Macro

Re: διαφορετικά macro

Έκανα κάποια νέα τεστ σε 6x με ανεστραμμένο τον 17-35D f/2.8 χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά την πολυ εύχρηστη λειτουργία λήψης ανεβασμένου καθρέπτη της D300 (mirror lock up) και διαπίστωσα ότι τη μεγαλύτερη ευκρίνεια τη βγάζει σε διάφραγμα 5.6, άντε και στο 4.0. Στο 8 πέφτει αισθητά ενώ από εκεί και πάνω (>8) πέφτει απελπιστικά! :frown:

Βρήκα επίσης ότι ίσως ο καλύτερος τρόπος να τσεκάρεις την ευκρίνεια ενός μάκρο φακού είναι να πάρεις ένα τσιπάκι που διαθέτει παράθυρο για σβήσιμο με ακτινοβολία UV (με σχετικά μεγάλο παράθυρο, γιατί έχει βάθος και φωτίζεται δύσκολα). Και αυτό γιατί, εκτός ότι είναι σχετικά επίπεδο, διαθέτει κάθετους και οριζόντιους επαναλαμβανόμενους σχηματισμούς στα όρια των φακών!

Στην παρακάτω δοκιμή έβγαλα ένα μικροελεγκτή της microchip PIC16C64 με πενιχρά (ακόμα) μέσα, και σε διάφραγμα 5.6. Εστιάστηκε μόνο στο κέντρο δεξιά γιατί τον είχα στερεώσει κάθετα με... ταινία και προφανώς δεν ήταν εντελώς κάθετος σε κανέναν άξονα.

Φουλ κάδρο:[Εστιασμένη μόνο κέντρο-δεξιά] Η οριζόντια αντιστοιχία του κάδρου είναι κάτι λιγότερο από 4mm.
attachment.php


Crop 100% [Δεν έχω κάνει καθόλου sharpening]
attachment.php
attachment.php


Βέβαια, αν ήταν ακριβώς κάθετο θα είχε βγάλει θεωρητικά καλύτερη ευκρίνεια. Πάντως αυτό φαίνεται να είναι το όριο του φακού.



Υ.Γ το μετέφερα από τη συζήτηση για τα φλας για να μην είναι εκτός θέματος.
 

Attachments

  • mtst.jpg
    mtst.jpg
    136.1 KB · Views: 105
  • mtst_c1.jpg
    mtst_c1.jpg
    136.5 KB · Views: 106
  • mtst_c2.jpg
    mtst_c2.jpg
    123.8 KB · Views: 105
Re: διαφορετικά macro

Λοιπόν, επειδή βλέπω μερικοί είστε ...ευαίσθητα πλάσματα με οικολογικές ανησυχίες -bye-, είπα το επόμενο ζωντανό που θα έβγαζα να είναι ακριβώς αυτό: ζωντανό.

Έτρωγα κεράσια το απόγευμα, βλέπω τρύπα σε ένα. Αντί να αηδιάσω ασφαλώς, ο φωτογράφος μέσα βάρεσε καμπανάκια. Ευκαιρία! Αρχικώς το πέρασα για πεθαμένο (3 μέρες στη συντήρηση με 3 βαθμούς!) κι όμως! Αρκούντος φρόνιμο για μοντέλο, αρκούντος μικρό για μεγάλες μεγεθύνσεις: Μήκος 6 χιλιοστά, πάχος περίπου 1. Η κεφαλή ακόμη λιγότερο. Φωτογραφισθέν με φόντο ...το γεύμα του.

Η πρώτη με τον Asahi S-M-C Takumar 28/3.5 @ f/11

attachment.php



H δεύτερη με τον Pentacon Auto 30/3.5 @ f/11

attachment.php



Και η τρίτη, "ευρυγώνιο" :Banane0: πλάνο (κάπου 3.5 μεγέθυνση το υπολογίζω) με τον Asahi S-M-C Takumar 50/1.4 @ f/11


attachment.php



Εστίαση στο περίπου με το viewfinder, εν συνεχεία ακριβής στο κεφάλι live view (τεράστιο πράγμα στο μάκρο τελικώς), φωτισμός από μία κόμπακτ λάμπα φθορισμού 16w
attachment.php

την οποία κρατούσα και μετακινούσα διαρκώς με το χέρι (απόσταση φακού-θέματος 1.5-2 εκατοστά).
 

Attachments

  • Macro_SuperTak28_35_f11.jpg
    Macro_SuperTak28_35_f11.jpg
    117.6 KB · Views: 108
  • Macro_Pentacon-30_35_f11.jpg
    Macro_Pentacon-30_35_f11.jpg
    122.6 KB · Views: 108
  • Macro_SMCTak_50_14_f11.jpg
    Macro_SMCTak_50_14_f11.jpg
    123.7 KB · Views: 109
  • lamp.jpg
    lamp.jpg
    34.6 KB · Views: 105
Last edited:
Re: διαφορετικά macro

Με φυσούνα όλα αυτά εννοείται, και στο τέρμα της. Οι φακοί κανονικά φορεμένοι (ακόμη να έρθει το δαχτυλίδι της αναστροφής)

Τα παραπάνω πλάνα είναι σμικρύνσεις από κροπ, των περίπου 6-7mp (εκ των 10)
 
Last edited:
Re: διαφορετικά macro

Τυχερέ! Πέτυχες κεράσι με κάτοικο;!
Η κερασιά δεν είχε φάει τους αμέτρητους ψεκασμούς προφανώς!

Εντυπωσιακή η μεγέθυνση, μάλλον λίγο μεγαλύτερη απ' όσο την υπολογίζεις. Μπορείς αν θές να φωτογράφησεις ένα χάρακα για ακριβέστερους υπολογισμούς.

Σκέφτηκες να παίξεις με κάνα εργαλείο σαν το heliconfocus για να προσθέσεις βάθος πεδίου; Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά μοιάζει η μόνη λύση για τέτοιες λήψεις.

Εκτός κι αν η φυσούνα σου επιτρέπει να κινήσεις τον φακό σε γωνία σε σχέση με το σώμα της μηχανής, που και πάλι μπορεί να σου δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σε χαίρομαι πάντως που με το νέο σου σώμα σου ανακαλύπτεις και καλύτερους δρόμους!! Δεν το βλέπουμε και πολύ συχνά... ;)
 
Last edited:
Re: διαφορετικά macro

Το 3.5x το υπολόγισα με τον 50ρη. Με τον 28ρη φτάνει ή ξεπερνάει το 5x σίγουρα.
Τώρα για το βάθος πεδίου είναι πρόβλημα.... Η σάρκα του κερασιού για παράδειγμα, μόλις 1-1.5 χιλιοστό κάτω από την κεφαλή της κάμπιας, είναι εντελώς φλου με τον 28ρη και τον 30ρη. Το ανεκτό "βάθος πεδίου" δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 ή 4 δέκατα του χιλιοστού! Και αυτό, στο f/11!
Δυστυχώς δεν λέει να κλείσεις τους φακούς αυτούς πέραν του f/16, η ευκρίνεια πέφτει κατακόρυφα.



*Φυσούνα με λειτουργία tilt είναι μόνο η ακριβή της Nikon (PB-4 νομίζω, ίσως το έχει και η ακριβότερη PB-6, ίσως πάλι όχι), αλλά είπα να μην την πάρω απ' την αρχή... θα δείξει. Κλείνει από 150 ευρώ και πάνω πάντως
 
Last edited:
Re: διαφορετικά macro

Έγραψες send, υπήρχαν μόνο δύο πιθανότητες: Να το φας ή να το πετάξεις, το να το φωτογραφήσεις ήταν ...απίθανο! :SFGSFGSF:

Ευτυχώς το μοντέλο τη γλύτωσε παρά τρίχα -και έγινε και διάσημο! :popcorn: :food-smiley-005: :laugh:
 
Re: διαφορετικά macro

Τώρα με τον κατεψυγμένο γρύλο τι να κάνω?

Άντε θα τον βγάλω και θα πω πως τον έβγαλα στα χιόνια :flipout:
 
Re: διαφορετικά macro

Τώρα με τον κατεψυγμένο γρύλο τι να κάνω?

Άντε θα τον βγάλω και θα πω πως τον έβγαλα στα χιόνια :flipout:

Να σου πώ, ξεπάγωσέ τον σιγά-σιγά, και μόλις πιάσει θερμοκρασία δωματίου, κάντου ένα ηλεκτροσόκ μήπως ζωντανέψει! :flipout:
 
Re: διαφορετικά macro

Μπα.... Εσύ πώς τον κόβεις?

attachment.php


(Και αυτή είναι η καλή πλευρά του να φανταστείς!. Το δεξί όπως το βλέπουμε σύνθετο μάτι έχει βαθουλώσει, έτσι το άφησα στη σκιά)


Θεός σχωρέσ'τον... Qualis Artifex perebat
 

Attachments

  • dead-can-pose.jpg
    dead-can-pose.jpg
    152 KB · Views: 139
Re: διαφορετικά macro

τι λες τωρα? Τι εκανες παλι? Φοβερα μακρο. Ο γρυλος "εγραψε". Φοβερη αναλυση (η καλη πλευρα). Με ποιο Ξυραφι?
 
Re: διαφορετικά macro

Μπα.... Εσύ πώς τον κόβεις?

attachment.php


(Και αυτή είναι η καλή πλευρά του να φανταστείς!. Το δεξί όπως το βλέπουμε σύνθετο μάτι έχει βαθουλώσει, έτσι το άφησα στη σκιά)


Θεός σχωρέσ'τον... Qualis Artifex perebat


Φαίνεται μετανιωμένος που μπήκε απ' το συγκεκριμένο παράθυρο! :flipout:
 
Last edited:
Re: διαφορετικά macro

τι λες τωρα? Τι εκανες παλι? Φοβερα μακρο. Ο γρυλος "εγραψε". Φοβερη αναλυση (η καλη πλευρα). Με ποιο Ξυραφι?

Είναι με τον S-M-C Takumar 55/1.8, @f/11. Δεν είμαι τόσο ικανοποιημένος λόγω της θάμβωσης του κέντρου. Όσο και να μετακίνησα τον φωτισμό, επέμεινε.
Θεωρώ πως φταίει το μεγάλο πρόσθιο στοιχείο. Κανονικά η φώτο είναι για φακό ανεστραμμένο, ή θα έπρεπε να δοκιμάσω κάποιον μάκρο (πχ τον Panagor 55/3) με πολύ μικρό πρόσθιο στοιχείο. Όμως αυτός το έχει βαθειά μέσα στο σώμα, θα αντιμετώπιζα πρόβλημα με τον φωτισμό. Οι ευρυγώνιοί (πχ ο 28/3,5 που χρησιμοποίησα) που δίνουν μεγάλες μεγεθύνσεις, εύρισκαν με το πρόσθιο στοιχείο στις κεραίες του εντόμου. Θα δοκιμάσω με καμία μέλισσα ή σφίγκα, εάν καταφέρω και γραπώσω καμία.
 
Απάντηση: διαφορετικά macro

Κάποιες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που μετατρέπει τους απλούς φακούς σε μάκρο μπορείς να δώσεις??
 
Re: διαφορετικά macro

Yπάρχουν αρκετοί τρόποι:

- Πρώτος και απλότερος, δαχτυλίδι αναστροφής. Από τη μία μεριά είναι συμβατό με τη μοντούρα της μηχανής μας στην οποία και κουμπώνει, από την άλλη βγάζει αρσενικό σπείρωμα, στο οποιο βιδώνουν οι φακοί μας ανάποδα, με την μεριά του φίλτρου τους. Βγαίνει σε μεγέθη, αλλά νομίζω αρκεί να πάρουμε ένα 55ρι ή 58ρι, καθώς με step-up δαχτυλίδια θα μπορέσουμε να βιδώσουμε και φακούς με μικρότερο σπείρωμα (49 ή 52). Μειονέκτημα, είναι άχρηστη μέθοδος όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το διάφραγμα. Πχ στους ηλεκτρονικούς EF για Canon, στους G της Νίκον, κλπ. Αναγκαστικά θα παίζει μόνο ανοικτός ο φακός, πρακτικά άρχηστο για έναν πχ 50/1.8. Επίσης "μειονέκτημα" η σχετικά μικρή μεγέθυνση (μικρή σε σχέση με τις παρακάτω μεθόδους, διαφορετικά είναι μια χαρά!), οι 50ρηδες δίνουν περίπου 1x, οι 28ρηδες πλησιάζουν νομίζω το 1.5-2x (όσο μικρότερο το εστιακό μήκος τόσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση). Πλεονέκτημα, η εύκολη εστίαση, ειδικά με τους φωτεινούς 50ρηδες, αλλά και το ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε φακό, και από άλλη ακόμη μοντούρα.
Παράδειγμα προϊόντος


- Δεύτερος, οι προεκτάσεις (extension rings). Αυτές αυξάνουν την απόσταση από τον αισθητήρα. Πάλι δεν υπάρχει ηλεκτρονική άρμωση (τουλάχιστον στους φθηνούς, αλλά οι ακριβοί της μαμάς βγαίνουν για τους dedicated μάκρο φακούς ούτως ή άλλως) οπότε δεν έχουμε έλεγχο διαφράγματος στους ηλεκτρονικούς. Προσωπικώς δεν τις έχω δοκιμάσει, σε μεγεθύνσεις δεν ξεπερνούν κατά πολύ την πρώτη μέθοδο.
Παράδειγμα

- Τρίτος, η σύζευξη φακών με coupling ring. Πρόκειται για δαχτυλίδι που στις άκρες έχει από ένα αρσενικό σπείρωμα. Πρόκειται για τη μέθοδο που προτείνεται στο πρώτο ποστ του παρόντος νήματος. Δίνει εντυπωσιακότατες μεν μεγεθύνσεις, χάνει δε τραγικά σε ευκρίνεια (ειδικά των άκρων) και χρωματικές εκτροπές, και βινιέτα νομίζω.
Παράδειγμα

- Τέταρτος, ο close-up φακός. Δεν δίνει πραγματικό μάκρο, απλώς επιτρέπει την κοντινότερη εστίαση σε φακούς που αποδεικνύονται τελικώς πολύ αξιόλογοι για close-up (bokeh, ανάλυση κλπ)
Παράδειγμα, ο πολύ καλός 500D της Canon


- Πέμπτος, η φυσούνα (macro bellows). Στη μία άκρη προσαρμόζεται η μηχανή και στην άλλη ο φακός, και έχουμε τη δυνατότητα να μεταβάλουμε τη μεταξύ τους απόσταση για να εστιάσουμε. Μπορεί να συνδιαστεί και με δαχτυλίδι αναστροφής φακού, ή και με κάποιο μικρό δαχτυλίδι προέκτασης (ιδίως πίσω εάν θέλουμε να βάλουμε ογκώδες σώμα) για να δώσει πραγματικά "τρελές" μεγεθύνσεις, εάν μάλιστα φορέσουμε ειδικούς φακούς μικροσκοπίου (μιλάμε για 20x!). Οι φωτογραφίες παραπάνω είναι με φυσούνα, αλλά με φακούς φορεμένους σε αυτήν κανονικά.
 
Last edited:
Απάντηση: διαφορετικά macro

Ευχαριστώ για την περιεκτικότατη και άμεση απάντηση..
Η δικιά σου φυσούνα ποιά είναι??
 
Re: διαφορετικά macro

Μία παλιά Asahi Auto Bellows.

Σε μία απλή φυσούνα, το πίσω τμήμα (όπου κουμπώνει η μηχανή) είναι σταθερό, και κινείται μόνο το μπροστά με τον φακό, με την οποία κίνηση γίνεται η εστίαση και αυξομειώνεται η μεγέθυνση. Το τρίποδο βιδώνει είτε στο μπροστινό είτε στο πίσω τμήμα. Σε αυτή που έχω, κινούνται και τα δύο τμήματα ανεξάρτητα (χρήσιμο όταν βάζουμε τον φακό στη μικρότερη δυνατή απόσταση από το αντικείμενο, οπότε εστιάζουμε με μετακίνηση του πίσω -δηλαδή της μηχανής), καθώς και η υποδοχή του τριπόδου. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, και γιατί έτσι ισορροπείται το βάρος, αλλά και γιατί έχοντας κλειδώσει τη μεγέθυνση που θέλουμε (αφού με την κίνηση των πίσω και μπροστινών στοιχείων ουσιαστικά μεταβάλλεται η μεγέθυνση), ουσιαστικά εστιάζουμε με τη μετακίνηση όλου του συστήματος πάνω στο τρίποδο.
 
Απάντηση: διαφορετικά macro

Πολύ ενδιαφέρον. Με μια φυσούνα και κάποιους αντάπτορες σε τιμή χώμα από ότι βλέπω μπορείς να πειραματίζεσαι άπειρα.
Λίγο χρόνο έχει στο ebay?? :))

Ποίος φακός συμφέρει για αυτήν την δουλειά με τα παραπάνω εξαρτήματα??
 
Re: διαφορετικά macro

Εάν διαβάσεις λίγο παραπάνω, που έχω φωτογραφίσει μια λίρα, είναι με τον πάμφθηνο Pentacon 50/1.8. Μπορείς να δοκιμάσεις με έναν φθηνό 50ρη για αρχή.

Χωρίς live view, το πράγμα σε μεγάλες μεγεθύνσεις δυσκολεύει πολύ όμως. Κουράζεται το μάτι σου καταρχάς.
 
Re: διαφορετικά macro

Yπάρχουν αρκετοί τρόποι:

- Πρώτος και απλότερος, δαχτυλίδι αναστροφής. Από τη μία μεριά είναι συμβατό με τη μοντούρα της μηχανής μας στην οποία και κουμπώνει, από την άλλη βγάζει αρσενικό σπείρωμα, στο οποιο βιδώνουν οι φακοί μας ανάποδα, με την μεριά του φίλτρου τους. Βγαίνει σε μεγέθη, αλλά νομίζω αρκεί να πάρουμε ένα 55ρι ή 58ρι, καθώς με step-up δαχτυλίδια θα μπορέσουμε να βιδώσουμε και φακούς με μικρότερο σπείρωμα (49 ή 52). Μειονέκτημα, είναι άχρηστη μέθοδος όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το διάφραγμα. Πχ στους ηλεκτρονικούς EF για Canon, στους G της Νίκον, κλπ. Αναγκαστικά θα παίζει μόνο ανοικτός ο φακός, πρακτικά άρχηστο για έναν πχ 50/1.8.

O Nikon 50/1.8 είναι τύπου D δηλ. με διάφραγμα οπότε δεν έχει πρόβλημα, ο Nikon 50/1.4 είναι ψηφιακός (G, DX).

Για τους "πατεντάκηδες", είναι εφικτό να σταθεροποιήσουν το λαμάκι του διαφράγματος σε ένα ψηφιακό φακό Nikon DX.


- Δεύτερος, οι προεκτάσεις (extension rings). Αυτές αυξάνουν την απόσταση από τον αισθητήρα. Πάλι δεν υπάρχει ηλεκτρονική άρμωση (τουλάχιστον στους φθηνούς, αλλά οι ακριβοί της μαμάς βγαίνουν για τους dedicated μάκρο φακούς ούτως ή άλλως) οπότε δεν έχουμε έλεγχο διαφράγματος στους ηλεκτρονικούς. Προσωπικώς δεν τις έχω δοκιμάσει, σε μεγεθύνσεις δεν ξεπερνούν κατά πολύ την πρώτη μέθοδο.

Εννοείς όταν τοποθετηθεί ο φακός κανονικά, γιατί με ανεστραμμένο φτάνεις όσο και η φυσούνα αν τοποθετήσεις πολλές προεκτάσεις -απλά δεν αλλάζεις μεγέθυνση το ίδιο εύκολα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν έχω δει να αναφέρεται πουθενά και το διαπίστωσα στην πράξη, είναι ότι η χρήση προέκτασης με το φακό κανονικά, εκτός από τη μικρή μεγέθυνση έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι μικραίνει ασύμφορα την απόσταση θέματος-φακού (working distance) ανάλογα το μήκος της προέκτασης. Σε μια δοκιμή που είχα κάνει, η απόσταση είχε μικρύνει τόσο πολύ, που το θέμα έπρεπε να ακουμπάει στον φακό για να εστάσει!!! Αδύνατο φυσικά να φωτιστεί ακόμα και αν βάλεις το θέμα να ...περπατάει επάνω στο γυαλί του φακού!

.
 
Re: διαφορετικά macro

Εννοείται, γίνεται και συνδυασμός των μεθόδων. Σχετικό πάντως είναι το πόσο μπορείς να φτάσεις με απλές προεκτάσεις. Πέρα από τα λίγα εκατοστά το σύστημα προφανώς γίνεται ασταθές, πέρα από άβολο. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε εκεί φυσούνα? Οι προεκτάσεις, ειδικά οι πιο κοντές, αξίζουν ιδίως ως πρακτικές και φορητές λύσεις. Οι μανίσιες, είναι συνήθως σχεδιασμένες για να δίνουν 1:1 με συγκεκριμένους φακούς.