Macro και μεγέθυνση.

pap-x

Senior Member
17 September 2007
540
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα παιδιά. Είχα καιρό αυτήν την απορία για το macro. Τι ακριβώς είναι η 1:1 μεγέθυνση? Δηλαδή υπάρχουν φακοί 60mm, 100mm, 180mm όλοι με 1:1 μεγέθυνση. Ποιά θα ήταν η διαφορά τους με αντίστοιχους μη macro?
π.χ. Τώρα με τον 18-55mm στα 55mm έχω ένα συγκεκριμένο κάδρο σε 1.6 crop. Με τον 60άρη macrο σε 1:1 θα έχω πιο "ζουμ" κάδρο ή περίπου το ίδιο?

Καλησπέρα παιδιά. Είχα καιρό αυτήν την απορία για το macro. Τι ακριβώς είναι η 1:1 μεγέθυνση? Δηλαδή υπάρχουν φακοί 60mm, 100mm, 180mm όλοι με 1:1 μεγέθυνση. Ποιά θα ήταν η διαφορά τους με αντίστοιχους μη macro?
π.χ. Τώρα με τον 18-55mm στα 55mm έχω ένα συγκεκριμένο κάδρο σε 1.6 crop. Με τον 60άρη macrο σε 1:1 θα έχω πιο "ζουμ" κάδρο ή περίπου το ίδιο?

Απλα, και οπως το αντιλαμβανομαι εχει ως εξης.

Αν εχεις ενα αντικειμενο για φωτογραφηση που εχει μεγεθος 16μμχ34μμ, μια καρτα sim κινητου πχ, (οσο ειναι και το μεγεθος ενος σενσορας μιας δσλρ), τοτε με ενα μακρο φακο και στην καταλληλη αποσταση θα βγαλεις ενα καδρο το οποιο θα χωρεσει (εστιασμενο) ακριβως αυτο το αντικειμενο.

Δεν παιζει ρολο ο μακρο φακος αν ειναι 60μμ, 85μμ η 180μμ απλα αλλαζει η αποσταση εστιασης απο το αντικειμενο. Ο 85μμ μπορει να εστιαζει σωστα απο τα 20 εκατοστα ενω ο 105 απο τα 30 εκατοστα. Το ιδιο ειδωλο θα παρεις.

Με εναν 18-55, αν προσπαθησεις να βγαλεις μια καρτα sim για παραδειγμα, δεν θα μπορεσεις να γεμισεις ολο το καδρο, οπως με εναν μακρο φακο. Το ειδωλο της καρτας sim θα γεμισει περιπου το 1/6 του καδρου ( η αλλιως του σενσορα της δσλρ, αν θελεις).

Αυτα τα ολιγα!

Κατάλαβα. Δηλαδή το πλεονέκτημα ενός 60άρη macro είναι ότι μπορείς να φέρεις πιό κοντά το φακό και να γεμίσεις το κάδρο με την sim...Thanks...

Κατάλαβα. Δηλαδή το πλεονέκτημα ενός 60άρη macro είναι ότι μπορείς να φέρεις πιό κοντά το φακό και να γεμίσεις το κάδρο με την sim...Thanks...

Δεν ειναι πλεονεκτημα αν πρεπει να πλησιασεις περισσοτερο.

Το πλεονεκτημα ειναι να γεμισεις το καδρο απο οσο μεγαλυτερη αποσταση γινεται. Εγω με τον 85αρη, εχω μειονεκτημα να πλησιασω την σφηκοφωλια που φωτογραφιζω, γιατι πρεπει να πλησιασω στους 20 ποντους για να παρω μια 1.1 μακροφωτογραφια, ενω ενας φακος μακρο 150μμ θα μπορουσε να κανει την ιδια δουλεια απο τους 30-35 ποντους. Αυτη η διαφορα, αν και φαινομενικα μικρη, κανει τεραστια διαφορα αν ασχολεισαι με μακρο και ζουζουνια..

Ναι σωστά αν έχεις ζουζούνια δεν είναι πλεονέκτημα...Αλλά για λουλούδια π.χ. βολεύει. Βέβαια ΑΝ έπαιρνα μάκρο θα έπαιρνα τον 100άρη που είναι σταθερή αξία...

Μεγέθυνση στο μάκρο είναι ο λόγος των διαστάσεων με τις οποίες αποτυπώνεται ένα αντικείμενο στον αισθητήρα της μηχανής (ή στο φιλμ) προς τις φυσικές διαστάσεις του αντικειμένου. Το πραγματικό μάκρο θεωρείται πως αρχίζει από το 1:2 και μετά (0,5x), δλδ αντικείμενο πλάτους 1 εκατοστού αποτυπώνεται με πλάτος 0.5 εκατοστά στον αισθητήρα. 1:1 έχουμε όταν αποτυπώνεται με πλάτος όσο έχει, 1 εκατοστό, ενώ 2:1 (2x) έχουμε όταν αποτυπώνεται με πλάτος 2 εκατοστά.
Το εστιακό μήκος του φακού δεν έχει σχέση με τη μεγέθυνση, αλλά με τη γωνία κάλυψης. Όσο πιο τέλε ο φακός μάκρο τόσο πιο στενή γωνία κάλυψης και τόσο μικρότερο μέρος του φόντου πιάνει πίσω από το κυρίως θέμα. Και φυσικά την ίδια μεγέθυνση την πιάνει σε μεγαλύτερη απόσταση (working distance) από το θέμα. Βέβαια τις μεγάλες μεγεθύνσεις (πέρα του 1:1) τις πιάνουμε με φακούς μικρότερου εστιακού μήκους. Με τον 180ρη πχ δεν μπορούμε να πιάσουμε ούτε 2:1 χωρίς να τον κάνουμε να προεξέχει σαν κανονικό μπουρί.

Last edited:
Βέβαια αυτές οι μεγεθύνσεις ισχύουν εφόσον ο φακός βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση εστίασης σωστά?

για να αποφασισεις εστιακο μηκος πρεπει να ξερεις την χρηση που τον προοριζεις. Οπως αναφερει και ο φιλος send πιο πανω, με μικροτερο εστιακο μηκος εχεις μεγαλυτερο βαθος πεδιου, οποτε μπορεις να τραβας και τρισδιαστατα (σχεδον) αντικειμενα...

για να αποφασισεις εστιακο μηκος πρεπει να ξερεις την χρηση που τον προοριζεις. Οπως αναφερει και ο φιλος send πιο πανω, με μικροτερο εστιακο μηκος εχεις μεγαλυτερο βαθος πεδιου, οποτε μπορεις να τραβας και τρισδιαστατα (σχεδον) αντικειμενα...

Αρα αγαπητε Δημητρη, αν θελω να απεικονισω μια μελισσα (ανεξαρτητα απο την αποσταση εστιασης φακου-αντικειμενου που χρειαζεται ) ενας 60ρης θα με βολευε απο εναν 105αρη. Δηλαδη για να εχω καλυτερο βαθος πεδιου-καλυτερα εστιασμενο το περισσοτερο μερος της μελισσας. Ετσι?

για εντομα και λοιπα ζωντανα θα προτιμησεις τον 105, κλειστο διαφραγμα, τριποδο ή μακρο φλας...

για εντομα και λοιπα ζωντανα θα προτιμησεις τον 105, κλειστο διαφραγμα, τριποδο ή μακρο φλας...

Πραγματι, και αυτο και το οτι ο 105 εχει VR, πραγμα ανεκτιμητο στις περισσοτερες περιπτωσεις ζουζουνιων και λοιπων ζωντανων, ειδικα σε αβολες καταστασεις οπου η ελλειψη του θα κατεστρεφε το θεμα.

Πραγματι, και αυτο και το οτι ο 105 εχει VR, πραγμα ανεκτιμητο στις περισσοτερες περιπτωσεις ζουζουνιων και λοιπων ζωντανων, ειδικα σε αβολες καταστασεις οπου η ελλειψη του θα κατεστρεφε το θεμα.

OXI,
To VR ειναι αχρηστο στο μακρο αλλα πολυ χρησιμο στον συγκεκριμενο φακο για φωτογραφιση πορτρετου

OXI,
To VR ειναι αχρηστο στο μακρο αλλα πολυ χρησιμο στον συγκεκριμενο φακο για φωτογραφιση πορτρετου

Μα πως οχι Leon? Γιατι αχρηστο? Καποιο λογο θα ειχε η νικον να βαλει VR στο συγκεκριμενο μακρο φακο και δεν φανταζομαι να ειχε στο νου μονο τη φωτογραφιση πορτραιτου.

Καμμια αντιρρηση οτι η ιδανικη μακρο φωτογραφιση ειναι με τριποδο και χωρις φυσικα VR. Αλλα σε χιλιες δυο αλλες περιπτωσεις που το τριποδο ειναι ανεφαρμοστο το VR σωζει την κατασταση. Τουλαχιστον για ερασιτεχνες ειναι χρησιμοτατο και το εχω διαπιστωσει οταν ξεχνω να γυρισω το VR switch στο on μετα απο αλλη φωτογραφιση με τριποδο..

Απάντηση: Re: Macro και μεγέθυνση.

Ποτέ σταθεροποίηση σε τρίποδο!

Γιατί;

όχι ότι είμαι ειδικός, ελάχιστα macro έχω βγάλει, αλλά το τρίποδο φαίνεται χρήσιμο.

Από ότι φαίνεται δεν εννοεί όχι στη χρήση του τρίποδου Αλλά αν χρησιμοποιήσεις τρίποδο ο σταθεροποιητής είναι περιττός και μάλιστα μπορεί να σου δώσει και αντίθετα αποτελέσματα Ειδικά να βγάλεις και με χρονοδιακόπτη τότε θα έχεις ένα σύστημα που είναι απολύτως σταθερό και το μόνο κινητό θα είναι ο σταθεροποιητής

Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω

ακριβώς, όταν έχουμε την μηχανή στο τρίποδο βγάζουμε τον σταθεροποιητή εκτός λειτουργίας. Βεβαίως η σταθεροποίηση είναι χρήσιμη και στο μάκρο, όταν δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τρίποδο λόγω συνθηκών, όπου βέβαια έχουμε αστοχίες στην εστίαση...