Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Ευχαριστούμε Βλάση!
Πολύ καλά άρθρα που προϋποθέτουν όμως ότι η χρήστης θα καθίσει να κάνει δουλειά πειραματιζόμενος με ότι εξοπλισμό έχει. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές γενικής χρήσης. Κάθε θέμα συχνά θέλει και την δική του λύση τροποποιημένη ανάλογα.
Π.χ. το άρθρο για τα μικρά αντικείμενα στο στούντιο έμμεσα δείχνει ότι τα ring flash αν και θεωρούνται η προφανής λύση, δεν αρκούν πια όταν οι απαιτήσεις μεγαλώνουν... Και το θέμα παύει να είναι απλά οικονομικό και γίνεται καθαρά πιο τεχνικό. Δεν μας λείπει ο εξοπλισμός συνήθως, αλλά το κατάλληλο στήσιμό του. Αντί για περισσότερα φωτιστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακλαστήρες του φυσικού φωτισμού ή και του μοναδικού φλας μας. Ακόμα και απλά λευκά χαρτιά δηλαδή!

Last edited:
Αν πιάνουν τα χεράκια μας και θέλουμε να τη βγάλουμε φθηνά τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Για δείτε αυτά
http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html και http://www.jyoseph.com/blog/detail.cfm/post/18

Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά κυρίως τεχνικό. Αν καταλάβουμε τι θέλουμε να γίνει και τι μπορεί να μας πάει προς τα εκεί, μετά τα πράγματα απλοποιούνται. Το ζήτημα είναι να μάθουμε πως και γιατί φωτίζουμε με συγκεκριμένους τρόπους. Πότε θέλουμε σκιές και πότε όχι, πώς τις δημιουργούμε και πώς τις ελέγχουμε...

Ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο, ένα απλό αγαλματάκι κι ένας φακός ή κι ένα κερί που θα δοκιμάζουμε σε διάφορες θέσεις κι αποστάσεις γύρω του, μπορούν να μας μάθουν να βλέπουμε τον φωτισμό σαν ουσιαστικότερο συστατικό και βασικό εργαλείο της σύνθεσης. Πώς θα αναδεικνύουμε και πώς θα κρύβουμε τις λεπτομέρειες κατά βούληση. Πως θα προσεγγίζουμε το ίδιο θέμα διαφορετικά από κάθε γωνία κ.α.

Όταν φτάσουμε να δούμε αυτό που θέλουμε και να μας αρέσει, είναι σχετικά
απλό να κάνουμε και την μηχανή να δει και να καταγράψει το ίδιο...

Ένα βιβλίο φωτογραφίας που έχω, ξεκινάει από τη φωτογράφηση σε εσωτερικό χώρο, λόγω του ελέγχου του φωτισμού. Και μάλιστα έχει και οδηγίες με σχεδιάκια, πώς να πραγματοποιήσουμε κι εμείς τις "σπουδές" του και να φτάσουμε σε αντίστοιχα αποτελέσματα με τις φωτογραφίες που βάζει ως παραδείγματα (όλο έλεγα να τα ακολουθήσω αλλά ακόμη δεν αξιώθηκα). Και δεν βλέπω να θέλει τίποτα το εξεζητημένο από εξοπλισμό, πέραν εννοείται της μηχανής του φλας και του τριπόδου. Κάτι χαρτόνια χρησιμοποιεί για φόντο και ανακλαστήρες, το πολύ δύο λάμπες με αυτοσχέδιους διαχυτές.

Για λάμπες έχω δει κάτι από Κίνα, αρκετά φτηνές, πχ αυτή
http://cgi.ebay.co.uk/Studio-Portra...ihZ010QQcategoryZ3860QQtcZphotoQQcmdZViewItem

βέβαια μπορεί όντως να μας κάνουν δουλειά και οι κλασικές λάμπες γραφείου, πχ 2 με 100ρες λάμπες πρέπει να κάνουν για close-ups

Η σοβαρή διαφορά με τις λάμπες ξέρεις ότι είναι στην θερμοκρασία του λευκού. Την διορθώνεις στην επεξεργασία RAW και προχωράς.

Φωτιστικά γραφείου κάνουν για ανοιχτά διαφράγματα. Παίζοντας με τα χαρτόνια γίνονται πολλά. Σε βλέπω όμως να χρειάζεσαι περισσότερες λάμπες με κατευθυντήρες, σποτ κλπ.

Αν πας σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις τα πράγματα ανάλογα με το φακό και τους συνδυασμούς του σκουραίνουν πολύ, κι αρχίζεις να μην βλέπεις και πολλά μέσα απ' το σκόπευτρο. Εκεί θες laser (και μπρελόκ κάνει) για να δεις που θα εστιάσεις. Ή και προβολέα κινηματογραφικό που όμως ανεβάζει θερμοκρασίες σε βαθμό πυρκαγιάς! Και φυσικά δυνατά φλας σε κατάλληλο στήσιμο που θα φωτίσουν το θέμα.

Ξεκίνα δοκιμές και θα σε καθοδηγήσουν τα ίδια σου τα θέματα!

Το κινέζικο προϊόν δείχνει ενδιαφέρον κυρίως από πλευράς θερμοκρασιών λειτουργίας. Αλλά από ισχύ δεν έχω πεισθεί ακόμα...

Last edited:
4x36 οικονομικές είναι, αντίστοιχο με περίπου 500+ βατ σε πυρακτώσεως. Απίθανο να το παραγγείλω λόγω βάρους και συνεπώς τελωνείου, αλλά σαν ιδέα δεν είναι και άσχημο.

4x36 οικονομικές είναι, αντίστοιχο με περίπου 500+ βατ σε πυρακτώσεως. Απίθανο να το παραγγείλω λόγω βάρους και συνεπώς τελωνείου, αλλά σαν ιδέα δεν είναι και άσχημο.

Μπορεί να κατασκευαστεί κι εδώ σχετικά εύκολα...

Άλλη παρόμοια λύση που ακόμα βγαίνει όμως ακριβή είναι με λευκά LED.

Ίσως δοκίμαζα και με φανάρι αυτοκινήτου, ειδικά με τα νέα xenon!

Τελευταία σκέφτομαι και κάτι με φυσικό φως από "light tubes" ή από κάτι κάτι σαν περισκόπια, αν και για τελείως άλλη χρήση...

Προσωπικά σκέφτομαι να ξεκινήσω με τις βιομηχανικές ιωδίου. Ξέρετε αυτά τα άχαρα τετράγωνα φωτιστικά που φωτίζουν συνήθως μετωπικά τις πινακίδες των μαγαζιών. Πιστεύω ότι μπορώ με 2 τέτοια φωτιστικά με 2 λάμπες των 150 βατ και βασικά τριπόδια μέχρι 100 ευρώ. Εχω και έναν κύβο της lastolite 80X80X80 εκ. με άσπρο και μαύρο φόντο και κουρτίνα μπροστά (τη βλέπω στο ebay 20-30 ευρώ). Θα ξεκινήσω έτσι. Ο κύβος είναι αρκετά μεγάλος. Μάλιστα σκέφτομαι το μεθεπόμενο ΣΚ να βάλω τον πιτσιρίκο να ποζάρει μέσα στον κύβο και να παίζει με κινητό, ή laptop. Εκεί θα σετάρω φώτα και τους φακούς ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Αν πιάνουν τα χεράκια μας και θέλουμε να τη βγάλουμε φθηνά τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Για δείτε αυτά
http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html και http://www.jyoseph.com/blog/detail.cfm/post/18

νομιζω οτι μας εδωσες καταπλικτηκες ιδεες ........:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

τοσο απλο και καλο !!!!!!!!!!

με λαμπα φθοριου γινεται ;;;;;
εχω μια απο το ενυδρειο ......

Ξερετε τι ειναι αυτο που παρεμβαλεται εναμεσα στο φως και αντικειμενο ;;;

Χαρτι η πλαστικο θολο;;;

τζαμι με αμοβολη ισως;;;;
μπορουμε να βαλουμε οτι θελουμε ; παιζει ρολο;

Re: Απάντηση: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Χαρτι η πλαστικο θολο;;;

Φυσικά, απλώς θα κάνεις διαφορετικό white balance.

Προσωπικά σκέφτομαι να ξεκινήσω με τις βιομηχανικές ιωδίου. Ξέρετε αυτά τα άχαρα τετράγωνα φωτιστικά που φωτίζουν συνήθως μετωπικά τις πινακίδες των μαγαζιών. Πιστεύω ότι μπορώ με 2 τέτοια φωτιστικά με 2 λάμπες των 150 βατ και βασικά τριπόδια μέχρι 100 ευρώ. Εχω και έναν κύβο της lastolite 80X80X80 εκ. με άσπρο και μαύρο φόντο και κουρτίνα μπροστά (τη βλέπω στο ebay 20-30 ευρώ). Θα ξεκινήσω έτσι. Ο κύβος είναι αρκετά μεγάλος. Μάλιστα σκέφτομαι το μεθεπόμενο ΣΚ να βάλω τον πιτσιρίκο να ποζάρει μέσα στον κύβο και να παίζει με κινητό, ή laptop. Εκεί θα σετάρω φώτα και τους φακούς ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. :ernaehrung004:

Νομίζω ότι είναι μια χαρά, ότι δεν σου αρέσει το αλλάζεις στην πορεία.
Εγώ είχα δοκιμάσει παλιότερα κάτι αντίστοιχο με δύο λάμπες 200W σε τριποδάκια που έδιναν 3400Κ και το φωτιστικό γραφείου που μετακινούσα ανάλογα με το τι φωτογράφιζα, πάντα με φίλτρο 80Β για να έθουν τα χρώματα στα ίσα τους. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αλλά ήθελε παίδεμα να βρεις το σωστό. Δεν υπήρχε η ευκολία της ψηφιακής, κράταγες σημειώσεις, εμφάνιζες, τύπωνες και τέσταρες το αποτέλεσμα και ξανά να διωρθώσεις ότι δε σου άρεσε... είχε δρόμο μέχρι να το βρείς αλλά μετά ήταν τυφλοσούρτης.

Πανίσχυρες οι ιωδίου που λες (αν κατάλαβα σωστά) αλλά ανεβάζουν θερμοκρασίες πολύ... Για μάκρο, δύσκολες...

Re: Απάντηση: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Χαρτι η πλαστικο θολο;;;

Θεωρητικά ότι θέλεις, στην πράξη πρόσεχε πόσο φως χάνεται, πως διαχύεται και κυρίως μην πάρει τίποτε φωτιά απ' τις λάμπες!

Θερμοκρασίες χρώματος για ισορροπία λευκού θα ρυθμίσεις είτε στην μηχανή είτε στο photoshop.