Linux και HD

Μιάς και το ανοίξατε το θεματάκι και επειδή και εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μεταπηδήσω ολοκληρωτικά στο Linux (μόνο το HTPC μένει) καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα thread αποκλειστικά και μόνο για Linux και βέβαια να μείνει ως sticky!

Εγώ πάντως το htpc μου δεν κατάφερα να το κάνω να παίζει με το ubuntu τόσο καλά ( δλδ με τα σχετικά προγράμματα - εργαλεία - ευκολίες) όπως με τα windows... Και σε αντίθεση με το λαπτοπ που στο dual boot είναι το ubuntu 1o λειτουργικό με αναλογία χρήσης 90%+, στο htpc είναι η χρήση των windows στο 90%+ του χρόνου...

Οι λόγοι πολλοί, κυρίως των linux video player που τα θεωρώ πολύ κατώτερα των KMPlayer και MPClassic, το remote control (μην μου πείτε για lirc, δεν το είδε ποτέ), η ανάλυση που από την dsub έξοδο της κάρτας δεν μπόρεσε να δει ποτέ την native της LCD (μην μου πείτε επίσης για οτιδήποτε, είναι γενικότερο το πρόβλημα, και σε openSUSE τα ίδια, και με envyNG τα ίδια, απλά από αναλογική έξοδο δεν βλέπει 1366χ768, στην καλύτερη δίνει 1280χ768...), μη ύπαρξη αντίστοιχων εργαλίων με το autoMKV των win, και άλλα μικρότερα προβληματάκια...

υγ. στο θέμα της μουσικής, μια χαρά τα καταφέρνει το ubuntu... Audacity (μετατροπές, επεξεργασία) και Rythmbox (player, λίστες κλπ) ζωγραφίζουν!

Last edited:
Οι λόγοι πολλοί, κυρίως των linux video player που τα θεωρώ πολύ κατώτερα των KMPlayer και MPClassic, το remote control (μην μου πείτε για lirc, δεν το είδε ποτέ), η ανάλυση που από την dsub έξοδο της κάρτας δεν μπόρεσε να δει ποτέ την native της LCD (μην μου πείτε επίσης για οτιδήποτε, είναι γενικότερο το πρόβλημα, και σε openSUSE τα ίδια, και με envyNG τα ίδια, απλά από αναλογική έξοδο δεν βλέπει 1366χ768, στην καλύτερη δίνει 1280χ768...), μη ύπαρξη αντίστοιχων εργαλίων με το autoMKV των win, και άλλα μικρότερα προβληματάκια...

Οι Linux Video players δεν έχουν κάτι κατώτερο, ίσως όχι τόσες πολλές ευκολίες από πχ τον εξαιρετικό KMPlayer, όσο για την LCD, βάλε modeline στο xorg.conf.

Οι Linux Video players δεν έχουν κάτι κατώτερο, ίσως όχι τόσες πολλές ευκολίες από πχ τον εξαιρετικό KMPlayer, όσο για την LCD, βάλε modeline στο xorg.conf.

Ξέχασα να το αναφέρω, ούτε με modeline δούλεψε.

Το ffdshow έχει build για linux?

Απ' όσο ξέρω όχι, Δημήτρη.
Οι codecs βέβαια υπάρχουν για τα πάντα και μάλιστα "μανίσιοι".

Με το που πέρασα το Desktop Environment, έπαιζα κατευθείαν ματρόσκες.
Νομίζω ότι σε έναν Core2Duo ή QuadCore επεξεργαστή, πάντα με το Arch, θα παίζουν τα HD απρόσκοπτα.

Οι drivers είναι open source, φυσικά.

Πάντως άμα κρίνω από το δικό μου σαράβαλο, πρέπει να κάνουν καλή δουλειά, τουλάχιστον οι nVidia.

Όταν κάνω κανονικό HTPC, τότε θα μπορέσω να δώσω ασφαλή συμπεράσματα.

Οι drivers σε linux και της nvidia και της ati δουλεύουν αρκετά καλά, εγώ έχω nvidia και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, επιταχύνουν mpeg2.. αυτό που αναμένεται είναι πότε θα βγάλουν επιτάχυνση για mpeg4 ( h264/vc1 ) και για linux, πράγμα που μάλλον θα αργήσει ακόμα ( εκτός κι αν δούμε κάτι από open source developers μέσω cuda ή opencl ).

Θα τα φτάσουν θέλεις να πεις.. ;)

Εγώ όμως ρώτησα το άλλο. Αν δεν υπάρχει software upscaler αντίστοιχος του ffdshow (ομολογώ ότι δεν έψαξα καλά τον ffmpeg), τι ποιότητα έχει το upscaling που κάνουν οι drivers; Στα Windows με τα EVR, VMR9 και κατάλληλες ρυθμίσεις (Bicubic resizing κτλ.) παίρνουμε πολύ καλό upscaling. Δεν ξέρω τι γίνεται αντίστοιχα στο Linux.

Σ' αυτό, με τα τωρινά μέσα που έχω, δε μπορώ να ξέρω.

Γι' αυτό θα το δω έτσι και πάρω HTPC, επειδή τότε θα μπορώ να το συνδέσω και στη 42άρα, όπου φαίνονται οι διαφορές.

Στη 17άρα τι να καταλάβεις... μόνο 720p.

Θα τα φτάσουν θέλεις να πεις.. ;)

Εγώ όμως ρώτησα το άλλο. Αν δεν υπάρχει software upscaler αντίστοιχος του ffdshow (ομολογώ ότι δεν έψαξα καλά τον ffmpeg), τι ποιότητα έχει το upscaling που κάνουν οι drivers; Στα Windows με τα EVR, VMR9 και κατάλληλες ρυθμίσεις (Bicubic resizing κτλ.) παίρνουμε πολύ καλό upscaling. Δεν ξέρω τι γίνεται αντίστοιχα στο Linux.

Σε λίγο καιρό ( μέσα στη βδομάδα ) που θα έχει το htpc αρκετή cpu, θα μπορέσω να κάνω αρκετές δοκιμές, πάντως από ότι έχω δει γκουγκλάροντας, πρέπει να έχει αρκετά καλή ποιότητα, και υπάρχουν και εναλλακτικές, upscaling απο τον mplayer κλπ. Υπάρχει και το XV που επιταχύνει στην κάρτα γραφικών το upscaling...