Macro

απο φακους τι εχεις?
Μηπως καπιο αρκετα ευρυγωνιο που να εστιαζει κοντα?
Γενικα προσεξε λιγο το καδρο σου, ειναι ενδιαφερον θεμα, αλλα σαν καδρα θελει δουλεια.
Και δεν μαρεσει ο φωτιζμος, φανταζομαι ειναι το φλας της μηχανης.
Αν μπορεις βαλτα απλα στη σκια καπου, πχ, κατω απο κανα δεντρο

Δυστυχως η ευτυχως ειναι μια ζωντανη σφηκοφωλια με αγριωπες σφηκες που δεν μπορω να μεταφερω φυσικα και ειναι χτισμενη ψηλα στον τοιχο του παραθυρου του μπαλκονιου. Οποτε τι καδρο να βγαλω:))

Ναι ο φωτισμος ειναι με built in φλας, μιας και ξεχασα το σβ400 στο αλλο σπιτι. Φακος 55-300 VR και 85μμ μακρο της Νικον.

Μιας και σε βρηκα Paul, μπορεις να μου πεις αν θεωρεις τον φωτισμο υψηλο η χαμηλο? Μπορω να κλεισω το διαφραγμα η/και να μειωσω την ενταση του φλας εως και -3. Διοτι ταχυτητα θελω να εχω σταθερη στα 160/200 λογω ελλειψης τριποδιου και αβολης θεσης σκοπευσης.

ο φωτιζμος απλα εχει πολυ σκληρες σκιες, αυτο γινεται γιατι η πηγη του φωτος ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το αντικειμενο που βγαζεις φωτογραφια.
Μπορεις να δοκιμασεις να βαλεις καπια χαρτοπετσετα σε αποσταση 5-10 εκατοστα απο το φλας, και τοτε η πηγη του φωτος θα ειναι σε μεγεθος της χαρτοπετσετας και οι σκιες θα γινουν πιο μαλακες.
Παντως αυτη που ειναι σαν πανοραμα στη προηγουμενη σελιδα ειναι ενδιαφερον καδρο. παιξε με τον μακρο τοτε, νομιζω θα βγαλεις πιο ενδιαφερον φωτο με αυτον

ο φωτιζμος απλα εχει πολυ σκληρες σκιες, αυτο γινεται γιατι η πηγη του φωτος ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το αντικειμενο που βγαζεις φωτογραφια.
Μπορεις να δοκιμασεις να βαλεις καπια χαρτοπετσετα σε αποσταση 5-10 εκατοστα απο το φλας, και τοτε η πηγη του φωτος θα ειναι σε μεγεθος της χαρτοπετσετας και οι σκιες θα γινουν πιο μαλακες.
Παντως αυτη που ειναι σαν πανοραμα στη προηγουμενη σελιδα ειναι ενδιαφερον καδρο. παιξε με τον μακρο τοτε, νομιζω θα βγαλεις πιο ενδιαφερον φωτο με αυτον

Προσπαθησα να βαλω ενα ειδος diffuser που μου ειπε ο send, αλλα αυτο ενοχλει τις σφηκες και μανιαζουν! Το παραξενο ειναι οτι το φλας δεν τις ενοχλει! Οποτε καθε ειδος χειροποιητου diffuser σε αυτην την περιπτωση αποκλειεται, λογω επισης και ελαχιστης αποστασης απο το θεμα. Πρεπει να πλησιασω στα 30 εκατοστα...

Θα δω, μαλλον ειναι καλυτερα να τραβαω με ηλιο, παρα μετα την δυση οπου με φλας οι σκιες ειναι εντονοτερες. Για το καδρο εχεις απολυτο δικιο, ολη η φωλια ειναι βαρετη. Θα βρω πιο ενδιαφεροντα πλανα/κροπαρισματα. Thanks man!

Να συμπληρώσω ότι πράγματι μετά την δύση του ήλιου τα έντομα είναι πολύ πιο ήρεμα για μάκρο. Μόνο που μετά αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις φλας. Επίσης δεν ξέρω για σφήκες αλλά μόλις σκοτεινιάσει αν ρίξεις φως σε φωλιά με μέλισσες νευριάζουν αμέσως και σε κυνηγούν. (true story)

Να συμπληρώσω ότι πράγματι μετά την δύση του ήλιου τα έντομα είναι πολύ πιο ήρεμα για μάκρο. Μόνο που μετά αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις φλας. Επίσης δεν ξέρω για σφήκες αλλά μόλις σκοτεινιάσει αν ρίξεις φως σε φωλιά με μέλισσες νευριάζουν αμέσως και σε κυνηγούν. (true story)

Ναι ετσι φαινεται, με τη δυση δυει και η αδρεναλινη τους!

Παντως με φλας, πριν η μετα την δυση του ηλιου, οι (συγκεκριμενες) σφηκες παραμενουν νωθρες και δεν δειχνουν να ενοχλουνται.

Λες και τιμουν την φιλοξενια μου!

Εξελιξη σφηκοφωλιας. Σφηκογονια. Νεα ενημερωση σημερα 16-8-11.
Εδω βλεπουμε στο κεντρο 2 νεογνα σφηκακια σχεδον ετοιμα. Απο πανω τους βρισκεται ενα σφηκακι (ενα σταδιο πιο πισω) και απο κατω ισα που διακρινεται το κεφαλακι τους.
attachment.php

attachment.php

Attachments

• beenew.jpg
    beenew.jpg
    82 KB · Views: 170
  • beenew2.jpg
    beenew2.jpg
    136.1 KB · Views: 169
Ελπιζω να μην εισαι αλεργικος γιατι φιρι φιρι το πας ......

καλες οι προσπαθειες αλλα θα προτιμουσα πιο καλο φωτισμο γυρω γυρω οχι μονο απο εμπρος

Re: Απάντηση: macro

Ελπιζω να μην εισαι αλεργικος γιατι φιρι φιρι το πας ......

καλες οι προσπαθειες αλλα θα προτιμουσα πιο καλο φωτισμο γυρω γυρω οχι μονο απο εμπρος

Δεν νομιζω να ειμαι αλλεργικος, θα δειξει... αλλα βαζω την επιστημη και την ενημερωση του κοσμου πανω απ'ολα :))

Για τον φωτισμο εχεις δικιο. Ενα διαστημα το μεσημερι πεφτει ο ηλιος καταπανω της και το θεμα λυνεται, αλλα ειμαι για μπανιο εκεινη την ωρα! Μια μερα θα θυσιαστω ομως. Οι κυψελες ειναι δυσκολο θεμα απο μονες τους για φωτογραφηση, απ'οτι βλεπω, λογω σχηματος/βαθους.

Σκνιπες!
1 πανω στο βυσμα των ακουστικων, 2 gros plan του ζωου με φ20, 3. η πεινασμενη προβοσκιδα σε στυση , 4. amphance, 5. profile
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• insect6.jpg
    insect6.jpg
    47.2 KB · Views: 119
  • insect3.JPG
    insect3.JPG
    110.7 KB · Views: 119
  • insectxx.jpg
    insectxx.jpg
    83.3 KB · Views: 123
  • insec.jpg
    insec.jpg
    30.3 KB · Views: 126
  • konops.jpg
    konops.jpg
    45 KB · Views: 125
Το οικολογικο κολπο που μολις ανεκαλυψα για να φωτογραφιζεις φυσικα κουνουπια και λοιπα εντομα ειναι να τα ψεκαζεις με propoline της apivita, το οποιο δεν κανει τιποτε αλλο στα κουνουπια,σκνιπες, κλπ., απο το να τα ναρκωνει λιγο χωρις να τα ξαπλωνει.. Μενουν ακινητα (γεματα απορια) για λιγα λεπτα και μετα ξανα προς τη δοξα τραβαν. Αμα εχεις τελειωσει τα αφηνεις, αμα δεν, ξαναψεκαζεις.

Για την ιστορια, ειχα ψεκαστει με δαυτο για να μη με φανε τα κουνουπια αλλα διαπιστωσα οτι ειναι αχρηστο μιας και παρατηρησα μετα απο κανα μισαωρο οτι μια σκνιπα, αυτη που ανεβασα πιο πανω, εκατσε ανετα και γεματη βουλημια στο χερι μου. Σκεφτηκα λοιπον να τη ψεκασω. Ετσι και εγινε. Πηγε λιγο παραπερα και σταθηκε... the rest is history.

Κουνουπι (χωριατικο)
Σαφεστατα πιο ομορφο και αρχοντικο απο τη σκνιπα.
attachment.php

attachment.php

Attachments

• koynoy1.jpg
    koynoy1.jpg
    44.1 KB · Views: 190
  • koynoy3.jpg
    koynoy3.jpg
    28.4 KB · Views: 186
Το οικολογικο κολπο που μολις ανεκαλυψα για να φωτογραφιζεις φυσικα κουνουπια και λοιπα εντομα ειναι να τα ψεκαζεις με propoline της apivita, το οποιο δεν κανει τιποτε αλλο στα κουνουπια,σκνιπες, κλπ., απο το να τα ναρκωνει λιγο χωρις να τα ξαπλωνει.. Μενουν ακινητα (γεματα απορια) για λιγα λεπτα και μετα ξανα προς τη δοξα τραβαν. Αμα εχεις τελειωσει τα αφηνεις, αμα δεν, ξαναψεκαζεις.
.

χαχαχαχαχαχαχ:worshippy:

Ευχαριστω πολυ, Gentlemen!

Αγαπητε Νικο, δεν ειναι ζαχαρη, χαρτοπετσετα ειναι, αλλιως τα "δελεαζω", δες το ακριβως απο πανω ποστ :))

Εξαιρετικη η φωτογραφια με τον τζιτζικα,απο τις καλητερες macro που εχω δει.

Υ.Γ

Αν ειναι ευκολο,θα μου αρεσε να εβλεπα πως ηταν η αρχικη ληψη,πριν απο οποιαδηποτε επεξεργασια.