Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

γίνεται λήψη με φλας και ταχύτητα 8 καρέ το δευτερόλεπτο? Χωρίς ακριβό εξοπλισμό strobe? Δεν το γνωρίζω αλλά δεν το νομίζω!

Πολλά απ' τα μεγάλα φλας προλαβαίνουν αρκετές λάμψεις ανά δευτερόλεπτο, ιδιαίτερα αν δεν χρειάζεται να δίνουν αρκετή ισχύ σε κάθε μία. Αλλά δεν νομίζω να το δουλέψει έτσι τελικά το σύστημα ο φίλος...
Και φυσικά και η λύση που ανέφερε ο Βλάσης λύνει το πρόβλημα του φωτισμού, αλλά αυτό είναι το εύκολο...

Αυτό το "8 καρέ το δευτερόλεπτο" βρίσκω ως το πλέον προβληματικό. Πιθανότατα χρειάζεται ισχυρότατο συνεχή φωτισμό. Το περιστρεφόμενο αντικείμενο δεν θα προϋποθέτει ψηλές ταχύτητες κλείστρου? Πχ 1/500? Εάν κλείσουμε το διάφραγμα στο f/5.6 ή f/8 για οξύτητα, και κρατήσουμε την ευαισθησία μέχρι iso800 ομοίως για οξύτητα (η D300 "δείχνει" αθόρυβη ακόμη και σε 3200, αλλά στην πραγματικότητα εξαλείφει τις μικρές λεπτομέρειες) μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι φωτισμό χρειαζόμαστε.... Φωτεινά όσο μία ελληνική παραλία το κατακαλόκαιρο.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, για χρήση σε internet-κατάστημα που το θέλει, η ανάλυση που χρειάζεται είναι συνήθως αρκετά μικρή. Ίσως ξεμπλέξει πολύ πιο εύκολα με μια βιντεοκάμερα και με μετατροπή των video σε animated gif ή κάτι παρόμοιο... Διαφορετικά για να το κάνει στις προδιαγραφές της D300 είναι πολύ μεγάλο και ακριβό το μπλέξιμο...

Δοκίμαζα πώς γίνεται κάτι παρόμοιο με φωτογραφίες πριν από καιρό, αλλά είναι κακός μπελάς. Φτιάχνεις περιστρεφόμενη βάση με μοιρογνωμόνιο κι αρχίζεις να τραβάς και να περιστρέφεις. Μετά βλέπεις ότι ο άξονας περιστροφής του αντικειμένου ήταν λάθος, πιο μετά ότι η γωνία σου ήταν λάθος κλπ. Τα χρώματα βάσης και φόντου είναι άλλο πρόβλημα, χρειάζεται δουλειά στο photoshop να κρυφτούν διάφορα, κι άλλα τέτοια ζόρια.

Υπάρχουν προγράμματα που βοηθάνε πολύ στο τελικό αποτέλεσμα δίνοντας όμορφη προσέγγιση στο θέμα (συνήθως βγάζουν quicktime αρχεία) αλλά το ζήτημα παραμένει η φωτογράφηση... Και φυσικά εξαρτάται απ' τις απαιτήσεις του καθενός, τι ποιότητα χρειάζεται η εφαρμογή του, πόσα καρέ για μια πλήρη περιστροφή, τι δυνατότητα zoom in κλπ..

Το πιο καλό πάντως για τέτοια περίπτωση το είχαν κάνει σε κάποιο matrix με πάρα πολλές κάμερες γύρω απ' την σκηνή! ;)

Last edited:
Τα μαθήματα μου άρεσαν και μένα…
Ομολογώ ότι ενθουσιαστικά με τα μαθήματα μέσο δικτύου. Αλλά δεν κατέχω την αγγλική, μόνο ότι σχετίζετε από υπολογιστές.
Μετά για να πάω σε σχολή ακόμα πιο δύσκολο. Γιατί μένω στο ηράκλειο Κρήτης και κάθομαι σε αναπηρικό αμαξιδιο και αν βγεις βόλτα στο ηράκλειο, στο 90% τις ποριάς, θα βρίζεις, επειδή φρενάρει μια παλαβή από δίπλα σου χωρίς λόγο ή επειδή δεν μπορείς να ανέβεις στο πεζοδρόμιο γιατί κάποιος τσόγλ@νος έχει τζιπ ή επειδή όταν ανεβαίνεις στο πεζοδρόμιο, προχωράς 10 μέτρα και μετά βρίσκεις κρεμώ και πρέπει να γυρίσεις πίσω.

Δύσκολη απόφαση, μαλων θα μάθω αγγλικά. :BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Όποτε θα ψάξω κάποιον να εχει προϋπηρεσία να μου δήξει πως πρέπει να δουλεύω. Δεν πιστεύω να μου πάρει πολα για μερικά μαθήματα.
Έτσι να δουλέψουμε λίγο καιρό μαζί. να με εκπαιδεύσει
Αν ξέρετε κανέναν, να το πείτε κατευθείαν, μην τον ψάχνω άδικα.

Παντος τώρα που άκουσα τις γνώμες σας μπορώ να σκεφτώ πιο σωστά το τη χρειάζεται[FONT=&quot] γι αυτό το στούντιο.[/FONT]
Ευχαριστώ και πάλι.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, για χρήση σε internet-κατάστημα που το θέλει, η ανάλυση που χρειάζεται είναι συνήθως αρκετά μικρή. Ίσως ξεμπλέξει πολύ πιο εύκολα με μια βιντεοκάμερα και με μετατροπή των video σε animated gif ή κάτι παρόμοιο... Διαφορετικά για να το κάνει στις προδιαγραφές της D300 είναι πολύ μεγάλο και ακριβό το μπλέξιμο...

αυτό είπα και εγώ σε ένα φιλο μου. Που φτιάχνει την σελίδα και μου είπε ότι τα gif παίρνουν μόνο 256 χρώματα και έτσι δεν θα είναι καθόλου καλή η ποιότητα τους.

Αν το τραβώ σε μια συγκεκριμένη θέση (επειδή θα θα πατεί σε περιστρεφόμενη βάση) και το φωτογραφίζω σε 7 καρε με το ίδιο ζοομ θα θέλει κάτι παραπάνω;
Μήπως θυμάσαι κανένα τέτοιο πρόγραμμα, να το δω να το δουλέψω λίγο.

αυτό είπα και εγώ σε ένα φιλο μου. Που φτιάχνει την σελίδα και μου είπε ότι τα gif παίρνουν μόνο 256 χρώματα και έτσι δεν θα είναι καθόλου καλή η ποιότητα τους.

Σωστά τα gif δεν πάνε παραπάνω.
Μπορείς όμως να βγάλεις frames σε jpg απ' την ταινία και να τα χρησιμοποιήσεις στο πρόγραμμα που θα σου φτιάξει αυτό που θέλεις.

Αν το τραβώ σε μια συγκεκριμένη θέση (επειδή θα θα πατεί σε περιστρεφόμενη βάση) και το φωτογραφίζω σε 7 καρε με το ίδιο ζοομ θα θέλει κάτι παραπάνω;

Λογικά αυτό που λες γίνεται κανονικά. Το ζήτημα είναι αν θα σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα. 7 καρέ μπορεί να είναι λίγα ή και πολλά! Εξαρτάται απ' τις απαιτήσεις σου!

Η μνήμη μου δεν με βοηθάει... Είναι υποκατηγορία των πανοραμικών πάντως.
Αν το θυμηθώ θα σε ενημερώσω φυσικά!

Δεν με εχουν περιορίσει σε αυτό και ουτε μου συνέστησαν κατι συγκεκριμένο. Ετσι ψάχνω και εγώ τώρα πως θα το κάνω.

Προσωπικά σκέφτομαι να ξεκινήσω με τις βιομηχανικές ιωδίου. Ξέρετε αυτά τα άχαρα τετράγωνα φωτιστικά που φωτίζουν συνήθως μετωπικά τις πινακίδες των μαγαζιών. Πιστεύω ότι μπορώ με 2 τέτοια φωτιστικά με 2 λάμπες των 150 βατ και βασικά τριπόδια μέχρι 100 ευρώ. Εχω και έναν κύβο της lastolite 80X80X80 εκ. με άσπρο και μαύρο φόντο και κουρτίνα μπροστά (τη βλέπω στο ebay 20-30 ευρώ). Θα ξεκινήσω έτσι. Ο κύβος είναι αρκετά μεγάλος. Μάλιστα σκέφτομαι το μεθεπόμενο ΣΚ να βάλω τον πιτσιρίκο να ποζάρει μέσα στον κύβο και να παίζει με κινητό, ή laptop. Εκεί θα σετάρω φώτα και τους φακούς ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. :ernaehrung004:

Δυστυχώς το φως που βγάζουν αυτές οι λάμπες (οι βιομηχανικές ιωδίου) είναι χρωματικώς χάλια! Ως γνωστόν, απέχει παρασάγγες από το φως που βγάζει ένα οποιοδήποτε κινηματογραφικό φως (ότι πληρώσεις, παίρνεις) και θεωρείται εντελώς ακατάλληλο για γύρισμα βίντεο και όχι μόνο, ασχέτου δυνατότητας ballance. :HTEHETH63:

Προσοχή, ακολουθεί... πατέντα! :smile:

Κάποια φορά πριν αρκετά χρόνια είχα προσπαθήσει να φωτίσω εσωτερικό χώρο (αλά στούντιο) για να πειραματιστώ με λήψη βιντεοκάμερας και είχα βρεί μια λύση οικονομική:
Υπάρχει μια σχετικά φθηνή κινηματογραφική λάμπα ιωδίου που μοιάζει με αυτές τις μακρόστενες λάμπες, αλλά είναι λίγο πιο κοντή (γύρω στα 5-7mm) με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτό που είχα κάνει ήταν να στραβώσω λίγο τα ακριανά ελάσματα του βιομηχανικού φωτιστικού και η λάμπα προσάρμοσε και λειτουργούσε άψογα! Το φως της ήταν πολύ πιο άσπρο και σωστό στα ίδια βάτ!!! Δυστυχώς δεν θυμάμαι τον τύπο ούτε τα βάτ (πάνε 10 χρόνια -νομίζω ή 500 ή 1000), σίγουρα θα υπάρχει όμως, αν κοιτάξει κανείς στα κινηματογραφικά (την είχα πάρει από Κάνιγγος μεριά -μου την είχαν δώσει κάπως διστακτικά... κάνοντας πατέντα, σαφώς σημαίνει ότι δεν θα πληρώσεις αδρά!) ;)

Πέρα από τη (σωστή) λάμπα όμως, χρειάζεσαι και ένα τρόπο για να στηρίξεις ριζόχαρτα μπροστά (από τα ίδια καταστήματα πχ Βασιλείου στην Σεπτεμβρίου) για διάχυση του φωτός καθώς και άλλα χρωματικά φίτλτρα -πάλι πατέντα... πχ ένα μεγάλο μεταλικό πλαίσιο από λωρίδα αλουμινίου μπροστά από την λάμπα (όχι πολύ κοντά) για στήριξη φίλτρων με ...μανταλάκια και χαρτοταινία -ο κατ' εξοχήν κινηματογραφικός τρόπος!

Επίσης, διατίθενται από Ασία μεριά, φθηνά σχετικά, ειδικά πλαστικά φύλλα που σχηματίζουν φακό φρενέλ (παράλληλη δέσμη όπως το φως του ήλιου) ... για προβολή σιλουέτας, κλπ -πολύ χρήσιμα φώτα, ακόμα πιο ακριβά!

Last edited:
Δεν με εχουν περιορίσει σε αυτό και ουτε μου συνέστησαν κατι συγκεκριμένο. Ετσι ψάχνω και εγώ τώρα πως θα το κάνω.

Εγώ θα σου πρότεινα το εξής:

1. Πάρε μια φθηνή πλαστική περιστρεφόμενη βάση τηλεόρασης (στρογγυλή, περίπου 3 εκ. ύψος και 30 εκ. πλάτος),

2. Βρές το κέντρο, και χάραξε με τη βοήθεια ενός χάρακα ενός τριγώνου και ενός... μαρκαδόρου ένα σταυρό. Μετά χάραξε τις διχοτόμους και θα έχεις ήδη 8 σημεία. Αν θέλεις 16, βρες πάλι τις επόμενες διχοτόμους και τελικά σημάδεψε την βάση περιμετρικά με αριθμούς.

3. Τοποθέτησε τη βάση πάνω σε ένα τραπέζι και βάλε ένα σημάδι στο τραπέζι πχ με μια χαρτοταινία και ένα τοξάκι έτσι ώστε το τόξο να δείχνει στην βάση έναν-έναν τον αριθμό που σημάδεψες προηγουμένως περιμετρικά.

4. Τοποθέτησε το αντικείμενο στη βάση και γύρισέ την στον αριθμό 1.

5. Σε ένα τρίποδα στερέωσε μια φωτογραφική μηχανή και ρύθμισέ τη στο manual -όχι στο αυτόματο, γιατί έστω και λίγο να "παίζει" η λήψη μεταξύ καρέ το αποτέλεσμα θα είναι άχρηστο.

6. Επειδή θα έχεις μοιράσει ακριβώς ισομετρικά τις λήψεις, θα είναι δυνατή ακόμα και η συνεχής περιστροφή στο site, χωρίς να φαίνεται ασυνέχεια.

7. Αν θέλεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα (φουλ χρώμα, ασυμπίεστη) χωρίς ειδικά plugin, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις .png και να επιλέγει ο χρήστης το κάθε καρέ που θα δεί με το mouse πχ σε 16 σημεία κάτω ή γύρω από την εικόνα. Προτείνω το imageready για βελτιστοποίηση της εικόνας. Ακόμα και με το gif όμως, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο ImageReady θα βγεί καλή ποιότητα.
Πριν κάνεις όμως την συμπίεση σε gif ή png πρέπει να μετατρέψεις την εικόνα σε profile sRGB 2.1 οπωσδήποτε.

Δοκίμαζα πώς γίνεται κάτι παρόμοιο με φωτογραφίες πριν από καιρό, αλλά είναι κακός μπελάς. Φτιάχνεις περιστρεφόμενη βάση με μοιρογνωμόνιο κι αρχίζεις να τραβάς και να περιστρέφεις. Μετά βλέπεις ότι ο άξονας περιστροφής του αντικειμένου ήταν λάθος, πιο μετά ότι η γωνία σου ήταν λάθος κλπ. Τα χρώματα βάσης και φόντου είναι άλλο πρόβλημα, χρειάζεται δουλειά στο photoshop να κρυφτούν διάφορα, κι άλλα τέτοια ζόρια.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψεις και να κολλήσεις επάνω στη βάση ένα άσπρο χαρτόνι -όχι ακριβώς χαρτόνι, από αυτά που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές μηχανικοί -έχουν πάχος γύρω στα 5mm και είναι επίπεδα. Θέλεις επίσης άλλο ένα για φόντο και τελείωσες. Μετά στο photoshop μπορείς να επιλέξεις το άσπρο αυτό με μεγάλο ποσοστό fuzziness, να αυξήσεις και το lightness και γίνεται τέλειο. Όπως έκανα και την φωτογραφία στο λινκ της υπογραφής μου (δεν το λέω για διαφήμιση!)

Για τον άξονα του αντικειμένου, απλώς γύρισε λίγο τη βάση για να βρείς με το μάτι τον σωστό άξονα -δεν χρειάζονται ακρίβειες!

Δεν έχω δουλέψει τα συγκεκριμένα, αλλά μάλλον κάνουν αυτό που θέλεις.

http://www.yofla.com/flash/3d-rotate/

http://www.duckware.com/goround/index.html

http://www.viewitez.com/goround.html

Δες κι εδώ: http://www.shortcourses.com/display/display3-3.html

http://www.acdamerica.com/support-canvas/tutorials/3d_interface.pdf

Last edited:
Απάντηση: Re: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Μόλις γύρισα από τον ηλεκτρολόγο μου. Βρήκα προβολείς βιομηχανικούς φορητούς που παίρνουν οι ηλεκτρολόγοι για δουλειά στα υπόγεια των οικοδομών με λάμπες 500w halogen στα 22 ευρώ με 5 μέτρα καλώδιο. Με 1000W η τιμή ανεβαίνει στα 27 ευρώ. Αύριο αν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου θα πάω να βρω και τριπόδια για να τους βιδώσω. Καλά με 2 1000W φωτίζει κανείς στούντιο 40 τμ.

Ακριβώς το ίδιο έκανα και εγώ. 5 λάμπες των 500 βαττ με τριπόδια , και τιμές ξεφτίλα αρκούν για πειραματισμούς και βασικές λήψεις . Μαζί με ένα lightbox που πήρα (αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος ) από τον Κογχυλάκη έκανα κάποιες λήψεις διαφημιστικές για έναν φίλο .
Απλώς επειδή βιαζόταν πήρα το μόνο διαθέσιμο lightbox στην Θεσ/νίκη που βρήκα.
Τώρα μάλλον θα παραγγείλω από ebay κάποιο της προκοπής στο 1/3 τιμής.
Βέβαια όλα αυτά που γίναν σε δωμάτιο 10-12 τμ υπήρχε τρομερή ζέστη. Το καλοκαίρι δεν γίνεται , χρειάζεται ειδικός κλιματιζόμενος χώρος. :ernaehrung004::ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

όταν το παραλάβεις, δώσε εάν θέλεις εντυπώσεις και πληροφορίες...

Ακριβώς το ίδιο έκανα και εγώ. 5 λάμπες των 500 βαττ με τριπόδια , και τιμές ξεφτίλα αρκούν για πειραματισμούς και βασικές λήψεις . Μαζί με ένα lightbox που πήρα (αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος ) από τον Κογχυλάκη έκανα κάποιες λήψεις διαφημιστικές για έναν φίλο .
Απλώς επειδή βιαζόταν πήρα το μόνο διαθέσιμο lightbox στην Θεσ/νίκη που βρήκα.
Βέβαια όλα αυτά που γίναν σε δωμάτιο 10-12 τμ υπήρχε τρομερή ζέστη. Το καλοκαίρι δεν γίνεται , χρειάζεται ειδικός κλιματιζόμενος χώρος. :ernaehrung004::ernaehrung004:

Το lightbox είναι αυτό που έχει λάμπες δίκες του; Που φωτογραφίζεις πιο εύκολα ασήμι; (εννοώ ότι είναι για πολύ μικρά αντικείμενα και είναι κ κλιστώ γύρο γύρο για να μην χάνει τον φωτισμό του.)

Αν είναι αυτό. Εμένα μου προτινανε να πάρω ένα τραπεζάκι πλεσι κλας (130ευρο χ φ.π.α.), με 3 προβολής που έχουν 2 λάμπες επι 72w δηλαδή 140 ο ένας… που κοστίζει ο ένας προβολής 75ευρο χωρίς το φ.π.α.

Σου ακούγετε καλή αυτή η λύση;

Το lightbox είναι αυτό που έχει λάμπες δίκες του; Που φωτογραφίζεις πιο εύκολα ασήμι; (εννοώ ότι είναι για πολύ μικρά αντικείμενα και είναι κ κλιστώ γύρο γύρο για να μην χάνει τον φωτισμό του.)

Αν είναι αυτό. Εμένα μου προτινανε να πάρω ένα τραπεζάκι πλεσι κλας (130ευρο χ φ.π.α.), με 3 προβολής που έχουν 2 λάμπες επι 72w δηλαδή 140 ο ένας… που κοστίζει ο ένας προβολής 75ευρο χωρίς το φ.π.α.

Λύσεις υπάρχουν πολλές. Μπορείς να ξεκινήσεις και με φυσικό φωτισμό (σε κάποια αυλή ή σε μπαλκόνι ίσως) και να χρησιμοποιήσεις αυτοσχέδιους ανακλαστήρες από λευκό ή ασημί χαρτί. Κάνει κι από πίτσα!
Η εμπειρία σου θα σε οδηγεί στο τι χρειάζεσαι. Είναι παρακινδυνευμένο να προσπαθείς να προβλέψεις εξοπλισμό σε κάτι αρκετά εξειδικευμένο, και ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα μπορεί να έχει διάφορες λύσεις.
Ξεκίνα δοκιμές με ότι μηχανή έχεις ήδη και με ότι εξοπλισμό διαθέτεις και θα δεις μόνος σου τις ανάγκες σου στο κάθε σημείο.

Όταν μιλάς για ασήμι φαντάζομαι κόσμημα. Σε ενδιαφέρουν προφανώς λεπτομέρειες που πρέπει να φωτίσεις ανάλογα για να αναδειχθούν. Δοκίμασε γωνίες φωτισμού και απόσταση φωτιστικών και δες τι βολεύει για κάθε περίπτωση.

Last edited:
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψεις και να κολλήσεις επάνω στη βάση ένα άσπρο χαρτόνι -όχι ακριβώς χαρτόνι, από αυτά που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές μηχανικοί -έχουν πάχος γύρω στα 5mm και είναι επίπεδα. Θέλεις επίσης άλλο ένα για φόντο και τελείωσες. Μετά στο photoshop μπορείς να επιλέξεις το άσπρο αυτό με μεγάλο ποσοστό fuzziness, να αυξήσεις και το lightness και γίνεται τέλειο. Όπως έκανα και την φωτογραφία στο λινκ της υπογραφής μου (δεν το λέω για διαφήμιση!)

Για τον άξονα του αντικειμένου, απλώς γύρισε λίγο τη βάση για να βρείς με το μάτι τον σωστό άξονα -δεν χρειάζονται ακρίβειες!

Κάτι παρόμοιο κατέληξα να κάνω, με action στο photoshop τελικά. Απλά λέω ότι είναι μπελάς! ;)

Μετά άρχισα "να παίζω" στην αντίθετη πλευρά, με κάτι τέτοιο:
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/enfuse-360/en.shtml
...αλλά βαρέθηκα νωρίς και πάλι.
Ίσως να μου ξανα έρθει η όρεξη κάποια στιγμή...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λήψεις στο στούντιο και με κατάλληλο φωτισμό

Δεν είμαι και ειδικός να σου απαντήσω αλλά το πλέξιγκλας μου φένεται κάπως αφού πιθανόν να παράγει γυαλάδες.
Ένα lightbox από το δίκτυο κοστίζει το πολύ 20-25 ευρώ με μεταφορικά και είναι από ειδικό ύφασμα διάχυσης φωτός. Με προβολείς από έξω θα πάρεις καλό φωτισμό αλλά ίσως να μην επαρκεί για κόσμημα.
Αλλιώς θα πάρεις κάποιο κλειστό κουτί με λευκές εσωτερικές επιφάνειες που δεν περνάει φώς και δεν ανακλά κιόλας (βλ.μερικά μυνήματα πιο πάνω από άλλα μέλη).Θα πάρεις και μικρά προβολάκια 3-4 και θα τα προσαρμόσεις κάπου αρκετά κοντά στο αντικείμενο που θέλεις να φωτογραφήσεις. Πιστεύω τα προβολάκια πλησιάζουν εύκολα το θέμα σου (κόσμημα) που είναι ιδιαίτερο και θέλει φωτισμό άμεσο. Αν βάλεις από μακριά προβολείς μάλλον θα έχεις σκιές στο τέλος.
Το ΣΚ θα ανεβάσω αποτελέσματα από τον εξοπλισμό που σας είπα πριν.:ernaehrung004::ernaehrung004:

Πάντως η λύση του τραπεζιού μου φένεται λίγο ακριβή αφού δεν είναι καν εξιδεικευμένος εξοπλισμός.
Και τα υπόλοιπα μέλη ίσως μας ενημερώσουν καλυτερα με τις εμπειρίες τους.

Ρίξε και μια ματιά τα links που παράθεσαν στην αρχή του θέματος , έχει πολλά ενδιαφέροντα και κάποια είναι και για την περίπτωση σου.

Last edited:
Το κόσμημα όπως όλα γενικώς τα πολύ γυαλιστερά ή ανακλαστικά αντικείμενα δεν θέλει διάχυτο φωτισμό. Αυτό που χρειάζεται είναι πολλές φωτεινές πηγές κατά τέτοιο τρόπο τοποθετημένες ώστε να προκαλούν πολλαπλές γυαλάδες και να το αναδεικνύουν.