Macro και μεγέθυνση.

Από ότι φαίνεται δεν εννοεί όχι στη χρήση του τρίποδου Αλλά αν χρησιμοποιήσεις τρίποδο ο σταθεροποιητής είναι περιττός και μάλιστα μπορεί να σου δώσει και αντίθετα αποτελέσματα Ειδικά να βγάλεις και με χρονοδιακόπτη τότε θα έχεις ένα σύστημα που είναι απολύτως σταθερό και το μόνο κινητό θα είναι ο σταθεροποιητής

Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω

ακριβώς, όταν έχουμε την μηχανή στο τρίποδο βγάζουμε τον σταθεροποιητή εκτός λειτουργίας. Βεβαίως η σταθεροποίηση είναι χρήσιμη και στο μάκρο, όταν δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τρίποδο λόγω συνθηκών, όπου βέβαια έχουμε αστοχίες στην εστίαση...

To VR ειναι ΑΧΡΗΣΤΟ οταν δουλευεις τον φακο σαν macro (ειδικα οταν πλησιαζεις το 1:1).
Σε macro δουλευουμε το τριποδακι και αν ειναι δυνατον MF.
Σε οποιαδηποτε αλλη χρηση (πορτρετο κτλ) εχει την χρησημοτητα ενας κανονικου VR.

Xρονια πολλα σε οσους εορταζουν αυριο..

Απάντηση: Re: Macro και μεγέθυνση.

για να αποφασισεις εστιακο μηκος πρεπει να ξερεις την χρηση που τον προοριζεις. Οπως αναφερει και ο φιλος send πιο πανω, με μικροτερο εστιακο μηκος εχεις μεγαλυτερο βαθος πεδιου, οποτε μπορεις να τραβας και τρισδιαστατα (σχεδον) αντικειμενα...

Αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Καθώς η μεγέθυνση εξαρτάται από το εστιακό μήκος του φακού που χρησιμοποιούμε και την απόσταση του θέματός μας, τότε το βάθος πεδίου απλοποιείται ως σχέση μεγέθυνσης και διαφράγματος. Ένας 50ρης εστιασμένος στα 20 εκατοστά θα δώσει ίδια μεγέθυνση με έναν 100ρη εστιασμένο στα 40 εκατοστά (ίδιο πλάτος κάδρου στο επίπεδο εστίασης) και οι ανωτέρω συνδυασμοί θα δώσουν το ίδιο βάθος πεδίου στο ίδιο διάφραγμα.

Η διαφορά στους κοντούς και μακρείς μάκρο φακούς, αφού από όλους έχουμε το ίδιο ζητούμενο, δηλαδή μια μεγάλη μεγέθυνση του κυρίως θέματος, είναι το εύρος του φόντου που συλλαμβάνουν, και κυρίως η απόσταση εργασίας από το θέμα. Υπάρχει βέβαια και το θέμα βάρους και βολικότητας. Όπως και να το κάνουμε, ο 60ρης μάκρο κουμαντάρεται πιο εύκολα από τον 180ρη.

Αντίθετα, το τρίποδο είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Άβολο, Νίκο. Το έχω πια εγκαταλείψει στο μάκρο. Εντάξει σε εσωτερικό χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί, αλλά έξω δεν γίνεται δουλειά έτσι, με ζωντανά έντομα. Μάκρο έξω σημαίνει για εμένα χέρι, τεχνική, και φλας. Και όχι πολύς καφές. Μέχρι και 3:1 μεγεθύνσεις (με πολύ-πολύ ζόρι 4:1) τα καταφέρνω καλά να κρατιέμαι σταθερός, να μην ταλαντώνεται ο κορμός μου και να κρατώ το θέμα μου εστιασμένο. Μετά από εκεί όντως χρειάζεται τρίποδο, δεν γίνεται δουλειά αλλιώς, αλλά μιλάμε για στήσιμο ολόκληρου setup στην εξοχή.
Στο 1:1 όμως, όπου φτάνουν όλοι οι κοινοί μάκρο φακοί, δεν νομίζω να τίθεται θέμα, όλοι μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους για λήψεις στο χέρι.

Re: Απάντηση: Macro και μεγέθυνση.

Στο 1:1 όμως, όπου φτάνουν όλοι οι κοινοί μάκρο φακοί, δεν νομίζω να τίθεται θέμα, όλοι μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους για λήψεις στο χέρι.

Αναμένω λεπτομέρειες

Η τεχνική είναι πάνω κάτω η ίδια με τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού: βαθιά ανάσα, νετάρουμε και πατάμε το κλείστρο άμεσα, ενώ εκπνέουμε αργά και σταθερά...

Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική, απλά σίγουρα βοηθάει το να γονατίζουμε και να στηρίζουμε τον αγκώνα στο γόνατο, αφού ούτως ή άλλως πάρα πολλά θέματα πρέπει να σκύψουμε πολύ για να τα προσεγγίσουμε.
Για τη διατήρηση της εστίασης το είπε πιο πάνω ο Δημήτρης, είναι κάπως σαν τη σκοποβολή στον στρατό. Κρατάμε την ανάσα μας και προσπαθούμε να ελέγξουμε περισσότερο την ταλάντωση μπρος-πίσω του κορμού μας. Επίσης αφού βρούμε περίπου το κάδρο μας, προεστιάζουμε χειροκίνητα (ουσιαστικά επιλέγουμε την επιθυμητή μεγέθυνση) και ακολούθως προσπαθούμε να εστιάσουμε πλησιάζοντας αργά-αργά με το σώμα μας. Εννοείται από το κανονικό σκόπευτρο με τη μηχανή κολλημένη στο πρόσωπό μας, ένα σώμα, από liveview δεν έχουμε τέτοια σταθερότητα.

Έχω δει πολλούς που χρησιμοποιούνε τρίποδο στο macro και όχι μόνο. Έχουνε και ψαλίδι για να κόβουν τα γύρω χόρτα για καλύτερο background. Δηλαδή μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία το έντομο δεν φέυγει? Μου φαίνεται πολύ περιέργο να κυνηγάς ένα έντομο με το τρίποδο στο χέρι. Πως τα καταφέρνουν άραγε? Εγώ σπάνια έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω τρίποδο στο macro. Νιώθω ότι με περιορίζει. Προσπαθούσα π.χ. να βγάλω πεταλούδες οι οποίες βρισκόταν πάνω σε φυτά που ήταν στο ύψος μου και δεν κάθοταν πάνω απο 3-4 sec στο ίδιο φυτό. Εκτός αυτού βρισκόμουν μέσα σε βάλτο και η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή που δεν μπορούσα να δω τα πόδια μου. Άντε βάλε τρίποδο εκεί...
Ή κάτι τέτοιες π.χ.

plamp_juza.jpg

Πώς είναι δυνατόν να κάθισε η πεταλούδα και να την μετακίνησε. (Ή ήταν τόσο τυχερός που επέλεξε το λουλούδι του)

Το πιθανοτερο ειναι να ειναι νεκρη , η παγωμενη στην καλυτερη.......για την πεταλουδα..

Ναι η τοποθέτηση στην κατάψυξη είναι κάτι που κάνουν πολλοί, αλλά αν το παρακάνεις... Για μένα βέβαια ξεφεύγει από τα όρια του χόμπυ,αλλά τα όρια τα βάζει κανείς μόνος του.

Ναι η τοποθέτηση στην κατάψυξη είναι κάτι που κάνουν πολλοί, αλλά αν το παρακάνεις... Για μένα βέβαια ξεφεύγει από τα όρια του χόμπυ,αλλά τα όρια τα βάζει κανείς μόνος του.

Πολυ σωστα φιλτατε , και για μενα ξεφευγει .

Πώς είναι δυνατόν να κάθισε η πεταλούδα και να την μετακίνησε. (Ή ήταν τόσο τυχερός που επέλεξε το λουλούδι του)

Επιμένω πως για τέτοιες μεγεθύνσεις (ο τύπος έχει τον 180/3.5 L macro ο οποίος φτάνει στο 1:1) δεν είναι απαραίτητο το τρίποδο. Εντάξει ο τύπος παραπάνω πήρε την πεταλούδα, την τοποθέτησε στο φόντο που ήθελε κλπ κλπ.
Εγώ στα παρακάτω πιο πρόσφατα παραδέιγματα, τα οποία είναι αμφότερα στο χέρι, το πρώτο περίπου στο 2,5:1 και το δεύτερο στο 1,5:1, πλησίασα σιγά-σιγά, άλλαξα στάσεις για να μου κάτσει (ειδικά στην πρώτη) το φόντο κλπ κλπ. Η πεταλούδα πέταξε 5-6 φορές, αλλά αυτά έχει η φύση, δεν είναι πέσε πίτα να σε φάω. Συμπτωματικά πρόκειται για το ίδιο είδος πεταλούδας:

(η πρώτη είναι ένα είδος μύγας που ρουφάει νέκταρ, οικογένεια Bombiliidae, γένος Geron, το είδος το ψάχνω ακόμη. Με το μάκρο γίναμε και φυσιοδίφες)

Αλλο πραγμα η FF και ο 65αρης τελικα , θαυμασιο αποτελεσμα.

Εξαιρετικές Τάσσο!

Πάντως θεωρώ απαράδεκτο να σκοτώνει κανείς ένα πλασματάκι για να βγάλει μια φωτογραφία!
Απαίσιος παρεμβατισμός που χάνει την ουσία του πράγματος κατά την άποψή μου.
Η ζωή όσο μικρή και να είναι, είναι πολύτιμη!

Καλά, αν είναι να αρχίσουμε να σκοτώνουμε ζώα για μια φωτογραφία, να το βράσω το χόμπυ.

Ο τύπος με το τρίποδο μπορεί να χάλασε κάποιες ώρες ώστε να του κάτσουν 2-3.

Καλά, αν είναι να αρχίσουμε να σκοτώνουμε ζώα για μια φωτογραφία, να το βράσω το χόμπυ.

Ο τύπος με το τρίποδο μπορεί να χάλασε κάποιες ώρες ώστε να του κάτσουν 2-3.

Πέστα χρυσόστομε! πέστα! :a0210:

Το έκανα μια φορά παιδιά, πριν 3 χρόνια+
Ήθελα να δοκιμάσω πόσο μεγάλη μεγέθυνση μπορούσα να πιάσω, με φυσούνα και αντεστραμμένο φακό, πάνω σε έναν άτυχο γρύλλο που είχε την ατυχία να μπει από το παράθυρό μου. Τον κατέψυξα... όταν είδα το πόσο άψυχος φαινόταν, είπα πως δεν θα το ξανακάνω. Καμία σχέση δεν έχει η ομορφιά των ζωντανών εντόμων, και μόνο από άποψη αποτελέσματος να το δει κανείς, πέραν της ηθικής του πράγματος.
Ζωντανά λοιπόν, και πλησιάζουμε σιγά-σιγά

Συμφωνούμε όλοι βλέπω, χαίρομαι γι αυτό. Η υπομονή και επιμονή, είναι απαραίτητα στην φωτογραφία, και καμιά φορά βοηθάει και η τύχη. Εξάλλου μια συμβουλή των «παλιών» είναι να τραβάς ξανά και ξανά το θέμα σου μέχρι να σου βγεί όπως το φαντάστηκες...

Απάντηση: Re: Macro και μεγέθυνση.

.

εχεις πολυ δικιο !

αμα ειναι ετσι να τα σκοτωνουμε φωτογραφιζω και εγω φιδια και σαυρες....

πολυ ωραιες οι φωτος του ΣΕΝΤ ειδικα η πρωτη εχει τελειο φοντο και ξεχωριζει το εντομο πολυ !