Macro

Εμενα μου αρεσει... αν και η οθονη μου ειναι χάλια, ωστοσο σε πολλες φωτογραφιες που ανεβαινουν, βλεπω μια φοβια ως προς την εκθεση... πολλες μου φαινονται υποφωτισμενες αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ετσι τις βλεπω μονο εγω στο δικο μου μονιτορ (αλλοιως θα φαινονται σε μονιτορ led ή oled ή τι αλλη τεχνολογια κυκλοφορει τωρα) ή γενικα οι περισσοτεροι φοβουνται μη καψουν τα λευκα τους... ετσι ομως, χανουν πολυ σε ζωντανια... ειδικα τοπια ή κτιρια...

untitled.jpg

Πχ. σε αυτην με το μυρμηγκι το φωτεινοτερο σου σημειο εχει RGB luminocity 152/152/157 και δεν ειναι καν μερος της εικονας αλλα halo πιθανως απο το σαρπεν... δεν ξερω αν θα μπορουσε να φωτισει περισσοτερο και να κρατησει λεπτομερεια ή να δειξει καλυτερα, αλλα μου φαινεται καπως low key η ολη φωτογραφια...

Νομίζω ότι κατάλαβα αν και με εξαίρεση την βινιετα δεν νομίζω ότι είναι low key. Γενικά πάντω τη συγκεκριμένη την πείραξα αρκετά ατσούμπαλα με το bokeh και την βινιετα οπότε δεν είναι και καλό παράδειγμα
Επειδή η πιο συνηθισμένη μου ώρα είναι το μεσημέρι και έχω και μαζί τα παιδιά στις βόλτες δεν είναι πάντα ευκολο να μην είναι τα λουλούδια με νταλα ήλιο και ούτε μπορώ να στήνω φωτισμό. Εκεί συνήθως προσπαθώ είτε να βρω μια γωνία που η αντανάκλαση να μην είναι ασχημη. Σε άσπρο βέβαια αυτο δεν είναι παντα εφικτό και σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι το λίγο πιο low key του φοντου βοηθάει.

π.χ

Το μερμύγκι και τα 2 πέταλα αριστερά είναι λίγο πιο φωτεινά από το όπως βγήκαν από την μηχανή. Σε συνδιασμό με Levels το φοντο σκοτείνιασε ελαφρά που στο δικό μου ματι είναι καλύτερα

Εννοείται ότι στην επεξεργασία οι όποιες προσπάθειες μου είναι του αρχάριου οπότε μπορεί να είναι και αποτυχημένες

Eδω το παρακανες στο σαρπεν ή ετσι ειναι η υφη του λουλουδιου? Το μυρμηγκι παντως το κεντραρισες ακριβως.... ωραιες ειναι αυτες τελικα...!!!!

Θα δοκιμασω κι εγω, να δω τι γινεται απο φως και κορεσμο σε τετοια θεματα...

K5GP0767.jpg

Ευχαριστώ παιδιά...
Πλησιάζει το 1:1, με άφησε να την πλησιάσω αρκετά...
Είναι με τον tammy 90/2.8, καμιά δεκαριά λήψεις μέχρι να τη βρω στη σωστή γωνία, aperture priority, f8, iso 320, ταχύτητα 1/250, χωρίς φλας...

Ναι Ηλία στο χέρι είναι, πράγματι το φως ήταν αρκετό...

Γενικά πάντως το macro σε έντομα ζουζούνια κλπ, θέλει πολύ υπομονή και δεξιοτεχνία, χάνεις το φόκους για πλάκα σε τόσο κοντινές αποστάσεις...

Μαυρο σε μαυρο, μια ομπρελλα ακριβως απο πανω, και ρεφλεκτορας απο κατω.... με τον σιγμα 105μμ/φ2,8
φ13
P4041869c.jpg

φ10
P4041818c.jpg

φ10
P4041813ca.jpg

Εξαιρετική Νάσο, την αδικεί το μέγεθος που την ανέβασες...
Σ' ευχαριστώ Στέλιο (κάνοντας κλικ πάνω της τη βλέπεις μεγαλύτερη στο flickr).

Πολύ καλή Νάσο και σε μεγάλη δείχνει ακόμα καλύτερη

Η χθεσινή μου βόλτα για έντομα ήταν σχεδόν αποτυχημένη. Πολύς κόσμος στο αλσος που πήγα τα παιδια κυνήγαγαν τις πεταλούδες, μια που κατάφερα να ξεμοναχιάσω δεν βοηθησε το φόντο και το φως

Αντίθετα μια περίεργη μύγα σε μια μαργαρίτα στηθηκε καλά

Αν προλάβω θα ανεβάσω και αγριολούλουδα όπου τα πράγματα πήγαν καλύτερα

Last edited:
Στα Γιάννενα πάλι που βρέθηκα, τα ζουζούνια (εκτός από κάτι άπιαστες για τον φακό μου μέλισσες) δεν φαίνονται να έχουν ακόμη ξυπνήσει, με τόση βροχή να πέφτει ακόμη. Ακόμη βασιλεύουν τα σαλιγκάρια και οι σαύρες.

Η πρώτη με τον Canon MP-E 65mm, @1x f/13,
η δεύτερη με τον Tamron 200-500 @500mm, f/9

Κάνω τα πρώτα βήματα μου στην μάκρο φωτογραφία οπότε θέλω την συμβουλή σας.Αγόρασα extension tubes τα οποία μου δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, για αρχάριος πάντα, αλλά το πρόβλημα νομίζω είναι το φλάς.Εχω δεί στο διαδίκτυο διάφορα ring flashes τα οποία είναι σχετικά οικονομικά.Θα μπορούσατε να μου προτείνετε μερικές σχετικά φτηνές λύσεις και να μου πείτε αν αξίζουν τα λεφτά τους?

Κάνω τα πρώτα βήματα μου στην μάκρο φωτογραφία οπότε θέλω την συμβουλή σας.Αγόρασα extension tubes τα οποία μου δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, για αρχάριος πάντα, αλλά το πρόβλημα νομίζω είναι το φλάς.Εχω δεί στο διαδίκτυο διάφορα ring flashes τα οποία είναι σχετικά οικονομικά.Θα μπορούσατε να μου προτείνετε μερικές σχετικά φτηνές λύσεις και να μου πείτε αν αξίζουν τα λεφτά τους?

Εχω παρει το πιο κατω ring flash (οχι ακριβως φλας διοτι μενει αναμμενο -αναβει/σβηνει) και κανω την ερασιτεχνικη μου μακρο διασκεδαση μια χαρα. Εχει adaptors για διαφορους φακους και βιδωνει μπροστα στο φακο.
Αν θες το κρατας στο χερι και φωτιζεις το θεμα απο διαφορετικες γωνιες. Παιρνει 4χΑΑΑ μπαταριες. Φτηνη και τιμια λυση.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/10796-macro?p=1056302813&viewfull=1#post1056302813