loudnes

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

Τωρα αν σου πω οτι τον εχω εδω και τουλαχιστον 2 χρονια και δεν ξερω να τον δουλευω??????
Φανταζεσαι βεβαια ποιον...
Τελικα ειμαι και για πολλες :slapface:

αυτό είναι σχετικό...
σίγουρα μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό.

Τα πράγματα παιδιά είναι πολύ δύσκολα.
Όντως άλλες οι βουλές του χώρου σε χαμηλές και άλλες σε υψηλές εντάσεις.
Επίσης με τις ηχογραφήσεις γίνεται ψιλοχαμός...
Συνήθως πιθανολογούμε ή αν θέλεται κάπως προσεγγίζουμε ποιές είναι καλές ποιές κακές ή λιγότερο καλές.
Το καλύτερο είναι να πάιζουν καλά τα περισσότερα σιντί/βινύλια της δισκοθήκης μας.
Είναι όμως και το δυσκολότερο.

Πάντως είναι σίγουρο πως ένας χώρος αποκλειστικά χρησιμοποιούμενος για ήχο είναι συνήθως ποιό αξιόπιστος για συμπεράσματα.
Δυστυχώς όμως τέτοιους χώρους έχουν λίγοι.
Συνήθως δεν υπάρχει συμμετρία, σωστές θέσεις ακρόασης κ.τ.λ
Οπότε πολλά συμπεράσματα για μηχανές και ηχογραφήσεις είναι εντελώς λάθος!

Οι διορθώσεις προς θεού δεν κάνουν τα πάντα...
Απλά σε πολλούς χώρους χρειάζονται γιατί μπορεί να υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για τα οποία δεν φταίνε οι μηχανές του συστήματος.
Διότι εγώ δέχομαι πως οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν βγάζουν σκάρτες μηχανές σε θέματα φασματικής ισορροπίας.
Εν τω μεταξύ όσο πιο δυναμικό είναι ένα ηχείο σε θέματα χαμηλού, τόσο περισσότερο διεγείρει τον χώρο.
Από την άλλη αν έχουμε ένα ηχείο με αναιμικό χαμηλό νομίζουμε πως είμαστε καλά διότι δεν ακούμε booming.
Στην ουσία όμως ίσως να μην ακούμε χαμηλό...
Είναι περίπλοκα τα πράγματα.

Παλαιότερα έβαζα σήμα SINE WAVE SWEEP TONE.
Άκουγα το σήμα (δεν μετρούσα) αρκετά δυνατά για να διεγείρω και τον χώρο...
Σε πάρα πολλές περιοχές υπήρχαν συντονισμοί ή ακυρώσεις που με ενοχλούσαν τρομερά.
Μετά από αρκετή ενασχόληση (3-4 χρόνια...) έφτασα σε ένα σημείο να μην με ενοχλεί αυτό το σήμα.
Παρ' όλα αυτά έχω δύο συντονισμούς αλλά όχι σοβαρούς.

Για να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα βοηθήθηκα από πολλούς φίλους.
Στο τέλος μέτρησα το αποτέλεσμα και είδα ότι συμφωνούσε μ' αυτό που άκουγα.
Έτσι δεν μου χρειάστηκαν διορθώσεις.
Το σίγουρο όμως είναι πως με βοήθησε ό χώρος γιατί έστηνα όπως ήθελα και κατά βούληση...
Σε όσους όμως φίλους μέχρι στιγμής έχω επισκευτεί πάντα έβλεπα μαζί τους πολλά και δυστυχώς δισεπίλυτα προβλήματα λόγω χωροταξίας και όχι λόγω μηχανών.

Τέσπα να μην σας πρήζω άλλο.
Αν δεν έχεται ένα (υποτυπώδες) μετρητικό καλά είναι να ακούσεται το SHINE WAVE SWEEP TONE για να δείτε κατά πόσο θα σας ενοχλήσει...

Συνεπως , ακούγοντας μουσική σε διαφορετικές εντάσεις κάθε φορά απαιτείται κανονικά και διαφορετική διόρθωση. Είναι αδύνατον με μια και μοναδική ρύθμιση, ας πούμε με την βοήθεια ενός equalizer, να έρθουν όλα στα ίσια τους και για όλες τις θέσεις του master volume control στον προενισχυτή μας.

Κάποιοι κάνουν αυτή την μια και μοναδική ισοσταθμιση πέρνοντας σαν αναφορά μια μέση στάθμη ακρόασης. Και πολύ καλά κάνουν γιατί δεν υπάρχει προφανώς άλλη λύση.

Για να δουμε και αυτά τα equalizers που λένε ότι προσαρμόζονται αυτόματα και ανάλογα με την στάθμη ακρόασης. Δουλεύουν ή όχι ?