Αναλόγως το μάκρο φλας. Συνήθως πρόκειται για ring φλας, φωτίζουν ομοιόμορφα χωρίς σκιές το θέμα, σίγουρα, ενώ στα δικά μου βλέπεις τη σκιά κάτω από τα πόδια του, αλλά και αυτό είναι θέμα του πώς αντιλαμβάνεται κανείς το "φυσικό λουκ". Σίγουρα όταν το θέμα είναι έντομα που πατούν σε σκούρο φύλλο (όχι όπως εδώ, όπου τα ροδοπέταλα κάνουν καλή διάχυση και φωτίζουν και από κάτω το έντομο) έχουμε πρόβλημα, το από κάτω βγαίνει σκοτεινό χωρίς ring flash. Αλλά το ring flash, δίχως άλλη υποβοήθηση, αφήνει το φόντο μαύρο, πράγμα που σε άλλους αρέσει, αλλά προσωπικώς δεν είναι το στυλ μου, εγώ θέλω πάντα να γράφει και το φόντο, ως χρώμα. Εάν προσέξεις, είναι το φόντο που δίνει τον γενικό τόνο σε τέτοιες φωτογραφίες. Το να κουβαλάω δεύτερο φλας ως slave σε βόλτες στη φύση το βρίσκω όχι απλώς υπερβολικό αλλά και άβολο σε τέτοιες μεγεθύνσεις, όπου ζοριζόμαστε να κρατήσουμε το θέμα στο κάδρο και σωστά εστιασμένο.
Έχω και το κορυφαίο μάκρο φλας της Canon, το ΜΤ-24ΕΧ, αυτό με τις διπλές κεφαλές. Εκείνο είναι όντως εργοστάσιο με τις δυνατότητες ρυθμίσεων, του φοράω πάτους από πλαστικά κυπελάκια νερού για διάχυση και έχει πολύ καλά αποτελέσματα (αλλιώς είναι λιγάκι σκληρό). Αλλά να πω την αμαρτία μου, προτιμώ την ευκολία του 420ΕΧ με τον παραπάνω αυτοσχέδιο ανακλαστήρα. Βγάζεις πολύ εύκολα καλό αποτέλεσμα. Όπως είπα, βάζεις πρόγραμμα Μ, επιλέγεις το διάφραγμα που θέλεις και μια ταχύτητα να πιάνεις το θέμα ακούνητο (από 1/160 και πάνω), πειράζεις εάν θέλεις μέσα από τη μηχανή την αντιστάθμιση του φλας, και είσαι έτοιμος. Το φλας και η μηχανή κάνουν μόνες τους τη σωστή έκθεση του θέματος. Η μόνη παρέμβασή σου είναι στο iso, με το οποίο ελέγχεις την έκθεση του φόντου. Εμπειρικά όλα αυτά τα βρήκα, αλλά θαρρώ πως πρέπει να ισχύουν γενικά. Δυστυχώς δεν έχω πετύχει τέτοια καλή συνεργασία με άλλους μάκρο φακούς τρίτων κατασκευαστών στο θέμα της φλασοέκθεσης, δεν ξέρω γιατί.
Τώρα εάν έχω και βοηθό να μου κρατάει το 420ΕΧ ως slave και να φωτίζει το φόντο.... το συζητάμε. Ψήνω τους γιους μηπως με βοηθήσουν αλλά δεν τους βλέπω πολύ ενθουσιώδεις με το σπορ.