν βρήκα και αλλού και το βάθος της εικόνας του Α1. Εμένα μου αρέσει η ανάλυση 720p_50. Ο καλύτερος συμβιβασμός σε εμένα για μεγάλο βάθος και λεπτομέρεια από την μία και καθαρότητα από την άλλη.