m42 φακός σε pentax k-x

m3fisto

Senior Member
30 September 2007
360
Patra
Μετά απο πολυυυυυ καιρό τελικά έφτασε επιτέλους το δαχτυλίδι προσαρμογής M42 φακών στην Κ-μοντουρα της k-x Μου. Απο την αρχή διάβασα σχόλια στο ίντερνετ για περιπτώσεις πανικού κατά το ξεμοντάρισμα του δαχτυλιδιού αλλά έλεγα μέσα μου. σιγά μωρέ μηχανικός είσαι...
Φυσικά κατά το δευτερο ξεμοντάρισμα του δαχτυλιδιού βρέθηκα να έχει σφηνώσει η σαχλαμάρα και να ειναι σχεδόν αδύνατο να κουνηθεί. Μετά απο μισή ώρα παιδέματος και αρκετά ρινίσματα σιδήρου να κόβουν βόλτες κοντα στον αισθητήρα κατάφερα να το βγάλω και ορκίστηκα να μην ξαναμπει με τον ίδιο τρόπο. Κατέληξα λοιπόν όπως και πολλοι άλλοι να προσαρμόσω το δαχτυλίδι πάνω στο φακό και πλέον το μοντάρισμα-ξεμοντάρισμα ειναι παιχνιδάκι.

Στο δια τάυτα τώρα.
Ο φακός που έχω είναι ενας zenit helios 44m7 58mm με f/2 και εδώ ξεκινάνε οι απορίες μου:

όταν ανοίγω τη μηχανή με τον φακό επάνω με ρωτάει τι εστιακής απόστασης είναι. Οι διαθέσιμες επιλογές ειναι 55μμ και μετά 65μμ. Τί βάζω? ή μήπως δεν παίζει καθόλου ρόλο παρα μόνο στα meta-data του jpeg?

Δεύτερη απορία: ο φακός έχει προφανώς δαχτυλίδι χειροκίνητης επιλογής διαφράγματος απο φ/16 μέχρι φ/2. Κατασκευαστικά όμως, για να κλείσει η οπή πρέπει να πατιέται ένα σιδεράκι/πύρος/έλασμα στη βάση του φακού. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι όταν κουμπώνει ο φακός, αυτό δεν πατιέται, άρα ο φακός βρίσκεται μόνιμα σε φ/2 με αποτέλεσμα σε εξωτερικό χώρο να καίγονται οι φωτογραφίες με ισο 100 και 1/6000 ταχύτητα. (υπερβάλω λίγο αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω)

απορία τρίτη και φαρμακερή: Υπάρχει τρόπος να φωτομετρώ σωστά με τον φακό αυτό ή μην έχω απαιτήσεις? μέχρι στιγμής έχω καταλήξει οτι η φωτομέτρηση που κάνει ειναι τυχαία και άλλες φορές πρεπει να πάω -2 ev και άλλες +2

κατα τ άλλα απαξ και εστιάσεις σωστά(απο τα λίγα εύκολα της υπόθεσης) και με καλό φωτισμό πετυχαίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Ξεφοντάρει καλύτερα απο τον 18-55 του κιτ και με εμφανώς καλύτερο sharpness.

Βγαινει πολυ ευκολα , μαλλον πανικοβληθηκες αλλα οπως και αν κανεις την δουλεια σου καλα ειναι.

1)Βαλε 55 που ειναι η πιο κοντινη (δεν το εχω ψαξει αλλα πιστευω οτι δεν εχει σημασια στην πραξη , ισως στο PP ...google it ).

2)Το σιδερακι του διαφραγματος για να δεις αν δουλευει στο Αuto, κλεισε το διαφραγμα πχ στο f8 γιατι αν το εχεις τερμα ανοιχτο δεν θα δεις τιποτα και γυρισε τον διακοπτη ον-οφ της μηχανης στο ον και συνεχισε ενα κλικ ακομα συμφωνα με τους δεικτες του ρολογιου , θα δεις το διαφραγμα να κλεινει ειτε κοιτωντας τον φακο ειτε απο το σκοπευτρο( Για να γινει αυτο θα πρεπει να επιλεξεις απο το Menu>Custom settings>Preview Method> το Optical Preview).Αυτο βεβαια θα συμβει αν ειναι ενεργοποιημενο το Α . Επανω στον φακο θα υπαρχει ενα διακοπτακι που μετακινωντας το αποκαλυπτει ενα Α και ενα Μ.Αν το βαλεις στο Μ ειναι χειροκινητο και ανοιγοκλεινει γυρνωντας το δαχτυλιδι.

3)Βαλτην στο Manual για σιγουρια..
Για την φωτομετρηση με τους manuals στο μενου Custom settings της Κ200 υπαρχει μια επιλογη Green button in Manual με 3 ρυθμισεις.
1)Program Line = Αυτοματη εκθεση
2)Tv Shift = Διαλεγεις διαφραγμα και σου βαζει αυτοματα τον χρονο.
3)Av Shift=Διαλεγεις χρονο και βαζει η μηχανη το διαφραγμα.
4)Off

Αυτα θα συμβουν οταν καδραρεις καπου και πατησεις το πρασινο κουμπι διπλα στον διακοπτη ον-οφ .
Αν κρινεις οτι δεν ειναι σωστη η φωτομετρηση κοιτα αν θελει + η - και ποσο και καθε φορα δινεις την ιδια διαφορα στον χρονο πχ.Στην Κ200 δουλευει αψογα.

Υπαρχει βεβαια και η περιπτωση να ειναι κολλημενες οι λεπιδες και γι'αυτο μενει ανοιχτος μονιμα , βαλε τον φακο στο Μ και κοιτα αν κλεινει , αν κλεινει ολα καλα.

Last edited:
Φίλε m3fisto,
1) Κατ' αρχάς η Κ-χ χρειάζεται την πληροφορία της εστιακής απόστασης γιά το μηχανισμό της μείωσης κραδασμών, το 55 άρα καλό είναι.
2) Γιά το χειρισμό του φακού θα πας οπωσδήποτε σε Μ χειροκίνητα, και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του λινκ http://support.pentaximaging.com/documents/908 ,το πράσινο πλήκτρο δίνει τη φωτομέτρηση και είμαστε έτοιμοι!
Καλές φωτογραφήσεις!

Δεν ειναι ιδια τα μενου της Κχ με αυτα της Κ200 και το λινκ που εδωσε ο spageo λυνει ολες τις αποριες.

Πρώτα απ όλα ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Καταλήγω στο οτι θέλει 55μμ και οι ρυθμίσεις για το πράσινο κουμπί φαίνονται να ψιλοκάνουν δουλειά αν και μερικές φορές η πρώτη φώτο βγαίνει λάθος και παίζω μόνος μου +-2 στοπ κια βγαίνει καλή.

Στο θέμα του διαφράγματος τώρα.. δυστυχώς ο φακός δεν έχει τέτοιο διακοπτάκι Α/Μ, κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι γιατί έχει ο 55/f2 της Nikon του κολλητού μου. Εδώ όμως είναι όλα χειροκίνητα. Πράγματι δεν κάνει καμία διαφορά να εχω φ/2 απο φ/16 ούτε φαίνεται να κλείνει με κανένα τρόπο το διάφραγμα.
με λίγο ψάξιμο βρήκα τι φταίει :) http://www.techtheman.com/2009/09/m42-adapter-for-auto-mount-m42-lens.html αυριο βάζω λεφτά στην κάρτα και τσιμπάω ένα τέτοιο

Πρώτα απ όλα ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Καταλήγω στο οτι θέλει 55μμ και οι ρυθμίσεις για το πράσινο κουμπί φαίνονται να ψιλοκάνουν δουλειά αν και μερικές φορές η πρώτη φώτο βγαίνει λάθος και παίζω μόνος μου +-2 στοπ κια βγαίνει καλή.

Στο θέμα του διαφράγματος τώρα.. δυστυχώς ο φακός δεν έχει τέτοιο διακοπτάκι Α/Μ, κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι γιατί έχει ο 55/f2 της Nikon του κολλητού μου. Εδώ όμως είναι όλα χειροκίνητα. Πράγματι δεν κάνει καμία διαφορά να εχω φ/2 απο φ/16 ούτε φαίνεται να κλείνει με κανένα τρόπο το διάφραγμα.
με λίγο ψάξιμο βρήκα τι φταίει :) http://www.techtheman.com/2009/09/m42-adapter-for-auto-mount-m42-lens.html αυριο βάζω λεφτά στην κάρτα και τσιμπάω ένα τέτοιο
Μην το παρεις ακομα ...
Γυρναει το δαχτυλιδι διαφραγματος;
Κοιτα το δαχτυλιδι του διαφραγματος αν εχει καπου στο τελος μια επιλογη Α .Αν εχει , πατωντας ενα κουμπι κλειδωνει στο Α η ξεκλειδωνει απο το Α και ανοιγοκλεινεις το διαφραγμα γυρνωντας το δαχτυλιδι.
Αν ο φακος ειναι χωρις Α τοτε μαλλον εχει κολλημενο διαφραγμα.

δε με βλέπω να το γλιτώνω αν θέλω να κλείνει το διάφραγμα....
Τράβηξα ένα βιντεάκι (σε HD φυσικά :P ) για να δείτε τι εννοώ και πως λειτουργεί
http://www.youtube.com/watch?v=1-n2y1N7Wgc
Παρατηρώντας και το σώμα της Zenit βλέπω ότι όταν βιδώνει ο φακός, το πινάκι πιέζεται μεχρι τέρμα επάνω ώστε όταν είναι κουμπωμένος κάθε κίνηση του δαχτυλιδιού να ανοίγει ή να κλείνει ακαριαία τo άνοιγμα

Δεν εχει προβλημα το διαφραγμα αλλα αν δεν εχει επιλογη Μ τοτε δεν γνωριζω τι αλλο θα μπορουσες να κανεις αφου δεν πατιεται το σιδερακι.
Περιμενε λιγο μηπως και παρεις μια λυση απο καποιον που εχει παρομοιο φακο η (αν κανει) παιρνεις τον ανταπτορα.
Στην τελικη φρακαρισε το με καποιο τροπο ωστε να μεινει μονιμα μεσα και μην παραγγειλλεις τον ανταπτορα..

Last edited:
χε χε. Το φτιαξα!!!! πλέον λειτουργούν όλα τα ανοιγματα στο διάφραγμα όπως πρέπει. Ανεβάζω σε λίγο οδηγίες και φωτογραφίες απο την εγχείρηση στο φακό!!! :)

Λοιπόν μετά απο παρότρυνση του stgeo είπα να δω πως μπορώ να φρακάρω μόνιμα το πινάκι. Αναπόφευκτα έπρεπε να μπω στα ενδότερα του φακού αφού απ έξω δε μπορούσα να κάνω κάτι. ξεβιδώνω λοιπόν τις 4 βιδούλες και βρίσκομαι μπρόστά στο μηχανισμό που όταν πατιέται κλειδώνει στην τιμή του διαφράγματος που έχει επιλεχθεί εξωτερικά απο το δαχτυλίδι.
attachment.php

attachment.php

Παρατηρώ λοιπόν ότι το πινάκι που κάνει όλη τη δουλειά, μπορεί να βγει έξω και έχει πάχος καλωδίου...Εντελώς τυχαία υπάρχει μπροστά μου ένα κομμένο mini-jack που μοιάζει να έχει το κατάλληλο πάχος...
attachment.php

the rest is history Που λένε και οι άγγλοι.
attachment.php

Τράβηξα και ενα βιαστικό βιντεάκι που δειχνω ότι τώρα οι αλλαγες διφράγματος γίνονται On the fly αφού το πινάκι είναι μόνιμα πατημένο

http://www.youtube.com/watch?v=c-xwzWr7ObQ

φωτογραφίες και βίντεο πρόχειρα τραβηγμένες απο την compact sony p200 αφού η κ-χ έφαγε πάλι τις μπαταρίες της.

Attachments

• proj1.jpg
    proj1.jpg
    32.6 KB · Views: 125
  • proj2.jpg
    proj2.jpg
    56.2 KB · Views: 125
  • proj3.jpg
    proj3.jpg
    50 KB · Views: 123
  • proj4.jpg
    proj4.jpg
    40 KB · Views: 123
:SFGSFGSF:Τελεια δουλεια.
Ανεβασε και καμμια φωτογραφια τραβηγμενη με τον 58αρη να δουμε τι λεει .

Πηρες Sanyo enelοop; Παρε , με τον φορτιστη που ελεγα (ειχα δωσει τα λινκ).
Επισης να υποθεσω οτι εχεις περασει το νεο firmware που διορθωνει το θεμα της Κχ με τις μπαταριες .

οχι ακόμα με τις tronic ειμαι οι οποίες έχουν πάρει τα πάνω τους και στέκονται με αξιοπρέπεια μέχρι να αλλαχθούν. βγαζουν καπου 300-400 ληψεις κάθε τετράδα. Οι eneloop εχουν δρομολογηθει για μέσα στον επόμενο μήνα .Τα λινκ σου εχουν γίνει bookmark πάντως :P

Μερικές πρώτες φώτο

http://img692.imageshack.us/gal.php?g=helios1.jpg

edit να και ένα βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?v=nAqDooEBSaA

Last edited:
Αψογα .
Ψαξε λιγο και την λειτουργια με το πρασινο κουμπι ωστε αν θελει πχ μισο στοπ + οταν φωτομετρας στα φωτεινα με ενα κλικ του dial να δινεις ενα κλικ + στον χρονο (πολυ ευκολα και γρηγορα).

Με γειά το φακό λοιπόν Μεφίστο!
Οι φώτο πολύ καλές. Μιά και τα λέμε πώς σου πρόκυψε ο φακός; Τον αντάπτορα πού τον βρίσκει κανείς και πόσο;

Επειδή τον συγκεκριμένο φακό τον είχα και τον δούλεψα αρκετά θα έλεγα ότι δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο στην απόδοση, είτε σε ανοιχτά, είτε σε κλειστά διαφράγματα. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι φακοί Μ42 που έχουν καλύτερη απόδοση είτε στο ίδιο εστιακό μήκος είτε σε κάποιο άλλο.

Δες τί θέλεις, ψάξε στα μτχ. και θα βρεις φακούς που κάνουν καταπληκτική δουλειά, είτε γερμανικούς, είτε ιαπωνικούς.

Κάπου στα 20 μου του λέω του πατέρα μου...
Μπαμπά θέλω να μου πάρεις μια SLR (εννοώντας αυτή http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_SLR_McLaren )
Αφού έχουμε παιδάκι μου μου λεεί. Θα σου δώσω τη δικιά μου. Τελικά μου έδωσε αυτή http://www.rugift.com/photocameras/zenit_camera_122.htm μαζί με τον zenit γιατί πλέον δε τα χρησιμοποιούσε...
Κάπου πρέπει να υπάρχουν και άλλοι 2 φακοί ο ένας 24ρης νομίζω και ο άλλος 135. Δυστυχώς τα ίχνη τους αγνοούνται εδώ και χρόνια και υποψιάζομαι καβάτζωμα που έχει ξεχαστεί.
Πάντως το ebay είναι γεμάτο απο παλιούς φακους με καλά οπτικά μέρη. Ο δε αντάπτορας κόστισε κάπου 6,5 ευρώ συμπεριλαμβανομένης συστημένης αποστολής απο ebay

Κάπου στα 20 μου του λέω του πατέρα μου...
Μπαμπά θέλω να μου πάρεις μια SLR (εννοώντας αυτή http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_SLR_McLaren )
Αφού έχουμε παιδάκι μου μου λεεί. Θα σου δώσω τη δικιά μου. Τελικά μου έδωσε αυτή http://www.rugift.com/photocameras/zenit_camera_122.htm μαζί με τον zenit γιατί πλέον δε τα χρησιμοποιούσε...
Κάπου πρέπει να υπάρχουν και άλλοι 2 φακοί ο ένας 24ρης νομίζω και ο άλλος 135. Δυστυχώς τα ίχνη τους αγνοούνται εδώ και χρόνια και υποψιάζομαι καβάτζωμα που έχει ξεχαστεί.
Πάντως το ebay είναι γεμάτο απο παλιούς φακους με καλά οπτικά μέρη. Ο δε αντάπτορας κόστισε κάπου 6,5 ευρώ συμπεριλαμβανομένης συστημένης αποστολής απο ebay

28άρης ή 37άρης μάλλον. Για 24 θα έπρεπε να πάει σε PENTAX.

Ευχαριστώ παιδιά!
Έχω από παλιούς δυό κομμάτια της σειράς Μ (Pentax) και Kenlock 28άρη με άρμοση Κ, απομεινάρια από μιά ME Super που της έβγαλε τα μάτια ο γυιός μου, όταν ήταν πιτσιρίκι. Από ντόπια αγορά μεταχειρισμένων έχει κανείς εμπειρία; Αξίζει τον κόπο; Είμαι λίγο παλιός βλέπετε και αγορές με πιστωτικές (μπρρρ!) ή paypal δεν τις πάω.

Με paypal δεν είναι τίποτα αν και την τελευταία εβδομάδα που κοίταγα βρήκα και έλληνες πωλητές στο ebay πολύ συνεργάσιμους. Αν θες πες μου να σου στείλω pm.
Περιμένω και εγώ τον αντάπτορα και έναν 150mm για να τους δοκιμάσω, ελπίζω να μην έχω προβλημα

Last edited: