Linn Klimax DS - Εντυπώσεις

Όταν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους δήλωσαν "προτιμώ την απόδοση του βινυλίου" η απάντηση (άμεση) του φλεγματικού Σκώτου ήταν "Oh we do have vinyl - you can see it outside) και φυσικά εννοούσε ένα lp12 που βρισκόταν στην έκθεση έξω, αλλά ....βρε παιδί μου, και πολύ μικρό φαινόταν και πολύ outdated και πολύ ...λίγο σε σχέση με το υπερμοντέρνο DS...

Να σου πω ότι θα με χάλαγε να το έπαιρνα έτσι όπως το είχαν παραπεταμένο... Ψέματα θα σου έλεγα...

Ξεκινώ από το συμπέρασμα: Μουσική πια σημαίνει... σκληρός δίσκος. Όποιος θέλει ας το καταλάβει...

Η λύση της Linn σαφώς πολύ αξιόλογη, προερχόμενη και από μια εταιρία με παράδοση στον καλό ήχο.

Το Klimax -> το καλύτερο DS της εταιρίας, ήχος που ακούγεται από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Τα χρήματά του δεν είναι πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα DAC με ιδιαίτερες δυνατότητες, και ξέρουμε πολλά DAC ακριβότερά του...

Τα θερμά συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες μου στο φίλο μου το Βασίλη, για μια ακόμα εξαιρετική παρουσίαση και για την εκπληκτική του προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια....

Απάντηση: Re: Linn Klimax DS - Εντυπώσεις

welcome to the real digital !!
δεν είναι μέλλον είναι παρόν

και ατυτόχρονα επιστροφή στο παρελθόν . Η ακρόαση μέσω υπολογιστή , DS , ή οτιδήποτε άλλο , είναι αποσπασματική υπό την έννοια ότι ακούς τραγούδια και όχι ολοκληρωμένα έργα , πετάγεσαι από το ένα στο άλλο και τελικά μας πάει πίσω στην εποχή του 45αριού , στο τρίλεπτο σινγκλάκι . Για άλλη μιά φορά επαληθεύεται ο Καστοριάδης που θεωρεί την πρόοδο του ανθρώπινου γένους εργαλειακή . Περαστικά .

Γιατί; Τι σε εμποδίζει να ακούσεις ολόκληρο το άλμπουμ από τον υπολογιστή;
Πρέπει να έχει πια λυθεί το πρόβλημα της μη-συνεχόμενης αναπαραγωγής, σωστά;

Μιά παρατήρηση: Ο συμπαθής και ευγενής Σκώτος τεχνικός, στην όλη του παρουσίαση, όπου χρειάστηκε ανέφερε τον όρο hifi και μάλιστα αρκετές φορές.
Ούτε μία φορά ανέφερε τον όρο hiend που φαινόταν να αγνοεί (ή να περιφρονεί ?), ενώ όταν αναφέρθηκε στο Linn akurate cd το ανέφερε ώς το καλύτερο του πλανήτη (κατά τη γνώμη του και της Linn) χωρίς και πάλι να χρησιμοποιήσει εξτρέμ ορολογίες.
....

Μα ως γνωστόν ο όρος HI-END, εφευρέθηκε απο την άλλη μεριά του Ατλαντικού και οι Άγγλοι ως γνωστόν πιστεύουν ότι είναι οι πρώτοι οπότε τέτοιες φράσεις δεν υπάρχουν στο φρασεολόγιό τους.
Τώρα όσο για τις ακραίες ορολογίες έ η φράση "το καλύτερο του πλανήτη" πόσο πιο ακραία μπορεί να γίνει; :BDGBGDB55:

και ατυτόχρονα επιστροφή στο παρελθόν . Η ακρόαση μέσω υπολογιστή , DS , ή οτιδήποτε άλλο , είναι αποσπασματική υπό την έννοια ότι ακούς τραγούδια και όχι ολοκληρωμένα έργα , πετάγεσαι από το ένα στο άλλο και τελικά μας πάει πίσω στην εποχή του 45αριού , στο τρίλεπτο σινγκλάκι . Για άλλη μιά φορά επαληθεύεται ο Καστοριάδης που θεωρεί την πρόοδο του ανθρώπινου γένους εργαλειακή . Περαστικά .

δηλαδη?

Re: Απάντηση: Re: Linn Klimax DS - Εντυπώσεις

ΛΟΛ
Δεν ξέρω τι κάνουν τα πιτσιρίκια με τα Mp3 players … φαντάζομαι ότι κάναμε και εμείς με τις κασέτες με τις συλλογές στα walkman.

Αλλά το flac-dac ή όπως θέτε πείτε το, δεν προορίζεται αποκλειστικά ή μόνον για αποσπασματικές ακροάσεις. Προσωπικά το χρησιμοποιώ κυρίως ακούγοντας ολόκληρα άλμπουμ.

Πριν ακόμα ασχοληθώ με το σπορ και ανακαλύψω τη Μουσική κατηγορία, σκεφτόμουν "αλμπουμικά".
Σε σημείο μάλιστα που ζοριζόμουν να θυμηθώ τον τίτλο ενός κομματιού, ενώ θυμόμουν άλμπουμ και αριθμό track ή θέση στο δίσκο.

Τώρα πια, ακόμα περισσότερο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Linn Klimax DS - Εντυπώσεις

ΛΟΛ
Δεν ξέρω τι κάνουν τα πιτσιρίκια με τα Mp3 players … φαντάζομαι ότι κάναμε και εμείς με τις κασέτες με τις συλλογές στα walkman.

Αλλά το flac-dac ή όπως θέτε πείτε το, δεν προορίζεται αποκλειστικά ή μόνον για αποσπασματικές ακροάσεις. Προσωπικά το χρησιμοποιώ κυρίως ακούγοντας ολόκληρα άλμπουμ.

μακάρι να κάνω λάθος , αλλά όταν δίνεται η δυνατότητα να αγοράσεις ένα κομμάτι , κατεβάζοντας το , και όχι τον δίσκο , "αναγκάζεις" το μέγιστο πλήθος των καλλιτεχνών να σκέφτεται σε όρους σινγκλ( 45άρια).

Γιατί τώρα τι σκέφτονται; Οι περισσότεροι δίσκοι έχουν 2 χιτάκια και συμπληρώματα για να γεμίσει η διάρκεια του δίσκου.

Και οι δικές μου εντυπώσεις απο την ακρόαση του Κlimax DS ήταν θετικές.

Διαφορές υπήρχαν και μάλιστα αφού μιλάμε για ψηφιακά μέσα θα τις χαρακτήριζα σημαντικές. Δεν θα κάνω εκτενή αναφορά διότι αφενός ότι είναι να ειπωθεί ειπώθηκε και αφετέρου το αριστερό μου αυτί βούϊζε ελαφρώς...

Θα συμφωνήσω πάντως με την θέση του Δημ. Ν. ιδιαίτερα αν σκεφθούμε οτι το DS έπαιζε τα κομμάτια υποχρεωτικά μέσω playlist. Ποιός θα κάτσει να βάλει ολόκληρο άλμπουμ στην playlist και μάλιστα με τη σειρά που το έστησε ο καλλιτέχνης; Έτσι μάλλον η έννοια "concept album" θα πάψει να υπάρχει...

Ενδιαφέροντα και τα όσα μας είπαν για το concept της Linn ο Σκωτσέζος φίλος και ο Βασίλης, αν και μία δεκαετία μου φαίνεται πολύς χρόνος για ψηφιακό μηχάνημα για να προδιαγράψουμε οτι θα καλύπτει ικανοποιητικά τα μεγέθη λέξης και τις δειγματοληψίες απο άποψη hardware κυρίως μιά και το software αναβαθμίζεται.

Επίσης η αδυναμία να πάρουμε κατευθείαν ψηφιακά DSD δεδομένα αφου η SONY τα έχει κλειδωμένα, μας στερεί τη δυνατότητα να ακούμε εκτός απο 24/176 και DSD master και έχω την εντύπωση οτι πολύς κόσμος ηχογραφεί πιά κατευθείαν σε DSD (εκτός κι αν έχω χάσει επεισόδια...)

Last edited:
Τα χρήματά του δεν είναι πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα DAC με ιδιαίτερες δυνατότητες, και ξέρουμε πολλά DAC ακριβότερά του...

Μα ακριβώς επειδή πρόκειται για ψηφιακή μηχανή είναι πανάκριβο. Μην μου πείς τώρα ότι έγραψε η Linn άλλο S/W για το Klimax και άλλο για το μικρό, μην τρελαθούμε τελείως. Είναι γνωστά και τα τερτύπια της Linn. Πάντως άποψή μου είναι ότι αν το klimax είχε 3.000€ θα πουλούσε σαν τρελό, γιατί ποιός θα έφτιαχνε υπολογιστή για audio; -bye-

Οι βασικοί "βραχνάδες" στα ψηφιακά, είναι τα SACD και DSD που είναι κλειδωμένα.

Αν υπήρχε τρόπος αναπαραγωγής και αυτών μέσω ενός digital streamer, θα μιλούσαμε για την απόλυτη ψηφιακή πηγή.

Γι' αυτό και για τα ψηφιακά μου, σκέφτομαι ένα DAC με σύνδεση με PC (USB/FireWire) και ένα καλούτσικο SACD player, ούτως ώστε να είμαι καλυμμένος από κάθε άποψη.

.... Είναι γνωστά και τα τερτύπια της Linn.....
Εάν μου πείς σε ποιά τερτίπια αναφέρεσαι θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε το θέμα.

Πάντως άποψή μου είναι ότι αν το klimax είχε 3.000 θα πουλούσε σαν τρελό, γιατί ποιός θα έφτιαχνε υπολογιστή για audio; -bye-

Linn Sneaky DS 1400 ευρώ ( με ενσωματωμένο ενισχυτή )
Majik DS 2400 ευρώ (με προενίσχυση )
Akurate DS 5100 ευρώ
Klimax DS 14875 ευρώ

Οπως βλέπεις Βαγγέλη, υπάρχουν συσκευές σε πολύ λογικότερες τιμές απο το Klimax, για το κόστος του οποίου συζητήσαμε αρκετά στην εκδήλωση.

Παντως Βασιλη νομιζω οτι πρακτικα θα ειχε πολυ μεγαλυτερο ενδιαφερον μια εκδηλωση με το Linn Sneaky DS γιατι ετσι θα ξεραμε σε προσιτες τιμες για τον πολυ κοσμο και σε συγκριση με τους κλασικους τροπους αναπαραγωγης το τι καινουριο μας φερνει η LINN. Το συμπερασμα για τους ακροατες για το αν το cd θα μπει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας θα ηταν σαφως πολυ πιο ασφαλες. Ενα μηχανημα 15.000 ευρω οσο καλα και να παιζει δεν καταργει ενα αλλο μεσον αναπαραγωγης. Αυτα τα λεω γιατι η LINN στα ξενα περιδικα βγαζει κατι διαφημιστικα που στην ουσια αναγγελει το τελος του cd με τον ερχομο των μηχανηματων τους. Οπωσδηποτε μια εταιρια που πρωτοστατει σε καποιες εξελιξεις της αξιζουν συγχαρητηρια, αλλα ο χρονος θα δειξει για το που θα πανε τα πραγματα και ακομη το cd αντιστεκεται σθεναρα. Κατα την γνωμη μου η πραγματικη επανασταση θα γινει οταν με 500 ευρω θα αγοραζουμε ενα μηχανημα που θα παιζει εξισου καλα με hiend cd player. Ειμαι σιγουρος οτι θα φθασουμε εκει. Νομιζω οτι η LINN δεν θα πρωτοστατησει στο θεμα των χαμηλων τιμων με υψηλη ποιοτητα (μακαρι να κανω λαθος). Ο ανταγωνισμος ομως οταν αυξηθει πιστευω οτι θα εχουμε σημαντικα αποτελεσματα. Τι λες?