Macro

Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Yπάρχουν αρκετοί τρόποι:

- Πρώτος και απλότερος, δαχτυλίδι αναστροφής. Από τη μία μεριά είναι συμβατό με τη μοντούρα της μηχανής μας στην οποία και κουμπώνει, από την άλλη βγάζει αρσενικό σπείρωμα, στο οποιο βιδώνουν οι φακοί μας ανάποδα, με την μεριά του φίλτρου τους. Βγαίνει σε μεγέθη, αλλά νομίζω αρκεί να πάρουμε ένα 55ρι ή 58ρι, καθώς με step-up δαχτυλίδια θα μπορέσουμε να βιδώσουμε και φακούς με μικρότερο σπείρωμα (49 ή 52). Μειονέκτημα, είναι άχρηστη μέθοδος όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το διάφραγμα. Πχ στους ηλεκτρονικούς EF για Canon, στους G της Νίκον, κλπ. Αναγκαστικά θα παίζει μόνο ανοικτός ο φακός, πρακτικά άρχηστο για έναν πχ 50/1.8. Επίσης "μειονέκτημα" η σχετικά μικρή μεγέθυνση (μικρή σε σχέση με τις παρακάτω μεθόδους, διαφορετικά είναι μια χαρά!), οι 50ρηδες δίνουν περίπου 1x, οι 28ρηδες πλησιάζουν νομίζω το 1.5-2x (όσο μικρότερο το εστιακό μήκος τόσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση). Πλεονέκτημα, η εύκολη εστίαση, ειδικά με τους φωτεινούς 50ρηδες, αλλά και το ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε φακό, και από άλλη ακόμη μοντούρα.
Παράδειγμα προϊόντος

.

Λές με τον 24-70 που έχω να υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα??

Re: διαφορετικά macro

Καλύτερα αποτελέσματα δίνουν οι σταθεροί φακοί, όχι οι ζουμ. Ακόμη και εάν οι τελευταίοι είναι L.... Σε σταθερό πιο ευρυγώνιο, δεν έχεις κάτι?

Απάντηση: διαφορετικά macro

50/1.8 , 100/2 , 135/2 Αυτούς τους σταθερούς έχω. Μάλλον δεν κάνουν για την συγκεκριμένη δουλειά.

Δεν μπορείς να ελέγχεις το διάφραγμα (εκτός εάν καταφύγεις σε πατέντα). Όμως μπορείς να τους φορέσεις φακό close-up, βέβαια μην φαντάζεσαι μεγεθύνσεις ούτε καν 0,5x. Μπορείς να πειραματιστείς για αρχή με ένα δαχτυλίδια αναστροφής, 52 ή 58mm θα πρότεινα, και έναν φθηνό χειροκίνητο φακό οποιασδήποτε μοντούρας. Συνολικό κόστος ίσως και κάτω από 50 ευρώ.

Δεν είναι πρόβλημα το κόστος σε αυτό το επίπεδο των χρημάτων. Έχεις υπόψην κάποιο καλό χειροκίνητο για αυτήν την δουλειά??

Για ανεστραμμένο, καλή δουλειά κάνει ο 28ρης της Nikon, 28/2.8 Ais. Πιο πίσω στο ίδιο θέμα έχω κάποιες λήψεις με ανεστραμμένους 28ρηδες, για μίνι σύγκριση. Μετά το 3ήμερο, θέλω να κάνω μια προσπάθεια για μεγάλες μεγεθύνσεις (8-9x) με ανεστραμμένο πάνω σε φυσούνα.

Τα ξαναθυμίζω,
αυτό είναι με ανεστραμμένο 24ρη (Kiron 24/2.8)
attachment.php

αυτό είναι το 100% crop του, είναι η επιφάνεια δίσκου βινυλίου
attachment.php

Και εδώ ένα πλήρες καρέ (κρεμμύδι) από τον Nikkor 28/2.8 Ais
attachment.php

Πόσο μάκρο "πιάσαν" οι φακοί αυτοί??

Ευχαριστώ για την προθημεία παροχής του φακού αλλά πρώτα πρέπει να εξοπλιστώ με τα απαραίτητα rings.

Και κάτι άσχετο. Φακός nikkor μπορεί να λειτουργήσει με όλες της δυνατότητες του σε σύστημα canon?? Συγκεκριμένα ο 14-24.

Re: Απάντηση: διαφορετικά macro

Πόσο μάκρο "πιάσαν" οι φακοί αυτοί??

Ο 28ρης, κάπου 1,5x
Το δείγμα ήταν για να φανεί η μεγέθυνση, ο φωτισμός σίγουρα δεν ήταν ο κατάλληλος. Επίσης σε μεγάλες μεγεθύνσεις, εάν δεν υπάρχει φυσούνα, χρήσιμο είναι ένα macro rail, μια γλυσιέρα δηλαδή με την οποία μετακινούμε μικρομετρικώς το σύνολο μηχανής-φακού προς 2 συνήθως κατευθύνσεις. Ίσως πάρω ένα κινέζικο, θα δω...

Re: Απάντηση: διαφορετικά macro

Ο 28ρης, κάπου 1,5x
Το δείγμα ήταν για να φανεί η μεγέθυνση, ο φωτισμός σίγουρα δεν ήταν ο κατάλληλος. Επίσης σε μεγάλες μεγεθύνσεις, εάν δεν υπάρχει φυσούνα, χρήσιμο είναι ένα macro rail, μια γλυσιέρα δηλαδή με την οποία μετακινούμε μικρομετρικώς το σύνολο μηχανής-φακού προς 2 συνήθως κατευθύνσεις. Ίσως πάρω ένα κινέζικο, θα δω...

Μην πάρεις πάντως αυτό της manfrotto (κίνηση σε έναν άξονα) είναι πατάτα! Το είχα πάρει πριν μερικούς μήνες (49 euro) και πρόκειται για μια κατασκευή που όπως συνήθως συμβαίνει με την manfrotto, δεν σχετίζεται με τη λέξη "ακρίβεια". Οι λέξεις "μπόσικα", "πέζο", "λάσκο" κλπ ταιριάζουν καλύτερα.
Βέβαια η manfrotto βγάζει και άλλα πολλών αξόνων δέκα φορές ακριβότερα αλλά μόνο αν τα έπιανα στα χέρια μου και τα δοκίμαζα θα τολμούσα να τα αγοράσω...

(Στο τμήμα σχεδίασής τους φαίνεται να μη γνωρίζουν πως να φτιάχνουν φθηνά πράγματα χωρίς λάσκα εξαρτήματα... :stupid: )

imagemagic.php

Last edited:

Αυτό για σύστημα quick release μου κάνει περισσότερο. Η ρύθμιση είναι δηλαδή το άνοιξε-κλείσε του μοχλού που βλέπω πίσω?

Αυτή πρέπει να είναι κινέζικη μέθοδος μάκρο, βασανιστική. Στήνεις τη μηχανή και περιμένεις να έρθει να κάτσει η μύγα εκεί που έχεις προεστιάσει, για να ποζάρει.
Κανονικό Karate Kid: zoom in.... zoom out. You focus on the right, you focus on the left. Όλα είναι στον καρπό κλπ

:flipout:

Σόρυ, λάθος φωτογραφία :bang:
Το έχω βγάλει σε αχρηστία τόσο καιρό που έχω σχεδόν ξεχάσει πως ήταν... Αυτή είναι η σωστή φωτογραφία για το "Micropositioning plate 454":
(Στο δικό μου τα μπρούτζινα είναι βαμμένα μαύρα).

Μπορεί να μοιάζει "όμορφο" και να δελεάζει, αλλά κουνιέται το Σύμπαν όταν προσπαθείς να κάνεις δουλειά σε μάκρο, με τα "μπόσικα" που προανέφερα.
Ο μοχλός απασφαλίζει για να αλλάξεις γρήγορα απόσταση... Οι άλλες δύο βίδες το κινούν υποτίθεται μικρομετρικά. Μόνο όμως όταν σφίξεις τη βίδα δίπλα στον μοχλό σταθεροποιείται εντελώς -αλλά δεν μπορεί και να ...κινηθεί! Και μέσα σε όλα αυτά βάλε ότι δεν έχει και quick release! Άντε να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις τώρα τη D300 ή το τρίποδο από κάτω! Ούτε την κάμερα συμφέρει να βιδο-ξεβιδώνεις, ούτε το τρίποδο (σχεδίαση για τα πανηγύρια)!

162665.jpg

Last edited:

Να προσθέσω επίσης ότι αν κινείσαι μικρομετρικά (υποτίθεται) προς τη μία κατεύθυνση και θέλεις να κάνεις λίγο πίσω (ότι δηλαδή είναι ο κανόνας κατά την εστίαση macro) θα πρέπει να γυρίζεις κανά-δύο στροφές μέχρι να αρχίσει να πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση!!! Και μόλις βρείς την εστίαση και σφίξεις την βίδα, μετακινείται ολόκληρο αφού η βίδα το στριμώχνει μέσα σε όλο τον "μπόσικο" χώρο της ανακρίβειας που είναι φτιαγμένο! ...και το παρουσιάζουν σαν εργαλείο για χρήση macro!

Τόσο αποτυχημένες σχεδιάσεις, αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο για 'μένα και μυστήριο...

Macro με τηλεφακό:

attachment.php

μάχη για την επιβίωση κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο.

Tamron SP 300/5.6 Close Focus, 1/2000 @f/8, iso500

Attachments

• battle-for-food.jpg
    battle-for-food.jpg
    154.9 KB · Views: 97

"Επιβίωση" το λέμε τώρα; :flipout:

Οι αποχρώσεις στα μάτια οφείλονται σε banding, σε moire ή στην ...έκσταση; :smile:

Kαλή η πόζα και η εστίαση. Βρίσκεται μάλλον στο 2x ;

Οι αποχρώσεις είναι φυσικότατες, οφείλονται στον κατακόρυφο (1 το μεσημέρι) ήλιο. Ο συγκεκριμένος Tamron φτάνει σε κοντινή εστίαση το 1:3, και αυτό είναι από κροπ των 2mp από το κέντρο, είναι μάλλον close up. Αν δεν είχε και τις εκτροπές του, θα ήταν μια χαρά φακός (με αυτόν είναι οι φωτογραφίες της Σελήνης της περασμένης εβδομάδας).

Κι εγώ αρχικώς το πέρασα για διαιώνιση και όχι επιβίωση, αλλά τώρα που τα κοιτάζω καλύτερα, μου φαίνεται πως το από πάνω θα φάει το από κάτω. Ο μεγάλος μου βέβαια (ο τύπος αριστερά) έλυσε το ζήτημα. Ο ίδιος μου τα έδειξε, στη σκιά της ρόδας του αυτοκινήτου σε μια στάση μας, μου τα έσπρωξε με το πόδι στον ήλιο, και αφού τα φωτογράφισα, είπε να μην τα αφήσει στην αγωνία τους, οποιασδήποτε φύσης και αν ήταν η τελευταία (γεννετήσια ή επιβίωσης). Τα έλιωσε πριν τον προλάβω....

Last edited:

Για ασελγεια παρα φυση το κοβω εγω κυριε δικηγορε. Μη σου πω και κατα συρροη και εξακολουθηση.

Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Για ασελγεια παρα φυση το κοβω εγω κυριε δικηγορε. Μη σου πω και κατα συρροη και εξακολουθηση.

Και ο καννιβαλισμός διώκεται ποινικά, όπως και η πράξη του μικρού Sendόπουλου να εξουδετερώσει τα στοιχεία -θύτη και θύμα!!:flipout::flipout::SFGSFGSF: