Λίγη βοήθεια για ξυλεία επίπλου.

Θέλω να φτιάξω ένα πολυχρηστικό έπιπλο (βιβλιοθήκη, rack, γραφείο…) και θα ήθελα την γνώμη σας για ξύλα. MDF επενδυμένο, υπάρχει με διάφορους καπλαμάδες; Σε τι πάχη; Γνωρίζει κανείς τιμές; Υπάρχει ξυλεία επιπλοποιείας για «φτιαχτό μόνος σου»;

Φίλε μου στο Praktiker βρίσκεις ότι θέλεις και εάν θέλεις στο κόβουν και στα μέτρα σου. Επίσης υπάρχουν αρκετά DIY καταστήματα ξηλείας. Τέλος ρίξε και μια ματιά στι ΙΚΕΑ καθώς έχει καλά και φθηνά πραγματάκια. Τιμές δεν μπορώ να σου πω λόγω πολλών διαφορών σε μεγέθη, πάχη και είδος ξύλου. Απλά ν α ξέρεις ότι εάν πάρεις ξύλα θα πρέπει ή να είναι επενδυμένο ή να το βερνικώσεις. Καλή τύχη.

Εγω ειχα παει πριν απο κανα 5αρι χρονια σε ενα μαγαζι που εκοβε "ξυλα στα μετρα σας" στην λεωφορο καλαμακιου, πηρα 16 χιλιοστων mdf, με επενδυση καπλαμα κερασια, στο γυρω-γυρω του καθε κοματιου δεν εβαλα την πλαστικη (σιδερωμενη) ταινια, αλλα φιλετακι 3 χιλιοστων απο ξυλο με ιδια χρωματικη αποχρωση, ετριψα με 220αρι γυαλοχαρτο και λουστραρισα το καθε κοματι ξεχωριστα.
Μετα συναρμολογηση (ξυλοβιδες).

Η αρχη που πρεπει να κανεις ειναι ενα σχεδιο ακριβειας, και μετα εισαι ετοιμος.
Καλη τυχη οπως και ο pontios ειπε!

To Praktiker φίλε μου είναι και για μασίφ ξύλο. Ότι πληρώνεις παίρνεις πάντα. Επίσης ξέρω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ξυλάδικο στη Λεωφόρο Αθηνών.

Re: Απάντηση: Λίγη βοήθεια για ξυλεία επίπλου.

Παναγιώτης Ψαρράς said:
Ευχαριστώ.
Μήπως εκτός από κερασιά υπάρχουν και άλλα;

Μεγαλη πιοκιλια σιγουρα, αλλα δεν ξερω αν πρεπει να σε απασχολει τοσο δεδομενου οτι μπορεις να του δωσεις οτι αποχρωση θελεις αν το βαψεις με βερνικι εμποτισμου (θελει καλο χερι ομως). Αυτο που πρεπει να αποφασισεις (τι σου αρεσει) ειναι τα "νερα" που κανει το καθε ειδος ξυλου (καπλαμα στην περιπρτωση σου.

καταστηματα φτιαξτο μονος σου εχει παρα πολλα που εχουν και μελαμινες και καπλαμαρισμενα mdf.
πχ στην πρωτοπαδακη ψηλα στο γαλατσι (πανοραμα γαλατσιου πως λεγεται)

Το πιο ανθεκτικο ξυλο ειναι το κοντρα πλακε θαλασσης αλλα και το ποιο ακριβο.Οπως λεει και ο Παναγιωτης καταστηματα φτιαξτο μονος σου εχει πολλα εγω εχω δει ενα στα βλαχικα στην Βαρη.

όμως με το θαλάσσης δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα

έτσι νομίζω τουλάχιστον είναι δυσδούλευτο

Φανταζομαι οτι διαβαζεις τα "Μαστορεματα" ετσι? Συνηθως εχει τουλαχιστον τρεις-τεσσερεις διαφημισεις απο DIYαδικα καταστηματα...

Υπαρχουν πολλες επενδυσεις MDF. Οξια, δρυς, ανιγκρε, δεσποτακι, κερασια, καρυδια και αλλα πολλα. Αυτα αλλαζουν ως προς τα "νερα" που κανουν και ως προς την φυσική τους αποχρωση. Το χρωμα ολων μπορεις να το αλλαξεις με διαφορα βερνικια και να το φερεις οπου θελεις (σχεδον).
Δεν ξερω αν στην αθηνα υπαρχει αντιστοιχος συνεταιρισμος επιπλοξυλουργων οπως εδω οπου μπορεις να πας και να βρεις τα παντα απο μελαμινες και MDF. Σιγουρα ομως θα υπαρχουν ξυλαποθηκες οπου μπορεις να βρεις οτι ζητας.

Αν είναι εύκολο , θα ήθελα τη βοήθειά σας κι εγώ σε σχέση με τι τύπου ξύλο να χρησιμοποιήσω στο stand που θέλω να φτιάξω.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=2358

δείτε λίγο το σχέδιο, και πείτ εμου τι προτείνεται. τα πόδια θα είναι σωλήνα στρόγγυλη.

Πήγα σε ένα μαγαζί και ρώτησα.
Τι υπάρχει? Ουυ ποικιλία... 5 είδη επενδυμένου MDF σε 7 17 20 23 26 και 31 πάχη, μόνο που φέρνει μόνο δύο 17 και 20. Καταλάβατε, είναι σαν τα ηλεκτρονικά « πάρε το Χ που έχει έξοδο RCA και scart..»

Παναγιώτη, υπάρχουν δυο είδη επενδυμένο και απλό στη πρώτη περίπτωση όπως ανέφερε και ο Φίλιππος θα βρεις οξιά, δρυς, ανιγκρε, δεσποτακι, κερασιά, καρύδια (τα πιο διαδεδομένα ) στη δεύτερη θα πρέπει να ψάξεις να βρεις το καπλαμά για να το επενδύσεις μόνο σου. Καλύτερα να ψάξεις σε ξυλαποθήκες (υπάρχουν ακόμα μερικές στο Βοτανικό, Μενίδι, Ασπρόπυργο, Περιστέρι και γενικά όπου βρίσκεις ξυλουργία τώρα διαστάσεις ήξερα 8,10,12,16,18,22 κλπ Αν αποφασίσεις για μη επενδυμένο τότε αξίζει και να κοιτάξει το κόντρα πλακέ θαλάσσης, πιο ακριβό αλλά καμία σχέση με το MDF. Στο λουστράρισμα όπως είπε ο Φίλιππος (δε μπορεί πρέπει να έχεις σχέση με το άθλημα ) η απόχρωση μπορεί να έρθει όπου εσύ θέλεις χρησιμοποιώντας τα βασικά επενδυμένα MDF…

μα καλα περιμενεις απο καταστηματα να στοκαρουν ξυλεια για ολα τα γουστα?
πρεπει να ψαξεις πολλα, η αν πας σε αποθηκη και να αγορασεις ολοκληρο φυλλο

Απάντηση: Re: Λίγη βοήθεια για ξυλεία επίπλου.

πανκροκ said:
μα καλα περιμενεις απο καταστηματα να στοκαρουν ξυλεια για ολα τα γουστα?
πρεπει να ψαξεις πολλα, η αν πας σε αποθηκη και να αγορασεις ολοκληρο φυλλο
Θέλω να φτιάξω ένα πολυχρηστικό έπιπλο (βιβλιοθήκη, rack, γραφείο…)
Ενα φυλλο δεν νομιζω οτι ειναι υπερβολικα μεγαλο για ενα ολοκληρο επιπλο σαν αυτο που περιγραφει. Ασε που μπορει και να συμφερει να παρει κανεις το φυλλο ολοκληρο και να του μεινουν τα ρεταλια απο το να πει και να αγορασει ετοιμα κομμενα κομματια ξυλου.

... λουστράρισμα όπως είπε ο Φίλιππος (δε μπορεί πρέπει να έχεις σχέση με το άθλημα ) η απόχρωση μπορεί να έρθει όπου εσύ ...
Geonx, αν εννοεις την δικη μου σχεση με το αθλημα ειναι οτι τα τελευταια χρονια συνεχως κατι χρειαζομαι για το σπιτι (ντουλαπες, κουζινα, επιπλα για την TV κλπ) και επειδη τα ετοιμα επιπλα δεν ποτε δεν καλυπτουν τις αναγκες μου τρεχω συνεχως σε μαραγκους και λουστραδορους