Macro

Re: διαφορετικά macro

Όπως έχει ήδη επισημανθεί εκτός από την αναστροφή του φακού ένας άλλος φτηνός τρόπος φωτογράφισης από κοντά είναι και η χρήση παλιών μακρο φακών προσαρμοσμένων στις σύγχρονες μηχανές με αντάπτορες.
Οι αυτοματισμοί κι εδώ χάνονται αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.
Μερικές δοκιμές μ' έναν ρώσικο φακό ВОЛНА-9 MC MACRO 2.8/50 προσαρμοσμένο στην Canon 350D

Ο ВОЛНА-9 MC MACRO εστιάζει μέχρι τα 25 εκ. περίπου και βγάζει εικόνες με πολύ καλή οξύτητα από το διάφραγμα 5.6 και πάνω.

Οι παρακάτω με τον συγκεκριμένο φακό και φωτισμό το ενσωματωμένο φλας της μηχανής

RAW αρχείο
ISO 100
f:16
1/200

tn128411.jpg

3027-01.jpg

Πολύ καλές οι πρώτες!

Φωτισμός? Εστίαση?

Ευχαριστώ...
...Σε όλες έχει χρησιμοποιηθεί το ενσωματωμένο φλας της μηχανής.
Εστίαση χειροκίνητη στο μεγαλύτερο διάφραγμα και κλείσιμο μετά στο 16. Κάτω από 2,8 άντε μέχρι 5,6 είναι πολύ δύσκολο να εστιάσεις γιατί το σκόπευτρο γίνεται θεοσκότεινο.
Σε κάποιες χρησιμοποιήθηκε και ένα ξύλο για στήριγμα της μηχανής σαν μονόποδο.

Σε ρωτάω γιατί με το σκόπευτρο της 350D έβγαζα τα μάτια μου. Πολύ δύσκολο να πετύχεις εστίαση σε τέτοιες μεγεθύνσεις που πλησιάζουν το 1:1. Ευτυχώς με τους ανεστραμμένους 50ρηδες η κατάσταση είναι πιο εύκολη, γιατί είναι πολύ φωτεινότεροι από οποιονδήποτε μάκρο φακό.

(η τελευταία φωτο δεν έχει ανεβεί, εκείνη με τον Volna 50/2.8)

Σε ρωτάω γιατί με το σκόπευτρο της 350D έβγαζα τα μάτια μου. Πολύ δύσκολο να πετύχεις εστίαση σε τέτοιες μεγεθύνσεις που πλησιάζουν το 1:1. Ευτυχώς με τους ανεστραμμένους 50ρηδες η κατάσταση είναι πιο εύκολη, γιατί είναι πολύ φωτεινότεροι από οποιονδήποτε μάκρο φακό.

Δεν έχεις άδικο. Το σκόπευτρο της 350 στα κλειστά διαφράγματα είναι πολύ σκοτεινό.

(η τελευταία φωτο δεν έχει ανεβεί, εκείνη με τον Volna 50/2.8)

Ουπςς τι έγινε :huh2::huh2:. - Πως μπορώ να διορθώσω το μήνυμά μου;

Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Όπως έχει ήδη επισημανθεί εκτός από την αναστροφή του φακού ένας άλλος φτηνός τρόπος φωτογράφισης από κοντά είναι και η χρήση παλιών μακρο φακών προσαρμοσμένων στις σύγχρονες μηχανές με αντάπτορες.
Οι αυτοματισμοί κι εδώ χάνονται αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.
Μερικές δοκιμές μ' έναν ρώσικο φακό ВОЛНА-9 MC MACRO 2.8/50 προσαρμοσμένο στην Canon 350D

Ο ВОЛНА-9 MC MACRO εστιάζει μέχρι τα 25 εκ. περίπου και βγάζει εικόνες με πολύ καλή οξύτητα από το διάφραγμα 5.6 και πάνω.

Οι παρακάτω με τον συγκεκριμένο φακό και φωτισμό το ενσωματωμένο φλας της μηχανής

RAW αρχείο
ISO 100
f:16
1/200

XSAP_101720071.JPG

pe_00004.jpg

tn128411.jpg
3027-01.jpg

Ανεβάζω ξανά το μήνυμα με τις φωτογραφίες αποθηκευμένες σε άλλο χώρο. Ελπίζω να μην υπάρξει πάλι πρόβλημα. :blush::blush:

Απάντηση: διαφορετικά macro

Μπράβο Χρίστο!
Εάν προσπαθήσεις να έχεις πιό πλάγιο φωτισμό οι φωτογραφίες σου θα είναι τέλειες.

Καλώς μας ήρθες -bye-

Πολύ ενδιαφέρουσες!Φαντάσου να είχες και καλύτερο φωτισμό!-bye-

Μπράβο Χρίστο!
Εάν προσπαθήσεις να έχεις πιό πλάγιο φωτισμό οι φωτογραφίες σου θα είναι τέλειες.

Έχετε δίκιο.
Έχω κι ένα φτηνιάρικο ring φλας αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει με τους συγκεκριμένους φακούς.
Σε κάποιες από τις παραπάνω έβαλα ...ένα καπάκι από τζατζίκι μπροστά για να αποφύγω τη σκληράδα του φωτισμού.
Κάπως έτσι:

thumb_Ma_0061040.jpg

-bye- -bye-

Last edited:

Τελικά είναι χρίστος η χρύσα? Μπερδέυτικα... :p

Πολύ ωραίες πάντως! Περιμένω απο βδομάδα και εγώ ένα reverse ring για pentax και θα δοκιμάσω καμιά!!!

Δοκίμασα με ένα για Nikon που έχω (52mm σε Nikon F) και έβγαλα κανα δύό κρατώντας τον φακό με το χέρι αφού δεν μπορεί να "κουμπώσει"
Δυσκολέυτηκα μιάς και με το ένα χέρι κράταγα τον φακό και με το άλλο την μηχανή αφού ξεχασα το τρίποδο στο αμάξι, και εστίαζα μόνο με την απόσταση... Αλλα ο 28-70 στο 28 άκρο του έδωσε πολύ καλή μεγέθυνση...

Χωρίς φλάς με μόνο φώς την λάμπα του μπάνιου εξού και ο θόρυβος

Οδοντόβουρτσά
3046129775_e068f11766.jpg

Και βούρτσα/χτένα

3046124795_ced567c35f.jpg

Τελικά είναι χρίστος ή χρύσα? Μπερδέυτηκα... :p

Χρίστος, ουχί Χρύσα... :p:p
Ορίστε έβαλα και Avatar... -bye-

Πολύ καλή μεγέθυνση πέτυχες...

Αlex,όμορφες χρωματικές αντιθέσεις!

Ίσως σαν κι αυτή εδώ:
attachment.php

Attachments

• Stafylia3.jpg
    Stafylia3.jpg
    143.1 KB · Views: 98
Απάντηση: διαφορετικά macro

ολες οι φωτος των παιδιων ειναι απο αξιολογες εως αριστες !

μου αρεσε ο αχινος του ΣΕΝΤ και οι χτενες ...καθως και η τελευταια φωτο με τα (σταφυλια ?) !!!

Παιδιά, σταφύλια είναι, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια-bye-

Μου άρεσε η χρωματική αντίθεση...

Χρησιμοποίησα φίλτρο της hoya +4 και τον 85mm

Το παράκανες λιγάκι με το φίλτρο +4...
Βλέπεις πώς σχηματίζεται χρωματική άλως γύρω από τις ρώγες και μειώνεται το κόντραστ. Βέβαια εδώ το θέμα είναι ρώγες, και το ότι κατάφερες να τους προσθέσεις και ...άλω (...κυριολεκτικώς!), σου έκατσε καλά, και αισθητικώς. Πολύ ωραία χρώματα, πολύ ωραία αίσθηση. Αλλά συνήθως το μάκρο θέλει λεπτομέρεια. Πχ σε εκείνην με τα λουλούδια (ανεμόσπερμα? Πώς λέγονται αλήθεια?) δεν νομίζω να σου βγήκε.

Τάσο, ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου!(Βγήκε καινούρια nikon!τι λες;:flipout:)

Η συγκεκριμένη είναι δοκιμή για close up.Θεωρώ ότι για macro θέλω πολύ δουλειά ακόμα, καθώς και εξοπλισμό.Περισσότερο τη θεωρώ "τυχερή" και μου αρέσουν τα χρώματα και ο φωτισμός.(Σε μερικά σημεία φαίνεται ο χαλκός με τον οποίο έχουν ραντιστεί!)

Για τα ανεμόσπερμα τώρα:Ήταν σούρουπο, χαμηλός φωτισμός δηλαδή, και βγήκε αυτή η απόχρωση(μπλέ), που μου έκανε εντύπωση.Και αυτή δοκιμή για close up.Εννοείται πως δεν πέτυχα τη λεπτομέρεια που θα ήθελα.

Απορία:Υπάρχουν κάποιες προτάσεις-γνώμες-καταθέσεις απόψεων για το +4;Πως το χρησιμοποιούμε,τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, από την εμπειρία σου(σας).

Το macro θέλει πάνω απ'όλα εξοπλισμό. Με τα φιλτράκια μας Νίκο, κάνουμε καλή δουλειά για close ups, αλλά μέχρι εκεί.

Και πλέον έχω πειστεί πως το live view είναι χρησιμότατο.

Με τη Σαύρα ήμουν στον ήλιο 4-5 λεπτά με το μάτι στο σκόπευτρο και σχεδόν ανάποδα, και μετά είχα πονοκέφαλο 1 ώρα.:flipout:

Ερώτηξη.
Ο Nikkor 60mm/2.8 είναι καλός για macro? Τον έχετε δουλέψει? Έχω ακούσει πως είναι καλός και για πορτραίτα και γιαυτό τον παρακολουθώ.-bye-

edit. Αλέξη η πρώτη μου αρέσει πολύ.