macOS Sequoia 15

Σωθήκαμε. Ειδικά όταν πας να streamάρεις 4K video από current gen iPhone Pro (τραβηγμένο από το ίδιο iPhone) σε current gen Apple TV και το αποτέλεσμα τρέχει με 5fps. :cool:

Τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού που το δοκίμασα, συνέχιζε το θέμα. Δεν το δοκίμασα μετά τις προχθεσινές αναβαθμίσεις, αλλά είμαι 90% σίγουρος ότι συνεχίζει.

Μια χαρά στριμάρει σε εμένα, πριν και μετά τις αναβαθμίσεις. Μήπως έχει να κάνει με το δίκτυο σου;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Μια χαρά στριμάρει σε εμένα, πριν και μετά τις αναβαθμίσεις. Μήπως έχει να κάνει με το δίκτυο σου;

Αποκλείεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα (που τα κουβαλάω και τα δύο). Το ίδιο συνέβαινε δε και με το 14άρι. Η μόνη εξήγηση που έχω είναι πως το Airplay τα βρίσκει μπαστούνια στο 4Κ/60 streaming.

Αποκλείεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα (που τα κουβαλάω και τα δύο). Το ίδιο συνέβαινε δε και με το 14άρι. Η μόνη εξήγηση που έχω είναι πως το Airplay τα βρίσκει μπαστούνια στο 4Κ/60 streaming.

Η το Apple TV σου έχει πρόβλημα.
Το δοκίμασα ξανά μόλις τώρα και έπαιξε μια χαρά.

Το ίδιο έκανε και στο παλιότερο 4Κ πάντως. Εννοείται δε πως αν παίξεις τα ίδια βίντεο από το Photos παίζουν μια χαρά, στο streaming μόνο υπάρχει το θέμα.

Είπαμε, εσύ παίρνεις ειδικές παραλαβές από Κουπερτίνο, εμείς είμαστε οι betatesters. :cool:

(Θα το δοκιμάσω ξανά και θα βγάλω βίντεο όταν βρω χρόνο).

Το ίδιο έκανε και στο παλιότερο 4Κ πάντως. Εννοείται δε πως αν παίξεις τα ίδια βίντεο από το Photos παίζουν μια χαρά, στο streaming μόνο υπάρχει το θέμα.

Είπαμε, εσύ παίρνεις ειδικές παραλαβές από Κουπερτίνο, εμείς είμαστε οι betatesters. :cool:

(Θα το δοκιμάσω ξανά και θα βγάλω βίντεο όταν βρω χρόνο).

Ισως σχετίζεται με την ποιότητα του WiFi του σπιτιού σου.
Εγώ έχω ένα καλό Fritzbox 7590 με το extender του (4Χ4 Mimo) και το link είναι σταθερό πάνω από 500 Mbit/s.

Ισως σχετίζεται με την ποιότητα του WiFi του σπιτιού σου.
Εγώ έχω ένα καλό Fritzbox 7590 με το extender του (4Χ4 Mimo) και το link είναι σταθερό πάνω από 500 Mbit/s.

Πάντως και οι δυο συσκευές στα Oοkla παίρνουν 500/50. Με το εξωτερικό βέβαια περιβάλλον, αλλά εντός σπιτιού πόσο διαφορετικά να'ναι τα πράγματα;

Πάντως και οι δυο συσκευές στα Okla παίρνουν 500/50. Με το εξωτερικό βέβαια περιβάλλον, αλλά εντός σπιτιού πόσο διαφορετικά να'ναι τα πράγματα;

Δεν είναι όμως μόνο θέμα ταχύτητας αλλά και σταθερότητας δικτύου, απουσίας παρεμβολών κλπ Δεν είμαι ειδικός, ο Αντρέας όμως θα μπορούσε να μας διαφωτίσει που τα ξέρει καλύτερα λόγω δουλειάς.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν έχω παρατηρήσει τέτοιου ειδους προβλήματα όταν στριμάρω και βλέπω σχετικά συχνά βιντεάκια με τα παιδιά στην τηλεόραση.

Σε ένα ιδανικό κόσμο θα δούλευαν όλα παντού τέλεια. Δυστυχώς στη πραγματικότητα, η μόνη πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι αν ο κατασκευαστής (εδώ η apple) ελέγχει πλήρως το software και hardware των συσκευών της. Είναι ο λόγος που ψωνίζουμε apple και μένουμε στο οικοσύστημα παρά τους οποίους περιορισμούς. Αν είναι να χαλάσει η εμπειρία μας επειδή η ΕΕ αναγκάσει την apple να βρει μεσοβέζικες και just good enough λύσεις για να επικοινωνεί πχ το Mac με non-apple συσκευές, να μας λείπει το βύσσινο.

Το να φύγει σωστά ένα push notification και να κάνεις μια κλήση με σταθερότητα από άλλη συσκευή, δεν είναι θέμα hardware. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε φτάσει εκεί. Όταν δουλεύει δε, μια χαρά το mirroring μεταξύ flagship android και windows, αντίστοιχα μπορεί να παίξει και με iphone->windows αλλά και android to mac. Είναι προφανές εμπορικό θέμα, καταναοώ απόλυτα γιατί δεν θέλουν να το κάνουν.

Παρά ταύτα, το θέμα δεν είναι αυτό. Έστω πως έχεις θέμα με το DMA της ΕΕ, δώσε το full experience όπως το θέλεις στις δικές σου συσκευές + κάτι για τις υπόλοιπες μέχρι εκεί που μπορείς ή θέλεις, όπως έχει κάνει και η Microsoft για να είναι σύννομη.

Η λογική του interoperability είναι σημαντική και θεωρώ θεμελιώδες το να είμαστε από πίσω. Οι δύο μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν την αγορά, όπου μπορούν να βάλουν εμποδια στον ανταγωνιστή τους το κάνουν και οι 2. Και για να μην μένει και καμμιά σκιά πως αναφέρομαι μόνο στην AAPL, η Google όταν μπορεί κάνει πολύ χειρότερα, συγκεκριμένα, δεν έδωσε τα app της στα windows phone, απαγόρευσε και την πρόσβαση από 3rd party για τις διαφημίσεις και τα έσβησε από τον χάρτη.

Σωθήκαμε. Ειδικά όταν πας να streamάρεις 4K video από current gen iPhone Pro (τραβηγμένο από το ίδιο iPhone) σε current gen Apple TV και το αποτέλεσμα τρέχει με 5fps. :cool:

Τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού που το δοκίμασα, συνέχιζε το θέμα. Δεν το δοκίμασα μετά τις προχθεσινές αναβαθμίσεις, αλλά είμαι 90% σίγουρος ότι συνεχίζει.

Ιάσωνα, σε αυτή τη περίπτωση, πιθανότατα ο περιοριστικός παράγοντας είναι το upload speed της συσκευής προς το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού εφόσον πρόκειται για υλικό με μεγάλο bitrate. Το airplay μπορεί να λειτουργήσει και peer to peer με direct connection και handshake over bluetooth. Δοκίμασε να βγάλεις και το κινητό και το box από το δίκτυο (κλείσε ή αποσύνδεσε μια από τις 2 από το δίκτυο) και επέλεξε εκ νέου το airplay. Εκεί εφόσον είσαι στον ίδιο χώρο και παίξει χωρίς διακοπές, σημαίνει πως είχε θέμα το uplink προηγουμένως. Εάν συνεχίζεται το θέμα, το βλέπουμε, εκεί μπορεί να είναι θέμα υλοποίησης/hardware.

• Like
Reactions: koupa and Maestro
Το να φύγει σωστά ένα push notification και να κάνεις μια κλήση με σταθερότητα από άλλη συσκευή, δεν είναι θέμα hardware. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε φτάσει εκεί. Όταν δουλεύει δε, μια χαρά το mirroring μεταξύ flagship android και windows, αντίστοιχα μπορεί να παίξει και με iphone->windows αλλά και android to mac. Είναι προφανές εμπορικό θέμα, καταναοώ απόλυτα γιατί δεν θέλουν να το κάνουν.

Παρά ταύτα, το θέμα δεν είναι αυτό. Έστω πως έχεις θέμα με το DMA της ΕΕ, δώσε το full experience όπως το θέλεις στις δικές σου συσκευές + κάτι για τις υπόλοιπες μέχρι εκεί που μπορείς ή θέλεις, όπως έχει κάνει και η Microsoft για να είναι σύννομη.

.

Αντρέα, ίσως έχουμε διαφορετικά standards σε αυτό το θέμα, γιατί το interoperability experience που έχω δει μεταξύ windows και android συσκευών δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο του Apple οικοσυστήματος.
Ευχαρίστως όταν βρεθούμε από κοντά να συγκρίνουμε τις αντίστοιχες λειτουργίες, μια προς μια.

Εν προκειμένω επειδή έχω άποψη για το πως δουλεύει της apple, έχω σημεία κριτικής και για τα 2 και δεν έχω και κανένα πρόβλημα να τα γράψω, ωστόσο είμαστε offtopic.
Βέβαια, δεν θα μας καεί το dvd εάν κάποια συζήτηση δεν καταλήξει οπωσδήποτε με το συμπέρασμα πως η apple είναι καταπληκτική και τα πάντα είναι υλοποιημένα καλύτερα όλων.

Εν προκειμένω επειδή έχω άποψη για το πως δουλεύει της apple, έχω σημεία κριτικής και για τα 2 και δεν έχω και κανένα πρόβλημα να τα γράψω, ωστόσο είμαστε offtopic.
Βέβαια, δεν θα μας καεί το dvd εάν κάποια συζήτηση δεν καταλήξει οπωσδήποτε με το συμπέρασμα πως η apple είναι καταπληκτική και τα πάντα είναι υλοποιημένα καλύτερα όλων.

Δεν είναι προφανώς όλα καταπληκτικά ή άψογα στο οικοσύστημα της apple, είναι όμως πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό, κάτι που δεν θέλουμε να χάσουμε όσοι είμαστε εντός αυτού, εξού και το rant για το ότι δεν μπορούμε σήμερα να απολαύσουμε τα νέα καλούδια της apple που απολαμβάνει ο υπόλοιπος πλανήτης, εξαιτίας του θολού τοπίου του DMA της ΕΕ και τον κίνδυνο προστίμων που επισύρει.

• Like
Reactions: Kirikosgeorgas
Επειδή με σιγουριά δεν μπορώ να μιλήσω για εταιρική πολιτική, έχω την εντύπωση, πως επιλέγουν να μην το δώσουν συμμορφούμενοι με τη DMA για να δημιουργηθεί αυτή η δυσαρέσκεια η οποία μπορεί να πιέσει προς την κάμψη των σχετικών κανονισμών.

Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, να μην θέλουν να δώσουν παρόμοιο capability σε συσκευές πέραν των δικών της επειδή οποιαδήποτε app-based λύση εφόσον δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα λειτουργικά των άλλων κατασκευαστών -εφόσον δεν το αποδέχονται, δουλεύει απαράδεκτα, κοινώς δεν δουλεύει και θα λερώσει το όνομα της.

Όπως και να έχει, το δυσμενές αποτέλεσμα παραμένει. Έχετε κατά νου πάντως, πως και με το EU AI act, οι σχετικές εταιρίες απλά χρειάστηκαν χρόνο να προσαρμόσουν την υπηρεσία τους και μετά από κάποιους μήνες από κάθε global launch, έρχεται και στην ΕΕ.

• Like
Reactions: koupa
Κάτι ενδιαφέρον που δεν ήξερα: Στα Mac θα έχουμε σύντομα Apple Intelligence εντός Ε.Ε. (υπάρχει ήδη στην MacOS 15.1 Sequoia beta), επειδή το Mac δεν θεωρείται “gatekeeping” platform.
Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για το iPhone/iPad, οπότε μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο, θα περιμένουμε...

"This is just for Apple Intelligence on the Mac — which already offers Apple Intelligence in the EU in MacOS 15.1 Sequoia betas, because the Mac is not a designated “gatekeeping” platform. The standoff over Apple Intelligence on iOS and iPadOS remains."

Αναφέρεται και στο επίσημο site της Apple:

Screenshot 2024-09-19 at 12.48.25.png

Κάτι περίεργο τις 2 τελευταίες μέρες. Το πρωί χάνω γύρω στα 20-25GB. Επειδή είμαι ΠΟΛΥ ψείρας ξέρω και το παραμικρό byte που μπαίνει στον υπολογιστή μου. Μου κάνει εντύπωση γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος. Πχ παλιότερα είχα παίξει με τις ρυθμίσεις μικρογραφιών στο Acdsee με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο χώρος σε χρόνο dt. Από την άλλη δεν έχω κάποιο κατέβασμα ή κάποιο άλλο πρόγραμμα που να δημιουργεί cache ώστε να ξεχαστώ.

Έκανα επανεκκίνηση και επανήλθε. Πριν από αυτή ψάχτηκα κάπως με το Pathfinder και την επιλογή που έχει για εξερεύνηση του χώρου αλλά δεν κατάφερα και πολλά. Με εξαίρεση τους 2 φακέλους cloud που έχω όλοι οι υπόλοιποι ήταν φυσιολογικοί. Λίγο ο Firefox, το Kodi και μερικά ακόμη προγράμματα που ήταν πάνω από 1GB. Τα υπόλοιπα φυσιολογικά.

Σήμερα το ίδιο. Αμέσως επανεκκίνηση και επανήλθε στο φυσιολογικό. Εδώ και μισή ώρα ανεβοκατεβάζω τον Firefox να δω το χώρο και είναι ΚΑΡΦΩΜΕΝΟΣ εκεί που πρέπει.

Δεν είχε κάποια αναβάθμιση, αλλά ούτε και ήταν ζορισμένο το μηχάνημα να πω ότι γέμισε η swap. Θα το δω και αύριο και θα επανέλθω.

Επανέρχομαι στο πρόβλημα με την ίδια κατάληξη. Σήμερα το πρωί ξύπνησα στις 06:30 για να ετοιμαστώ για τις ελιές. Έριξα μια γρήγορη ματιά και είδα ότι ο χώρος είχε μείνει ίδιος με χτες το βράδυ. Στο μεταξύ έβγαλε μια αναβάθμιση και συγκεκριμένα το Safari Technical Preview που έχω εγκατεστημένο. Την έκανα μιας που δεν είναι κάτι μεγάλο και έφυγα. Το μεσημέρι που γύρισα σπίτι ΠΑΛΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΧΩΡΟ. Δεν ασχολήθηκα περισσότερο και έκανα επανεκκίνηση. Ο χώρος ΕΠΑΝΗΛΘΕ. Ξάπλωσα και πριν λίγο που άνοιξα πάλι την οθόνη ο χώρος στα φυσιολογικά του.

Και μου ήρθε μια ξαφνική επιφοίτηση. Μήπως η απώλεια χώρου έχει να κάνει με κάποιο "προστατευμένο περιβάλλον". Πχ στο Linux αν χρησιμοποιείς Btrfs έχεις δυνατότητα να "παγώσεις" το σύστημα πριν από κάθε αναβάθμιση. Κάτι όπως κάνουν και τα Windows με το "System Restore". Επειδή ο χώρος ταιριάζει με μια πλήρη εγκατάσταση ενός σύγχρονου λειτουργικού λέω μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το σκέφτηκα καθώς θυμήθηκα πριν λίγους μήνες που έψαχνα το Nix, έγραφε ότι γινόταν εγκατάσταση σε τέτοιο προστατευμένο περιβάλλον και όχι σε απλό φάκελο μέσα στο Filesystem.

Το ίδιο σήμερα το πρωί χωρίς αναβάθμιση. Τώρα δεν έκανα επανεκκίνηση για να δω αν ελευθερωθεί ο χώρος.

Δεν το ξέρω. Εμφανίστηκε ξαφνικά μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Δεν ξέρω μήπως σχετίζεται με το περίφημο Apple intelligence το οποίο όμως δεν το έχω ενεργοποιήσει καθώς είμαι Ελλάδα. Αν κατεβάζει τίποτα μοντέλα ανεξαρτήτως ενεργοποίησης.

Το περίεργο είναι ότι το κάνει το βράδυ που ο υπολογιστής είναι σε ηρεμία. Να πω ότι το κάνει σε χρήση να δικαιολογήσω την swap memory. Αλλά όταν κάθεται; Εντελώς περίεργο.

Δεν το ξέρω. Εμφανίστηκε ξαφνικά μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Δεν ξέρω μήπως σχετίζεται με το περίφημο Apple intelligence το οποίο όμως δεν το έχω ενεργοποιήσει καθώς είμαι Ελλάδα. Αν κατεβάζει τίποτα μοντέλα ανεξαρτήτως ενεργοποίησης.

Το περίεργο είναι ότι το κάνει το βράδυ που ο υπολογιστής είναι σε ηρεμία. Να πω ότι το κάνει σε χρήση να δικαιολογήσω την swap memory. Αλλά όταν κάθεται; Εντελώς περίεργο.
Στο storage macOS βλέπεις αν έχει δεσμεύσει χώρο για το Apple Intell, το Apple Intelligence πρέπει να δουλεύει σε Ελλάδα σε Mac νομίζω δεν υπάρχουν restrictions.

• Like
Reactions: koupa