Macro φακος για φωτογραφιση ενυδρειου

geos3

New member
11 August 2010
50
Καλησπερα και καλως σας βρηκα.Νεος στην παρεα σας αλλα και στην φωτογραφια γενικοτερα.Ειμαι κατοχος μιας dslr Olympus E-520 και απο φακους εχω τον 14-42 και τον 40-150.Θελω να ασχοληθω με macro φωτογραφιες για να φωτογραφιζω το ενυδρειο μου αλλα κ γενικα.Ειδικα για το ενυδρειο υπαρχει καποιο οργανο το οποιο λεγετε μεσοσκοπιο (mesoscope) το οποιο ειναι για παρακολουθηση μονο και κανει τρομερη δουλεια με αρκετη λεπτομερεια.Αν δεν βαριετε καποιος ας ριξει μια ματια στο http://www.ogles.info/ να δει ακριβως για ποσο λεπτομερεια μιλαω.Μπορω να πετυχω κατι τετοιο με καποιον macro φακο?Εννοειτε σε λογικα πλαισια απο θεμα χρηματων!Το ψαχνω καιρο και απ'οτι εχω βρει καλοι ειναι ο Olympus 50mm και ο Sigma 105mm.Ποιος ειναι ο καλυτερος για την μηχανη μου?Θα πετυχω τοση λεπτομερεια με καποιον απ'τους 2?
Θελω να ρωτησω και κατι αλλο ασχετο με το παραπανω.Εχω μια μηχανη slr την Canon 500n για την οποια εχω 2 φακους.Τον 28-80 κ τον 75-300.Μπορουν να μπουν σε καποια dslr εστω με ανταπτορα?Ευχαριστω

Για τον 50/2 της Olympus που έχω, μόνο εξαιρετικά λόγια έχω να πω.
Η οξύτητά του είναι καταπληκτική. Με ένα πολωτικό φίλτρο για να κόβεις τις αντανακλάσεις θα είσαι ΟΚ. Διαφορετικά μπορείς επίσης να κολλήσεις τη μηχανή στο τζάμι του ενυδρείου. Ο φακός είναι αρκετά φωτεινός για τα όχι τόσο φωτεινά ενυδρεία.
Μια καταπληκτική φωτό ενυδρείου με την Ε1 και τον 14-54 θα δεις εδώ:
http://www.flickr.com/photos/gialitis/2695768854/

Re: Απάντηση: Macro φακος για φωτογραφιση ενυδρειου

Για τον 50/2 της Olympus που έχω, μόνο εξαιρετικά λόγια έχω να πω.
Η οξύτητά του είναι καταπληκτική. Με ένα πολωτικό φίλτρο για να κόβεις τις αντανακλάσεις θα είσαι ΟΚ. Διαφορετικά μπορείς επίσης να κολλήσεις τη μηχανή στο τζάμι του ενυδρείου. Ο φακός είναι αρκετά φωτεινός για τα όχι τόσο φωτεινά ενυδρεία.
Μια καταπληκτική φωτό ενυδρείου με την Ε1 και τον 14-54 θα δεις εδώ:
http://www.flickr.com/photos/gialitis/2695768854/

Μετα απο αρκετο ψαξιμο,πολυ διαβασμα και καποια συνομηλια που ειχα με καποιον που τους εχει κ τους 2 κατεληξα στον Sigma.Εχεις καποιο συγκεκριμενο φιλτρο να μου προτεινεις?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Macro φακος για φωτογραφιση ενυδρειου

Μετα απο αρκετο ψαξιμο,πολυ διαβασμα και καποια συνομηλια που ειχα με καποιον που τους εχει κ τους 2 κατεληξα στον Sigma.Εχεις καποιο συγκεκριμενο φιλτρο να μου προτεινεις?

Πάρε ένα circular polarising της B+W με 2η επιλογή ένα αντίστοιχο hoya.
Circular όμως και όχι linear. Τα linear δεν τα πάνε και τόσο καλά με το AF των dslr...

Απάντηση: Re: Macro φακος για φωτογραφιση ενυδρειου

Ο sigma 105, γίνεται 210 στα 4/3 σωστά; Από φωτεινότητα τι λέει; Τιμή;

Έχει f/2,8 είναι αρκετά οξύς από ότι έχω διαβάσει.
Στο pixmania.gr τον βρήκα στα 475 ευρώ και στα διάφορα Ελληνικά καταστήματα (ιντερνετικά) στα 485 ευρώ.

Ο sigma 105, γίνεται 210 στα 4/3 σωστά; Από φωτεινότητα τι λέει; Τιμή;
Ετσι ξερω κ εγω φιλε μου.Λιγο που τον τσεκαρισα χθες εντος σπιτιου δειχνει να ειναι καλος απο φωτεινοτητα.Οταν βγαλω φωτο θα ποσταρω να μου πειτε την γνωμη σας.Η τιμη που τον αγορασα ειναι 449 απο μαγαζι στην Αθηνα(κεντρο).Αν δεν θεωρηθει διαφημιση μπορω να σας πω απο που

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Macro φακος για φωτογραφιση ενυδρειου

Πάρε ένα circular polarising της B+W με 2η επιλογή ένα αντίστοιχο hoya.
Circular όμως και όχι linear. Τα linear δεν τα πάνε και τόσο καλά με το AF των dslr...
Ευχαριστω για τις πληροφοριες φιλε μου.Προς το παρων πηρα ενα φιλτρο uv μιας και θα φυγω διακοπες.Θα τον δοκιμασω χωρις φιλτρα αρχικα στο ενυδρειο και οταν ποσταρω τις φωτο αν δειτε και χρειαζετε καποιο αλλο φιλτρο θα παω να το παρω τοτε.
Μηπως γνωριζει καποιος για τους αλλους φακους που ρωτησα πιο πριν?

Είδα και τον 35/3,5 της Olympus στα 200 περίπου. Έχετε άποψη γι αυτόν;
Νομιζω οτι ειναι αναλογα το τι θελεις να τραβηξεις κ το ποιες θα ειναι οι συνθηκες φωτογραφισης.Τον εχω δει κ εγω αυτον αλλα απο διαφορα που διαβασα εκλεινα περισσοτερο στον 50αρι.Δεν μπορω να σου πω λεπτομερειες γιατι ειμαι αρχαριος!Αν σε ενδιαφερει για τον 35αρι παντως το μαγαζι που πηρα τον δικο μου εχει εναν μεταχειρισμενο πιο φθηνα.Αν θελεις πες μου να σου στειλω πμ για τις λεπτομερειες

ο σιγμα 105/φ2.8 πρεπει να υπαρχει και στο δπγρ.γρ μεταχειρισμενος.
Εγω εχω τον zuiko 50mm/f2 και ειναι φοβερος , αρκετα οξυς στο απο το φ2, και μεχρι και φ13. Το μονο μιον του ειναι η ταχυτητα εστιασης.
Αν θες αποσταση απο το θεμα σου παντως νομιζω ο σιγμα ειναι πιο καταλυλος

και ενα δειγμα απο τον 50αρι με ψαρι, σε ποτηρι ομως, και ηταν μονο το κεφαλι:)

4666526981_2582ef5f24_b.jpg

ενα τεστ για τον 35αρι...

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/44/cat/14

δεν ξερω ποσο βολικος θα ειναι για μακρο, πρεπει να εισαι πολυ κοντα στο θεμα σου για να πετυχεις το μεγιστο μακρο. Αν ειναι μονο για αντικειμενα δεν υπαρχει προβλημα φανταζομαι, αλλα για διαφορα ζωντανα ζουζουνια κατι με περρισοτερο μμ θα βολευει καλυτερα ΙΜΗΟ