Macro

Το setup που χρησιμοποιω ειναι καθετο.Για rail χρησιμοποιω την βαση του μικροσκοποιου που εχω καθως μου επιτρεπει να εχω βηματα απο 0,001mm.
Τωρα φτιαχνω ενα καινουριο Stack Studio(το υπαρχον ειναι λιγο προχειρο) και ελπιζω σε κανα 2 εβδομαδες να το εχω ολοκληρωσει.Μολις το ολοκληρωσω θα ανεβασω φωτο και αναλυτικη περιγραφη του.
Για φωτισμο χρησιμοποιω περισσοτερο led lamps αλλα και με φλας μπορεις να κανεις εξαιρετικη δουλεια θελει ομως προσοχη.Με το φλας εχεις την ευχέρεια να δουλεψεις με μεγαλυτερη ταχυτητα την καμερα και ετσι αποφευγεις τις δονησεις που μπορει να υπαρχουν.Επισης θες οπωσδήποτε καλωδιο ή wireless flash trigger για να μπορεσεις να τοποθετησεις το φλας εκει που πρεπει.

Το setup που χρησιμοποιω ειναι καθετο.Για rail χρησιμοποιω την βαση του μικροσκοποιου που εχω καθως μου επιτρεπει να εχω βηματα απο 0,001mm.
Τωρα φτιαχνω ενα καινουριο Stack Studio(το υπαρχον ειναι λιγο προχειρο) και ελπιζω σε κανα 2 εβδομαδες να το εχω ολοκληρωσει.Μολις το ολοκληρωσω θα ανεβασω φωτο και αναλυτικη περιγραφη του.
Για φωτισμο χρησιμοποιω περισσοτερο led lamps αλλα και με φλας μπορεις να κανεις εξαιρετικη δουλεια θελει ομως προσοχη.Με το φλας εχεις την ευχέρεια να δουλεψεις με μεγαλυτερη ταχυτητα την καμερα και ετσι αποφευγεις τις δονησεις που μπορει να υπαρχουν.Επισης θες οπωσδήποτε καλωδιο ή wireless flash trigger για να μπορεσεις να τοποθετησεις το φλας εκει που πρεπει.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Και εγώ σκέφτομαι να στήσω ένα σετ για μάκρο καταστάσεις αλλά δεν μπαίνω σε τόσο μεγάλες μεγενθύσεις ακόμα. Όσα stack έκανα μέχρι τώρα είχαν το πολύ καμιά 12-15 φωτογραφίες. Περιμένω τις φωτο από το καινούριο studio που θα κάνεις!

2-3 δικές μου πρόσφατες από λουλούδια για να μπαίνουμε στο κλίμα της άνοιξης. Η πρώτη είναι χωρίς stack, οι 2 επόμενες με stacking καμιάς 10αριάς φωτο.

Spring Macro by pap-x, on Flickr

Flower Stem by pap-x, on Flickr

Purple Flower by pap-x, on Flickr

Πολυ ωραιες και με εξαιρετικο φωτισμο.
Η αληθεια ειναι οτι θελει αρκετη δουλεια αλλα αν υπαρχει μερακι ολα γινονται.
Αν μπορω να σε βοηθησω σε κατι πες.

Πράγματι θέλει αρκετή δουλειά. Θα ήθελα αν ξέρεις κάποιο καλό και φθηνό macro rail για μικρά βήματα στην εστίαση να μου πεις. Βρίσκω στο ebay κάποια κινέζικα στα 12Ε αξίζουν πιστεύεις?

Πράγματι θέλει αρκετή δουλειά. Θα ήθελα αν ξέρεις κάποιο καλό και φθηνό macro rail για μικρά βήματα στην εστίαση να μου πεις. Βρίσκω στο ebay κάποια κινέζικα στα 12Ε αξίζουν πιστεύεις?
Για ποσο μικρα steps μιλαμε?
Με αυτο στην καλυτερη περιπτωση κατω απο 1 mm (και πολλα λεω) δεν μπορεις να πας.Ειναι καλο για εξωτερικη φωτογραφηση και οχι για μεγαλες μεγεθυνσεις .
Αν θες μεγαλες μεγεθυνσεις πρεπει τα βηματα σου να ειναι σε micro δηλαδη υποδιαιρεσεις των mm.
Το ποιο φθηνο αξιοπρεπες νομιζω οτι παει καπου στα 100+ και δινει βηματα 0,1mm.

Nα προσθεσω κατι.
Στην τελευταια φωτο που ανεβασα με ενα προχειρο υπολογισμο τα βηματα ηταν 0,025mm και συνολικα κινηθηκα 3,47mm.

Εχω ενα παρομοιο με αυτο και μετρησα τα βηματα.Μπορεις με ασφαλεια να κινηθεις 0,5mm και αν του κανεις καποια διαγραμμηση πανω στο ροδακι μπορεις να πας σε 0,3mm νομιζω δεν ειναι ασχημα.
Βεβαια σε αυτα ολο το θεμα ειναι ο μηχανισμος που εχει απο κατω(τα δοντακια ποσο κοντα ειναι το ενα στο αλλο και αν η κινηση τους ειναι ομαλη πανω στον αξονα).
Δεν ξερω αν ολα ειναι ιδια αν και φαινονται ιδια . Το λεω γιατι την εχω πατησει ετσι, να παρω κατι που εξωτερικα να ειναι ακριβως το ιδιο που ειχα δει αλλα στην πραξη η ποιοτητα κατασκευης να ειναι πολυ κατωτερη απο αυτη που ειδα και που περιμενα.Το σιγουρο ειναι οτι ολα ειναι Κινεζικα.
Αν θες κοιτα αυτο http://www.ebay.co.uk/itm/110849694103?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 ειναι στα ιδια χρηματα περιπου.
Ειναι το ιδιο ακριβως που εχω και μπορω να μιλησω με ασφαλεια για αυτο.

Για ποσο μικρα steps μιλαμε?
Με αυτο στην καλυτερη περιπτωση κατω απο 1 mm (και πολλα λεω) δεν μπορεις να πας.Ειναι καλο για εξωτερικη φωτογραφηση και οχι για μεγαλες μεγεθυνσεις .
Αν θες μεγαλες μεγεθυνσεις πρεπει τα βηματα σου να ειναι σε micro δηλαδη υποδιαιρεσεις των mm.
Το ποιο φθηνο αξιοπρεπες νομιζω οτι παει καπου στα 100+ και δινει βηματα 0,1mm.

Να διορθωσω αυτο που εγραψα λιγο παραπανω.Tο ειδα τωρα (ηταν και αργα και εμπλεξα λιγο τα μηδενικα:bang:) στην τελευταια μου προταση δεν ειναι 0,1mm αλλα 0,01mm.

Ποιος καλος ανθρωπος θα αναλαβει να κανει μια παρουσιασιαση εξοπλισμου για macro (micro)
περι rails, bellows, κλπ κλπ ....

Θεωρήτικά οι πληροφορίες υπάρχουν ήδη στο νήμα, αλλά είναι η αλήθεια διάσπαρτες και χάνονται. Δυστηχώς δεν είναι το δυνατό μου σημείο οπότε πέρα απο συγκέντρωση των ήδη υπάρχοντων δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ίσως να μην ήταν άσχημη ιδέα πάντως, να τα μαζέψω και να τα βάλω στην πρώτη σελίδα του νήματος... Let me sleep on it

Για κανε τα κουμαντα σου τωρα που μπανει η ανοιξη και θα αρχισουν να σκαριζουν τα ζουδια

Ποιος καλος ανθρωπος θα αναλαβει να κανει μια παρουσιασιαση εξοπλισμου για macro (micro)
περι rails, bellows, κλπ κλπ ....

Πολυ ωραια ιδεα.Το επιπεδο που φορουμ ειναι πολυ υψηλο και κατι τετοιο θα βοηθουσε πολυ.
Ισως ηταν καλυτερο να γινει σε ενα ξεχωριστο θεμα για να ειναι και ποιο ευκολο και να μπορει να εμπλουτιζεται κατα καιρους.Να δημιουργηθει ενα FAQ ισως?

Μπορούμε να συντάξουμε έναν γενικό οδηγό Μάκρο και να βάλουμε το λινκ για γρήγορη πρόσβαση στην αρχή του νήματος (και στο νήμα για τις βασικές αρχές φωτογραφίας).
Μπορώ να γράψω μερικά βασικά πράγματα, αλλά αν κάποιος απο τους πιό σχετικούς έχει διάθεση να γράψει δυο λόγια για τις τεχνικές του (πχ focus stacking κλπ) θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση. Για να μην μπλέκουμε τα νήματα, όποιος θέλει να γραψει κάποιο κομμάτι, ας το γράψει σε κάποιο αρχείο τύπου word και ας μου το στείλει για να το φορμάρω μαζί με τα άλλα σε κάποιο νήμα αφιερωμένο.

Θα με ενδιεφερε να μαθω τεχνικες & εξοπλισμο.
Ενα νημα αφιερωμενο σε αυτα τα 2 (εμενα προσωπικα τουλαχιστον) θα με βοηθουσε

Εως 1:1 Ντίνο ένας φακός και ένα φλας αρκεί. Ενδιαφέρεσαι για παραπάνω από 1:1?

Οταν ολοκληρωσω το stack studio σκεφτομουν να ανοιξω ενα θεμα και να κανω μια γενικη περιγραφη για το focus stacking και τι ειναι.Ειναι αρκετα δυσκολο θεμα γιατι εχει πολλα σταδια , πολυ πατεντα, πολυ πειραματισμο, μαθηματικα κλπ.Αν θελετε και δεν το βιαζεστε ισως να μπορουσα να βοηθησω με τις λιγες γνωσεις που εχω να πουμε 5 πραγματα.Αλλα με ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ παντα γιατι αυτη την περιοδο ειμαι λιγο στο τρεξιμο και δεν θελω να πω κατι και να μην το κανω.Αν θελετε πειτε μου να το εχω στο νου μου.

Απάντηση: Re: macro

Θα με ενδιεφερε να μαθω τεχνικες & εξοπλισμο.
Ενα νημα αφιερωμενο σε αυτα τα 2 (εμενα προσωπικα τουλαχιστον) θα με βοηθουσε

Ντίνο το μάκρο τέτοιου επιπέδου δεν είναι για τον καθένα ειδικά εάν δεν έχεις προηγουμένως ασχοληθεί καθόλου με μάκρο φωτογραφία. Μήπως να ξεκινούσες από την πιο βατή εκδοχή της, με έναν μάκρο φακό κλπ; Μεγεθύνσεις τέτοιου επιπέδου είναι "βαθύ" μάκρο που παίζει πολύ πατέντα και μιλάμε για σταθερό σεταπ.

Εως 1:1 Ντίνο ένας φακός και ένα φλας αρκεί. Ενδιαφέρεσαι για παραπάνω από 1:1?

Ενδιαφερομαι..... Τι να σου πω, γενικα ενθουσιαζομαι θα ελεγα ευκολα, αλλα μετα παει το "Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σάρξ ασθενής"....

Με ιντριγκαρισε το ματι της μυγας (τι διαλο ηταν) και εκεινος ο μερμυγκας.

Εντωμεταξυ, πηρα ενα δαχτυλιδι για εναν 50αρη 1,4 canon, τον κοτσαρισα αναποδα στην d600, τραβηξα 1-2 σε εναν αναπτηρα στα (πολυ) γρηγορα.... και οταν πηγα να βαλω πανω στην μηχανη δικο της φακο με εκοψε κρυος ιδρωτας..... Επαθε καποιο κοκομπλοκο η μηχανη, κατι περιεργα ακουγοντουσαν οταν πατουσα το κλειστρο,,,, ευτυχως μετα απο καμια 50αρια κλικς στανιαρισε.... Ειπα να μην το ξανακανω....