Macro

Πολύ γυαλιστερή περίπτωση, πολύ δύσκολη. Σε άλλες τα πηγαίνει καλύτερα το φλασάκι μου. Το ΜΤ-24 εάν δεν του βάλεις επάνω κάτι για διάχυση, γυαλίζει ακόμη περισσότερο. Γενικώς τα σκαθάρια και οι βρωμούσες και τα λοιπά shield bugs, με τις μεγάλες στιλπνές τους "πανοπλίες", είναι δύσκολες περιπτώσεις στον φωτισμό τους.

8d15bf4fbb_md.jpg

Μια απλώς "κοντιινή" (η πεταλούδα δεν χωρούσε στον μάκρο φακό μου, σοβαρά)

Με τον Sigma 24-60/2.8 (καθόλου άσχημος πάνω στην 5DII) στα 60mm.

Και ένα 100% κροπ για την όμορφη πεταλούδα

49e2e92d44_md.jpg

Την καλόπιασε ο μεγάλος μου και μετά κάποια ώρα τον συνήθισε. Κρίμα που οι επιλογές μου σε φακούς ήταν ο 24-60/2.8 (που εστιάζει στα 38 εκατοστά και δίνει μεγέθυνση κάπου στο 4:1, βέβαια στο 100% είναι αρκετά οξύς) και ο MP-E 65/2.8 ο οποίος αρχίζει από το 1:1 (πολύ κοντά για τη συγκεκριμένη πεταλούδα, θα έβγαινε πορτρέτο μόνο το μπούστο της)

Είναι κροπ από κάδρο στο 3x. Γύρω στα 5mm ήταν το ζουζούνι. Πράσινη μύγα (greenbottle fly). Θα ανεβάσω και τα υπόλοιπα προσεχώς.

Με τι διαφραγμα ειναι Τασο? Σα να ηθελε λιγο μεγαλυτερο... ή με μπερδευουν τα καμενα? Με φλας ειναι?

Με τι διαφραγμα ειναι Τασο? Σα να ηθελε λιγο μεγαλυτερο... ή με μπερδευουν τα καμενα? Με φλας ειναι?

Ποια καμμένα βρε; Inverse είναι. Τίποτα δεν είναι καμμένο.
Υπομονή, ανεβάζω και την κανονική.
Με τον MP-E 65 είναι σε f/11, 3x. Φλας (αυτονόητο) το απλό 420ΕΧ με διπλωμένη μια Α4 για αυτοσχέδιο ανακλαστήρα. Με βολεύει τελικά περισσότερο από το ακριβό ΜΤ-24

Ποια καμμένα βρε; Inverse είναι. Τίποτα δεν είναι καμμένο.
Υπομονή, ανεβάζω και την κανονική.
Με τον MP-E 65 είναι σε f/11, 3x. Φλας (αυτονόητο) το απλό 420ΕΧ με διπλωμένη μια Α4 για αυτοσχέδιο ανακλαστήρα. Με βολεύει τελικά περισσότερο από το ακριβό ΜΤ-24

Ορεξατο σε βλεπω... εν συντομια λοιπον... εξαιρωντας τα 2χ,3χ κτλ του ΜΡ-Ε 65ρη... αν ειχες τον 180ρη μακρο, τι θα κερδιζες και τι θα εχανες? Θελω να πω, ποτε διαλεγεις εναν 60ρη μακρο, εναν 90ρη, εναν 105 κτλ.?

Φλας, γιατι σε βολευει το 420 και οχι το εξειδικευμενο για μακρο? Επειδη στρεφεται σε διαφορες κατευθυνσεις...?

Μα έχω επιλογές σε macro... και τον 150ρη της Σίγμα έχω, και τον 105, και τον 90ρη 2.8 της ταμρον, και τον πολύ καλό 55/3.5 της Νίκον, και μερικούς χειροκίνητους ακόμη. Τον 150ρη τον χρησιμοποιώ πιο πολύ σε πεταλούδες και θέματα που θέλουν κάποια απόσταση. Γενικά ο μακρύτερος μάκρο προσφέρει απόσταση από το θέμα. Και συμπιέζει βέβαια την προοπτική ως τηλεφακός.
Βέβαια όλοι οι παραπάνω φακοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις δυνατότητες του 65ρη. Ο φακός είναι σε μια εντελώς διαφορετική κλάση.

718331324__MG_1595_122_220lo.jpg

Το κοινό φλας με κάποιον μεγάλο ανακλαστήρα προσφέρει καλύτερη διάχυση, και το προτιμώ για τέτοιου είδους μάκρο, όπου θέλω να γράψει και το φόντο. Για το λόγο αυτό πέρα από το φλας ανεβάζω και αρκετά ευαισθησία (οι παραπάνω είναι στα 1000iso, μία στα 800 και μια στα 1600)

Επειδή χωρίς δαχτυλίδι διαφράγματος, η reverse macro χρήση του 35άρη ειναι ταλαιπωρία, χρειάζομαι επειγόντως σταθερό φακό εστιακού μήκους μικρότερου ή ίσου από 50mm που να διαθέτει οπωσδήποτε aperture ring. Auto focus περιττό, οξύτητα απαραίτητη. Οικονομικός (φθηνότερος από 100 ), οποιασδήποτε άρμωσης (θα προτιμηθεί f-mount ώστε να μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί και τοποθετημένος κανονικά στη μηχανή). Αν έχει και μπροστινή διάμετρο 52 ή 58mm, ακόμα καλύτερα (μια και αυτά είναι τα reverse rings που διαθέτω).

Επειδή χωρίς δαχτυλίδι διαφράγματος, η reverse macro χρήση του 35άρη ειναι ταλαιπωρία, χρειάζομαι επειγόντως σταθερό φακό εστιακού μήκους μικρότερου ή ίσου από 50mm που να διαθέτει οπωσδήποτε aperture ring. Auto focus περιττό, οξύτητα απαραίτητη. Οικονομικός (φθηνότερος από 100 ), οποιασδήποτε άρμωσης (θα προτιμηθεί f-mount ώστε να μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί και τοποθετημένος κανονικά στη μηχανή). Αν έχει και μπροστινή διάμετρο 52 ή 58mm, ακόμα καλύτερα (μια και αυτά είναι τα reverse rings που διαθέτω).

Τον έχω χρησιμοποιήσει και εγώ τον 35άρι τούμπα και είναι ταλαιπωρία.. Φαντάσου με τα extension!

Θες να σου στείλω να δοκιμάσεις έναν Canon FD 50mm f1.8? 52mm διάμετρο έχει.

Re: Απάντηση: Re: macro

εχε χαρη που εχουμε πανεμορφα εντομα στα Γιαννενα και σου βγαινουν καλες οι Φωτος ......

Οκ, μερικά ζουζούνια από τα μέρη μου τότε αυτή τη φορά:

Λιβελούλες από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης

Last edited: