Macro

Re: διαφορετικά macro

Σύμφωνοι.Αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς...Φαντάζεσαι να παιδευόμασταν με φυσούνες κλπ, χωρίς να ξέρουμε "που παν τα τέσσερα;"
:flipout:
Χριστούγεννα έρχονται, όλο και κάτι θα προκύψει...

Υ.Γ.Φαντάσου ότι αυτό θεωρείται τύχη...(για τη σαύρα λέω...)

Ευχαριστώ!
Συμφωνώ για το Live View. Είναι μεγάλο βάσανο να εστιάσεις με το σκόπευτρο όταν το βάθος πεδίου είναι τόσο μικρό. Πρέπει να έβγαλα πάνω απο 50 θολές φωτογραφίες...

οχι ακριβως μακρο, αλλα με macro φακο:)
το λουλουδακι ειναι 3-4 cm , στο μπαλκονι μου :)
3074063204_9d582aee33_o.jpg

Ευχαριστω, με photoshop την εκανα λιγο πιο σκοτινη για να μην φαίνεται το background, oi γλαστρες δηλαδη και τα λοιπα:)

Το macro θέλει πάνω απ'όλα εξοπλισμό. Με τα φιλτράκια μας Νίκο, κάνουμε καλή δουλειά για close ups, αλλά μέχρι εκεί.

Και πλέον έχω πειστεί πως το live view είναι χρησιμότατο.

Με τη Σαύρα ήμουν στον ήλιο 4-5 λεπτά με το μάτι στο σκόπευτρο και σχεδόν ανάποδα, και μετά είχα πονοκέφαλο 1 ώρα.:flipout:

Ερώτηξη.
Ο Nikkor 60mm/2.8 είναι καλός για macro? Τον έχετε δουλέψει? Έχω ακούσει πως είναι καλός και για πορτραίτα και γιαυτό τον παρακολουθώ.-bye-

edit. Αλέξη η πρώτη μου αρέσει πολύ.

Ο Βλάσης έχει τον 60/2.8, μπορείς να τον ρωτήσεις για εντυπώσεις.

Αντί για αγορά εξειδικευμένου φακού μάκρο, μπορείς να δοκιμάσεις την φθηνή λύση του δαχτυλιδιού αναστροφής, που χρησιμοποιεί παραπάνω ο νέος μας φίλος Χρήστος. Δεν έχει χρησιμοποιήσει παρά έναν πάμφθηνο 50ρη, και μάλιστα από "άχρηστη" σήμερα μοντούρα (Praktica μπαγιονέτ, υποτίθεται δεν προσαρμόζονται με αντάπτορα σε καμία από τις σύγχρονες). Απλώς σπείρωμα φίλτρου να έχει ο φακός για να μπορεί να βιδωθεί, αρκεί. Οι 50ρηδες για Praktica B, συνήθως ο Pentacon 50/1.8 και 50/2.4, μπορούν να βρεθούν ακόμη και για 10 ευρώ!

Last edited:

Αντί για αγορά εξειδικευμένου φακού μάκρο, μπορείς να δοκιμάσεις την φθηνή λύση του δαχτυλιδιού αναστροφής, που χρησιμοποιεί παραπάνω ο νέος μας φίλος Χρήστος. Δεν έχει χρησιμοποιήσει παρά έναν πάμφθηνο 50ρη, και μάλιστα από "άχρηστη" σήμερα μοντούρα (Praktica μπαγιονέτ, υποτίθεται δεν προσαρμόζονται με αντάπτορα σε καμία από τις σύγχρονες). Απλώς σπείρωμα φίλτρου να έχει ο φακός για να μπορεί να βιδωθεί, αρκεί. Οι 50ρηδες για Praktica B, συνήθως ο Pentacon 50/1.8 και 50/2.4, μπορούν να βρεθούν ακόμη και για 10 ευρώ!

Αν θέλει κάποιος τον 60/2.8 τον παραχωρώ για δοκιμή. Την μεθεπόμενη Παρασκευή θα είμαι Αθήνα.

Πολύ καλό αυτό.

Δλδ μπορώ να πάρω έναν μεταχειρισμένο 50/f1.8 και ένα δακτυλίδι αναστροφής και να τον βιδώσω πάνω του ανάποδα.

Ο Nikkor βγάζει σχετικά αξιοπρεπή πορτραίτα οπότε θα δώσω προτεραιότητα σε αυτόν (ο 1.4 είναι ακριβός για τώρα).

Βλάση εγώ είπα για τον 60άρη. Δυστυχώς είμαστε μακρυά. Μακάρι να μας κάτσει αυτό που λέγαμε, και θα τα πούμε.-bye-

Τι είναι, που το βρίσκω, ταιριάζει σε nikon;:stupido3:

Νίκο, πρέπει να υπάρχουν αντάπτορες που από τη μια έχουν βιδωμα όπως τα φίλτρα (52,62,77 κλπ) και από την άλλη τη μοντούρα για τις μηχανές μας.

Σωστά, καταλήγουν σε "αρσενικό" σπείρωμα (δηλαδή από την εξωτερική πλευρά).

Εάν έχεις φακό στον οποίο μπορείς να ελέγξεις χειροκίνητα το διάφραγμα, είναι η πιο φθηνή λύση για μάκρο (μπορεί και κάτω από 10 ευρώ, αναλόγως). Εγώ έχω 2 τέτοια, νομίζω το ένα με 52ρι (ή να 'ναι 58ρι?) σπείρωμα και μοντούρα EOS, και το άλλο με 55ρι σπείρωμα και βιδωτή (Μ42) μοντούρα (αυτό το έχω για να βάζω ανεστραμμένους τους φακούς στη φυσούνα). Με τα κατάλληλα step-up δαχτυλίδια προσαρμόζω όλους τους φακούς με μικρότερο σπείρωμα.

Οι 50ρηδες ανεστραμμένοι δίνουν μεγέθυνση κοντά στο 1:1, νομίζω κατά τι παραπάνω. Λίγη προσοχή θέλει το οπίσθιο στοιχείο τους, να μην προεξέχει πολύ και μαζεύει φως υπό γωνία, γιατί θα δώσει θάμβωση πολύ εύκολα.

Δακτυλιδια (...) βρίσκεις πολύ έυκολα στο ebay. ΟΙ κινέζοι φίλοι μας έχουν όλα τα είδη και σε καλές τιμές. 10-15Ε με αποστολή και σε 2 βδομάδες είναι σπίτι σου. Κάπου είχα δεί μια λίστα με τις μεγενθύσεις που δίνου οι φακοί ανεστραμένοι. Νομίζω οτι ο 50αρης δίνει 1:1 και με έναν 20αρη πάς για 4:1 η κάτι τέτοιο.

Νομίζω πολλά λες για τον 20ρη.
Με 28ρη είναι κάτι λιγότερο από 2:1. Κάπου στο 3:1 πρέπει να φτάνει ένας 20ρης, αλλά δεν ξέρω εάν είναι ο ενδεδειγμένος για αναστροφή, αναλόγως και τον 20ρη. Οι 50ρηδες είναι καλοί για αναστροφή για έναν ακόμη λόγο, είναι οι πλέον φωτεινοί φακοί. Μεγάλη ευκολία σε καδράρισμα και εστίαση.

Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Τι είναι, που το βρίσκω, ταιριάζει σε nikon;:stupido3:

Όταν έψαχνα σε διάφορα μαγαζιά στην Αθήνα δεν βρήκα πουθενά. Τελικά όπως ειπώθηκε βρήκα στο ebay.
Υπάρχουν 2 είδη δαχτυλιδιών. Αυτά που «κουμπώνουν» το φακό ανεστραμμένο πάνω στο σώμα της μηχανής - και είναι όπως τα περιέγραψε ο send - και αυτά με αρσενικό σπείρωμα κι από τις δυο πλευρές που βιδώνουν ένα φακό ανεστραμμένο πάνω σ' έναν άλλον κανονικά τοποθετημένο στη μηχανή. π.χ. όπως παρακάτω:

thumb_ant1_00.jpg

Για τα πρώτα (Macro Coupler Reverse Ring) με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ebay ΕΔΩ

Για τα δεύτερα ΕΔΩ

Μια σελίδα με υπολογισμό των μεγεθύνσεων είναι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

~~~

Η δεύτερη τεχνική φακός ανάποδα πάνω στο φακό της μηχανής δίνει μεγαλύτερες μεγεθύνσεις αλλά είναι δύσχρηστη στη λειτουργία της,τουλάχιστον για ζωντανή μακροφωτογράφιση.

MA7945-01.jpg

MA7944-01.jpg

ant2_50.jpg

Οι δυο πρώτες: Canon EOS 350D + Canon FS 18-55+ανεστραμμένος Pentacon M42 28mm 2.8 - ISO 800 1/200 f ??

Η τρίτη: Canon EOS 350D + Canon FS 18-55+ανεστραμμένος Pentacon 50mm 1,8 ISO 100 1/200 f ??