Λίστα μεταλλαγμένων...

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,440
Athens, Greece
Ήρθε αυτό από την Greenpeace και ήθελα να το δειτε και εσεις. Δεν ξερω κατα ποσο είναι αλήθεια αλλά ας το έχετε υπόψιν σας...

Δημοσιεύεται από την GREENPEACE ο παρακάτω κατάλογος με γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αλλαντικά :
ΑΝΑΝΙΑΔΗ

Γιαούρτια ? Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)

Επεξεργασμένες ντομάτες:
Brava Ketchup (Med Foods)

Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών:
La Mediterranea (Γιουριμάκ)
Pasta Italia (Γιουριμάκ)
Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)

Κονσέρβες:
Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)

Σπορέλαια ? Μαργαρίνες:
Corolla (Κορέ)
Standard Σπορέλαια (Standard)
Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
Σογιόλα (Κορέ)
Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)

Σαλάτες ? Σάλτσες ? Σούπες:
17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
Brava Μουστάρδα (Med Foods)
Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας)

Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
BEM Τζατζίκι (BEM)

Σοκολάτες ? Καραμέλες:
Oscar Σοκολάτες (Oscar)

Παγωτά:
ΑΓΝΟ

Τσιπς ? Σνακς:
Cheetos (Tasty)
Doritos (Tasty)
Φουντούνια (Tasty)
Lay ’s (Tasty)
Pitsinia (Tasty)
Ruffles (Tasty)
Tasty Snacks (Tasty)
Tsakiris Chips με αλάτι ? πάπρικα (Τσακίρης)
Tsakiris Chips με αλάτι ? ρίγανη (Τσακίρης)

Ψωμί ? Φρυγανιές:
Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)

Έχω την εντύπωση οτι αναφέρονται ώς μεταλλαγμένα, προιόντα που στην χημική τους σύνθεση ανιχνεύονται ουσίες που δεν υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός που καταναλώνει τέτοια να μήν ξέρει πώς να τα επεξεργαστεί. Λέγεται οτι είναι υπεύθυνα για καρκινογεννέσεις κτλ.

Ελπίζω ότι η λίστα να είναι πλήρως ανανεωμένη και να μην περιεχει στοιχεία προηγουμένων ετών.

Έχω την εντύπωση οτι αναφέρονται ώς μεταλλαγμένα, προιόντα που στην χημική τους σύνθεση ανιχνεύονται ουσίες που δεν υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός που καταναλώνει τέτοια να μήν ξέρει πώς να τα επεξεργαστεί. Λέγεται οτι είναι υπεύθυνα για καρκινογεννέσεις κτλ.

νομίζω πως με τον όρο "μεταλλαγμένα" εννοούμε τα προϊόντα φυτών ή και ζώων (δεν γνωρίζω για το δεύτερο) που έχουν προέλθει από γεννετική τροποποίηση. Η *βάσιμη* ένσταση νομίζω έγκειται στο ότι παρεμβαίνουμε στη φύση και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει (domino effect) μία μετάλλαξη που εμείς προκαλούμε.* Διότι όλη η εξέλιξη δεν είναι παρά μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν και επιβίωσαν επειδή οι ανάγκες της φύσης το καλούσαν. Τα περί καρκινογεννέσεως νομίζω ανήκουν στο χώρο της κινδυνολογίας. Ας με διορθώσει κανένας βιολόγος ή γιατρός, ως ειδικότερος, αλλά νομίζω ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

* πχ σόγια γεννετικώς τροποποιημένη ώστε να επιβιώνει και σε πιο ψυχρά κλίματα (λέω εγώ)

Απάντηση: Re: Λίστα μεταλλαγμένων...

νομίζω πως με τον όρο "μεταλλαγμένα" εννοούμε τα προϊόντα φυτών ή και ζώων (δεν γνωρίζω για το δεύτερο) που έχουν προέλθει από γεννετική τροποποίηση. Η *βάσιμη* ένσταση νομίζω έγκειται στο ότι παρεμβαίνουμε στη φύση και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει (domino effect) μία μετάλλαξη που εμείς προκαλούμε.* Διότι όλη η εξέλιξη δεν είναι παρά μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν και επιβίωσαν επειδή οι ανάγκες της φύσης το καλούσαν. Τα περί καρκινογεννέσεως νομίζω ανήκουν στο χώρο της κινδυνολογίας. Ας με διορθώσει κανένας βιολόγος ή γιατρός, ως ειδικότερος, αλλά νομίζω ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

* πχ σόγια γεννετικώς τροποποιημένη ώστε να επιβιώνει και σε πιο ψυχρά κλίματα (λέω εγώ)

Eτσι ειναι, οσον αφορα το παγωτο ειναι προϊόν γάλακτος, που μαλλον ειναι μεταλλαγμενες οι ζωοτροφες των αγελαδων που το παραγουν!

παίζει και να αφορά σε μεταλλαγμένες ζωοτροφές των κοτών που παράγουν τα αυγά τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του παγωτού.

Το πώς και σε ποιο βαθμό επηρεάζει την υγεία μας δεν μου έχει εξηγήσει κανείς. Το να δαιμονοποιείς κάποια πράγματα δεν λειτουργεί πάντα προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Καλά, ότι υπάρχει παραπληροφόρηση είναι στάνταρ.

ΠΧ όλα τα καλαμπόκια που υπάρχουν πλέον έχουν προέλθει από μετάλλαξη-διασταύρωση ποικιλιών.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε.

Όπως πχ ότι φέτος εξέδωσε η ευρωπαϊκή ένωση οδηγία για τους σωλήνες που μεταφέρουν λάδι στα ελαιοτριβεία και στα εργοστάσια επεξεργασίας λαδιού.
Μέχρι τώρα έβαζαν ότι να'ναι, με αποτέλεσμα να έχουμε φάει πολλούς εστέρες (για την ακρίβεια...κάτι-εστέρες, δε θυμάμαι ακριβώς τη λέξη. Πάντως όχι πολυεστέρες!).
Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα μόνο είδος ελαστικού σωλήνα κατάλληλου για τη δουλειά αυτή.
Τόσα χρόνια βέβαια δε πάθαμε και τίποτα. Πήγα σε ελαιοτριβείο και ο άνθρωπας χρησιμοποιούσε ΝΕΡΟΣΩΛ!!! (εκείνο το διαφανές πράσινο πλαστικό σωλήνα που έχουμε για το πότισμα)

LOL!! Στις κονσέρβες έχει μόνο την Παλίροια.... Δηλαδή οι ΖΑΝΑΕ είναι καλύτερες ? Και στα γιαούρτια ξεσκίζει την ΦΑΓΕ... Κατευθυνόμενη μου φαίνεται η λίστα... οσοι δεν αναφέρονται μάλλον είναι σπόνσορες της greenpeace...

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά αυτό που είπε ο send, αν και γενικά είναι μέσα:

Διαπιστώνουμε π.χ. ότι ένα φυτό δεν προσβάλλεται από έναν τύπο ζιζανίου. Με μελέτες καταφέρνουμε να απομονώσουμε το γονίδιο που προκαλεί το χαρακτηριστικό αυτό και το προσθέτουμε σε έναν σπόρο ντομάτας. Ε, η (μεταλλαγμένη) ντοματιά που θα βγει δεν θα προσβάλλεται από το ζιζάνιο που λέγαμε και οι ντομάτες της θα λέγονται μεταλλαγμένες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι το αν τα γονίδια που μεταφέρουμε προκαλούν μόνο το επιθυμητό χαρακτηριστικό ή έχουν και άλλες άμεσες ή έμμεσες δράσεις, κοινώς παρενέργειες.

Το ντόμινο, όμως, είναι αρκετά απίθανο. Θα συμβεί μόνο αν κάποια μεταλλαγμένη ουσία διατεθεί σε έναν ζωικό πληθυσμό ο οποίος την έχει για μόνη ή κύρια τροφή. Αν η ουσία δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον πληθυσμό, θα διαταράξει το οικοσύστημά του. Αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ή ένταση του προβλήματος σημαντικά μικρότερη από τα ίδια προβλήματα που δημιουργεί η τρύπα του όζοντος ή η κάθε είδους μόλυνση από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Last edited:
Η λίστα μου φαίνεται παρόμοια με μία που είχε κυκλοφορήσει προ τριών - τεσσάρων ετών. Είχα πληροφορηθεί οτι είχε συνταχθεί ώς εξής:

Είχαν στείλει επιστολές προς τις εταιρείες να στείλουν βεβαιώσεις οτι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Όσες δεν στείλαν τις βεβαιώσεις αυτές θεωρήθηκαν οτι αποδέχονται την "αμαρτία" τους. Βέβαια κάποιες απλά δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν την βεβαίωση. Άλλες (όπως η Αγνό για παράδειγμα) είχαν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας την εποχή εκείνη. Αυτό λοιπόν δεν σημαίνει οτι τα προϊόντα που αναγράφονται περιέχουν αναγκαστικά γεν. τροποποιημένα συστατικά αλλά οτι είναι "ύποπτα".

Εγώ βλέπω ότι παίρνω ντομάτες που είναι όμορφες, στρογγυλές, μεγάλες, σκληρές και πρησμένες σαν να τις φούσκωσες με πεπιεσμένο αέρα και μέσα τους βλέπεις ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία. Είναι στεγνές.

Το ίδιο με κάτι πορτοκάλια που δεν έχουν χυμό καθόλου μέσα τους. Ούτε το άρωμα του πορτοκαλιού. Και απ´έξω έχουν στο καθένα κολλημένα και κάτι αυτοκόλλητα με μια άγνωστη φίρμα που θυμίζει τούρκικο όνομα.

Το ντόμινο, όμως, είναι αρκετά απίθανο. Θα συμβεί μόνο αν κάποια μεταλλαγμένη ουσία διατεθεί σε έναν ζωικό πληθυσμό ο οποίος την έχει για μόνη ή κύρια τροφή. Αν η ουσία δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον πληθυσμό, θα διαταράξει το οικοσύστημά του. Αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ή ένταση του προβλήματος σημαντικά μικρότερη από τα ίδια προβλήματα που δημιουργεί η τρύπα του όζοντος ή η κάθε είδους μόλυνση από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τότε γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το θέμα και έχει αναχθεί σε τόσο σημαντικό πρόβλημα όσο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Πολύ σωστός!

Re: Απάντηση: Λίστα μεταλλαγμένων...

Η λίστα μου φαίνεται παρόμοια με μία που είχε κυκλοφορήσει προ τριών - τεσσάρων ετών. Είχα πληροφορηθεί οτι είχε συνταχθεί ώς εξής:

Είχαν στείλει επιστολές προς τις εταιρείες να στείλουν βεβαιώσεις οτι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Όσες δεν στείλαν τις βεβαιώσεις αυτές θεωρήθηκαν οτι αποδέχονται την "αμαρτία" τους. Βέβαια κάποιες απλά δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν την βεβαίωση. Άλλες (όπως η Αγνό για παράδειγμα) είχαν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας την εποχή εκείνη. Αυτό λοιπόν δεν σημαίνει οτι τα προϊόντα που αναγράφονται περιέχουν αναγκαστικά γεν. τροποποιημένα συστατικά αλλά οτι είναι "ύποπτα".

Aν θυμάμαι καλά, αυτή η λίστα που αναφέρεις ήταν άλλη και είχε γίνει έτσι ακριβώς όπως το λες αλλά δεν αναφέραν τις εταιρίες που δεν είχαν απαντήσει ως «δέχονται την κατηγορία» αλλά είχαν αναφέρει συγκεκριμένα ποιές απάντησαν, ποιές απάντησαν με ελλειπή στοιχεία και ποιές δεν απάντησαν καθόλου.

Σταμάτης Μπ said:
Τότε γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το θέμα και έχει αναχθεί σε τόσο σημαντικό πρόβλημα όσο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Υποψιάζομαι διότι στη Greenpeace πέφτει πιο εύκολο να κοντράρεται με την Pioneer και τη Mosanto παρά με τη Shell, την Exxon και όλο το πετρελαϊκό κατεστημένο. Τονίζω το "υποψιάζομαι".

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί αν τα γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν απ'ευθείας επιδράσεις στην υγεία μας αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος όσον αφορά τις αλλεργίες.
Ενας άλλος όμως μεγάλος κίνδυνος είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και η διατάραξη του οικοσυστήματος. Και οποιαδήποτε επέμβαση στο περιβάλλον έχει άμεση επίπτωση στην υγεία μας.

Χωρίς να θέλω να τρομάξω κανένα, παρουσιάζω μόνο μερικά πειράματα που γίνονται και που ελπίζουμε να μη βρεθούν ποτέ στο τραπέζι μας.

1. Γουρουνόπουλο με ανθρώπινο γονίδιο: Μεγάλη αύξηση του ζώου, λιγότερο λίπος.
2. Ντομάτες με γονίδια ψαριού: Ανθεκτικές στο κρύο για καλλιέργεια στις βόρειες χώρες.
3. Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου: Μεγάλη ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα.
4. Κοτόπουλο με γονίδιο μοσχαριού: Μεγαλύτερα κοτόπουλα με λιγότερο λίπος.

Σαν κλείσιμο θα ήθελα να αναφέρω πως οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί, από τη στιγμή που θα αφεθούν στη φύση δεν είναι πλέον δυνατό να ξαναγυρίσουν στο εργαστήριο που παράχθηκαν. Ετσι το όποιο σφάλμα θα αναπτύσσεται και να αναπαράγεται.

Υποψιάζομαι διότι στη Greenpeace πέφτει πιο εύκολο να κοντράρεται με την Pioneer και τη Mosanto παρά με τη Shell, την Exxon και όλο το πετρελαϊκό κατεστημένο. Τονίζω το "υποψιάζομαι".

Είναι πράγματι πιο εύκολο αν ψάχνει για αντίπαλο. Ακούγονται διάφορα για το ρόλο της greenpeace αλλά τίποτα ανοιχτά και ξεκάθαρα ώστε να κλονιστεί ο ρόλος της ως μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης. Έχει αποδειχτεί ποτέ τίποτα για ύποπτες σχέσεις με εταιρείες; (Δεν είναι ρητορική η ερώτηση)
Έως τώρα νομίζω είναι από τις ελάχιστες περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχει αναλάβει δράση απέναντι σε πολυεθνικές και κράτη [το 84-85 τα έβαλε με τη Γαλλία και το πολεμικό ναυτικό της για τις πυρηνικές δοκιμές στη Ν. Ζηλανδία, με τα γνωστά αποτελέσματα (βύθιση του Rainbow Warrior από γάλλο πράκτορα- που λέγεται ότι είναι και αδερφός της Σενγκολέν Ρουαγιάλ...)].
Δεν ξέρω αν έχουν άλλα αποτελέσματα οι ενέργειές της, τουλάχιστον όμως αναδεικνύουν τα προβλήματα στον πολύ κόσμο, και νομίζω ότι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι ένα έργο.

Μάλλον εδώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε καλά τι εστί Monstanto.
Είναι εταιρεία που για πάνω απο μισόν αιώνα έχει απίστευτες άκρες και ουσιαστικά ελέγχει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ. Μπροστά της οι επτά αδελφές είναι σχεδόν αμελητέες ποσότητες.
Και υπάρχει και μία επιπλέον διαφορά:
Οι πετρελαϊκές εταιρείες επεξεργάζονται ένα προϊόν που υπάρχει σε συγκεκριμένη ποσότητα και κάποτε θα τελειώσει. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πουλάνε royalties. Οι εταιρείες αυτές ποτέ δεν θ'αποκαλύψουν τις γενετικές τροποποιήσεις που κάνουν σε προϊόντα. Είναι κοπυράϊτ που σημαίνει οτι με το πρόσχημα της αποφυγής της αντιγραφής απο ανταγωνιστές, άν τα προϊόντα αυτά επικρατήσουν, θα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι απο μία συγκεκριμένη εταιρεία. Θυμηθείτε επίσης τι έγινε το 1999 με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Γι αυτό άλλωστε και η Ε.Ε. τσίνησε και έχει απαγορέψει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (άλλο βέβαια το τι γίνεται στην πραγματικότητα). Και φυσικά μετά απο αυτό οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ναδίρ. Μέχρι με οικονομικό πόλεμο απέιλησε ο Μπούς.
Και για να ξαναγυρίσουμε στην Monstanto θυμίζω οτι η εταιρεία είχε κατοχυρώσει προ 50ετίας το DDT το οποίο θεωρήθηκε η λύση "για πάσαν νόσον και πάσαν μ%λ&κ#αν". Όταν αποκαλύφθηκαν οι επιπτώσεις στην πανίδα παγκοσμίως η εταιρεία έβαλε λυτούς και δεμένους να δείξουν οτι οι διαμαρτυρίες είναι έργο το "διεθνούς κομμουνισμού" (Και ο Μακαρθισμός ήταν πρόσφατος). Γι αυτό και το κλασσικό βιβλίο "Σιωπηλή άνοιξη" (Silent spring)
που περιγράφει μερικές επιπτώσεις της ουσίας στα πουλιά θεωρείται ακόμη και τώρα απο τους κύκλους των συντηρητικών στις ΗΠΑ απο τα πιό απειλητικά για τον "Αμερικανικό τρόπο ζωής".

Έκτορα, μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι ακόμα και στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η Greenpeace θα μπορούσε να καταπιάνεται με πολύ πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η υπογραφή από τις ΗΠΑ της συνθήκης του Κιότο, ή η γενικότερη πολιτική απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εδώ, στην Ελλάδα, τα χαμηλά επίπεδα ανακύκλωσης και η μη αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας είναι, για μένα τουλάχιστον, πολύ πιο σημαντικά θέματα από τα μεταλλαγμένα.