Macro

Ενδιαφερομαι..... Τι να σου πω, γενικα ενθουσιαζομαι θα ελεγα ευκολα, αλλα μετα παει το "Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σάρξ ασθενής"....

Με ιντριγκαρισε το ματι της μυγας (τι διαλο ηταν) και εκεινος ο μερμυγκας.

Εντωμεταξυ, πηρα ενα δαχτυλιδι για εναν 50αρη 1,4 canon, τον κοτσαρισα αναποδα στην d600, τραβηξα 1-2 σε εναν αναπτηρα στα (πολυ) γρηγορα.... και οταν πηγα να βαλω πανω στην μηχανη δικο της φακο με εκοψε κρυος ιδρωτας..... Επαθε καποιο κοκομπλοκο η μηχανη, κατι περιεργα ακουγοντουσαν οταν πατουσα το κλειστρο,,,, ευτυχως μετα απο καμια 50αρια κλικς στανιαρισε.... Ειπα να μην το ξανακανω....

Δεν νομιζω οτι υπαρχει φοβος ουτε κινδυνος για την μηχανη σου το κανουν παρα πολλοι.Κι εγω το κανω πολυ συχνα και δεν αντιμετωπισα ποτε προβλημα. Μονο το setup της μηχανης σου κοιτα.Θα σου προτεινα να παρεις καποια extensions tubes για αρχη και αν δεις οτι εχεις το "μικροβιο" προχωρας.

Και εγώ όπως έχω γράψει πριν λίγο καιρό ξεκίνησα με δαχτυλίδια αντιστροφής. Πιστεύω είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις αν δεν θες να ξοδέψεις πολλά λεφτά. Η μηχανή δεν έχει κάνει τίποτα παράξενο μέχρι τώρα αν και είναι αλήθεια ότι καταπονούνται οι φακοί. Επόμενο στάδιο είναι να αγοράσω macro rail και ext tubes γιατί μέχρι τώρα τα stacks τα έκανα με το μάτι στο περίπου και δεν είχα και μεγάλες μεγενθύσεις. Αργότερα σκέφτομαι και για αγορά φλας γιατί τώρα αυτό που κάνω είναι να βάζω ένα χαρτί Α4 πάνω από το θέμα για να γίνει καλή διάχυση. Μέχρι τώρα δεν τα πήγε και άσχημα αυτή η πατέντα αλλά είναι λίγο κουραστικό. Αυτό που θέλω να φτιάξω μια μέρα είναι το εξής φθηνό σετάπ για το σπίτι:

Cheap and simple studio stacking setup by johnhallmen, on Flickr

Και κάτι τέτοιο για έξω:

Macrophotography Setup by Thomas Shahan, on Flickr

Για να δούμε αν καταφέρω ποτέ να φτάσω εκεί...

Το proxxon για rail ειναι πολυ καλο και αρκετα οικονομικο σε σχεση με τα υπολοιπα που κυκλοφορουν που ειναι πολυ ποιο ακριβα.Υπαρχει και στην Ελλαδα και η τιμη του ειναι παραπλησια με αυτη του ebay
http://www.skroutz.gr/search?keyphrase=Proxxon+KT+70+
Επισης φακος πολυ δυνατος κσι οικονομικος για reverse ειναι ο Nikon El Nikkor 50mm f/2.8 μπορεις να τον βρεις στο ebay απο 30-60Ε

Ντινο προσωπικα θα σου ελεγα να μην μπεις ακομα στα εξοδα.Δεν ειναι κατι φτηνο.Εγω ημουν "τυχερος" γιατι εχω μικροσκοποιο και καποια objectives απο παλια και ετσι εκανα την πατεντα με αυτο.Δοκιμασε με Extensions Tubes στο ebay τα βρισκεις απο 7Ε και ενας Nikon -Nikkor 50/2.8 (τον παλιο τον μεταλλικο ή τον νεοτερο τον πλαστικο) με 30 ως 60Ε.Δηλαδη αν εχεις λιγο υπομονη με 50Ε εχεις κανει μια αρχη και θα εχεις μεγεθυνσεις 2χ με 2,5χ.
Αυτες που εχει κανει Stack ο Pap-x μου φαινονται πολυ καλες.Θα φτιαξω καποια στιγμη καποιο Stack με τον Nikkor να δεις τι υπεροχος φακος ειναι.

Χαρα μου να βοηθαω οσο μπορω.
Γι´αυτο ειναι τα φορουμ.Και τοσυγκεκριμενο με τα τοσα εμπειρα μελη με εχει βοηθησει πολυ.
Αργοτερα θα ανεβασω και αλλη μια.:operator:

Προσωπικά έχω δοκιμάσει reverse με 50άρη και reverse stacked με 50αρη στον ταμρον (1.8x) και 24αρη στον tamron (3.75x).
Θαυμάζω τα αποτελέσματα που βλέπω, αλλά το να "κυνηγήσω" το θέμα στη φύση είναι αυτό που πραγματικά μου αρέσει στην μακροφωτογράφηση, ασε που δεν έχω το χρόνο για τέτοιο setup.

Νομιζω οτι το καθενα εχει τη χαρη του.Ο μικροκοσμος εχει πολυ ενδιαφερον ουτως η αλλιως.Το "κυνηγι" ειναι που μετραει.Κι εγω τραβαω αρκετα εξω και ειναι παρα πολυ ενδιαφερον ,οπως επισης να βρισκω εντομα εξω νεκρα μιας και δεν μου αρεσει να τα σκοτωνω.Αυτα που εχω ανεβασει τα βρηκα ολα νεκρα.

Στην φύση είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε τέτοιες μεγεθύνσεις. Και τέτοιο βάθος πεδίου. Είναι άσκηση για ισοβίτες το stacking στην ύπαιθρο.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι που το κάνουν, πάντως δεν είναι για μένα.

• Haha
Reactions: stratigos24
Re: Απάντηση: macro

Στην φύση είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε τέτοιες μεγεθύνσεις. Και τέτοιο βάθος πεδίου. Είναι άσκηση για ισοβίτες το stacking στην ύπαιθρο.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι που το κάνουν, πάντως δεν είναι για μένα.

Καλα αυτο να λεγεται.Εγω δεν εχω δει κανενα να εχει πολυ μεγαλες μεγεθυνσεις στην υπαιθρο.Ασε που πρεπει να εισαι απο πολυ νωρις το πρωι οσο τα εντομα ειναι ακομα ακινητα γιατι μετα ειναι πολυ δυσκολο.
Οντως το stacking στην υπαιθρο ειναι για ισοβιτες:laugh:

Μέχρι 3x είναι κατορθωτό. Μετά δυσκολεύει πάρα πολύ το ήδη δύσκολο πράγμα. Καταρχάς δεν μπορείς να τα φωτογραφίσεις όλα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση.

Για να λάβουμε μια ιδέα των μεγεθύνσεων, η παρακάτω (αφίδα πάνω σε φυτό "μπούζι") που είχα ανεβάσει αρκετά παλιότερα, είναι μεταξύ των μέγιστων μεγεθύνσεων που έβγαλα σε φύση, Canon MP-E 65 σε φουλ 5:1, "χεράτος" εννοείται μεν, σε θέση πρηνηδόν δε.

Oleander Aphid (Aphis nerii) by S_end, on Flickr

Πολυ ωραια και χερατη μπραβο.Και ο φακος που εχεις ειναι πολυ καλος.Η Canon σε αυτο τον τομεα ειναι μοναδικη.

Ενα πορτρέτο 52 καρέ.
Μια ποιο χρωματιστή εκδοχή
Είναι του γένους Messor .Και με επιφύλαξη μπορώ να πω οτι είναι Messor Wasmanni.

antmessorweb.jpg

Πολύ καλή! Τα μαύρα έντομα είναι τα δυσκολότερα. Μια-δυο φορές που προσπάθησα να τραβήξω μαύρες αράχνες ήταν αποτυχίες. Μπράβο!
Μάκρο και εμένα μου αρέσει να τραβάω στην φύση και όχι στο σπίτι. Στο σπίτι ότι τραβάω είναι ζωντανά έντομα που τα βρήκα έξω και μετά τα αφήνω να φύγουν. Βέβαια για τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις όπως η παραπάνω είναι σχεδόν αδύνατο αυτό. Πιστεύω οι μάστερ του stacking στην ύπαιθρο είναι οι εξής:

http://www.flickr.com/photos/opoterser/

http://www.flickr.com/photos/eurythyrea/sets/72157631380139614/

Αλλά όπως είπαν και παραπάνω μόνο πολύ πρωί ή σε παγωνιά. Αλλιώς κανένα έντομο δεν θα κάτσει για πάνω από 2-3 φωτο.

Πιστεύω οι μάστερ του stacking στην ύπαιθρο είναι οι εξής:

http://www.flickr.com/photos/opoterser/

http://www.flickr.com/photos/eurythyrea/sets/72157631380139614/

Απίστευτες δουλειές...

Ενα βιντεάκι από τον Thomas Shahan (του πρώτου λινκ του pap-x).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ενα πορτρέτο 52 καρέ.
Μια ποιο χρωματιστή εκδοχή
Είναι του γένους Messor .Και με επιφύλαξη μπορώ να πω οτι είναι Messor Wasmanni./QUOTE]

Χάρη καταπληκτική και αυτή!

Pap-x,NassosT ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια.
Pap-x να προσθεσω τα μαυρα γυαλιστερα. Εχεις δοκιμασει να χρησιμοποιησεις(ή να φτιαξεις) καποιο diffuser πανω στο φλας με προεκταση που να φτανει μπροστα στο φακο?Κατι τετοιο για παραδειγμα http://www.dyxum.com/dforum/diy-macro-flash-diffuser_topic21581.html