Macro

Εγώ, μωρέ, το παράκανα; Εγώ ή ο 100 mm (mm = Mη Mου μου χέσω την εστιακή απόσταση).
Ομορφιές πράγματι!! Θέλει να κλείσεις το διάφραγμα αρκετά σε Macro για να μην έχεις τόσο ρηχό βάθος πεδίου, δοκίμασε σε f8, θα σε βοηθήσει το κλειστό διάφραγμα και στην εστίαση επίσης καθώς θα είναι περισσότερα νετ εστιασμένα. Επίσης το macro θέλει και καλό φωτισμό δυστυχώς...

Ομορφιές πράγματι!! Θέλει να κλείσεις το διάφραγμα αρκετά σε Macro για να μην έχεις τόσο ρηχό βάθος πεδίου, δοκίμασε σε f8, θα σε βοηθήσει το κλειστό διάφραγμα και στην εστίαση επίσης καθώς θα είναι περισσότερα νετ εστιασμένα. Επίσης το macro θέλει και καλό φωτισμό δυστυχώς...
Ευχαριστώ! Το έκανα και αυτό. Πήγα και σε f/8, f/11 κ.ο.κ., μέρα μεσημέρι, ενήμερος για τις δυσκολίες του macro και τα θέματα περί diffraction. Δεν έχω την εμπειρία σας, αλλά είμαι πεπεισμένος πως έχει θέμα η κόπια που μου έλαχε, δυστυχώς.

Focus Stacking πρέπει να κάνεις.
Αυτό είναι μόλις ένα από τα πράγματα στο macro photography που θέλουν πολύ υπομονή (και σωστό εξοπλισμό και χρήση αυτού!) :D

Ευχαριστώ! Το έκανα και αυτό. Πήγα και σε f/8, f/11 κ.ο.κ., μέρα μεσημέρι, ενήμερος για τις δυσκολίες του macro και τα θέματα περί diffraction. Δεν έχω την εμπειρία σας, αλλά είμαι πεπεισμένος πως έχει θέμα η κόπια που μου έλαχε, δυστυχώς.
Από f/2.8 σε f/8 ή f/11 η διαφορά στο βάθος πεδίου είναι μόλις λίγα χιλιοστά όταν εστιάζεις τόσο κοντά και μάλιστα με 100mm. Μια χαρά μού φαίνεται ο φακός πάντως.

• Like
Reactions: billpeppas
Focus Stacking πρέπει να κάνεις.
Αυτό είναι μόλις ένα από τα πράγματα στο macro photography που θέλουν πολύ υπομονή (και σωστό εξοπλισμό και χρήση αυτού!)
Ναι, φυσικά έχεις δίκιο. Όχι προς το παρόν όμως, και όχι με την Canon M50 και τον 32-bit H/Y που έχω.

Από f/2.8 σε f/8 ή f/11 η διαφορά στο βάθος πεδίου είναι μόλις λίγα χιλιοστά όταν εστιάζεις τόσο κοντά και μάλιστα με 100mm. Μια χαρά μού φαίνεται ο φακός πάντως.
Είχα τρέξει έναν dof calculator πριν καν πάρω το φακό. Και υπόψιν είναι 100mmX1.6=160mm. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η macro φωτογράφιση, όπου το τρίποδο και η manual εστίαση είναι απαιτούμενα. Δυστυχώς ανέβασα μόνο τις 2-3 φωτογραφίες που μου άρεσαν. Είναι εκατοντάδες άλλες (ναι, πρόλαβα να βγάλω τόσες), που απλά δεν μπορούσε να εστιάσει σωστά σε άνθρωπο ή ο,τιδήποτε από τα 5 μέτρα, μεσημέρι, με shutter <1/200 και οποιοδήποτε διάφραγμα. Πάντως, ναι, λόγω απειρίας, κρατάω μια επιφύλαξη για το φακό.
Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Καλό "ντουέτο", ίσως θέλουν λίγο κατέβασμα τα φωτεινά, και βέβαια θα βοηθούσε λίγο μεγαλύτερο βάθος πεδίου.

On - Off topic: επειδή (ως γνωστόν) έχω μετοχές m4/3, να πω ότι έχω έναν φίλο που γυρνάει όλη την Ελλάδα για δουλειά, και παράλληλα τραβάει ημιεπαγγελματικά macro. Ο άνθρωπος πάλευε με μια καλή FF (χωρίς ibis), σχετικό φακό, τρίποδα κ.λπ. Κάποια στιγμή του έδειξα το postfocus και τις macro δυνατότητες της GX9 σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση, του εξήγησα τι κάνουν οι πιο "μεγάλες" m4/3 με βάρος στο stacking των Oly, του έφυγε το σαγόνι και τρυγυρνάει εδώ και κάμποσο καιρό πανευτυχής με μια m1-3 χωρίς τρίποδα κ.λπ. βαρετό εξοπλισμό. Προς γνώση...

Καλό "ντουέτο", ίσως θέλουν λίγο κατέβασμα τα φωτεινά, και βέβαια θα βοηθούσε λίγο μεγαλύτερο βάθος πεδίου.

On - Off topic: επειδή (ως γνωστόν) έχω μετοχές m4/3, να πω ότι έχω έναν φίλο που γυρνάει όλη την Ελλάδα για δουλειά, και παράλληλα τραβάει ημιεπαγγελματικά macro. Ο άνθρωπος πάλευε με μια καλή FF (χωρίς ibis), σχετικό φακό, τρίποδα κ.λπ. Κάποια στιγμή του έδειξα το postfocus και τις macro δυνατότητες της GX9 σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση, του εξήγησα τι κάνουν οι πιο "μεγάλες" m4/3 με βάρος στο stacking των Oly, του έφυγε το σαγόνι και τρυγυρνάει εδώ και κάμποσο καιρό πανευτυχής με μια m1-3 χωρίς τρίποδα κ.λπ. βαρετό εξοπλισμό. Προς γνώση...
Καταρχάς, σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Όσον αφορά το έντομο, φυσικά και θα ήθελε μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Απλά, ήταν οι πρώτες μου προσπάθειες με macro φακό (που πια δεν έχω) και ο νους μου δεν ήταν στο διάφραγμα, αλλά στο να πετύχω το έντομο, να εστιάσω και γενικότερα να ανακαλύψω τις δυνατότητες του φακού. Xρησιμοποίησα f/4.5–5, δηλαδή περίπου 3 χιλιοστά dof. Με f/11 θα πλησίαζα τα 9 χιλιοστά dof, αλλά το ISO από 5000, θα εκτοξευόταν.
Όσον αφορά τις ικανότητες και την υπεροχή του m4/3 στη macro φωτογράφιση (τουλάχιστον χωρίς τρίποδο και post-processing), είμαι πεπεισμένος για αυτά.

Επειδή εγώ εχω τις υπολοιπες μετοχές στο m43 που περισσευαν απο τον Δημητρη και δεν τις ηθελε κανεις δινω λιγο αερα στην την off topic συζητηση με μια συζητηση επαγγελματία με θεμα τη Φωτογραφία φαγητου , εχει φωτο φαγητου στα ορια του macro . Εχει και δικη του συγκριση με FF που χρονια τωρα χρησιμοποιουσε ως βασικό εργαλείο δουλειας με κριτηριο το DOF και όχι μόνο.

Why Use The OM SYSTEM Cameras For Food Photography?

Αν κρινουν οι συντονιστες της κατηγοριας ότι θελει μετακινηση στα συγκριτικά ή κάπου αλλού εννοείται το μετακινουν ελεύθερα

• Like
Reactions: toupia