Λύσεις τροφοδοσίας για Dac

Για να το πάρουμε από την αρχή σωστά.

Τι θέλουμε;
Να συνδέσουμε το ντακ μας στον υπολογιστή και να έχουμε και μια τροφοδοσία κάπως της προκοπής.

Τι χρειαζόμαστε;
Χρειαζόμαστε μια καθαρή τροφοδοσία και απρόσκοπτη μεταφορά των δεδομένων.

Τι δεν θέλουμε;
Δεν θέλουμε να ανακατευτεί στο όλο θέμα καθόλου η θορυβώδης τροφοδοσία του υπολογιστή που τσιμπάει θορύβους από όπου μπορεί.

Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται αυτή η μεταφορά χωρίς να μπούμε σε τεχνικά,απλώς για να πάρουμε μια ιδέα.
Εδώ είναι το pinout του USB.

USB.jpg

Οπότε εμείς θέλουμε το +(VCC) και το - (Ground) που έρχονται από τον υπολογιστή να διακόπτονται αν είναι δυνατόν και στην θέση τους να βάλουμε μια πιο καλή τροφοδοσία.
Αυτή η μητρική πχ.,έχει ως επιλογή την διακοπή της τροφοδοσίας αν κάποιος το επιθυμεί.
Επίσης πολλά ντακ έχουν δική τους τροφοδοσία οπότε ούτε εκεί δεν έχουμε θέμα,είναι κανονισμένο από πριν.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν το ντακ μας δεν έχει τέτοια τροφοδοσία και θα θέλαμε το κάτι παραπάνω;
Παρεμβάλλουμε μεταξύ ντακ και υπολογιστή κάτι που θα διακόπτει την τροφοδοσία του υπολογιστή και θα δίνει καθαρή δική του.
Ενα hub με εξωτερικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό πχ που αποδεδειγμένα να διακόπτει την τροφοδοσία από το PC και να δίνει από την δική του,η κάτι σαν το iPower που είδαμε πιο πάνω ή φτιάχνουμε και μόνοι μας ένα καλώδιο με ένα τροφοδοτικό αν πιάνουν λίγο τα χέρια μας,κάπου υπάρχει η κατασκευή εδώ στο φόρουμ,θα την ψάξω.

Το καλώδιο που έδειξες αποπάνω,δεν διακόπτει την τροφοδοσία,απλώς προσθέτει ρεύμα σε συσκευές με αυξημένη ανάγκη,ιδανικά θα έπρεπε στα δυο άκρα του να γράφει,DATA only και POWER only αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε το Power only να κουμπώνει σε εξωτερικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό.
Έτσι θα κάναμε δουλειά.

Last edited:
Re: Απάντηση: Λύσεις τροφοδοσίας για Dac

Το καλώδιο που έδειξες αποπάνω,δεν διακόπτει την τροφοδοσία,απλώς προσθέτει ρεύμα σε συσκευές με αυξημένη ανάγκη,ιδανικά θα έπρεπε στα δυο άκρα του να γράφει,DATA only και POWER only αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε το Power only να κουμπώνει σε εξωτερικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό.
Δεν ειμαι 100% σιγουρος, αλλα πρεπει να εχω και τετοιο καλωδιο.
Ειναι το καλωδιο που συνδεει ενα εξωτερικο Plextor με το laptop.

Ρε φιλε μηπως το κουραζουμε αδικα???
Ενδιαφερει κανενα αυτο το τοπικ ή μονοι μας τα γραφουμε ,μονοι μας τα διαβαζουμε???:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λύσεις τροφοδοσίας για Dac

Δεν ειμαι 100% σιγουρος, αλλα πρεπει να εχω και τετοιο καλωδιο.
Ειναι το καλωδιο που συνδεει ενα εξωτερικο Plextor με το laptop.

Ρε φιλε μηπως το κουραζουμε αδικα???
Ενδιαφερει κανενα αυτο το τοπικ ή μονοι μας τα γραφουμε ,μονοι μας τα διαβαζουμε???:flipout:

Και έναν μόνο να βοηθήσει,καλό είναι,σταμάτα.:flipout:
Εδώ ψειρίζουμε άλλα κι άλλα,την τροφοδοσία που είναι και σημαντική θα παραλείψουμε;

Παντως,ετσι για την ιστορια,εβγαλα τα ματια μου αλλα ουτε ανταπτορα ουτε καλωδιο τετοιoυ ειδους βρηκα.
Εκτος φυσικα απο το καλωδιο της iFi που κοστιζει μονο 179 ευρωπουλα.
Δηλ 3 φορες πανω απο ενα φτηνο ντακ ή λιγο πιο ακριβο απο το Audioengine d1 που θελω να παρω!!

Απάντηση: Re: Λύσεις τροφοδοσίας για Dac

Παντως,ετσι για την ιστορια,εβγαλα τα ματια μου αλλα ουτε ανταπτορα ουτε καλωδιο τετοιoυ ειδους βρηκα.
Εκτος φυσικα απο το καλωδιο της iFi που κοστιζει μονο 179 ευρωπουλα.
Δηλ 3 φορες πανω απο ενα φτηνο ντακ ή λιγο πιο ακριβο απο το Audioengine d1 που θελω να παρω!!

Να ένα έτοιμο,έτσι για να έχουμε μια ιδέα.
Περίπου στα 90 ευρώ,μπορούμε όμως να φτιάξουμε και μόνοι μας με το 1/5 της τιμής.

Όλα αυτά έχουν ξανασυζητηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια σε άλλα νήματα και ιδίως στο νήμα του ODAC Salas

Πιστεύω ότι λύσεις με διπλά καλώδια δεν κάνουν απολύτως τίποτε για απλά DAC... διότι αυξάνοντας απλά τα mA (διότι περί αυτού πρόκειται) δεν προσφέρεις απολύτως τίποτε στο DAC εφόσον οι ανάγκες από ρεύμα είναι εξαιρετικά μικρές ούτως ή άλλως οπότε δεν τίθεται θέμα ποσότητας ρεύματος... τίθεται θέμα ΚΑΘΑΡΟΥ και ΣΤΑΘΕΡΟΥ ρεύματος.

Φυσικά εάν το DAC έχει και ενισχυτή ακουστικών επάνω τα πράγματα αλλάζουν και οπωσδήποτε το διπλό καλώδιο μπορεί να έχει όφελος αλλά επίσης μπορεί και όχι, ανάλογα με την υλοποίηση.

Λύσεις με γαλβανικές απομονώσεις έχουν καλό αποτέλεσμα αλλά μονάχα εάν ακούμε κυρίως red book 16/44,1... για μεγαλύτερες αναλύσεις μπορεί να υπάρχουν drop out κλπ... συνήθως αυτά τα κυκλωματάκια έχουν και τροφοδοσία επάνω... αυτό που κάνουν είναι απομονώνουν και δίνουν καθαρή τροφοδοσία...έχουμε μερικά νήματα αλλά δεν τα έχω πρόχειρα τώρα. Υπάρχουν και παθητικά τα οποία μπορεί να μην δουλεύουν σωστά σε μερικά DAC.

Πακάκια με αντάπτορες όπως της Aquvox φαίνονται καλές λύσεις.

Βασικά για DACάκια χαμηλών επιδόσεων ή αξιώσεων πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο διότι πολύ εύκολα θα ξεπεράσουν την αξία του ίδιου του DAC.

Ανάλογα με το αν ή όχι τροφοδοτείται το ίδιο το DAC ή κάποια μέρη του πχ receiver κλπ, αξίζει να γνωρίζουμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους αναβάθμιση διότι μπορεί και να μην ωφελήσει.

Προσωπικά έχω επιλέξει στο κυρίως μου DAC να τροφοδοτείται μόνο από σταθεροποιημένες τροφοδοσίες σε όλα τα μέρη του και να είναι γαλβανικά απομονωμένο.

Στο μικρό DAC που έχω για φορητό δεν με ενδιαφέρει καν και ούτε σκέφτηκα να του κάνω κάτι.

Η λύση με το HUB είναι η φτηνότερη και πιο αποτελεσματική διότι ένα φτηνό πακάκι από το πλαίσιο κάνει κάτω από 10 ευρώ οπότε με μικρό κόστος αναβαθμίζεται γενικά την ποιότητα ρεύματος σε όλες τις συσκευές που θα συνδέσετε εκεί πάνω όχι μόνο στο DAC.

Υπάρχει και αυτό το καλώδιο που βοηθάει στην συνδεσμολογία αν δεν θέλετε HUB

5V_Power_Injector_for_USB_on_RB411UAHR_main_product.jpg

http://linitx.com/product/5v-power-injector-for-usb-on-rb411uahr-and-rb493g/12849

Όντως τα isolators όπως τα αποκαλούμαι είναι δίκοπο μαχαίρι

Ενώ να πώ και για τις gigabyte Motherboards http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/110364-Audiophile-χαρακτηριστικά-σε-Gigabyte-motherboards ότι ναι μεν έχει κάποια χρησιμότητα αυτό που κάνουν (λ.χ. ξεχωριστές ασφάλειες προστασίας), αλλά στο δικό μου σύστημα διαφορά δεν είδα.

Παιδια (το λεω με αγαπη... ετσι)
Εχετε υποψην σας οτι η diy ειναι αβατο για πολους απο μας.
Στην κυριολεξια μιλανε αλλη γλωσσα....εχουμε πιει κρασια μαζι και οταν αρχισαν τα δικα τους, τους κοιταζα σαν εξωγιηνους:flipout:.
Οι γνωσεις και οι ντιουϊκες λυσεις που εχουν, ειναι ασυλληπτες για το μεσο χομπιστα.
Γιαυτο μιλαμε για ετοιμα καλωδια και hubακια.
Απλα αν αυτα που λεμε εμεις οι ασχετοι ειναι λαθος ή τρυπα στο νερο, να μας το λετε να διορθωνομαστε.
Τζαμπα νταλκαδες, ειναι αμαρτια να βαζουμε στην καρκαλα μας.:firstprize:

Re: Απάντηση: Λύσεις τροφοδοσίας για Dac

κάπου υπάρχει η κατασκευή εδώ στο φόρουμ,θα την ψάξω.

Εδώ υπήρχε μία κατασκευή με Υ καλώδιο για την tascam αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πια οι εικόνες...:violent-smiley-030:

Προσωπικά πακάκια ακούω και πακάκια δε βλέπω. Έχοντας πάρει εξωτερικό αυτοτροφοδοτούμενο (από πακάκι) usb hub στη scarlet 2i2 άκουσα διαφορά αλλά προς το χειρότερο :(

Επίσης για αντίστοιχο λόγο παράτησα το λαπτοπ και πήγα σε desktop στο σπίτι

Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίσουμε το καλό από το μάπα?

Προσωπικά πακάκια ακούω και πακάκια δε βλέπω. Έχοντας πάρει εξωτερικό αυτοτροφοδοτούμενο (από πακάκι) usb hub στη scarlet 2i2 άκουσα διαφορά αλλά προς το χειρότερο :(

Επίσης για αντίστοιχο λόγο παράτησα το λαπτοπ και πήγα σε desktop στο σπίτι

Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίσουμε το καλό από το μάπα?

Πρέπει με κάποιο τρόπο να δεις αν το hub διακόπτει την τροφοδοσία και δίνει δική του ή αν απλά προσθέτει.
Άλλος απλός τρόπος να δοκιμάσεις,είναι να πάρεις ένα παλιό άχρηστο καλώδιο (από printer πχ),να το γδύσεις,να κόψεις μόνο το κόκκινο καλώδιο που θα βρεις μέσα και να το απομονώσεις και να συνδέσεις το hub με τον υπολογιστή με αυτό(αν έχει ξεχωριστό καλώδιο,αν δεν έχει.......).Το hub με το ντακ θα το συνδέσεις όπως και πριν,καμία αλλαγή.

Η κατασκευή του καλωδίου είναι απλή πάντως.

Βήμα-βήμα.
Βρίσκεις ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 5v για usb και σιγουρεύεις το συν (+) και το πλην (-) στο καλώδιο.
(Φανταστείτε πως εγώ για δοκιμή όταν το πρωτοέφτιαξα έβαλα ένα από παλιό κινητό,ούτε καν ήξερα αν είναι σταθεροποιημένο,κι όμως έφερε βελτίωση.Μετά πήρα ένα πιο προκοπής.)

Βρίσκεις ένα παλιό καλώδιο USB ίδιο με αυτό που συνδέεις τώρα,το γδύνεις προσεκτικά χωρίς να το κόψεις (μόνο το εξωτερικό περίβλημα ανοίγεις δηλαδή) και στα καλωδιάκια που έχει μέσα βρίσκεις το κόκκινο.

Το κόβεις και συνδέεις το συν του τροφοδοτικού στην μεριά που ταξιδεύει για το ντακ.Το άλλο άκρο που περισσεύει από το κόκκινο το απομονώνεις.
Μετά γδύνεις λίγο το μαύρο χωρίς να το κόψεις και συνδέεις το πλην.

Από τα υπόλοιπα καλώδια και την συρμάτινη θωράκιση,δεν πειράζεις τίποτα.

Τα σιγουρεύεις να μην κάνουν επαφή μεταξύ τους με μονωτική,κλπ και έτοιμος.

Last edited:
το πιθανότερο είναι να μη χεριάσω καλώδιο. Έστω ότι παίρνω ένα έξτρα usb port για την πλάτη του υπολογιστή και το συνδέω μέσα στη μητρική που έχει τέτοια έξοδο: http://www.madhome.net/usb_pinassignments/DELL_frontpanel.htm. Για να μην σπάω δοντάκια από την έξοδο της μητρικής βάζω ένα έξτρα ανταπτοράκι που έρχεται με την μητρική και τα σπάω από εκεί. Πρέπει να σπάσω τα δύο +5v μόνο?

Και έστω ότι τελειώνουμε με αυτό. Το πακάκι το σωστό το σταθερό το σούπερ ντούπερ για να βάλω στο hub πως το αναγνωρίζω όταν το πετύχω?

το πιθανότερο είναι να μη χεριάσω καλώδιο. Έστω ότι παίρνω ένα έξτρα usb port για την πλάτη του υπολογιστή και το συνδέω μέσα στη μητρική που έχει τέτοια έξοδο: http://www.madhome.net/usb_pinassignments/DELL_frontpanel.htm. Για να μην σπάω δοντάκια από την έξοδο της μητρικής βάζω ένα έξτρα ανταπτοράκι που έρχεται με την μητρική και τα σπάω από εκεί. Πρέπει να σπάσω τα δύο +5v μόνο?

Και έστω ότι τελειώνουμε με αυτό. Το πακάκι το σωστό το σταθερό το σούπερ ντούπερ για να βάλω στο hub πως το αναγνωρίζω όταν το πετύχω?

Κι από την μια μεριά να το σπάσεις μόνο,το ίδιο είναι.
(Σε αυτό που δείχνεις,ναι,και τα δύο,σε απλό ανταπτοράκι,το ένα.)
Πακάκια αρχίζουν από 5 ευρώ,έχουν όλα τα ηλεκτρονικάδικα.,απλώς πας και το ζητάς.5~5.2V DC,1A.
Ποστάρισα και ένα ακριβό με αντάπτορα παραπάνω,90 ευρώ,αλλά σε αυτά τα λεφτά καλύτερα να δώσεις να σου φτιάξει κάποιος κάτι με Shunt.

Αλήθεια,για ποιο ντακ μιλάς;
Ρωτάω μήπως κι έχει δική του τροφοδοσία και δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά...

Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον νήμα, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθείτε να βελτιώσετε ;
Εγώ που ακούω μουσική απευθείας από την έξοδο ακουστικών με Laptop της Dell (ι3) είμαι πολύ ικανοποιημένος. Παίζει τα πάντα μέχρι 24-bit 192Khz και ουδεμία διαφοροποίηση στον ήχο γίνεται αντιληπτή, είτε το laptop τροφοδοτείτε από μπαταρία είτε από το τροφοδοτικό της μάνας του.
Εχω δοκιμάσει και εξωτερικές κάρτες ήχου χωρίς να υπάρχει βελτίωση, ακόμα και εξωτερική τροφοδοσία με Υ cables. Μάλλιστα σε κάποοιες περιπτώσεις οι εξωτερικές κάρτες ήχου (κατηγορίας USB) παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα χρονισμού κατά την αναπαραγή υλικού υψηλής ανάλυσης, κάτι που στο Dell ουδέποτε είχε συμβεί.

Αν μπορεί κάποιας ας ανεβάσει μετρήσεις θορύβου για να δούμε αν πραγματικά ο θόρυβος τροφοδοσίας της USB γίνεται αντιληπτός κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Πολύ ενδιαφέρον νήμα, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθείτε να βελτιώσετε ;
Εγώ που ακούω μουσική απευθείας από την έξοδο ακουστικών με Laptop της Dell (ι3) είμαι πολύ ικανοποιημένος. Παίζει τα πάντα μέχρι 24-bit 192Khz και ουδεμία διαφοροποίηση στον ήχο γίνεται αντιληπτή, είτε το laptop τροφοδοτείτε από μπαταρία είτε από το τροφοδοτικό της μάνας του.
Εχω δοκιμάσει και εξωτερικές κάρτες ήχου χωρίς να υπάρχει βελτίωση, ακόμα και εξωτερική τροφοδοσία με Υ cables. Μάλλιστα σε κάποοιες περιπτώσεις οι εξωτερικές κάρτες ήχου (κατηγορίας USB) παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα χρονισμού κατά την αναπαραγή υλικού υψηλής ανάλυσης, κάτι που στο Dell ουδέποτε είχε συμβεί.

Αν μπορεί κάποιας ας ανεβάσει μετρήσεις θορύβου για να δούμε αν πραγματικά ο θόρυβος τροφοδοσίας της USB γίνεται αντιληπτός κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Αν είσαι από αυτούς τους τυχερούς,μην το πειράζεις καθόλου!:flipout:
Ενα μικρό τεστ που μπορείς να κάνεις,είναι να βάλεις τα ακουστικά σου,την ένταση στο τέρμα και χωρίς τραγούδι επάνω και να περιηγηθείς στους φακέλους σου,στο Ιντερνετ,κλπ.
Αν δεν ακούσεις ηλεκτρικούς θορύβους,ανεμιστήρια,σκληρούς δίσκους,κλπ μέσω των ακουστικών,είσαι μια χαρά.

Βεβαίως τα προβλήματα που ανέφερες με τις εξωτερικές κάρτες μπορεί να φανερώνουν άλλες αδυναμίες,είτε των καρτών είτε του λαπτοπ είτε και μη σωστού στησίματος.
Γενικά πάντως,μια καλή εξωτερική κάρτα ήχου ή ένα ντακ,στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα παίξει καλύτερα αν στηθεί σωστά.
Επιπλέον,η variable έξοδος των ακουστικών δεν ενδεικνύεται για απ' ευθείας σύνδεση με το σύστημα,καλύτερα κάποια fixed έξοδος.

Last edited:
Το θέμα με τα πακάκια είναι, ότι πρέπει να είναι σταθεροποιημένα... regulated ή linear... αν δεν γράφει αυτές ακριβώς τις λέξεις επάνω, τότε είναι διακοπτικό και φυσικά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το πρόβλημα με το χέριασμα καλωδίων USB είναι ότι πολλές φορές η γείωση χρειάζεται από το PC οπότε δεν γλυτώνεις τον θόρυβο από την μητρική, απλά παίρνεις από το πακάκι καθαρό και σταθερό ρεύμα.

Στον gcos5... έχουμε κάνει μετρήσεις ειδικά στο νήμα που παρέθεσα πιο επάνω... όλοι οι υπολογιστές έχουν λιγότερο ή περισσότερο θόρυβο τροφοδοσίας αλλά και EMI/RFI μεταφερόμενο από τις γειώσεις και όχι μόνο... κάπου έχω παραθέσει και επίσημο άρθρο της Intel για προβληματισμούς RFI/EMI από θύρες usb3...

Το ιδανικό είναι πλήρης αποκοπή της γείωσης (γαλβανική απομόνωση) και εκ νέου τροφοδοσία regulated/linear...

Για πολλοστή φορά λέμε ότι σε φτηνότερες/φτηνές υλοποιήσεις (επειδή και τα συνοδά είναι αντίστοιχου κόστους) να μην ακούτε διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν... επίσης σημαίνει ότι δεν αξίζει να μπείτε σε διαδικασίες περίεργες (και δαπανηρές)...

Το καλώδιο που παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ είναι αρκετό μαζί με ένα πακάκι σταθεροποιημένο των 10 ευρώ να τροφοδοτήσει και να "βελτιώσει" μικρά αυτοτροφοδοτούμενα dacάκια...

Το θέμα με τα πακάκια είναι, ότι πρέπει να είναι σταθεροποιημένα... regulated ή linear... αν δεν γράφει αυτές ακριβώς τις λέξεις επάνω, τότε είναι διακοπτικό και φυσικά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το πρόβλημα με το χέριασμα καλωδίων USB είναι ότι πολλές φορές η γείωση χρειάζεται από το PC οπότε δεν γλυτώνεις τον θόρυβο από την μητρική, απλά παίρνεις από το πακάκι καθαρό και σταθερό ρεύμα.....................

Συμφωνώ απολύτως.
Στο χέριασμα του καλωδίου,γι´αυτό δεν κόβουμε το ground.

Πολλοί βεβαίως το έχουν επιχειρήσει και κατά κάποιον περίεργο τρόπο σε κάποιους λειτουργεί...
Υπάρχει βέβαια και αυτή η κατασκευή που σκοπό έχει να ξεγελάει τον υπολογιστή που "βλέπει" το led και την αντίσταση ως φορτίο.

Και ένα link για καλώδιο όπως αυτό που ανέβασε ο Χρήστος και είναι η καλύτερη οικονομική λύση από Ελληνικό μαγαζί.

Last edited: