low end ASPC mirrorless VS high end compact VS mid-range smartphone

Για συγκρίσεις και reviews υπάρχουν τα εξειδικευμένα sites όλοι οι υπόλοιποι απλά κάνουμε συζητήσεις.
Ή ΧΖ2 είναι η καλύτερη όλων και κρίμα που δεν βγαίνει ακομη να τρεξουμε να την πάρουμε.
Οι dslr με τον κιτ φακό είναι πεταμενα χρήματα.
Τα raw είναι περιττά αφού υπάρχουν τα jpeg χωρίς κόπο και ιδρώτα.
Συμφωνούμε, τα βρίσκουμε, ειμαστε χαρούμενοι και η διαφωνία μας είναι παρελθόν.
Καλό απόγευμα, πάμε να τραβήξουμε καμία φωτογραφία τώρα που έβγαλω ήλιο δε χρειάζεται να χαλαμε τις καρδιές μας για φωτογραφικές και βλακείες.

Απο ουσια τίποτα πάλι.

Καλό απόγευμα.

Αλλα λογια να αγαπιομαστε αγαπητε Πανο.. Η' δεν διαβαζετε τι γραφουμε και πια ειναι η κουβεντα, ή γραφετε για να μας κανετε πλακιτσα.

Karamela συμφωνουμε.. Αλλα και εδω μπαινουν ατομα που δεν ξερουν τα τεχνικα και τεχνολογικα της φωτογραφιας.. Και εγω ετσι μπηκα στην ενοτητα της φωτογραφιας καποτε. Απο το 2008 ειμαι στο avclub, αλλα ασχολουμουν με αλλα πραγματα, πχ ηχο και εικονα, αλλα οχι με την φωτογραφια.. Προεκυψε και αυτη, μου αρεσε, καθησα και εμαθα.. δεν ηξερα πριν μπω εδω.

Σωστά, άλλα και εσύ που ξεκίνησες με την xz-2 που είναι εξαιρετική μηχανή για αυτό που είναι και σε κάλυπτε στην αρχή είδες με τον καιρό και όσο περισσότερο ασχολιόσουν ότι θέλεις κάτι καλύτερο ή ότι απλά δεν σε καλλύπτει...και αναγκαστικά (μιας και δεν μπορείς να πάρεις έναν νέο φακό και αυτομάτως να αναβαθμιστείς ή απλά δεν μπορείς να παίξεις σε ποιο ''βαθιά νερά'' των αρχείων raw μιας mirrorless) θα πας σε κάποια άλλη μηχανή με ενναλάξιμους φακούς....για αυτό προτείνω σε κάποιον που ξεκινάει τώρα και έχει θεωρητικά τα φόντα να πάει παρακάτω, να ξεκινήσει με μια φτηνή mirrorless και έναν φτηνό κιτ φακό. Στην αρχή ακόμα και σε jpeg θα τον ψιλοκαλύπτει...αν δεν θέλει να πάει παρακάτω μια χαρά θα κάνει την δουλειά του και με αυτήν, αν όμως βελτιωθεί, αποκτήσει το μικρόβιο κλπ...μπορεί να αρχίζει να μαγειρεύει τα raw αρχεία και μπορεί και εύκολο να αποκτήσει έναν άλλο καλύτερο φακό...με λίγα λόγια η μηχανή θα είναι μαζί του και θα τον ψιλοκαλύπτει από τα πρώτα βήματα του μέχρι και σε περαιτέρω βήματα, κάτι που δεν θα μπορεί μια compact που αυτό που σου δίνει εξαρχής είναι σχεδόν και το maximum που μπορείς να πάρεις από αυτή χωρίς κανένα περιθώριο αναβάθμισης....δηλαδή μια μηχανή με ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένες δυνατότητες....
Και να σου πω ένα άλλο παράδειγμα....το 2007 έσκασα 1.000 ευρώ για να πάρω την Nikon D300...πριν έβγαζα φώτος με μια compact του 100ευρω....και όμως δεν πήρα μια καλή compact ή μια νέα και καλή superzoom που ήταν στην μόδα τότε, άλλα πήγα στο καλύτερο δυνατό που μπορούσα και ας μην ήξερα ακόμα τι θα πει διάφραγμα....άλλα ένιωθα ότι μου αρέσει η φωτογραφία και μέσω της D300 θα μάθω πολλά και η μηχανή θα είναι κοντά μου από τα πρώτα βήματά μου μέχρι όπου μπορώ να φτάσω και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μου είτε μεγάλες είτε και μικρές....ήξερα ότι θα είναι ''εκει'' να με ''καλύψει'' σχεδόν σε ότι ζητούσα από την φωτογραφία.....και πράγματι την κράτησα μέχρι το 2014 (7 χρόνια) και τράβηξα μαζί της 85.000 clicks....
Για αυτό προτείνω σε κάθε νεο στον χώρο της φωτογραφίας να ξεκινήσει με μια φτηνή mirrorless που θα του δίνει την ευελιξία και την δυνατότητα να πάει παρακάτω....αν δεν τον ενδιαφέρει το ''άθλημα'' πίστεψέ με είτε με mirrorles, είτε με compact το ίδιο θα του φανεί η ποιότητα εικόνας, αν όμως ενδιαφερθεί και κολλήσει το μικρόβιο, ε τότε η mirroless θα αναδειχτεί...σε κάθε περίπτωση κερδισμένος θα είναι ο αγοραστής.....

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί οι κάτοχοι XZ2 γράφουν μόνο για jpeg.
Δεν έχουν ούτε καν την περιέργεια τι εικόνα θα βγάλει ένα πρόγραμμα μετατροπής raw ακόμη και στις default ρυθμίσεις;

Για τη μαμά κάτοχο compact ή εισαγωγικής mirrorless με τον κιτ το καταλαβαίνω να μην ασχολείται με raw, αν και σε εκείνη θα πρότεινα να βγάζει raw+jpeg. Το παιδί της θα μεγαλώσει και μπορεί να θελήσει να βελτιώσει την ποιότητα των φωτογραφιών ή και να σώσει κάποιες φαινομενικά αποτυχημένες λήψεις.

Προσωπικά από το 2000 raw+jpeg τραβάω, ασχέτως μηχανής, olympus και fuji συμπεριλαμβανομένων.

Βασικά εγώ τραβάω μόνο jpeg γιατι βαριεμαι ακομη να ασχοληθω με επεξεργασια.

Ο Γιάννης με την xz2 raw βγάζει και έχει βάλει πολλά δείγματα στο forum.

Δεν εννοώ επεξεργασία, αλλά πέρασμα των raw από πρόγραμμα μετατροπής raw, ακόμη και σε batch mode όλες μαζί σε default ρυθμίσεις.

Τουλάχιστον τραβάς raw+Jpeg για να σου μένουν τα raw για αργότερα;

Τουλάχιστον τραβάς raw+Jpeg για να σου μένουν τα raw για αργότερα;

Εδω εχεις δίκιο, σπάνια βαζω και raw. Με το σκεπτικό οτι σιγα μη κατσω να επεξεργαστω και τις παλιες. Το αλλαζω, θενξ.

Χαίρομαι που το ακούω.
Πέταζε τα raw σε έναν φάκελο σε backup δίσκο να μην μπλέκονται στα πόδια σου τώρα που δεν τα θέλεις. Ελάχιστος κόπος είναι μια μεταφορά των αρχείων που και που όταν μαζεύονται.
Κάποια στιγμή μετά από χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψεις στον φάκελο αυτό με τα raw.

Απάντηση: Re: low end ASPC mirrorless VS high end compact VS mid-range smartphone

Για συγκρίσεις και reviews υπάρχουν τα εξειδικευμένα sites όλοι οι υπόλοιποι απλά κάνουμε συζητήσεις.
Ή ΧΖ2 είναι η καλύτερη όλων και κρίμα που δεν βγαίνει ακομη να τρεξουμε να την πάρουμε.
Οι dslr με τον κιτ φακό είναι πεταμενα χρήματα.
Τα raw είναι περιττά αφού υπάρχουν τα jpeg χωρίς κόπο και ιδρώτα.
Συμφωνούμε, τα βρίσκουμε, ειμαστε χαρούμενοι και η διαφωνία μας είναι παρελθόν.
Καλό απόγευμα, πάμε να τραβήξουμε καμία φωτογραφία τώρα που έβγαλω ήλιο δε χρειάζεται να χαλαμε τις καρδιές μας για φωτογραφικές και βλακείες.
Κι εγω αυτο το συμπερασμα εβγαλα απο τα λεγομενα των παιδιων με τις olympus. Παιδια ειναι καλο το μηχανακι. Για τα λεφτα του μαλιστα παρα πολυ καλο αλλα μεχρι εκει. Ειναι κατωτερη απο rx100 και με mirrorless ειναι ατοπη η συγκριση. Ναι υπο συνθηκες μπορει να πετυχει καλυτερο jpeg απο κιτ φακο αλλα αυτο προσωπικα δε μου λεει απολυτως τπτ.

Κ με iphone μπορει σε ιδανικες συνθηκες να βγαλεις φωτο ισαξια με dslr. Δεν σημαινει ομως κατι αυτο ουτε μπορει να τεθει θεμα συγκρισης.

Re: Απάντηση: Re: low end ASPC mirrorless VS high end compact VS mid-range smartphone

είχα σκοπό να το κάνω έτσι και αλλιώς αλλά επειδή ζητήθηκε κιόλας από τον φίλο ampaleos

Untitled.jpg

αριστερά η a5000 με:
apert. priority program
f 4.0
iso 1600
exposure time 1/4s
focal length 20.00mm (30mm equiv)

δεξιά η xz2 με:
apert. priority program
f 1.9
iso 400
exposure time 1/4s
focal length 6.40mm (περίπου 30mm equiv)

τα συμπεράσματα δικά σας :ears:

η αριστερη μου φαινεται κουνημενη???

βρε παιδες, ρωτατε και τον Teo Bot, μια χαρα φωτο βγαζει με τον κιτ φακο

Εννοειται οτι βγαζει μια χαρα βρε Κωστα. Αλλα για δες τις μακρο πως τις βγαζει;

Εμένα η αριστερή μου φαίνεται λιγο ανετάριστη.

Για να είναι κάποιο συγκριτικό αξιόπιστο όταν συγκρίνουμε δύο ίδιες εικόνες πρέπει να υπάρχει μια κοινή σταθερά.
Δηλαδή ή ο φακός να είναι ίδιος ή το σώμα ίδιο ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε σωστα και να μπορουμε να εφαρμόσουμε ίδιες ρυθμίσεις σε όλες τις εικόνες.
Αλλιώς δεν υπάρχει σωστή κρίση. πχ στην τελευταία φωτό η μία έχει f4 και iso 1600 και η άλλη f1.9 και ιso 400. Τελείως διαφορετικοί φακοί, αισθητήρες, φιλοσοφία μηχανης.
Με τέτοια δεδομένα δεν μπορούν να βγουν ασφαλη συμπεράσματα για κανένα νομίζω.

Εγω παλι δεν καταλαβα, απο την στιγμη που θα χρησιμοποιηθει τριποδο, γιατι δεν ρυθμιζονται οι μηχανες στις καλυτερες δυνατες τους ρυθμισεις. Πχ. στα 20mm δεν θα χρησιμοποιουσα ποτε f4 αλλα f5,6. Ισως κ f8 κ μετα θα εκανα συγκριση. Αν παλι μιλαμε για low light χερατη ο κιτ φακος δεν κανει, εκτος κ αν χρησιμοποιηθει το handheld twillight που κανει σχετικα καλη δουλεια αλλα με αρκετες περικοπες στην λεπτομερεια. Ο κιτ της sony δεν κανει για low light επειδη το sweet spot του δουλευει απο f5.6 μεχρι f8 ανάλογα τα εστιακα μηκη. Απο εκει κ περα ανεβαζεις iso μεχρι εκει που σε παιρνει, δηλ μεχρι 2000 που για τα γουστα μου μια χαρα. Στο 3200 ειναι usable που λεμε, αλλα κ παλι αναλογα τα χρωματα που περιεχει το καδρο. Γενικα το τριποδο ειναι φιλος μου.

Τωρα σχετικα με την τελευταια συγκριση μου κανει παραξενο πως γινεται η sony με f4 (f6 35mm equivalent) κ η olympus με f1.9 (f8, σχεδον f9, 35mm equivalent) δηλ πιο φωτεινο διαφραγμα για την sony, η sony να χρειαζεται παραπανω iso για να επιτευχθει το 1/4 ταχυτητας...

Εννοειται οτι βγαζει μια χαρα βρε Κωστα. Αλλα για δες τις μακρο πως τις βγαζει;

Πως τις βγαζω βρε; :confused:

Με πολύ μαεστρία! :)

Εννοω οτι δεν ειναι ολες μόνο με τον κιτ, αλλες ειναι με minolta, αλλες με tubes. Αυτο σχετικα με το kit vs compact στο οποιο ειπαμε ολοι την γνωμη μας και υπεραναλυσαμε.

Σχετικα με το παραπανω συγκριτικο δε ξερω αν φταιει κατι αλλα οι 2 φωτογραφίες ειναι μερα με την νύχτα.

Με πολύ μαεστρία! :)

Εννοω οτι δεν ειναι ολες μόνο με τον κιτ, αλλες ειναι με minolta, αλλες με tubes. Αυτο σχετικα με το kit vs compact στο οποιο ειπαμε ολοι την γνωμη μας και υπεραναλυσαμε.

Σχετικα με το παραπανω συγκριτικο δε ξερω αν φταιει κατι αλλα οι 2 φωτογραφίες ειναι μερα με την νύχτα.

Καταρχην να σε ευχαριστω πολυ!! Στην συνεχεια να σου πω οτι τα tubes δεν προσθετουν σε ευκρινεια, ισα ισα αφαιρουν φως. Το μονο που κανουν ειναι να απομακρυνουν τον φακο απο τον αισθητηρα για να μπορεις να εστιασεις απο πιο κοντινες αποστασεις.
Εαν εννοεις οτι χρειαζεται η επιπλεον αγορα τους και οτι ειναι μπελας το βγαλε βαλε εχεις απολυτο δικιο :)
Απο εκει κ περα οπως λες, μπορει επεσε υπεραναλυση αλλα δεν νομιζω οτι ειναι κακο να συζηταμε κ να ανταλλασουμε αποψεις καλοπροαιρετα. Ισα ισα, ισως βοηθησει να αποφασισουν δυνητικοι αγοραστες βλεποντας τα συν κ τα πλην της καθε μιας ;)

Απάντηση: Re: low end ASPC mirrorless VS high end compact VS mid-range smartphone

Σε jpeg υπερεχει της rx100.

Εννοεις υπερεχει η xz2 της RX100 ?

Αν ναι κανεις λαθος, αν και η ομορφια του jpeg μπορει να θεωρηθει υποκειμενικη, επειδη τις εχω δουλεψει και τις 2 (την rx την ειχα 1,5 χρονο και την olympus την πηρε συναδελφος υστερα απο προτροπη μου και την δουλεψαμε αρκετο καιρο σε συγκριτικα) προσωπικα η rx μας φανηκε καλυτερη. Ειδικα οσο πεφτει το φως η διαφορα ανοιγει. Και δε συζηταω για βιντεο αφου εκει δεν υπαρχει επαφη.

Παιδια καλη η xz2 αλλα θα ελεγα να χαλαρωσουμε λιγο, οπου να ναι θα τη συγκρινουμε με Α7 και d800 !

ΥΓ. Παιδια η αριστερη φωτο με την α5000 ειναι ανεταριστη.

Εγω παλι δεν καταλαβα, απο την στιγμη που θα χρησιμοποιηθει τριποδο, γιατι δεν ρυθμιζονται οι μηχανες στις καλυτερες δυνατες τους ρυθμισεις. Πχ. στα 20mm δεν θα χρησιμοποιουσα ποτε f4 αλλα f5,6. Ισως κ f8 κ μετα θα εκανα συγκριση. Αν παλι μιλαμε για low light χερατη ο κιτ φακος δεν κανει, εκτος κ αν χρησιμοποιηθει το handheld twillight που κανει σχετικα καλη δουλεια αλλα με αρκετες περικοπες στην λεπτομερεια. Ο κιτ της sony δεν κανει για low light επειδη το sweet spot του δουλευει απο f5.6 μεχρι f8 ανάλογα τα εστιακα μηκη. Απο εκει κ περα ανεβαζεις iso μεχρι εκει που σε παιρνει, δηλ μεχρι 2000 που για τα γουστα μου μια χαρα. Στο 3200 ειναι usable που λεμε, αλλα κ παλι αναλογα τα χρωματα που περιεχει το καδρο. Γενικα το τριποδο ειναι φιλος μου.

Τωρα σχετικα με την τελευταια συγκριση μου κανει παραξενο πως γινεται η sony με f4 (f6 35mm equivalent) κ η olympus με f1.9 (f8, σχεδον f9, 35mm equivalent) δηλ πιο φωτεινο διαφραγμα για την sony, η sony να χρειαζεται παραπανω iso για να επιτευχθει το 1/4 ταχυτητας...

με αυτά που διαβάζω από εσάς που το κατέχετε πολύ περισσότερο συνειδητοποιώ ότι μάλλον κακό κάνω παρά καλό... γιαυτο και θα το αφήσω.... τουλάχιστον προς το παρόν....

απλά να πω ότι προσπάθησα να πάρω τις ρυθμίσεις του ampalaeos (post 30 του νήματος) για να δω τι θα βγει...

το ότι η μια φωτο βγηκε "ανετάριστη" δεν θα προσποιηθώ ότι ξέρω τι σημαίνει, όμως έβγαλα την ίδια & με χαμηλότερο iso χωρίς η διαφορά να είναι ιδιαίτερα μεγάλη

φίλε teobot, σημειώνω τις παρατηρήσεις σου για προσωπική χρήση και πειραματισμό, με τέτοια σχόλια έχω μάθει πολλά εδώ μέσα, διότι όταν ξεκίνησα ήμουν στραβάδι πραγματικό

νομίζω πως η ουσία ειπώθηκε πολύ νωρίς, από τα πρώτα σχόλια κιόλας & μετά επαναλήφθηκε λίγο πολύ απ'ολους - αυτού του είδους οι κάμερες θέλουν και αντίστοιχους φακούς για να αναδειχθούν, το οποίο φυσικά έχει ειπωθεί πολλές πολλές φορές εδώ μεσα. Εγώ πάντως προς αυτή την κατεύθυνση θα βαδίσω

Περπατώντας σήμερα στο δρόμο είδα γραμμένη στον τοίχο μια πρόταση που μου έκανε εντύπωση και ίσως να ταίριαζε και στο νήμα και στα γραφόμενα πολλών και εμένα μέσα σε αυτούς.
"Οι Άνθρωποι είναι άρρωστοι κόλλησαν εγωισμό και βήχουν άποψη".