Macro

Μια μικρή λιβελούλα. Προσπάθησα να προσέξω τον φωτισμό... Έχω την εντύπωση ότι το φλας της μηχανής δεν δίνει σταθερά την ίδια δύναμη γιατί άλλαζε η φωτεινότητα από φωτογραφία σε φωτογραφία. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Dragonfly Macro by pap-x, on Flickr

Γιωργο πολυ ομορφες,ιδιαιτερα η δευτερη απο το πρωτο σετ!
Χρηστο πολυ ομορφη ποζα,ωραιος φοντος! Το φως ειναι λιγο "σκληρο" κατα την γνωμη μου.
Δεν ξερω να σου απαντησω για το φλας μιας και δεν μου εχει παρουσιαστει κατι τετοιο

Re: Απάντηση: macro

Στη δεύτερη από τη τετράδα,σα να σε κοιτάει με περιέργεια..απίστευτη!
Ή να με κοροιδεύει (πάλι εσύ δεν βαρέθηκες να μας βγάζεις φωτογραφίες)

Και 2 από μια μπλε που με επισκέφθηκε ένα πρωινό (έχω πολλές με το συγκεκριμένο είδος από Αθήνα αλλά τις έχω πάρει με σειρά στην επεξεργασία)
Μια ολόσωμη (πολύ όμορφο χρώμα)

και ένα κοντινό

Και 2 ημιπτερα
Το μεγαλύτερο που εχω δει
:

και ένα κανονικό

+ 1 coleoptero επίσης μεγάλο

Last edited:
Ας βάλω και 2 "νυχτερινές"
Στη ρόδα παιδικού ποδήλατου

και μια όχι τελείως μακρο

Αυτη με την ροδα ειναι πολυ καλη, και μαρεσει και του papX ...

Έχω την εντύπωση ότι το φλας της μηχανής δεν δίνει σταθερά την ίδια δύναμη γιατί άλλαζε η φωτεινότητα από φωτογραφία σε φωτογραφία. Ισχύει κάτι τέτοιο?

δεν νομιζω να ειναι το φλας, το εχω παρατηρισει και εγω, νομιζω ειναι το κλειστρο....αλλα ας το εξακριβωσει καπιος με πιο πολλες τεχνικες γνωσεις....

Η κοντινη της λιβελουλας ειναι πολυ καλη καθως και η ακριδα στη ροδα του ποδηλατου!

Δεν είναι macro αλλά μήπως ξέρει κανείς το είδος.Όλο το σ/κ την έβγαζα απ' το σπίτι και την έβρισκα ξανά μέσα,μάλλον έψαχνε να γεννήσει.

iqlxqv.jpg

Δεν είναι macro αλλά μήπως ξέρει κανείς το είδος.Όλο το σ/κ την έβγαζα απ' το σπίτι και την έβρισκα ξανά μέσα,μάλλον έψαχνε να γεννήσει.

Είναι μια ποικιλία Aράχνη Καμήλα (Camel Spider)
https://www.google.gr/search?q=Came...g&biw=1536&bih=712&sei=j3IvUqiJAoej4gSmnICIBQ
Ανάλογα με το είδος της μπορεί να έχει άσχημο τσίμπημα
Δες εδώ μία να ξεκληρίζει ένα σκορπιό http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NXbwi1XFPXo

Μια μικρή λιβελούλα. Προσπάθησα να προσέξω τον φωτισμό... Έχω την εντύπωση ότι το φλας της μηχανής δεν δίνει σταθερά την ίδια δύναμη γιατί άλλαζε η φωτεινότητα από φωτογραφία σε φωτογραφία. Ισχύει κάτι τέτοιο?

http://www.flickr.com/photos/pap-x/9693080638/
Dragonfly Macro by pap-x, on Flickr

Ωραια φωτο Χρήστο !!.

Για την αλλαγή φωτεινότητας .. απο φλας δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω, ουτε το κλείστρο πρέπει να είναι (παίζει να έχει μια απόκλιση το πολύ 1/6 στοπ που είναι αδιόρατη).

Εκεί που πάει το μυαλό μου είναι το "belows factor" που μικραίνει το διάφραγμα εργασίας (αρα μειώνει το φώς) οσο μεγαλώνει η μεγένθυση (magnification Μ). Ο συντελεστής αυτός είναι Μ+1

Π.χ. μια λήψη με Μ =1:1 δινει BF 1+1=2 αρα αν εγινε με ονομαστικό f/8,0 στην πραγματικότητα είναι f/16

μια λήψη με Μ =1:2 δινει BF 0.5+1=1.5 αρα αν εγινε με ονομαστικό f/8,0 στην πραγματικότητα είναι f/12 σχεδον 1 στοπ διαφορά σε φως απο το πρωτο σκελος του παραδείγματος. Με δεδομένο οτι το ματι πιανει ευκολα αποκλίσεις αο 1/3 στοπ και πάνω, σε πολύ κοντινές λήψεις macro μια μικρή διαφορά στην αποσταση εστίασης δινει αντιληπτή διαφορά στην φωτεινότητα.

Δες αν μπορείς στα exif τις αποστάσεις εστίασης.

Ευχαριστώ πολύ για την εμπεριστατωμένη απάντηση! Το exif δεν μπορώ να το δω γιατί τραβάω με αναποδογυρισμένους φακούς. Πάντως παρατηρώ ότι όσο αλλάζει η απόσταση εστίασης αλλάζει και ο φωτισμός, θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει μια αναλογική σχέση σε αυτό. Έχεις δίκιο

Hλια πολυ καλη και σωστη η επεξηγηση για το bellows factor.
Eχω μια μικρη αμφιβολια ομως αν τελικα ειναι αυτο που επηρεαζει την αλλαγη φωτεινοτητας αναμεσα στις φωτο και αυτο γιατι τα βηματα ειναι παρα πολυ μικρα ωστε να υπαρχουν τοσο μεγαλες αλλαγες που να ειναι ορατες με το ματι.Μηπως ηταν τραβηγμενη σε εξωτερικο χωρο και ειχε πανω απο τη λιβελουλα φυλλα η κλαδια τα οποια και με ελαφρο αερα κινουνται και αυτο μπορει να μεταβαλει την φωτεινοτητα του αντικειμενου.
Χρηστο νομιζω οτι χρειαζεσαι ενα rail ανεξαρτητα με αυτο που σου παρουσιαστηκε τωρα. Θα σε βοηθησει πολυ και θα σου δωσει ποιο σταθερα αποτελεσματα.

Χάρη την τράβηξα στο σπίτι οπότε δεν επηρεάστηκε από το περιβάλλον. Έχεις δίκιο για το rail πρέπει να προμηθευτώ ένα οπωσδήποτε. Σκέφτομαι να πάρω και φώτα (led μάλλον) για να μην βασίζομαι στο φλας.

Μόλις παρήγγειλα! Ευχαριστώ!
Σε φυσικό φως δεν έχω καταφέρει να κάνω stacking. Μια φορά προσπάθησα με μια Robber αλλά έφυγε, μιά άλλη είχα πάει πολύ πρωί και δεν είχε αρκετό φως, γενικά μέχρι να τα στήσω όλα (τρίποδο, φακό κτλ) και να έρθω αρκετά κοντά μου έχει ξεφύγει.

Θα σε διευκολυνει πολυ και θα εχεις μεγαλυτερη ακριβεια στα βηματα.
Τωρα που κρυωνει ο καιρος σιγα σιγα ξαναδοκιμασε κανενα δροσερο πρωινο να βγει εξω και να τραβηξεις με φυσικο φως.
Τα εντομα δεν ειναι τοσο δραστηρια με χαμηλες θερμοκρασιες.
Οσο για το φως που δεν ειναι αρκετο δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα ( το προβλημα ειναι ο αερας) χαμηλη ταχυτητα και λιγο ISO αν χρειαστει και εισαι οκ.